Vinkkejä nahkan ompeluun

maanantai 31. maaliskuun 2008

Lupasin jo aikapäiviä sitten kertoa muutaman vinkin, jolla nahkan (nahan? mitenkäs työ sen taivuttasitte??) ompelu onnistuu ihan tavallisella kotikoneella ja melko kokemattomaltakin ompelijalta.

Sopivan nahan hankkiminen

Kotikoneella ommeltavan nahka saisi olla melko ohutta ja pehmeää. Lampaannahka on yleensä varmimmin sopivaa, mutta lehmännahastakin voi saada käsittelemällä kyllä aika mukavan pehmeää ja ohutta. Eksoottisemmat laadut, kuten hirvennahkan, jättäisin väliin, mikäli käytössä ei ole nahan ompeluun tarkoitettua konetta.

Nahka myydään vuotina ja vuodan koko ilmoitetaan jalkoina. Suoran minihameen ompeluun menee kaksi pienehköä/keskikokoista vuotaa. Vuodan malli ja laatu vaikuttavat tietty menekkiin. Jos olet epävarma, kannattaa ottaa kaavat mukaan nahkaostoksille, niin et osta turhaan ylimääräistä.

Erinomainen valikoima ja ystävällinen palvelu on ainakin tamperelaisessa Muraja-nimisessä nahkatukkuliikkeessä, joka myy mielellään pienempiäkin eriä.

Mallin valinta

Jos käytössä on vain tavallinen kotikone, kannattaa valita ommeltavaksi mahdollisimman simppeli malli ilman taskuja, kaitaleita tai muita härpäkkeitä. Jokainen yksityiskohta kun lisää ommeltavien nahkakerrosten määrää ja jo parinkin kerroksen ompelu voi olla peruskoneelle haastava tehtävä. Mintun nahkahameesta tuli tästä syystä suora, taskuton ja ilman vyötärökaitaletta toteutettu. Mielikuvituksen ja hyvän suunnittelun avulla on toki mahdollista toteuttaa monimutkaisempiakin malleja, mutta koko ajan tulisi pitää mielessä, että saumoista ei saisi tulla liian paksuja.

Kaavat ja leikkaus

Toisin kuin kangasta leikattaessa nahkaa ei voi/kannata leikata kaksinkerroin. Tästä syystä on kaavoista parasta tehdä kopiot jokaista kappaletta varten erikseen. Kaavat on suositeltavinta asetella vuodan oikealle puolelle, koska silloin on helpompi suunnitella mihin kohtaan vaatetta luonnolliset epätasaisuudet sijoittuvat. Langansuunnasta ei tarvitse välittää, mutta nahka saattaa venyä eri suuntiin eri tavalla, mikä kannattaa ottaa huomioon leikkaussuunnitelmaa tehdessä. Jos olet ompelemassa mokkanahkaa, kannattaa olla vähän niuhompi sen suhteen, että kaavat olisivat suhteellisen samaan suuntaan aseteltu. Mokka saattaa nimittäin ”siftata” valossa ja vaatteen osat näyttää eri värisiltä, jos leikkaat palaset ihan eri suuntiin.

Kannattaa myös kurkistaa vuodan nurjalle puolelle ennen leikkuuta, ettei siellä ole mitään ohuita kohtia ja virheitä, jotka eivät näy selvästi etupuolelle, mutta saattavat haitata myöhemmin. Vuodan reunoilla nahka on ohuinta ja helposti venyvää, mikä hankaloittaa ompelemista. Koska nuppineulojen käyttö ei ole suositeltavaa, voi kaavanosat joko kiinnittää pienillä maalarinteipin paloilla tai käyttää kaavapainoja (kirjat toimivat erinomaisesti ”kaavapainoina”).
Kuva: Mintulta jäi tarkistamatta vuodan nurja puoli ja tietysti nahkahameen vasemman etukappaleen reunassa on melkein läpi menevä ohut parkitsemisveitsen viilto. Virhe ei näy päällepäin ja on onneksi sellaisessa kohdassa, mikä ei joudu koetukselle. Vastaava virhe persmuksen kohdalla olisi jo varmasti aiheuttanut reiän… Pitäisikin laittaa siihen kiinni silitettävää tukikangasta ennenkuin nahan pinta menee rikki.

Ompeluvaiheessa huomioitavaa

Nahan ompelussa kannattaa käyttää hyvälaatuista ydinlankaa (ydin polyesteriä päällinen puuvillaa), sillä nahkavaate on potentiaalisesti pitkäikäinen ja materiaali ”syö” helposti huonolaatuisen puuvillalangan poikki.

Olen kuullut teflonpaininjalasta ja paininjalan alle liimattavasta teflonteipistä, jotka helpottavat nahan ompelua kotikoneella. Mintun nahkahameprojekti oli kaatua siihen, että moisia ei löytynyt, mutta rohkaisevan blogikommentin jälkeen päätin testata ompelua ihan au naturel. (vähän ameriikkaa tänne väliin, kun tulee niin pitkä ja puiseva juttu…;D) Legendan mukaan myös silkkipaperia voi käyttää apuna, jos paininjalka ei tahdo luistaa.

Saumojen aloituskohdassa on syytä olla tarkkana ja auttaa käsillä sekä langanpäistä vetämällä, ettei neula jää takomaan paikoilleen ja hajota nahan pintaa. Muuten ompelu sujuu samaan malliin kuin muutenkin. Hiukan erityishuomiota kannattaa suoda pitkissä (ja vähän lyhyemmissäkin) saumoissa päällimmäiselle kappaleelle, ettei se veny kovasti. Mikäli koneessasi on sellainen hienous, että pystyt säätämään paininjalan puristusta, kannattaa sitä keventää jonkin verran. Kuva: Mintun nahkahameen takasauma kaartuu lyyrisesti vähän sivulle, koska vasen takakappale on venähtänyt ompeluvaiheessa. :)

Viimeistely

Nahka ei rispaannu, joten siksakkaaminen tai saumurin käyttö on turhaa. Saumat huolitellaan liimaamalla, mikä tuntuu aluksi hiukan hassun askartelumaiselta, mutta on tosi helppoa ja hauskaa puuhaa. Parasta saumojen liimaamiseen on maitoliiman nimellä (ainakin ennenvanhaan) kulkenut purukumimaisen joustavaksi kuivuva liima. Tavallinen tekstiililiimakin käy (kiitos vaan vinkistä Adelheidille!!), mutta maitoliiman levittäminen on hiukan helpompaa, koska sen koostumus ei ole ihan niin tönkköä ja se ei kuivu yhtä nopeasti. Tai kai tekstiililiimoissakin on eroja, mutta Mintulla nahkahameen ompelussa käytössä ollut aiheutti lievää pulssin kohoamista sähäkän kuivumisen vuoksi.
Kuva: Unohda vaivalloinen hameenhelman käsinompelu. Liimaputkilon avulla homma hoituu hujauksessa!

Yhteenvetona voi siis sanoa, että nahan ompelu on jopa helpompaa kuin kankaan, kunhan vain ottaa materiaalin muutamat erityispiirteet huomioon!

Eikä sitten muuta kuin rohkeasti nahkavetimiä ompelemaan!


6 Responses to “Vinkkejä nahkan ompeluun”

 1. Avatar Katja sanoo:

  Tosi selkeästi kirjoitettu juttu, tuosta on varmasti paljon apua sellaisille, jotka aikovat ommella jotain nahkasta.
  Itse en oikein meidän rämällä ompelukoneella uskalla alkaa nahkaa ompelemaan, kun se tuppaa jumittamaan jo ihan kankaankin kanssa…
  Mutta jos joskus aion jotain ommella, niin blogissasi on kyllä tosi hyviä neuvoja ja noista jutuista saa inspiraatiota!

 2. Avatar Minttu sanoo:

  Katja: Tosi kiva, jos juttu tuntui inspiroivalta! Oma ompelukoneeni ei ole tosiaankaan mikään huippuyksilö, mutta ihan rämällä nahkaa ei tosiaankaan kannata alkaa ommella.

 3. Avatar Anonymous sanoo:

  Kiva juttu. On tarkoitus itsekin yrittää nahan ompelua. Ei kylläkään mitään vaatetta, vaan jalkarahille tarvitaan uusi päällinen ja nahka siihen olisi tarkoitus ottaa vanhasta nojatuolin päällisestä. (kierrätys kunniaan) . Tulikin mieleeni, että käytitkö tavallista koneen neulaa vai onko nahan ompeluun oma neulansa?
  terveisin Siru

 4. Avatar Minttu sanoo:

  Siru: Nahan ompelua varten on olemassa kolmikulmaisia neuloja, jotka leikkaavat siistin reiän lankaa varten. Itse käytin kyllä ihan tavallista ompelukoneneulaa, vahvuus 100 ja hyvin toimi!

 5. Avatar Anonymous sanoo:

  Siru, ei välttämättä onnistu ompeleminen tavallisella ompelukoneella, koska sisustuksessa käytettävät nahat ovat yleensä nautaa , hirveä tai sikaa ja ne ovat paljon paksumpia kuin lammas. Kotikoneella ommeltaessa suosittelisin käytettäväksi ainoastaan lammasnappaa. mokkaa ommeltaessa aivan ihanan ohutta ja pehmeää on poro. Toki jos nojatuoli on hyvin kulunut ja pehmennyt voi olla että koneen voimat riittävät.

  Oli hienot ja selkeät ohjeet nahan työstämiselle näin vaatetusalan ammattilaisnkin silmiin, ja hameestasi tuli kullä erittäin hieno! Nahan leikkuuta helpottaa pahvikaavat, pahvista leikatut kokonaiset kaavat(ei siis puolikkaita kuten kankaalta leikattaessa)kaikkina kappaleina(eli esim.hihat kahtena kappaleena). Pahvikaavat tulisi asetella nurjalle puolelle(tietenkin etupuolen virheet tarkistettuina)ja piirtää ne kuulakärkikynällä tai vaalealla geelikynällä nahalle ja sitten leikkaaminen on helppoa. Ja näin etenkin jos on hyvät monikäyttöiset kaavat , ne säilyy pitkään toisin kuin paperikaavat.

 6. Avatar Minttu sanoo:

  Anonymous: Kiitokset täydentävistä tiedoista ammatti-ihmiselle! Ehkä juuri esimerkiksi puolihameesta kannattaisi tehdä tuollaiset pahvikaavat, niitä tulisi ehkä tehtyä useampikin…