Anne-Marin perunalaatikko

sunnuntai 21. joulukuun 2008

Minttu ei ole mikään suuri keittiötaituri. Jossain vaiheessa Karkki esitti hämmästynyttä, kun äiskä onnistui keittämään pastaa… Hyvä äiti – sää osasit!! (Meillä on aina uskottu positiivisen kannustuksen rakentavaan voimaan). No, nykyisin tilanne ei ole ihan yhtä karu vaan Mintun repertuaarista löytyy muutama testattu ja taatusti toimiva perusresepti. Tosin kovin usein taitoja ei tule harjoitettua, koska kaikki muut kolme perheenjäsentä ovat sekä kiinnostuneepia että taitavampia keittiöhommissa.

Yksi bravuureistani on perunalaatikko. Alun perin ohje on peräisin entiseltä naapuriltani joka on tunnettu taiturimaisesta ruuanlaitostaan. Lupaan, että Go 4 it vol. 2 -blogista ei ole tulossa ruuanlaitto/reseptiblogia, mutta joulun kunniaksi ajattelin, että muutkin voisivat nauttia ihanasta perinteisestä imelletystä perunalaatikosta. Vassokuu:

Anne-Marin perunalaatikko

 • Keitä reilu 1 kg perunoita kuorineen tavalliseen tapaan kypsäksi.
 • Jäähdytä pikkuisen (että sormet kestää) ja kuori ohuesti vielä lämpimänä.
 • Laita kuoritut perunat astiaan ja muussaa mahdollismman hyvin.
 • Lisää 1 dl tavallisia vehnäjauhoja ja sekoita perunoiden joukkoon.
 • Peitä liinalla ja nosta lämpimään, vedottomaan paikkaan imeltymään. Anna imeltyä vähintään puoli vuorokauttaa (itse annan usein miltei vuorokauden). Sekoita muutama kerta imeltymisen aikana.
 • Jos seos on jonkin verran löystynyt imeltymisen aikana, se on oikein hyvä. Sekoita joukkoon n. 5 dl maitoa (hylamaito sopii oikein hyvin), 50 gr voita tai margariinia sulatettuna, 2 tl suolaa ja hiukan (vajaa 1/2 tl) hienonnettua mustkottipähkinää.
 • Sekoita hyvin käsin tai sähkövatkaimella. Tarkista, että seos on jonkin verran löysää, jos ei, lisää maitoa varovasti.
 • Voit varmistaa imeltymisen lisäämällä hiukan siirappia ( 1-2 rkl).
 • Paista isossa uuniastiassa 150 asteessa n. 2 tuntia. Perunalaatikko kuohuu jonkin verran paistuessa, siksi jätä tilaa.

Nom, nom, nom!!


10 Responses to “Anne-Marin perunalaatikko”

 1. Avatar Anonymous sanoo:

  siis mitkä sun lasten nimet on?
  Kai Karkki on lempinimi!?

  t-hiljattain seuraamaan alkanut

 2. Avatar Piia sanoo:

  Joskus kommentoin…. =) ihana kun välillä löytyy ruokapostauksiakin. En oikein ruuanlaittoblogeja seuraa, ja muoti sekä helmiblogeista joskus löytyy oikeita aarteita resepteiksi!

 3. Avatar tuike sanoo:

  Kiitos ohjeesta, hyvältä kuulostaa! Mikä sulla on ollut se ”lämmin ja vedoton” paikka? Jossain tosi ugri-hämäläisessä ohjeessa neuvottiin laittamaan uuniin n. 55 asteeseen että pysyy tarpeeksi lämpimänä.

 4. Avatar Emiliak sanoo:

  Joululaatikot … mmm … enää pari päivää ja sitten napa repeää :-)

 5. Avatar Nanne sanoo:

  Minttu auta! Aivan aiheeseen liittymätöntä, mutta mun tarvis pikaisesti tietää (oon varaamassa Tukholman matkaa), minä päivinä Tukholman liikkeet on suljettuna välipäivinä ja alkuvuodesta.

  Onko kaupat siis siellä auki 29.-31.12.? Entä 2.-3.1.2009?
  4.-7.1.? (loppiainen siis 6.päivä)

  Anteeksi, kun vaivaan, toivottavasti ehdit auttaa <3

 6. Avatar Minttu sanoo:

  Hiljattain seuraamaan alkanut: Karkin oikea nimi on Karoliina ja Peetun Elina. Molemmat lempinimet on ollut mukana kuvioissa jo ihan vauvavuosista… :)

  Piia: Kiva jos tykkäät! En varmasti ala postaamaan mitenkään runsaasti reseptejä, mutta ehkä ne muutkin kolme, joita käytän silloin tällöin, saattavat päätyä tänne.

  Tuike: Olen pitänyt kulhon meidän pesutuvan/kylppärin pöydällä, joka on lämmityslaitteen vieressä. Imeltyminen sujuu kyllä huonommin, jos perunat viilenevät liikaa.

  Emiliak: Sano muuta!! ;D

  Nanne: 31.12. kaupat menee kiinni tosi aikaisin – eli noin klo 15.00. Loppiaisena aukioloajat ovat normaalit sunnuntai-ajat – eli noin klo 10.00/11.00 – 17.00/18.00.

 7. Avatar Minttu sanoo:

  Nanne: Piti vielä jatkaa, että muina päivinä on ihan normaalit aukioloajat!

 8. Avatar nanne sanoo:

  Kiitos Minttu, tiesin että sä tiedät ja suhun voi luottaa :)

 9. Avatar Minttu sanoo:

  Nanne: My pleasure! :)

 10. Avatar Anonymous sanoo:

  arg. mulla ärsyttää tuo ”Minttu sitä ja Minttu tätä…” miksi kirjoitat kolmannessa persoonassa?