Slow Fashion

lauantai 30. elokuun 2008

Muotiin ja trendeihin ilmiöinä kuuluu olennaisesti muutos. Paradoksaalisesti muoti, joka ei muutu, on kuollut ja näin ollen ei enää muotia. Kuitenkin muotimaailman yhä villimmin hyrräävä muutostahti on saanut vastustajat barrikadeille. Kun vielä vähän aikaa sitten muotitalot esittelivät kaksi mallistoa vuodessa, on vaatimus uudistumiseen nykyisin moninkertaistunut. Jokainen itseään kunniottava designeri esittelee vähintään neljä, monet jopa kuusi tai kahdeksan mallistoa vuodessa. Kaksi kertaa vuodessa esiteltävät Haute Couture ja Pret-a-Porter -mallistot ovat saaneet seurakseen resort, pre-collection sekä in-season mallistot, puhumattakaan erikseen esiteltävistä miesten mallistoista, joiden markkina-arvo on kasvanut viime sesonkien aikana merkittävästi.

Trendien elinajan lyhyeneminen on kuitenkin voimakkaasti ristiriidassa sen kanssa, että yhä useammat kantavat huolta ympäristöstä ja kertakäyttökuluttaminen tuntuu eettisesti väärältä. Hollantilainen designer-duo Viktor & Rolf esittivät näkyvän vastalauseen kulutushysterialle syksyn mallistossaan:
Osa malliston asuista on koottu niittaamalla. Viestinä on mitä ilmeisimmin, että muotipyörä pyörii niin lujaa, että vaatteetkin pitää ompelemisen sijaan kasata nopeasti nitojalla. Viktor & Rolf eivät onneksi ole ainoita, jotka kaipaavat sesonkien yli eläviä perusasuja. Aikoinaan vuonna 1985 likilegendaarisella Seven Easy Pieces -mallistollaan maailmanmaineeseen noussut Donna Karan on palannut juurilleen ja lanseerannut perusgarderobi-ajatusta soveltavan Donna Karan Icons -malliston. Myös YSL:ltä löytyy Stefano Pilatin suunnittelema Edition 24 -nimeä kantava mallisto, jonka osien on tarkoitus muodostaa pukeutumispalapelin perusta 24/7 vuoden ympäri.

Ruotsalainen suunnittelija Anna Bonnevier on samoilla linjoilla lanseratessaan tänä syksynä kahdeksan mustaa jersey-asua käsittävän NUMB-malliston. Kyseinen mallisto ei tule lainkaan myyntiin perinteisiin vaateputiikkeihin vaan Design House Stockholm on saanut yksinoikeuden jälleenmyyntiin. Eli alennusmyyntiin näitä asuja on turha odotella sillä perusajatus on, että NUMB-asut kestävät sesongista toiseen.

Vaikka jatkuva muutos onkin olennainen muodin elementti, olisi erittäin toivottavaa, että harvempiin, mutta ehkä sitten sitäkin kestävämpiin ja laadukkaampiin hankintoihin perustuva perusgarderobi-ajattelu olisi yksi pysyvimpiä nousussa olevista muodin piirteistä!


6 Responses to “Slow Fashion”

 1. Avatar MouMou sanoo:

  Aivan totta! Eikä vaatekaappi mielestäni edes toimi, elleivät peruspilarit ole kunnossa.

 2. Avatar Marika sanoo:

  Olen täysin samaa mieltä. Onneksi kovin monella ei ole varaa uudistaa vaatekaappinsa sisältöä joka kuukausi. Itsekin olen viime aikoina yrittänyt kerätä niitä perusvaatekappaleita vaatekaappiin. Ilman niitä on turha yrittää pintamuotiakaan pukea päälleen, kun aina jokin perusjuttu puuttuu.

 3. Avatar Anonymous sanoo:

  Kirjoitat hyvin ja kiinnostavasti, mutta voisitko koettaa korvata aina välillä sanat ”garderobi” ja ”palapeli” jollain muilla ilmaisuilla, tämä vakilukija on saanut yliannostuksen niistä =)
  Tämä on tietenkin turhaa nillitystä, jokainen kirjoittaa tyylillään ja koska ainakin ne muotiblogit joita seuraan ovat kirjoittamisen suhteen ”amatöörien” tuotoksia ei sanavarasto voi olla kuin kirjoittamisen ammattilaisen.
  Eli tunnustan turhan narinani =)
  varsinkin kun tuntuu, että toimittajienkin teksteissä ne samat ”rouhea”, ”särmikäs” ja ”rock” esiintyvät hiukan turhan usein…
  t.M

 4. Avatar lauradelille sanoo:

  mahtavaa!

 5. Avatar Minttu sanoo:

  Moumou: Pitäisi vain saada perusosat kuntoon joskus… ;D

  Marika: Pintamuotikin näyttää enemmän ”omalta”, kun sen yhdistää olemassa oleviin perusasuihinsa.

  M: Okidoki… Kaivankin tästä synonyymisanakirjan esiin! ;D

  Lauradelille: Eikö olekin! :)

 6. Avatar Stazzy sanoo:

  Vallan kannatettava ajatussuunta, minua muotiblogeissa (ja muodin maailmassa yleensäkin) kun kammottaa se jatkuva kuluttamiseen kehoittaminen. Toisaalta, milläpä ne suunnittelijat eläisivät jos ihmiset eivät kuluttaisi. :/