Kissanhoitohuolia

lauantai 03. tammikuu 2009

Tarvitsisin kipeästi apua yhdessä kiusallisessa kissanhoito-ongelmassa: Meidän suloiset karvaturrihoidokit ovat alkaneet pissiä sinne tänne sisälle kotiin. Tai ei oikeastaan edes sinne tänne nurkkiin vaan sohvalle, sängylle tms. pehmeille ja mukaville paikoille.
Kisut ovat oikeasti erittäin sisäsiistejä ja käyvät nytkin hienosti laatikolla. Jotenkin tuntuu, että kysymys ei ole siitä, että niille olisi epäselvää, mihin tarpeet tulee tehdä. Ne on myös kotonaan opetettu olemaan pois sohvalta ja sängyltä niin hyvin, etteivät täällä meilläkään tule makoilemaan viereen sohvalle, vaikka kuinka houkuttelisi.
Tällainen ”kiellettyihin paikkoihin” kuseskelu vaikuttaa ihan joltain muulta kuin vahingolta. Täysin kokemattomana kissanhoitajana olen aivan ymmälläni. Sohvatyynyt voi toki viedä pesulaan, mutta mieluiten haluaisin löytää jonkun ratkaisun tilanteeseen. Kisut ovat leikattuja noin viisi vuotta vanhoja tyttökissoja.

Tämä on nyt aika kaukana muotiblogijutuista, mutta koska tiedän, että siellä on kissaihmisiä lukijoiden joukossa, niin ajattelin, että jollakulla voisi olla kokemusta ja vinkkejä, miten tästä selvitään… Hjälp!!


26 Responses to “Kissanhoitohuolia”

 1. Avatar Honey Junkie sanoo:

  Viiden kissan entisenä omistajana veikkaan, että kyse on protestista – kissat ovat reviiriinsä kiintyvää sorttia ja niitä kiukuttaa olla vieraassa paikassa. Myös koirat harrastavat vastaavaa protestointia, kun kokevat että heitä on laiminlyöty, Jarvis teki ihan samaa mummolassaan viime kuussa kun oli kaksi viikkoa hoidossa ollessamme reissussa – siitä huolimatta, että paikka ja hoitajat olivat tutut ja läheiset.

 2. Avatar Honey Junkie sanoo:

  Pakko vielä lisätä, että ei mulla niitä viittä kissaa YHTÄAIKAA ollut.. vain kolme kerralla :)

  Terveisin entinen crazy cat woman (nykyisin kisut ovat poissa laskuista kun miehen perhe on allerginen! nyyh)

 3. Avatar Sylvia sanoo:

  Samaa mieltä olen Honey Junkien kanssa…

  En tiedä onko asiaan oikeasti mitään auttavaa kättä olemassa, muuta kuin se, että pissatut paikat yrittäisi puhdistaa niin hyvin, että haju poistuisi. Kissat kun tykkäävät pissata niihin kerran merkkaamiinsa paikkoihin. Internetissä on tähän ohjeita, mutta jostakin sooda/fairy-seoksesta oon kuullut…

  Sitten ainakin Suomen apteekeista ja eläinkaupoista ja -asemilta voi ostaa Feliway-suihkeita, joissa on pullomuodossa kissan itsekin tuottamaa mielihyvähormoonia (feromoni tms.)… Tuota on saatavana myös sellaisena pistorasiaan asennettavana haihduttimena ja sen pitäisi sitten rauhoittaa kissoja oudoissakin paikoissa.

  Lisää infoa voit lukea täältä: http://www.vetcare.fi/index.php?id=86

  Nuo on suhteellisesti hinnakkaita 30-40€, mutta kun en tiedä kuin kauan kisut vielä teillä aikoo vielä viettää niin toisaalta tuo voisi olla oivakin apu inhottavaan ongelmaan! Halpa hinta sohvasta siis, jos vain se teidän kisuvieraille auttaa :) Siitä ei voi mennä ennen kokeilua 100% varmuuteen!

 4. Avatar Micci sanoo:

  Täysin samaa mieltä Honey Junkien kanssa. Kissat monesti protestoivat esim. vieraaseen paikkaan joutumista pissimällä kiellettyihin paikkoihin. Monet muutkin kisun mieltä painavat asiat aiheuttavat tuollaista käyttäytymistä. Ja pehmeät paikat on aina niitä mukavimpia kohteita.
  Siihen ei kovin ihmeellisiä konsteja ole. Ainoana varmaan olosuhteiden saaminen kissaa miellyttäviksi. :(

 5. Avatar Micci sanoo:

  Ja sitten tietty voi kokeilla noita Sylvian neuvoja. Riippuen tietty siitä, miten pitkään kisut teillä ovat. :)

 6. Avatar Anonymous sanoo:

  Meidän 10-vuotias kissamme alkoi pissailla ja merkkailla muuton jälkeen. Feliway-suihkeen käyttöä on takana nyt pari viikkoa, eikä yhtään pissaa ole löytynyt hiekkalaatikon ulkopuolelta! Kissa on myös jotenkin hyväntuulisen ja tyytyväisen oloinen. Suihkeen hinta oli noin 25 e, suosittelen kokeilemaan.

 7. Avatar Piia sanoo:

  Itse käytin protestipissojen siivoamiseen etikkaa. Siis laitoin lorauksen etikkaa kylpyammeeseen, ja vettä ja sinne vaatteet/sohvapääliset likoamaan ennen pesukonetta. Vie hajut. Lattialta pyyhin kanssa etikkaseoksen kanssa, ei ole kissa pissannut enää laatikon ulkopuolelle. Etikan haju tosin on aika ikävä… mutta haihtuu!

 8. Avatar seeds sanoo:

  Eivät kissat käsittääkseni mitenkään tietoisest protestoi, mutta uudessa paikassa tulee usein merkkailtua. Voi johtua ihan vaan uudesta tilanteesta (ahdistus?) tai tosiaan siitä että uusi reviiri pitää merkata tiukemmin omaksi.

  Haisdittimiet voivat auttaa jonkin verran ja samaa tuotetta (feliway) saa myös suihkupullossa.

  Pehmeät paikat ovat tosiaan kissna mielestä parhaita pissipaikkoja, jostain syystä ne eivät juuri koskaan tee tekosiaan paljaalle lattialle. Liekö niiden mielestä siistimpää pissiä pehmeälle, kun siihen se kuitenkin imeytyy. Voisi yrittää suojata niitä suosituimpia pissapaikkoja jollain vahakangashenkisellä, tai muovilla, mutta sisustuksellisestihan tuo ei mikään kovin mukava ratkaisu ole.
  Oma kissa ei meillä pissiskele ohi, mutta eräs kolli meillä hoidossa ollessaan kyllä ruikki pitkin nurkkia, vaikka oli kokenut hoidossa olija ja muuten varsin hyväkäytöksinen. Siihen ei kyllä oikein mikään auttanut…

  Tsemppiä!

 9. Avatar Minttu sanoo:

  Honey Junkie: Protestia epäilin itsekin. Jotenkin varsinkin Harry vaikuttaa hirmu jännittyneeltä koko ajan..

  Allergiat on kyllä ihan syvältä! Onneksi sulla on ihana koiruus kuitenkin. Meille ei voi ottaa mitään karvaista lemmikkiä just allergioitten takia.

  Sylvia: Kiitti vinkeistä! Pitääpä testata – toivotaan, että auttaa…

  Micci: Kun tietäisi, mikä noita kisuja miellyttää… Meidän on hankala simuloida perhettä, jossa on kolme alle kuusivuotiasta lasta. Meininki teiniperheessä on vähän toisenlainen. :)

  Piia: Meillä on pesukone pyörinyt viime päivät taukoamatta. Päiväpeite, peitto, tyynynpäälliset – you name it… Etikkaa en ole tajunnut vielä testata, vaikka tiedänkin muuten sen hajuja syövän ominaisuuden. Täytyypi testailla, jos vielä joutuu siivouspuuhiin.

  Seeds: Täytyy kyllä testata tuota suihketta… Ja tosiaan, ei täällä nyt vielä mikään kaaos ole, mutta toivonpa ettei tulisikaan. Kisut ovat muuten ihania enkä toivoisi, että ne voivat huonosti. Nyt on yksi yö mennyt hyvin. Ainakaan toistaiseksi en ole löytänyt ylläriä mistään. :)

 10. Avatar Ava sanoo:

  protestien lisäksi on mahdollista että hiekkalaatikko on kissoille jotenkin epämiellyttävästi/epämiellyttävässäpaikassa, joten kissat eivät sitten mene sinne. Meillä kävi yhden kssaherran kanssa näin, kun siirrettiin hiekkalaatikon paikka toiseen vessaan, niin sinne ei suostuttu menemään kun oli jotenkin epämiellyttävää kissan mielestä. Ja kun sitten siirrettiin hiekkalaatikkoa noin puolimetriä toiseen suuntaan niin taas kelpasi.Voiko tilanne siis sielläkin olla niin, että hiekkalaatikko on kissojen mielestä tyhmässä paikassa/hiekka on vääränlaista kissojen makuun? Kissat kun tuppaavat olemaan aikas nirsoja hiekkalaatikkojensa kanssa (ainakin meidän kaikki kolme olivat).

 11. Avatar Anonymous sanoo:

  Feliwaytä suosittelen myös! Aina kun olen muuttanut olen käyttänyt kyseistä tuotetta ja pakko sanoa että kyllä toimii.

 12. Avatar Ines sanoo:

  Mun kissa inhoaa alumiinifoliota ja siitä lähtevää rapinaa. Kokeile laittaa levy foliota pissikohtaan kun ette ole paikalla, ehkä kisut pysyvät poissa.

  On olemassa myös ”kissakarkoite” sumutetta (en muista nimeä). Sitä voi myös laittaa ongelmapaikkoihin. Sumute on hajutonta ja väritöntä, olen spreiaillut sillä mattoja, sohvaa yms. raapimispaikkoja ja hyvin on auttanut.

 13. Avatar Jeiidi sanoo:

  Kissoilla myös pissitulehus oirehtii ”nurkkiin kuseskeluna”. Kannattaa siis tarkkailla miltä pissi näyttää. Jos väri vaihtuu tummaksi/punertavaksi, äkkiä lääkäriin!

 14. Avatar Anonymous sanoo:

  Meillä on toisen kissan kanssa sama juttu. Meillä se meni vaan siten, että protestipissailua tuli kotona sen jälkeen kun oltiin oltu lomalla famun luona maalla. Feliway-suihke auttaa jonkin verran ja hiekkalaatikko kannattaa siivota heti kun sinne tuotosta syntyy.

 15. Avatar Minttu sanoo:

  Ava: Tuo voi olla kyllä yksi syy. Käsittääkseni kisut ovat tottuneet omassa kodissaan käymään ulkona asioilla…

  Anonymous: Taidanpa käydä hankkimassa pullollisen tuota tänään!

  Ines: Kiitos hyvistä vinkeistä! Eiköhän näillä päästä jo eteenpäin! :)

  Jeiidi: Ok, hyvä tietää. Onneksi siltä ei nyt ainakaan vielä vaikuta. Eikä noita vahinkojakaan ole sattunut kuin pari-kolme…

  Anonymous: Hiekkalaatinkon kanssa ollaan oltu kyllä tosi huolellisia ja tänään käyn hakemassa Feliwayta, joten eiköhän tämä tästä lutviudu.

 16. Avatar intelligence sanoo:

  jordan shoes