DIY: lippunauha kakunkoristeeksi

keskiviikko 27. kesäkuu 2012

Tiramisun ohjeessa jo vilahtikin lippunauha, jonka askartelin Peetun lakkiaiskakun koristeeksi. Ihan alkuperäinen idea ei suinkaan ollut omani, vaan tulee täältä: Poketo Rainbow Bunting Cake Flags. Pikkuisen fiilasin alkuperäistä ideaa, mutta pienestä näpräyksestä huolimatta lippunauha on todella helppo ja nopea valmistaa. Lopputuloksena on persoonallinen ja hauska kakunkoriste!

Lippunauhan valmistamiseen tarvitaan kakkuun tai teemaan sopivaa paksua paperia tai ohutta kartonkia. Ylioppilaskakkuun valikoitui Suomen ja Ruotsin lippujen värit. Todella söpöjä lippunauhoja saa myös, kun käyttää valmiiksi kuviollisia, esim. pikkuruudullisia tai raidallisia askartelukartonkeja. Askartelukauppojen scrapbooking-osastoilta löytyy tosi herkullisia vaihtoehtoja.

Lisäksi tarvitaan askarteluliimaa (jos liput tehdään kahdesta eri väristä), ohutta narua ja kaksi grillitikkua. Halutessaan liput voi vielä koristella pienillä tarroilla – tai miksei vaikka itse piirtämällä.

Ihan ensimmäisenä kannattaa leikata mallilippu jostain vähän paksummasta kartongista. Mintun malliliput on tehty vanhaksi käyneistä käyntikorteista. Mallilippujen avulla on myös hyvä vähän testailla, minkä kokoisia lipuista ja koko lippunauhasta on tulossa. Etenkin, jos haluaa ”kirjoittaa” lippujen avulla jotain, tulee koristeesta helposti aika pitkä. Silloin lippujen tulisi olla niin pieniä kuin mahdollista.

Mallilipun avulla piirretään kartongille haluttu määrä kolmioita, jotka leikataan irti terävillä saksilla.

Pienemmät kolmiot liimataan isompien päälle askarteluliimalla. Ihan pikkuriikkiset pisarat liimaa lippujen kulmissa riittää. Liika liima tekee lipuista helposti turhan jäykkiä.

Valmiit liput voi koristella haluamallaan tavalla. Tätä Peetun ylioppilaslippunauhaa tehdessäni näin jo silmissäni vaikka minkälaisia helmillä, pitsinauhalla ja dimangeilla koristeltuja super-prinsessaversioita… :D

Valmiiden lippujen yläkulmiin tehdään reiät narun pujottamista varten. Alustan kannattaa olla jokin pehmeä, johon piikin voi huoletta painaa. Omista varastoistani ei nyt tähän hätään löytynyt mitään parempaa kuin jokin vanha mainoslahjaksi saatu muistikirja… Reiät voi tehdä myös terävien saksien kärjillä tai ihan oikealla piikillä. Paksu parsinneula toiminee myöskin, kunhan neulaa vähän vemputtaa reijässä niin, että haluttu naru mahtuu siitä läpi.

Kun kaikki liput on reijitetty, pujotetaan naru lippuihin. Mintulla on tässä valkoista paperinarua, joka ei ehkä ole ihan optimaalinen valinta, koska se on niin jäykkää. Lörpömpi naru laskeutuu kauniimmin heti alkuunsa, mutta kyllä tuo paperinarukin asettui, kun sai tekeytyä muutaman päivän.

Naru solmitaan grillitikkuihin, halutessaan solmukohdat voi vielä naamioida vaikka pikkuruisilla pyykkipojilla.

Tässä ovat valmiina Peetun kahteen Tiramisu-kakkuun väsätyt koristeet!

Ennen käyttöä grillitikut kannattaa lyhentää saksilla sopivan pituisiksi – niin myös meillä. Eli kukaan vieraista ei joutunut kaktusmultaruukussa majailleen kakunkoristeen uhriksi! :D


8 Responses to “DIY: lippunauha kakunkoristeeksi”

 1. kati sanoo:

  Hurraa! Kiitos tästä ideasta! Meillä on noita syntskä-ja nimppari ja ties mitä kekkereitä,joten toi idea tulee käyttöön! Så stora tackar;)

 2. Janna sanoo:

  Ovela idea! En ole ennen tuollaista nähnytkään.

  • Minttu Minttu sanoo:

   En itsekään ole aikaisemmin edes tullut ajatelleeksi, mutta nyt tuo tuli hyvään tarpeeseen, kun mietittiin, miten Peetun ylioppilaskakku koristeltaisiin. Peetu ei halunnut mitään ihan perinteistä ylioppilaslakki-koristetta tms.

 3. Kati sanoo:

  Heips, piti vielä tulla kommentoimaan, kun just nukkumaan mennessä tuli idea, että jos ei halua tehdä noita reikiä, ts. tuntuu hankalalta niin noi liputhan voi leikata sellaseen ”linnunnokka” muotoon ja laittaa narun sinne väliin ja liimata ”nokan” kiinni. Voi tietty olla, että ei ole niin taipuisa, täytyy siis tehdä prototyyppi;)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Onhan tuossa mahdollisuuksia. Itse mietin, että lipun yläreunan voisi myös kääntää ihan kapeasti, laittaa narun menemään taitteen sisältä ja liimata kiinni. Sitenhän oikeat kankaiset viirit on kiinnitetty…

 4. Nimetön sanoo:

  [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Empty Data]
  Kysynpä tämmöistä asiaa,että kun nyt tilasin itselleni tuon Tie luovuuteen- kirjan, niin oletko itse käynyt Artist wayn asiat läpi ja onko elämässä tapahtunut muutosta?

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kyllä olen huomannut muutoksia elämässäni. Kaikki ei ehkä ole ihan niin suuria kuin mitä kirjassa annetaan ymmärtää. Toisaalta olen tainnut itse ihan tietoisesti jarrutella vähän muutosvauhtia. Kyllä siitä kirjasta on hyötyä, jos hakee muutosta – tosin en ole tuohon suomenkieliseen versioon tutustunut. Toivottavasti käännös on laadukas ja toimii..