Kenkien hoito

sunnuntai 30. marraskuun 2008

Muutama vinkki, jonka avulla silmäteräsi pysyvät kauemmin kunnossa ja tuottavat iloa pitkään.

Mikäli pintanahkaiset kengät kuivuvat liikaa, alkaa nahan pinta helposti lohkeilla. Kenkävoidetta tai tarkoitukseen sopiva vahaa kannattaa siis hieroa säännöllisesti nahkakenkien pintaan.

Puhdista kengät ensin liasta ja sivele ohut kerros kenkävoidetta pintaan. Voit käyttää kenkien sävyistä lankkia tai väritöntä vahaa. Kiillota lopuksi kengät pehmeällä rievulla. Vanhat keittiöpyyhkeet, käytöstä poistetut t-paidat yms. sopivat tarkoitukseen loistavasti.

Säännöllinen lankkaus pitää nahan joustavana, lisää säänkestävyyttä ja pidentää kenkien käyttöikää huomattavasti.

Mokkakengät tulisi aina suihkuttaa suojasuihkeella ennen käyttöönottoa. Suihkepullosta löytyy hyvät käyttöohjeet, mutta on hyvä muistaa hyvä ilmanvaihto käytön aikana.

Toinen must mokkakengille on mokkaharja. Säännöllisesti suoritettu hellä harjaus pitää mokan freesin näköisenä. Ihan liian kovakourainen ei kannata olla, mutta pienet kulumajäljet ja painaumat saa hyvin häivytettyä mokkaharjan avulla.

Suojasuihke (impregnointi) tekee hyvää myös pintanahkaisille kengille. Useimmat kengät tulevat tehtaalta hohtavaksi kiillotettuina, mutta vain harvoin on kysymyksessä oikeasti säältä suojaava käsittely. Ainakin kantit pohjan vieressä kannattaa ehdottomasti käsitellä suojasuihkeella etenkin käyttökengistä.

Kengissä on yleensä kovike kantapään ympärillä. Sen tarkoitus on pitää jalkine mukavasti paikoillaan käytössä, joten kannattaa varoa survomasta jalkoja kenkiin niin, että kovike muusaantuu. Käytä mielummin kenkälusikkaa, jos kenkä tuntuu tiukalta.

Vaihda korkolaput säännöllisesti ja hyvissä ajoin ettei itse korko vaurioidu. Nahkapohjaisiin kenkiin kannattaa laitatuttaa kumipohjat, vaikka nahkapohjaisilla kengillä käpsyttely onkin vakavaa riippuvuutta herättävä upea elämys. Etenkin kosteat kadut ja nahkapohjat ovat erinomaisen huono yhtälö. Kosteudesta pehmenneet nahkapohjat kuluvat silmissä puhki…

Muista, että kengätkin tarvitsevat lepoa. Sanotaan, että kun vaihtelee kaksia kenkiä, kestävät ne yhteensä kuin kolme paria. Siinä tapauksessa neljä paria kestää yhtä kauan kuin kuusi ja kuusi yhtä kauan kuin yhdeksän ja…. Suuri kenkävarasto on siis silkkaa säästöä!


10 Responses to “Kenkien hoito”

 1. Avatar MouMou sanoo:

  Tämä pitää printata! Hoidan kenkiäni säälittävän huonosti.:/

 2. Avatar Idhren sanoo:

  Hyvä artikkeli! Entä miten usein tätä rasvausta/vahausta/suojausta pitäisi sitten suorittaa? Riittääkö kerta kuussa vai pitäisikö pikemminkin olla kerta viikossa? Entä miltä kumipohjat oikeastaan näyttävät kengissä? Minkä väriset ne ovat? Osaavatko kaikki perussuutarit tehdä ne?

 3. Avatar Minttu sanoo:

  MouMou: Siitä vaan! Pikku vaiva, joka palkitsee itsensä! :)

  Idhren: Suojaamisen tarve vaihtelee tietty sen perusteella kuinka paljon ja kuinka hurjissa keleissä kenkiä käyttää. Itse yritän pitää kerran kuussa kenkienhuoltopäivän ja käydä läpi kaikki kengät kerralla. Suihketta ei pitäisi käyttää liian usein, sillä se jää kalvoksi kengän pintaan. Vahausta/rasvausta voi tehdä niin usein kuin jaksaa. Kyllä sen huomaa, jos nahka ei ”ime” yhtään. Ja mitään haittaa siitä ei ole.

  Kumipohjat on yleensä mustat ja kyllä, kaikki suutarit osaa sellaiset laittaa siinä missä korkolaputkin. Nahkapohjat on yleensä vaaleanruskeat tai mustat (punaiset, jos ostat Louboutinit… ;D), mutta ne tunnistaa siitä, että ovat aivan sileät ja maali kuluu pois heti ekoilla käyttökerroilla.

 4. Avatar Lotta sanoo:

  Kiitos Minttu!
  Mites nahkalaukkujen hoito? Täällä on tullut koko syksyn vettä ja sama keli näyttää vaan jatkuvan. Laukut on todella sään armoilla.

 5. Avatar Matilda sanoo:

  Moi,
  Ymmärtääkseni asut Tukholmassa, ja itse olen sinne tulevana viikonloppuna tulossa, joten kysyisin vähän shoppausvinkkejä. Jos aikaa/jaksamusta ei ole ihan hirveästi, minne kannattaisi mennä, että saa käytyä parhaat liikkeet läpi? Ainakin topshopissa, monkissa ja weekdayssä haluaisin käydä…
  Kiitos jo etukäteen! (;

 6. Avatar Minttu sanoo:

  Lotta: Täältä löytyy ohjeet laukun hoitoon: http://go4itvol2.blogspot.com/2008/02/laukun-hoito.html Käytän itseasiassa samaa vahaa myös vaaleille ja nahanvärisille kengilleni. :)

  Matilda: TopShop ja Monki löytyvät molemmat SOUK-ostosgalleriasta Drottninggatanilta vähän Åhlénsilta eteenpäin ja Weekday on melkein vieressä Drottninggatanin ja Kungsgatanin kulmassa. Jos halua lisää vinkkejä, niitä löytyy mun tekemästä shoppailuoppaasta: http://www.go4itvol2.com/tuotteet.html?id=19/180 Se maksaa huikeat 1,90 euroa. ;)

 7. Avatar otta sanoo:

  No niinpä löytyi :)
  Kiitos Minttu-kultainen ja valoa päivään!

 8. Avatar Joy sanoo:

  Kiitos hyvästä postauksesta, aion ehdottomasti ottaa opetuksesi käytäntöön!

 9. Avatar Minttu sanoo:

  Lotta: Sitä samaa sulle! :)

  Joy: Hyvä, jos tulee vinkit tarpeeseen!! :)

 10. Avatar Idhren sanoo:

  Kiitos Minttu! Tiedätkö, olen niin pöljä, että piti ihan oikeasti pähkätä, ovatko noiden saappaiden pohjat nahkaa vai kumia. Poikaystävä onneksi oli älykäs ja päätteli, että kuvioitu pohja EI ole nahkaa :D Ja tässähän se vahvistus tulikin :) Olen selkeästi aika pihalla. :D