Sitruuna, kurkuma ja inkivääri – hyvinvoinnin kolme voittamatonta kulmakiveä

sunnuntai 05. maaliskuu 2017

Ai että, kun on ollutkin ihana, aurinkoinen ja keväinen viikonloppu!

Viistosti paistava aurinko paljastaa tosin aika armottomasti kaikki nurkkiin kertyneet pölypallot ja pyyhkimistä kaipaavat hyllytasot. Toisaalta siivouksen jälkeen on ihanan raikas olo ja mielikin kirkastuu.

Samanlaista kevätsiivousta olen tässä muutaman viikon ajan noudattanut myös sisäisesti. Sitruuna, kurkuma ja inkivääri ovat sellainen tehokolmikko, että ei paremmasta väliä. Terveysvaikutukset ovat kerrassaan huikeat ja ne saavuttaa helposti omaksumalla muutaman pienen uuden rutiinin.

Tässä vinkit käyttöön napattavaksi.

SITRUUNA

Olen ottanut tavakseni juoda joka aamu ensimmäiseksi lasillisen huoneenlämpöistä vettä, johon on sekoitettu puolikkaan sitruunan mehu. Keitän illalla veden valmiiksi ja aamulla sitten puristan sitruunan. Parina ensimmäisenä aamuna vesi tuntui maultaan hiukan muikealta, mutta nykyään jo suorastaan odotan, että pääsen hörppimään sitruunavettäni.

Sitruunan mahtavat terveysvaikutukset on tunnettu jo vuosisatoja, tässä niistä tärkeimmät:

 • Sitruuna sisältää sitruunahappoa, kalsiumia, magnesiumia, C-vitamiineja, flavonoideja, pektiinejä ja limoneeniä, jotka parantavat vastustuskykyä ja taistelevat infektioita vastaan.
 • Kalium stimuloi aivoja ja hermostoa sekä kontrolloi verenpainetta.
 • Sitruuna on melko hapan, mutta onnekseen se kuitenkin sisältää sellaisia ainesosia, jotka auttavat ylläpitämään kehon pH-tasapainoa muun muassa happoja neutralisoimalla.
 • Lisäksi sitruuna edesauttaa ruuansulatuksen toimintaa, parantaa ihoa, auttaa painonhallinnassa ja ehkäisee syöpää.

KURKUMA

Aikaisemmin pidin kurkumaa vain pataruokien ja curryjen kauniin keltaisena mausteena. Perehdyttyäni sen uskomattomiin terveysvaikutuksiin päätin kokeilla aamiaisjogurttini höystämistä teelusikallisella kurkumajauhetta.

Tykkään yleensä aika happamista mauista, mutta sellaisenaan kurkuma maustamattoman jogurtin kanssa on aika haastava kokemus. Sitruuna sopii makumaailmaltaan aivan loistavasti mausteeksi ja lisään yleensä vajaan 1/2 teelusikallista raastettua sitruunankuorta aamiaiseni sekaan.

Tykkään syödä vasta toimistolla, koska yleensä en ole nälkäinen heti aamulla. Teen annoksen pieneen lasipurkkiin jo illalla: 1,5 dl maustamatonta jogurttia, 3 tl chia-siemeniä, 1 tl kurkumajauhetta ja pikkuisen raastettua sitruunankuorta. Aamulla heitän vielä päälle ruokalusikallisen itse tekemääni granolaa.

Kurkuman terveysvaikutukset:

 • Kurkuma on yksi helpoimmista ja tehokkaimmista aseista taistelussa monenlaisten sairauksien takana olevaa matala-asteista tulehdusta vastaan. 
 • Kurkumalla sanotaan olevan todella hyviä vaikutuksia aivoihin, parantaen ihmisen kykyä oppia ja prosessoida asioita erilaisissa tilanteissa.
 • Sen sisältämän kurkumiini on hämmästyttävän tehokas syövän ehkäisyä ja hoitoa ajatellen.
 • Kohentaa mielialaa. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä kurkumaa on käytetty masennuksen hoitoon jo vuosisatoja.
 • Kurkumaa käytetään mm. Alzheimerin taudin, astman, verenvuoto-ongelmien, turvotusten, sydän- ja verenkiertoelimistön, munuaisten, maksan, kuukautiskipujen, hermoston rappeutumissairauksien, parasiittien, syöpien ja nivelsairauksien hoidossa.
 • Yksi merkittävistä käyttökohteista on myös erilaiset vatsavaivat.

INKIVÄÄRI

Inkivääri on rakas vanha ystävä kaikenlaisissa keittiöhommissani. Välillä tuntuu, että pitää oikein pakottaa itseäni, että nyt sentään ihan jokaiseen ruokaan raastaisi pätkää kirpsakkaa herkkuani. Smoothien sekaan eksyy aina vähintään peukalonpään kokoinen palanen ja jo ikiaikoja sitten opin Tinniltä ihanimman flunssanlievitysteen, joka on yksinkertaisesti kiehuvaa vettä ja tuoreen inkiväärin siivuja. Tosin keittelen sitä usein iltaisin, vaikken olisi flunssaa nähnytkään.

Kuvassa etualalla on tuore inkivääri ja nuo kolme pienempää ja vähän tummempaa kikkaraa ovat puolestaan tuoretta kurkumaa.

Inkivääri on sekin jo ammoisista ajoista tunnettu hoitavista ja hyvää oloa lisäävistä vaikutuksistaan. Tässä muutama hyvä syy lisätä sen käyttöä:

 • Tieteellisesti on todistettu, että inkivääri lievittää lihaskipuja.
 • Perinteisesti sitä on käytetty monenlaisten vatsavaivojen hoitamiseen ja esim. kuukautiskipu hellittää inkiväärin avulla.
 • Inkivääri parantaa ja nopeuttaa ruoansulatusta. Lisäksi se on tehokas lisä painonhallintaan.
 • Inkivääri on luontainen kipulääke.
 • Migreenin hoito: päivittäinen inkiväärin nauttiminen auttaa taistelussa aivojen verisuonissa olevia tulehdusta aiheuttavia aineita vastaan. Näin migreenin on vaikeampi iskeä, ja migreeniin liittyvä pahoinvointi vähenee inkiväärin ansiosta.

Ihanaa ja elinvoimasta uutta viikkoa!


5 Responses to “Sitruuna, kurkuma ja inkivääri – hyvinvoinnin kolme voittamatonta kulmakiveä”

 1. Nimetön sanoo:

  Sitruuna ja inkivääri on herkkua, ja jälkimmäisen hyödyistä on tosiaan hiukan tutkimusnäyttöäkin. Tuon kurkuman kyllä unohtaisin – kurkumiinia on hiljattain lukemani lähteen (en valitettavasti löytänyt tähän hätään) mukaan kurkumassa niin vähän, että jotain teoreettista efektiä saadakseen pitäisi syödä 100 g päivässä (ja näyttö mahdollisista hyödyistä oli muistaakseni vain rottatutkimuksista)…

  • tuike sanoo:

   …siis minä täällä, ei anonyymi :)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Noo, yks tuttu ylilääkäri sanoi, että ei pidä aliarvioida placebo-vaikutusta! :D Ainakin joka aamuinen sitruunavesi piristää ihanasti, vatsan toiminta tuntuu tasapainoisemmalta ja hampaat näyttävät vaaleammilta. Ostin ison paketin jauhettua kurkumaa ja vähän tuorettakin, kyllä ne varmasti syötyä tulee. :)

 2. tuike sanoo: