Viikon drinksu: 3 x Kir

lauantai 23. elokuu 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos pitäisi valita yksi suosikkimarja/-hedelmä, oma valintani olisi ehdottomasti mustaherukka. Tai mustaviinimarja, niinkuin meillä kotona aina sanottiin. Rrrakastan mustaviinimarjan makua! Parina viime kesänä meillä on ollut sellainen onnellinen tilanne, että ollaan saatu käydä poimimassa tyttöjen mummin siirtolapuutarhapalstan viinimarjapuskan marjat ihan omaan käyttöön. Mummi on kyllä saanut hilloa ja mustaviinimarjapiirakkaa vastapalvelukseksi.

Viime kesänä pensas tuotti ihan tolkuttoman määrän marjoja ja siinä hilloja keitellessä Peetu sai idean, että testattaisiin mustaviinimarjaviinin tekemistä. Netistä löytyi ikivanha Ruotsin kuninkaanlinnan käyttämä ohje, joka laitettiin heti testiin. Kukaan meistä ei halunnut mitään kemikaaleja sisältävää viinintekoprosessia – halusimme testata sokerikäyttämiseen perustuvaa ”luomuviinin” tekemistä.

Mustaherukkaviinistä tuli ihan hyvää. Varsin makeaa ja tuskin kovin väkevää, mutta voimakkaasti mustaherukalle maistuvaa kuitenkin. Maku on sen verran intensiivinen, että se melkein muistuttaa jotain mehutiivistettä. Siitäpä muistuikin mieleeni, että mustaherukkaviinistä tai -likööristä on jo kautta aikain valmistettu herkullisia Kir-nimisiä drinksuja.

Kesäkaudelle lupaamani ”viikon drinksu” -sarja alkaa lähennellä loppua, mutta tänään on ohjelmassa peräti kolme Kir-drinkkiä: perinteinen perus-Kir, kupliva Kir Royal ja tsäpäkkä Kir-tini.

3 kertaa Kir 2

KIR

ainekset:

  • 4 cl mustaherukkaviiniä
  • 12 cl kuivaa valkoviiniä

valmistus:

Laita hyvin viilennetyt juomat kauniiseen viinilasiin ja nauti heti. Kir on kasarin klassikkojuoma ja sopii tosi hyvin seurustelujuomaksi tai aperitiiviksi. Yleensä sanotaan, että mitä paremmat ainekset, sitä parempi lopputulos. Tässä kohtaa sanoisin, että tärkeintä on, että valkkari on tosi kuivaa, mutta muuten ei kyllä tarvitse ostaa mitään Alkon kalleinta versiota. Mustaherukkaviini saa kyllä mielellään olla sieltä laadukkaammasta päästä, koska koko maku tulee tähän drinksuun juuri sieltä.

3 kertaa Kir 3

KIR ROYAL

ainekset:

2 cl mustaherukkaviiniä

8 cl kuohuviiniä

valmistus:

Mittaa huilumaiseen kuohuviinilasiin ensin hyvin viilennetty mustaherukkaviini ja kaada päälle hyvää kylmää ja kuivaa kuohuviiniä tai mieluiten tietty samppanjaa. Kannattaa olla varovainen, sillä kuohuviini kuohuaa vielä normaalia enemmän, kun lasin pohjalla on makeaa mustaherukkaa. Kir Royal on myös unohdettu klassikko samoilta aikakausilta kuin vähemmän kupliva isosiskonsa.

3 kertaa Kir 4

 

KIR-TINI

ainekset:

  • 2 cl mustaherukkaviiniä
  • 2 cl giniä
  • jäitä

valmistus:

Mittaa ainekset reilun kokoiseen shottilasiin ja lisää 1-2 jääpalaa. Sattumalta ja hyvän ystäväni Camillan ideasta syntynyt drinksu. Toimii erinomaisesti aperitiivina!


Comments are closed.