Muotitiedettä Tukholman yliopistossa

torstai 28. helmikuu 2008

Olen saanut aika paljon opintojani koskevia kysymyksiä sekä sähköpostilla että kommenttilaatikkoon. Koska aihe tuntuu kiinnostavan aika monia, tässä tulee pieni tietopaketti! (tai pieni ja pieni…)

Opintojen oikea nimi suomeksi olisi varmasti muotitiede (ruots. modevetenskap), mutta vaikka miten asiaa makustelisin, kuullostaa tuo jotenkin pöhköltä (eikös se ollut Kirsikka, joka kirjoitti todella mainion postauksen ”muoti housuista” ja ”muotiliikkeistä” vähän aikaa sitten?). Olen siis päättänyt kutsua opintojani muodin teoria –nimikkeellä, mikä on suomennos opintojen englanninkielisistä nimityksistä Fashion Theory ja Fashion Studies.

Tukholman yliopisto on ensimmäinen ja ainoa yliopisto Pohjoismaissa, jossa voi opiskella muodin teoriaa. Tosin koulutusohjelma on varsin tuore täälläkin. Syksyllä 2006 aloitti Erling Perssonin säätiön (Erling Persson on H&M:n perustaja) avokätisen lahjoituksen turvin kaikille yliopisto-opiskelijoille avoin viiden opintoviikon peruskurssi ja 40 opintoviikon maisterikurssi. Olin tuolloin yksi onnekkaista 25 maisterikurssille valitusta opiskelijasta!

Tällä hetkellä tarjonta on laajentunut ja kattavamman 15 ov:n peruskurssin lisäksi tarjolla on kandikurssi ja kansainväliseen maisteritutkintoon johtava kurssi. En nyt ala tarkemmin selittämään ruotsalaista tutkintorakennetta ja sen eroja suomalaiseen käytäntöön ja muutoksia Bolognan prosessin ansiosta, koska yksityiskohdat tuskin ketään kiinnostaa. Pääpiirteissään ruotsalainen systeemi on tähän asti eronnut suomalaisesta siten, että täällä kirjoitetaan useampi isohko työ itsenäisesti (B-, C- ja D-uppsats) ja tästä johtuen maisteriopinnot ovat vain vuoden mittaiset (Suomessa 2 v. ja Bolognan prosessin mukaan 2 v.) ja kirjoitettava lopputyö suppeampi kuin Suomen gradu.

Viime keväänä ja kesänä kirjoitin ruotsalaisen mallin mukaista magister-uppsatsia ja periaatteessa voisin tituleerata itseäni nyt hienosti magister i modevetenskap… (vähänkö siis hianoo!). Tosin jo keväällä tiesin, että haluan jatkaa tälle ”kakkosvuodelle” eli suorittaa Masters-tutkinnon, joka vastaa suomalaista maisteritutkintoa. Yksi huono puoli tässä kyllä on. Tutkintoon vaaditaan master thesis, joka vastaa laajuudeltaa suomalaista gradua. (Oh noes!). Valmistumisen jälkeen olen MA, Fashion (Masters of Art, Fashion), suomennosta, ainakaan virallista, tuskin löytyy. Ja parempi niin. Muotimaisteri kuullostaa vähintäänkin Uuno Turhapurolta…

Muodin teoria on aiheena, kuten nimikin jo kertoo, varsin teoreettinen. Opintojen aikana muotia tarkastellaan yhteiskunnallisena, sosiaalisena ja jonkin verran myös taloudellisena ilmiönä. Aihe on luonnostaan hyvin monitieteellinen ja välillä tuntuu, että pitäisi olla, sosiologi, etnologi ja yhteiskuntatieteilijä samanaikaisesti. Toisaalta juuri se tekee aiheesta äärimmäisen kiehtovan!! Toisin sanoen olen nauttinut suunnattomasti näistä kohta kahdesta opiskeluvuodesta.

Miinuspuolella on monille teoreettisille ja humanistisille aloille tuttu ongelma: opinnot eivät ole, eivätkä pyrikään olemaan, mihinkään ammattiin valmistavia. Se tarkoittaa, että opintojen jälkeinen työllistyminen on hyvin paljon kiinni omasta aktiivisuudesta, kiinnostuksen kohteista ja muista opinnoista (muodin teoriaa ei toistaiseksi voi opiskella täyden tutkinnon verran vaan opintoja on täydennettävä muilla kursseilla). Itselläni on pohjalla kauppatieteen maisterin paperit Tampereen yliopistosta ja haaveeni päästä pois IT-alalta johonkin muotiin liittyvään työhön tulee tuskin yllätyksenä kenellekään. Ne kurssikaverini, jotka eivät jatkaneet opintoja magister-vuoden jälkeen, työskentelevät mm. muotitoimittajana, pr-toimistossa konsulttina, opettajana, sisäänostajana (Åhlénsilla!) ja pari on ruotsalaisissa nousevissa muotitaloissa ”yleismies jantusena”.

Opetus on peruskurssilla pääasiassa ruotsiksi ja kandi- sekä maisterikursseilla sekä ruotsiksi että englanniksi. Alan kirjallisuus on pääasiassa englanniksi, mutta varsinkin syventävien opintojen aikana on etua, jos pystyy lukemaan saksan- tai ranskankielistä kirjallisuutta (Minttu ei…).

Lisätietoja opinnoista löytyy täältä: What is Fashion Studies
Peruskurssin hakutietoja täältä: Introduktion till modevetenskap
Maisterikurssin hakuohjeet täältä: Application forms

Suomalaiset opinnot, ylioppilastutkinto jne. hyväksytään täällä sellaisenaan. Myös opintotukijutuissa suomalaiset rinnastetaan ruotsalaisiin – eli opintotuen saaminen on ihan helppoa. Suuruudella se ei tosi ole pilattu, niinkuin ei taida olla Suomessakaan. Useimmat tekevät joko töitä tai ottavat opintolainaa pystyäkseen maksamaan elämisensä.

Yleisiä harhaluuloja muodin teorian opinnoista on, että opiskelut sisältäisivät suunnittelua, tulevien trendien ennustusta tms. käytännönläheistä… Yksikin ex-kollega kyseli, että joko olen ostanut kaapin täyteen kangasta. ;D No, kysymyksessä on tosiaan hyvin teoreettinen, mutta hyvin kiinnostava ja kiehtova tapa tutkia muotia, sen ilmiöitä, vaikutusta ihmisiin, sosiaaliseen kanssakäymiseen ja identiteetin rakennukseen. Ompelutaidoista ei tietenkään ole haittaa ja trendien syntymisen mekanismeihin perehtymisen jälkeen jotkut varmasti kiinnostuvat myös trendien ennustamisesta. Käytännönläheisyys on sekin silti aika teoreettista!

Aiheesta kiinnostuneille suosittelen (jälleen kerran, kohta pitäisi varmaan alkaa pyytää provikkaa…) Yuniya Kawamuran erinomaista perusteosta Fashion-ology – An Introduction to Fashion Studies. Jos se sytyttää, kannattaa hakea Tukholman yliopistoon lukemaan muodin teoriaa!

OBS: Hakuaika syksyn opintoihin menee umpeen 15. huhtikuuta
Laitoksen kotisivut löytyvät täältä: Centre for Fashion Studies

Kuvat: en kyllä nyt valitettavasti muista yhtään, mistä olen googlannut nuo kuvat, mutta banneri on meidän laitoksen sivuilta… :)


6 Responses to “Muotitiedettä Tukholman yliopistossa”

 1. Avatar Gemma's Shameless sanoo:

  Käypä kurkkaamassa blogiani: siellä odottaa sinua pikkuinen Ylläri :D

 2. Avatar Minttu sanoo:

  Gemma’s shameless: Hiii! Kivaa!! :D

 3. Avatar Anonymous sanoo:

  hei ja suurkiitos tästä erittäin mielenkiintoisesta sekä valaisevasta postauksesta!

  tänään katsotaan, löytyykö helsingin kirjakaupoista Kawamuran kirjaa.

  mukavaa viikonloppua!
  fanni

 4. Avatar Minttu sanoo:

  Fanni: Kiva, jos oli hyötyä! Kawamuran kirja on käännetty myös ruotsiksi nimellä Modeologi. Siltä varalta, että luet mielummin ruotsia… :)

 5. Avatar S sanoo:

  Kiitos todella paljon tästä postauksesta! Olen aiemmin miettinyt, että mitä muodin teorian opiskelu oikeastaan on (blogisi ansiosta tietenkin), ja nyt sain sen selville. Ja oi kun alkoi kiinnostaa! Olen vielä pieni 14-vuotias, mutta ehkä joku päivä päädyn tuohon opiskelupaikkaan. Tosin mielelläni ottaisin kieleksi englannin, ruotsin numero oli kyllä 10, mutta silti… :D

 6. Avatar Anonymous sanoo:

  Kiitos tästä postauksesta!Eihän se ihan tuore kai ole,mutta mä huomasin sen vasta. – jälkijunassa kuten aina XD
  Muodin opiskelu kiinnostaa tosi paljon. Miten suomalainen voi pyrkiä tukholman yliopistoon? Ja voiko tehä niin että opiskelee siellä esim kauppatieteitä ja sen lisäks ton muotitieteen? Ajatus ruotsissa opiskelusta sekä houkuttaa että pelottaa. Mun tietääkseni muualla tai Suomessa ainakaan ei voi opiskella muotia..paitsi ehkä amiksessa,mut se on mun käsittääkseni aika erilaista.
  -Kiitos-