Naisten päivä?

sunnuntai 09. maaliskuu 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naisten päivä on tältä vuodelta ohi ja edessä on taas 364 miesten päivää?

No ei, ihan niin kärjistetysti en ajattele. Olenhan sentään yksi niistä harvoista onnekkaista maailman naisista, jotka ovat saaneet syntyä yhteen maailman tasa-arvoisimmista maista. Toisaalta niin kauan kun naisen euro on vain 87 senttiä, näkymättömät lasikatot arkipäivää ja aktiivista ja osallistuvaa tyttölasta pidetään häirikkönä, niin kauan kun tasa-arvo on kysymys – eikä itsestäänselvyys – niin kauan riittää sarkaa työstettäväksi.

Ja jos elämä täällä pohjolassa alkaa tuntua riittävän oikeudenmukaiselta, ei tarvitse kuin nostaa katse ylös omasta navasta ja kurjia esimerkkejä löytyy ihan naapurista. En ymmärrä, että kukaan nainen voi sanoa, ettei ole feministi. Sehän on käytännössä ihan sama kuin sanoisi, että naiset ihan oikeasti ansaitsevat pienemmän palkan samasta työstä, vaatimattomamman urakehityksen, vähemmän vaihtoehtoja – ovat suoraan sanottuna vähän heikompia ja huonompia kuin miehet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oikeastaan olen sitä mieltä, että kaikkien kunnon miestenkin tulisi olla feministejä.

En silti ole sitä mieltä, että Naisten päivän juhliminen on vääryys, kuten muutamat facebook-kaverini eilen julistivat. Siis, että on häpeällistä, että edelleen tarvitaan naisille omistettua päivää, jolloin toisaalta jaetaan kukkasia ja toisaalta puhutaan naisten asemasta ja tasa-arvosta. Päinvastoin kannatan ihan randomisti kaikenlaisia muitakin teemapäiviä, rintasyöpäkuukausia ja pride-paraateja. Ensinnäkin on aina mukavaa, kun tasaiseen arkeen on tiedossa jotain vaihtelua – oli se sitten vaikka kanelipullan päivä – ja toisekseen mitä väliä sillä on, mitä keinoja tärkeistä asioista tiedottamiseen ja keskusteluun käytetään, pääasia, että toimitaan. Ilman sitä ei tapahdu edistystä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Itselläni oli kaikenlaisia kivoja suunnitelmia eiliselle. Aamupäivällä isku kuitenkin niin jäätävä migreeni, että vietin koko päivän ja illan pimennetyssä ja hiljennetyssä kämpässä kylmä kääre otsalla. Itseasiassa ahkerasta nappuloiden napsimisesta huolimatta tilanne ei ole tänään juurikaan parempi. Eli jos (ja kun) teksti on vähän tavallistakin töksähtelevämpää ja epäloogisempaa, syytän jyskyttävää päänsärkyä.

Mutta hei – aurinko on kuulemma paistanut ja ulkona on ollut lämmintä yli 10 astetta. Se tarkoittaa sitä, että kevät on täällä. Vähänkö siistiä! Sunshine the Cat nauttii täysillä.


Comments are closed.