Tiramisu – paras herkku ikinä!

torstai 21. kesäkuu 2012

Nyt taitaa olla mansikkakakkuaika parhaimmillaan, mutta perinteinen italialainen jälkkäriherkku, Tiramisu, ei vuodenaikoja kysele. Peetun ylioppilasjuhlissa ei tarjottu virallista täytekakkua lainkaan, vaan juhlajälkiruuan virkaa toimitti kakkumaisesti kasattu Tiramisu.

Tässä teillekin käyttämäni helppo ja herkullinen resepti. Tiramisu valmistuu tosi nopsasti – etenkin, jos käyttää valmiita Savoiardi-keksejä. Kunnon hifistelijä toki leipaisee sokerikakkupohjan itse, mutta silloin olisi hyvä olla liikkeellä jo päivää tai kahta ennen tarjoilua, sillä pikkuisen kuivahtanut kakkupohja sopii Tiramisuun parhaiten.

 

TIRAMISU

Ainekset:

2 dl kuohukermaa

5 rkl sokeria

4 munankeltuaista

500 g Mascarpone-juustoa

200 g Savoiardi-keksejä

noin yksi tupla-espresso

kaakaojauhetta

 

Valmistus:

Vispaa kerma ja 1 ruokalusikallinen sokeria suht kovaksi vaahdoksi. Vispaa loput sokerit ja munankeltuaiset vaaleaksi kermaiseksi seokseksi. Sekoita Mascarpone-juusto, kermavaahto ja munaseos varovaisesti mahdollisiman tasaiseksi seokseksi.

Laita kerros keksejä tarjoiluastiaan ja kostuta ne espressolla. Laita keksien päälle tuhti kerros kermamössöä. Lopuksi vielä toinen kerros keksejä, jotka kostutetaan jälleen espressolla ja päällimmäiseksi loput kermaseoksesta. Puuteroi koko komeus reilulla kerroksella hyvälaatuista kaakaojauhetta. Anna seistä viileässä vähintään tunti ennen tarjoilua.

Pari vinkkiä:

 • Mascarpone-juusto kannattaa ottaa pois jääkaapista hyvissä ajoin. Jääkaappikova tuorejuusto ei sekoitu kovinkaan helpolla eikä kauniisti.
 • Keksit kannattaa kastella espressolla ihan reilusti. Kuiva Tiramisu ei ole mistään kotoisin.
 • Perinteinen italialainen tapa on koota Tiramisu vuokaan tai kulhoon – ei niinkään ”kakuksi”.
 • Espresson sekaan on tapana sekoittaa Disaronno-likööriä, italialaista brandyä tms. riippuen vähän siitä, mistäpäin Italiaa ohje on peräisin. Mintun sovelluksessa ei yleensä ole alkoholia. Hyvin vahvaksi keitetty espresso toimii ihan yhtä hyvin.
 • Tiramisu vain paranee, jos se saa vetäytyä yön yli. Jälkkärin voi siis tehdä valmiiksi illalliskutsuja edeltävänä iltana. Lisää vain kaakaojauhe juuri ennen tarjoilua.


2 Responses to “Tiramisu – paras herkku ikinä!”

 1. Marjukka sanoo:

  Oijoi, miten ihanan näköinen tiramisu! Se on minunkin suosikkini. Olen kokeillut myös mansikka- ja appelsiiniversioita, mutta ihan originaali savoiardeineen ja espressoineen on kyllä parasta! Kostukkeeksi olen laittanut myös Marsala-viiniä.

  Hyvää juhannusta, Minttu!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Oikein hyvää juhannusta sinullekin!

   Juu – Marsala-viiniä olen muuten itsekin joskus laittanut, se ihan unohtuikin tuosta listasta! Muita makuversioita en ole kokeillut, appelsiini ainakin kuullostaa tosi hyvältä. Tosin olen kyllä tuon perinteisen perusversion suuri ystävä… :)