Jakkupuvun valinta

perjantai 31. elokuu 2007

Tämä postaus on suoraa jatkoa eiliseen…

Jakkupuvun – tai nyt puhun oikeastaan virkanaisen perus-univormusta, housupuvusta – malli kannattaa valita oman vartalotyypin mukaan, vaikka muuten pukeutumisessaan irrottelisikin trendilinjoja suosien. Koska trendien vaikutus näkyy kuitenkin myös klassikkovaatteissa, on hyvä olla hiukan hajulla tulevista linjoista, jotta saisi investoinnistansa iloa mahdollisimman pitkään.
Kuva: Yves Saint Laurent A/W 2007

Tällä hetkellä on vahvasti nousussa kolme eri tyyppistä jakkupuku/housupuku –tyyliä: 80-luku –vaikutteinen graafinen tyyli, koulupukuvaikutteinen perusbleiserityyli ja naisellinen Marlene Dietrich-Katharina Hepburn –tyyli.
Investointijakkupuvun väriksi kannattaa valita jokin hillitty perusväri: musta, harmaa, liituraita tai himmeän ruudullinen. Ja jos Minttu nyt ihan rehellisesti sanoo mielipiteensä, niin ei ole mustan jakkupuvun voittanutta. Se lyö monikäyttöisyydessään kaikki muut vaihtoehdot ja sopii juhlaan, arkeen, iloon, suruun, suureen gaalaan ja pieneen biletykseen, rokkiin ja klassiseen. Mutta kaikki eivät tietenkään kestä mustaa ja heille suosittelen valitsemaan omimman sävyisen harmaan.
Graafinen 80-luku

Kuva: Biban syysmalliston kaksirivinen jakku ja suorat housut edustavat maltillista kasarivaikutteista linjaa.
Kasarista on lypsetty vaikutteita jo useamman sesongin ajan ja tänä syksynä on tarjolla tyylikkäitä versioita power-dressistä. Liekö syynä se, että silmä on taas tottunut tuon ajan linjoihin vai että niitä tulkitaan tällä sesongilla osuvasti, mutta kaksiriviset jakut yhdistettyinä suoriin housuihin näyttävät taas tosi raikkaalta!

Lyhyehköön laatikkomaiseen jakkuun, joka tällä sesongilla on tosiaan usein kaksirivinen, sopii parhaiten yhdistettäväksi suorat housut, jotka ovat istuvat vyötäröltä ja lanteilta laskeutuen sitten suorana alas. Parhaiten tämä malli sopii suoralle H-vartalotyypille ja kaikille, jotka haluavat antaa vaikutelman pitkistä koivista…

Kuva: Koipi-efekti á la Ralph Lauren – lyhyt laatikkomainen jakku ja slimmatut housut. Huomaa maltillisten olkatoppauksien paluu…

Koulupuku

Kuva: Ratsastushousut ja värikkäät yksityiskohdat tuskin kuuluvat tavallisen virkanaisen ”sen paremman” jakkupuvun tunnusmerkkeihin, mutta koska tänä syksynä on mahdotonta tehdä muoti/trendijuttua ilman ainoatakaan kuvaa Balenciagan upeasta syysmallistosta, pääsi tämä ihanuus koreilemaan Mintun koulupuku-kategoriaan…
Perinteisesti kaksi- tai kolminappinen jakku. Itseasiassa oikeastaan juuri se, mitä tulee mieleen, kun sanoo sanan bleiseri kiteyttää tämän tyylin. Koulupukumaiset yksityiskohdat, kuten päälle ommeltu rintatasku ja kaksi laskosta takana (miesten puvun tyyliin) on kivoja yksityiskohtia. Tämän jakkutyypin kanssa sopivat sekä suorat housut että ihan kapeat. Sopii kaikille vartalotyypeille ja erinomaisesti myös hameiden kanssa.

Kuva: Burberry Prorsumin harmaa peru-bleiseri ja suorat housut. Klassikko mikä klassikko…

Femme Fatale

Kuva: Marc Jacobsin syysmallistosta. Päätellen siitä, miten suuri vaikutus mr. Jacobsin mallistoilla on ollut trendeihin aikaisemmin, tulemme näkemään tämän tyylisiä jakkupukuja vielä hyvän aikaa eteenpäin.
Kapeita, vyötäröltä slimmattuja jakkuja ja väljiä leveäpunttisia housuja… Inspiraationa toimivat 40-luvun elokuvat sekä Katharine Hepburnin ja Marlene Dietrichin kaltaiset tyyli-ikonit. Sopii hyvin X-vartalotyypille sekä A-vartalotyypille, joka haluaa korostaa vyötäröään.

Kuva: Michael Korsin leveälahkeiset housut. Malli on naisellinen ja pukee hyvin normaalia naisvartaloa.

Oikeastaa eiliseen postaukseen piti vielä laittaa pari vinkkiä liittyen jakun ostoon:

1. Tarkista hihan istutus (=olkapää). Hihan tulee kaareutua kauniisti ja pyöreästi ilman poimuja.

2. Mikäli jakku pussittaa lapaluiden päältä, kun napit ovat kiinni, jakku on liian pieni!

Kuvat: net-a-porter.com ja style.com


4 Responses to “Jakkupuvun valinta”

 1. Jabadaba sanoo:

  Kiitoksia näistä jakkupukupostauksista! Toivon tosiaan, että herra Jacobsin vaikutus näkyy trendeissä vielä ensi vuonna, sillä silloin minullakin ehkä on rahaa hankkia kunnollinen jakkupuku.
  Kovin mielelläni näyttäisin Marlene Dietrichiltä tai Katharine Hepburnilta!

 2. Minttu sanoo:

  Jabadaba: Niin minäkin! Olen jo perustanut säästöpossun sitä varten, että seuraavaksi ostan oikein hyvälaatuisin jakkupuvun joka kestää myötä ja vastamäessä…

 3. Sophia sanoo:

  Itse asiassa jouduin kerran köyhänä opiskelijana jättämään erään mielenkiintoisen työkeikan väliin, koska en omistanut työssä tarvittavaa mustaa jakkupukua. Eli tästä opimme, että kannattaa heti 20:nä sijoittaa/vähintään alkaa säästää jakkupukua varten.

  Lisäksi olen niin pieni, että todella harvoin löytyy valmisvaatteista istuva puku. Mietin muuten, että kannattaisiko jakkupukua teettäessä teettää sekä hame että housut ja vielä hameen kohdalla ehkä jopa lyhyempi melkein mini ja asiallisempi polven yli ulottuva… No, ei tietenkään jokaisella kerralla.

  Tosi kivan näköisiä asuja olet tähän postaukseen löytänyt. Varsinkin tuo kakkospuku olis upea vähän lyhyempään kroppaan versioituna. Kaksirivinen napitus ei muuten pue kovin pientä ihmistä.

 4. Minttu sanoo:

  Sophia: Kaksirivinapitus on muutenkin aika hankala käytössä. Se kyllä hoikentaa hiukan periaatteessa silloin kun jakku on napitettu kiinni, mutta yleensä sellaista työvaatejakkua pidetään kuitenkin usein auki, ja silloin alavarat lepattavat ja antavat epämääräisen yleisilmeen. Periaatteessa olen sitä mieltä, että kaksirivinapitus sopii vain päällystakkeihin…

  Jakkupuvun teettäminenkin on aika hankalaa, sillä teknisesti keskinkertaisen ompelijan on hankala päästä samaan tulokseen kuin hyvän tehdasompelijan. Tietenkin on eri asia, mikäli omat mitat eivät millään sovi peruskaavoitukseen (mikä nyt ei ole niin kovin harvinaista…). Kannattaa ehdottomasti teettää useampia alaosia samaan jakkuun sillä jakku on kokonaisuuden hankalin ja kallein osa ja alaosat toisaalta joutuvat paljon kovemmalle koetukselle. Kaksi hametta, lyhyt ja asiallinen sekä housut on varmasti erinomainen investointi, mikäli vain budjetti antaa myöden.