There is hope

perjantai 07. helmikuu 2014

Aavistuksenomaista kateutta tuntien olen tässä seuraillut New Yorkin muotiviikkoaiheisista päivityksistä täyttyviä Instagram- ja Twitter -feedejäni. Niin kauan kuin muistan, olen hinkunut maailman muotiviikoille, mutta Kööpenhamina on kauimpana, mihin olen päässyt. Tiedän, että olen ihan etuoikeutettu, että olen saanut sesonki toisensa jälkeen osallistua Tukholman muotiviikon näytöksiin. Välillä tämä kotoinen meininki tuntuu kuitenkin vähän liiankin kotoisalta, ennalta arvattavalta ja – niin – suoraan sanottuna pikkuisen kaupalliselta.

En oikeasti kritisoi. Ymmärrän paremmin kuin hyvin, että pärjätäkseen kiivaasti kilpaillussa muoti-busineksessa on aivan pakko tehdä kompromisseja kaupallisuuden ja luovuuden välillä. Tosin kestävää menestystä on odotettavissa korkeintaan niille, joiden käsitys kompromissista on 1+1 => 3.

Onneksi Tukholman muotiviikon ohjelmassa on aina useampiakin eri tahojen sponsoroimia nuorten suunnittelijoiden näytöksiä. Yksi suosikkini on Swedish Fashion Councilin Rookies -näytös. Mm. nykyisin kansainvälistä menestystä nauttivan Dagmarin, olen ensimmäisen kerran nähnyt juurikin Rookies-kokoelmanäytöksessä.

BlackBook 1

Päätin antaa periksi sisäiselle fashion-kriitikolleni ja tunnustaa aivan suoraan, että se oli rakkautta ensi silmäyksellä, kun Black Book -merkin ensimmäinen asu marssi pitkin catwalkia. Tiedän kyllä, että hassut printtipaidat ja karamellipurkan väriset nahkahameet eivät ole mikään oikeasti uusi juttu. Mutta rakkaus on sokea… Eikös se niin mennyt? :D

BlackBook 2

Black Bookin vampyyriteeppari ja A-linjainen nahkahame. Olen edelleenkin myyty!

Ida Klambornista hehkuttelin jo aikaisemminkin. Totuus on se, että aika harvoin kuitenkin osuu kohdalle debyytti-näytös, jota kaikki – oikeasti kaikki – hehkuttavat. Viimeksi näin on varmaan käynyt ALTEWAISAOMEN ja sitä ennen sittemmin hieman matalammalla profiililla etenevälle Nhu Duongille.

Ida Klamborn

Ida Klambornin kaltaista itsevarmaa energiaa ei Tukholman catwalkeilla olla nähty aikoihin. Ei oikeastaan mikään ihme, että käytännöllisesti kaikki olivat aivan ihastuksissaan. Rodeon sivuilta löytyi tämä hyvä video:

 

Wilhja

Rookie-näytöksestä pitää vielä mainita huikean upeita luomuksia esitellyt Wilhja. Juuri tällaisten tekijöiden toivoisi löytävän asiakkaita, pysyvän hengissä. Ja mistä sitä tietää. Useammatkin uskalsivat sanoa ääneen sen sanan, jonka yleensä kuulee vasta, kun se on ohi (nousukausi). Ehkä paremmat ajat tietävät suurempaa hengissäsäilymisprosenttia myös muotialan yrittäjille?

Muotitulevaisuus näyttää oikein hyvältä myös Suomessa. Pääsin jututtamaan H&M:n Design Awards -finalistia, Sophie Sälekaria, joka nuoresta iästään huolimatta on jo päässyt hämmästyttävän pitkälle. Haastattelu ja koko juttu on luettavissa täältä: Henkilökuvassa Sophie Sälekari.

Kuvat: Kristian Löveborg


2 Responses to “There is hope”

  1. Avatar Satu sanoo:

    Vauh… täällä toinen joka rakastui tuohon ensimmäiseen yhdistelmään. Miten jokin teoriassa karmiva yhdistelmä voi näyttää noin hyvältä. Mun päälle noista menis tuo kollari vain kyllä. Kerrankin hyvä printti, minua eivät live, laugh & lovet ja muut life is beautiful-jutskat nappaa ;)

    • Minttu Minttu sanoo:

      No eikö vaan tuo olekin aika ihana kokonaisuus! Ja paidan viesti jaksaa huvittaa monellakin tasolla. :)