Lentomatkailu on hauskaa ja helppoa?

maanantai 25. heinäkuu 2011

En vedä kovinkaan helposti hernerokkaa hengityselimiin kohdatessani pikkumaisia sääntöjä ja totaalisen turhilta tuntuvia määräyksiä. Voin tarvittaessa olla määrättömän joustava vain siksi, että asiat yleensä sujuvat kuitenkin noileemmin siten kuin, jos alkaisi rettelöidä jokaista terveen järjen vastaista sääntöä vastaan.

Mutta siis oikeesti… Miksi, kertokaa nyt hyvänen aika, miksi lentomatkustamisesta on tehty niin käsittämättömän hankalaa??

Juu, kyllä ymmärrän, että kauhistuttavat syyskuun 11. terrori-iskut muuttivat totaalisesti lentomatkailun sääntöjä ja perusteelliset turvatarkastukset ovat meidän kaikkien ilo. Kaikki aseeksi kelpaavat teräesineet olivat toki kiellettyjä käsimatkatavaroissa jo ennen, mutta jotenkin tuntuu henkilökohtaiselta loukkaukselta, kun määrätietoisen näköinen tullivirkailija lennättää laadukkaat monen sadan kruunun arvoiset pinsettini roskikseen. Samanaikaisesti kuitenkin edessä kulkeva bisnesmies saa pitää metalliset kuulakärkikynänsä.

Nesteiden mukana kuljettamista koskevat säännöt muistuttavat monimutkaisuudessaan ja irrationaalisuudessaan lapsuuden barbie-leikkejä. Sillä sais olla vaan litra nesteitä mukana, mut sit niin, et isoin pullo olis maksimissaan viiskyt millii ja sit sen pitäs kuljettaa niit läpinäkyvässä pussissa.. Okei, läpinäkyvän muovipussin ymmärrän. Jos säännöt ovat nämä, pitää olla jokin järkevä keino a) tarkistaa, että suurin sallittu määrä ei ylity ja b) välttää ziljoonan pienen purnukan pyöriminen läpivalaisulinjastolla. Mutta voisko joku ystävällisesti selittää, miksi upouusi 8 Hour Creamini lensi roskikseen vain siksi, että se ei ollut minigrip-pussissa?? Kyseinen pikkutuubi oli tasan ainoa ”neste” käsimatkatavaroissani, ja sillä hetkellä en löytänyt yleensä aina käsilaukussani majailevaa pakastepussia. En usko mitenkään, että 8 Hour Cream muuttuisi siinä silmänräpäyksessä vähemmän pommiksi, kun se suljetaan läpinäkyvään muovipussiin. Kysymys on selkeästi puhtaasta simputuksesta. Ei kenekään turvallisuudesta.

Koko nestekysymys on muutenkin vähintäänkin huvittava. Miten monta kertaa sitä on nähnyt ihmisiä kittaamassa silmät mullistellen Evian-pullojensa pohjia tiukan turvatarkastushenkilön tapittaessa vieressä? Muodostaako siis vesi uhkan juuri turvatarkastuksen yhteydessä? Saman pullon voi nimittäin kuljettaa turvatarkastuksen läpi tyhjänä ja täyttää halutessaan heti uudelleen. Ja jos vesi tuntuu liian laimealta, voi tax freestä shoppailla vapaavalintaisen määrän esimerkiksi äärimmäisen tulenarkaa vodkaa. Se toki pakataan muovikassiin, jossa lukee määräävään äänensävyyn, että sen saa avata vasta kotona. Siitä huolimatta en voi olla ajattelematta, että pari pulloa vodkaa ja se yksi sytkä, joka on sallittua ottaa mukaan käsimatkatavaroihin, on merkittävästi suurempi uhka turvallisuudelle kuin Mintun pinsetit tai voideputkilo…

Loppukevennykseksi voisin kertoa Rufus Roo -nimisestä yrityksestä, joka on kehittänyt keinon kiertää etenkin halpalentoyhtiöiden äärimmäisen tiukkoja käsimatkatavarasäännöksiä. Jokseenkin järkyttävän näköiseen liiviin voi pakata kaikkea mahdollista kivaa vuoden dekkariuutuuksista vaihtokenkiin ja välttää näin käsimatkatavaroiden ylipainon.

Tavallaan idea on ihan käytännöllinen. Onhan siinä aina omat riskinsä, kun laittaa matkalaukun ruumaan. Laukku voi kadota tai hajota matkan aikana – tai yllättävät ongelmat voi viivästyttää purkamista ja matkatavaroitten odottelu kentällä voi venyä tuntikausiksi. Mutta silti. Jos kamat eivät mahdu sopivan kokoiseen laukkuun, eikö olisi kuitenkin parasta joko vähentää mukaan otettavan tavaran määrää tai laittaa suosiolla matkalaukku koneen ruumaan? Itse en ainakaan haluaisi päätyä istumaan moisen matkalaukkutakin kanssa matkustavan ihmisen viereen…

Ehkäpä lähden tässä nyt jatkamaan pakkaamista seuraavaa Tampereen reissua varten. Ensin täytyy vain löytää sopivan kokoinen minigrip-pussi…


25 Responses to “Lentomatkailu on hauskaa ja helppoa?”

 1. Avatar Sari sanoo:

  Osuit NIIN naulan kantaan kirjoituksellasi, kun vain osua voi! Olen miettiny itse tismalleen samoja kysymyksiä halpalentoja varatessani: matkalaukun kuljettaminen ruumassa maksaa saman verran, kun edestakainen lentolippuni Saksaan, mutta näiden nesteen- yms. kuljetussäännösten takia on helpompi maksaa kuin miettiä pakkaamista. Kävipä tylysti sun 8 hour creamille. Mulla oli aikoinaan uusi Biothermin voide jäänyt käsimatkatavaraan läpivalaisuun ja silloin sedille riitti laukun aukaiseminen ja rasvapurkin esittely, sen jälkeen sain laittaa sen takaisin laukkuun. Mitä tästä opimme – pidä kaikissa laukuissa aina litran Minigrip-pussi mukana :) Kaikesta huolimatta mukavaa matkaa!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Sari, kiitos, kiitos! Yleensä en kyllä jaksa itsekään pelleillä pikkupullojen kanssa, vaan laitan matkatavarat suosiolla ruumaan.. :)

 2. Avatar Hanna sanoo:

  Täh, roskikseen o: Mun vahingossa penaaliin unohtunut paperiveitsi luvattiin POSTITTAA mulle :D Sanoin, ettei tarvitse kylläkin. Tästä on kyllä jo aikaa joitain vuosia. Mullakin on lentoilua edessä elokuussa ja päätettiin äidin kanssa ottaa yksi matkalaukku lennolle, kun on noita ärsyttäviä määräyksiä mitä saa olla mukana…ja on tietysti sitten tilaa ostoksille ;)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Hanna, jep, turvatarkastushenkilö tumasi vain ykskantaan, että ”this is not allowed” ja lennätti voidetuubin roskikseen… Kyllä otti päähän!!

 3. Avatar Katy sanoo:

  Kyllä ymmärrän nuo säännöt, sehän on matkustajan itse tarkastettava, että on toiminut oikein.. Perjaatteessa jos antaisivat yhden matkustajan pitää purnukan ja pinsetit, tulisi muillekkin antaa niin.. Nykyään kun työvoimaa on niin vähän lentokentillä, ettei postittaminenkaan onnistu, ja kalliiksikin sen tulisi, lentoasemalle. Mutta ajattele positiivisesti, venäjällä joutuu lähes alasti strippaamaan tutkinnassa, kaikki tavarat valaistaan lukuisia kertoja, passia tarkastetaan 4 kertaa, jonottaa saa kokoajan, laukut pengotaan yms… :/ Ei ollut herkkua se lentoreissu, odottaa sai 2 tuntia 15 minuutin lennon takia :D

  • Minttu Minttu sanoo:

   Katy, minäkin ymmärrän aivan mainiosti, että kun on säännöt ja henkilökunta on ohjeistettu niitä valvomaan, ei yhden henkilön takia voida tehdä poikkeuksia. Itse määräyksien järkevyyttä ja johdonmukaisuutta en kyllä ihan tajua…

   • Avatar Katy sanoo:

    Kuka meistä tajuaisikaan, itsekin manasin ties mitä henkiä kun tivattiin venäjäksi, onko kalttipurkkini nyt ihan varmasti nesteetön eikä mitään sprayta vaikka oli kädessä heillä kyseinen.. :D Mutta pakko myöntää, onpahan turvallinen olo ainakin, kun on varmasti niiiiin puunattu ettei kukaan mitään pääse kuljettamaan! :D

    • Minttu Minttu sanoo:

     Katy, haha – joo – välillä tulee kieltämättä fiilis, että kaiken syynäämisen tarkoitus onkin antaa matkustajille turvallinen olo. Ja toisaalta, jos kerran pinsetit ja voidetuubit herättää huomiota, niin kai sitten ne OIKEASTI vaarallisetkin jutut jäävät seulaan. :)

 4. Avatar MJ sanoo:

  Ja nopeaa?
  Viime viikon Barcelonan paluumatka muuttui viidestä tunnista yhteentoista, kun myöhästyimme jatkolennolta 5 minuuttia. Vietimme sitten 5 tuntia Münchenissä (joka on onneksi oikein kiva kenttä).
  Tällä kertaa eivät olleet lainkaan tarkkoja käsimatkatavaroiden suhteen. Käsilaukussa kulkivat rasvat sun muut sekä Helsingin että Barcelonan päässä.

  • Minttu Minttu sanoo:

   MJ, voi ei!! Viisi tuntia lentokentällä ei kyllä tosiaankaan ole herkkua, vaikka olisi miten kiva kenttä!!

 5. Avatar Noh sanoo:

  Olen myös sitä mieltä, että on täysin matkustajan vastuulla huolehtia näistä asioista. Kaikkihan nämä säännöt jo tietävät. Myös aika itsestäänselvyys, ettei pinsettejä saa ottaa koneeseen – niillä kyllä pystyisi tekemään paljon enemmän kuin kuulakärkikynällä (kysehän ei nyt ole niillä tökkimisestä ollenkaan).

  Usein lentokentiltä on mahdollisuus hankkia minigrip-pussi ja jos ei muuta, niin aina voi mennä takaisin ja laittaa koko laukun ruumaan. Ei voida tehdä poikkeuksia yhdenkään henkilön kohdalla – samahan se on kuin että kokisi parkkisakot epäoikeudenmukaisiksi, kun ”olin vaan minuutin myöhässä”. Säännöt on sääntöjä ja turvallisuuden ja oikeudenmukaisuuden vuoksi niitä ei pidä rikkoa.

  Uskon, että harmittaa, mutta mietitäänhän tätä yleisemmälläkin tasolla. :)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Noh, jaa olet siis sitä mieltä, että säännöt ovat järkeviä sillä perustella, että kaikki ne jo tietävät?? Säännöt on toki sääntöjä ja silloin niitä pitää noudattaa, mutta kai idioottimaisilta tuntuvia sääntöjä voi kritisoida? Lähinnä halusinkin, että joku selittäisi, miten 8 Hour Cream on turvallisuusriski. Siis oikeasti tuntuu, että ”turvallisuuden” ja ”oikeudenmukaisuuden” nimissä on saatu aikaan läjä epäjohdonmukaisuudessaan tragikoomisia määräyksiä.

   • Avatar Hannah sanoo:

    8 hour creamisi on luokiteltu nesteeksi ja koska nesteitä koskee säännöt, jotka tunnet, on se turvallisuusriski jos sitä ei ole pakattu oikein. Itse luopuisin rasvastani ilomielin kun tietäisin että turvallisuuden takia luotuja sääntöjä noudatetaan tiukasti. Ja kun ne säännöt tietää ja itse ei niitä noudata, on minun mielestäni täysin turha siitä itkeä. Millaiset nesteitä koskevat säännöt olisivat mielestäsi paremmat? Onko nesteitä koskeva sääntö idioottimainen vain sen takia että sinun kohdallasi näitä sääntöjä noudatettiin (kun itse taas niitä rikoit)? Se on ihan toisarvoista oliko kioskissa jonoa ja lentoon liian vähän aikaa, asia tulisi ottaa huomioon tarpeeksi ajoissa. Myös se on ihan toisarvoista voiko pullon täyttää toisella puolella uudestaan, kunhan se on nesteistä tyhjä toisella puolella. Kuinka paljon turvatarkastukset pidentyisivät jos jokaisen kohdalla punnittaisiin tuollaisia asioita? Mikä säännöistä tekee epäjohdonmukaisia? Turvallisuuden nimissä minä voin itse pakata nesteeni 100ml purkkeihin ja minigrip pussiin. Oikeudenmukaisuuden nimissä olen myös valmis hyväksymään sen ettei minun kohdallani tehdä mitään poikkeuksia.

    Olen pahoillani, mutta en voi ymmärtää aikuisen ihmisen kitinää tuollaisesta asiasta. En voi itse ainakaan kutsua kirjoitustasi kritiikiksi, vaan nimenomaan turhasta valittamiseksi. Johtuu osittain myös siitä etten itse ole kokenut asian suhteen mitään ongelmaa, kun näen vaivan huolehtia asiasta etukäteen.

    Täytyy myös muistaa että säännöt pohjautuvat lentomatkustajien turvallisuuteen, myös sinun. Jos kaikki matkustajat vain huolehtisivat asian kuntoon jo ennen lentokentälle saapumista, olisi koko turvatarkastusprosessi nopea ja sujuva. Kirjoituksesti on kaikessa yksinkertaisuudessaan naivi.

    • Minttu Minttu sanoo:

     Hannah, en itke rasvani, sen paremmin kuin pinsettienkään, perään. Tiedän, että voide on luokiteltu nesteeksi ja neste puolestaan luokiteltu turvallisuusriskiksi. Kukaan ei kuitenkaan ole edelleen vastannut tämän jutun keskeisimpään kysymykseen, MIKSI…

     Eli siis miksi voidetuubi minigrip-pussin ulkopuolella on turvallisuusriski, mutta pussin sisällä ei?

     Lentomatkailun turvallisuusriskejä sisältävä vaihe on maalaisjärjellä ajateltuna se hetki, kun matkustetaan lentokoneessa. EI se hetki, kun kävellään turvatarkastuksen ohi. Kuitenkin kaikki kiva pikkukama poimitaan pois turvatarkastuksessa – mutta heti sen jälkeen voit ostaa vaikka miten paljon täydennystä asevarastoosi. Ja – huikauhistus – ottaa sen 8 hour cream -putelon POIS minigrip-pussista.

     Siis oikeasti. Mitä ovat yhdet pinsetit teräaseena verrattuna esim. siihen, että tax freestä voi ostaa lasipulloja, jotka yhdellä napakalla kädenheilautuksella muuttuvat aikamoiseksi tappovälineeksi? Puhumattakaan siitä, miten vaarallinen paloneste alkoholi on väärissä käsissä.

     Saat olla sitä mieltä, että narisen turhasta, mutta olen ehdottomasti kanssasi samaa mieltä siitä, että lentomatkustajien turvallisuudesta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää. Eihän sitä tarvitse kuin avata päivän lehti, kun tajuaa, mitä sairaita hulluja tuolla on liikkeellä. Valitettavasti olen sitä mieltä, että nykyiset nesteiden kuljettamista koskevat säännöt ovat, jos ei nyt ihan pelleilyä, niin ainakin täysin epäjohdonmukaiset ja varsinaisen turvallisuuden kanssa niillä ei ole juuri mitään tekemisä. Ehkä tavoitteena onkin lähinnä luoda turvallisuuden tunnetta sellaisille ihmisille, joiden mielestä säännöt ylipäätään ovat hyvästä.

     • Avatar Hannah sanoo:

      Perustamatta tätä mihinkään faktatietoon, ajattelisin että yksi syy sille pussille on varmaan se että ne purtilot on yhdessä läjässä, ja pystytään helposti valvomaan niitä annettuja rajoituksia (100ml purkit, x litran pussi jne.), ja ylipäätänsä nestemääriä jotka läpivalaisusta kulkee. Uskoisin sen olevan huomattavasti nopeampaa ja tehokkaampaa tarkastaa läpivalaisusta tietty rajallinen määrä nesteitä, kuin että jokaisella matkustajalla olisi rajaton määrä irrallaan seikkailevia purtiloita joka kapsäkissä ja nyssäkässä.

      Käsitin alunperin, että sinua ihmetyttää vain se, mikä tarkoitus tällä kaikella on, mutta nyt kun muotoilit kysymyksen noin, piti oikein itsekin käydä miettimään, että niin, miksi.. Eli kyse varmaan on pohjimmiltaan turvallisuudesta, mutta lähinnä käytännössä käytännöllisestä ja nopeasta tavasta valvoa ihmisten kuljettamia tavaroita.

      Täytyy vielä loppuun sanoa, että olen pahoillani ensimmäisen kommenttini erittäin kärkkäästä sävystä. Taisin huomaamattani saada itseni johonkin ihmeelliseen ärsytyksen tilaan. Tarkoitukseni on aina kommentoida asiallisesti, tuo edellinen menee jo jossain provosoinnin rajoilla, pahoittelut :)

 6. Avatar Minigripit kunniaan! sanoo:

  Onkohan Minigripin liikevaihto moninkertaistunut, kun niitä nyt tarvitaan ympäri maailmaa?? :D

  • Minttu Minttu sanoo:

   Minigripit kunniaan!, haha! Hyvä pointti!! Pitäsköhän ostaa osakkeita?! ;DD

 7. Avatar Ruu sanoo:

  Näin turvatarkastuksessa työskentelevän näkökulmasta tuntuuhan se vähän turhalta aina niistä nesteistä huomautella, toisaalta sääntö on kuitenkin aika selkeä ja kauan jo voimassa ollut.

  Siellä missä itse olen töissä (suomalainen kansainvälinen lentokenttä) ei mitään tosin heitetä roskiin siksi ettei se ole minigrip-pussissa… Meillä myös kaikkien nestepurnukoiden koko, siellä pussissakin olevien siis, tarkastetaan.

  ja se ruumalaukkuhan pelastaa myös tältä nestesäädöltä. :D

  • Minttu Minttu sanoo:

   Ruu, tarkoitus ei todellakaan ole kritisoida turvatarkastuksessa työskenteleviä henkilöitä! He eivät tietenkään ole itse keksineet sääntöjä ja heidän tehtävänä on valvoa, että voimassa olevia määräyksiä noudatetaan. Sehän on selvä.

   Tuo 8 Hour Creamin kurja kohtalo tapahtui Pariisissa Charles de Gaullen kentällä, jossa turvatarkastus on juuri ennen geittiä. Minigrip-pusseja ei ole jaossa vaan olisi pitänyt mennä kolme kerrosta alempana sijaitsevaan kioskiin ostamaan se. Kioskissa oli aivan törkeä jono ja jätin siksi ostamatta pussin, koska oli jo kiire koneeseen. Ajattelin fiksuna, että yksi rasvatuubi ei muutu muuksi on se yksinään pussissa tai ei. Tällä kertaa olin kyllä niiiiin väärässä.

 8. Avatar Anne sanoo:

  Huvittavinta eräänkin halpalentoyhtiön käytännöissä on se, että sen läpinäkyvän pussin on vielä oltava tietyn muotoinen ja minigrip-systeemillä suljettava sellainen, muovinen klipsi tavallisen litran pakastepussin sulkijana ei käy (solmua en ole edes uskaltanut kokeilla, god forbid :). Tätä oli kyllä vaikea sulattaa. Toisaalta samaisen yhtiön toisella lennolla ihan rehellisesti sanottuna unohdin kiireessä kaivaa sen pienen muovipussin laukusta ja kukaan ei sen perään kysellyt.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Anne, nojoo – tuolla jos millä ei todellakaan ole enää mitään tekemistä oikeasti minkään lentoturvallisuuden kanssa… :D

 9. Avatar Emmi sanoo:

  Me kaikki ei matkustella ihan jatkuvasti, vaan jokainen tekee sen jossain kohtaa ensimmäistä kertaa. Itse lensin ekan kerran just näitten sääntöjen tultua voimaan, ja voin sanoa ettei ollut mikään ”peace of cake” kaivella kaikkia pykäliä netistä ja koittaa niitä muistaa tavaroita pakatessaan!
  Itse ihmettelin pikkukentällä kun olin reissuun pakannut varaevääksi säilykepurkin couscous-salaattia, joka otettiin pois nesteenä! Oikeasti juur kuivempaa einestä saa hakea, mutta kuulemma sekin silti lasketaan nesteisiin – huoh.

  Oikeasti, minä sain silti ottaa mukaan puiset neulepuikot koneeseen, ja ihan varmasti monella on päässään vaikka hiuspinnejä joilla tekee enemmän vahinkoa kuin esim. kielletyillä kynsisaksilla. Joskus nauroimme katketaksemme kuvitelmalle terroristista joka yrittää nirhata kynsileikkureilla *vinks-vinks-vinks* äänen kera kanssamatkustajaa (okei, vähän huono naurun aihe), kun taas joku just businessman voisi sillä metallisella kuulakärkikynälläkin saada tökättyä pahasti toista vaikkapa silmään….
  Eli kyllä näissä olis vähän järjen käyttö sallittua noissa sääntöjen laatimisessakin, oli se sitten kaikkien turvallisuuden vuoksi tai ei.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Emmi, ihan just näin! Ymmärrän tosi hyvin, että turvatarkastuksessa työskentelevien on ehkä hankala tehdä tilannearvioita ja varmaan heidän ohjeensa on, että epäselvissä tilanteissa otetaan kaikki pois. Mutta itse sääntöjen laatijoilta toivoisi tosiaan PIKKUISEN enemmän järkeä ja johdonmukaisuutta koko hommaan!

 10. Avatar a sanoo:

  Jep. Mä menetin tänä kesänä Helsinki-Vantaalla partavaahto(voide)tuubini, koska se oli 125 ml. En sitten ollut huomannut tarkistaa sen kokoa ja laittaa ruumaan (kuten partaterät…). No, viikon ajoi kyllä saippualla ihan OK…

  Niin ja jos menette Kolumbiaan, niin älkää sitten sieltä lähteissä ihmetelkö, että portilta otetaan ”satunnaisotos” matkustajia, jotka saavat käydä läpi ruumaan laittamiensa lsukkujen sisällön. (Ensi kerralla laitan joidenkin kirjojen väliin ruusuntuoksua, joidenkin eukalyptusta, kun niitä kerran pitää haistella…).

  Niin ja erityistarkastuksesta huolimatta Kolumbiasta lähtiessä oli jokaiseen matkalaukkuun kairattu kaksi pientä reikää… :-)

 11. Minttu Minttu sanoo:

  a, auts – ilmeisesti tarkastukset voidaan tosiaakin viedä aivan äärimmäisyyksiin ”turvallisuuden” nimissä… No, viime talvena, kun oltiin tulossa Costa Ricasta kotiin, Vesa oli vähällä joutua luopumaan kertakäyttökamerastaan, sellaisesta muoviin pakatusta vedenalaisversiosta, kun se ei tullimiehen arvion mukaan mahtunut minigrippussiin. Eikä mahtunutkaan. Kahta minigrippussia ei kuulemma saanut olla mukana. Hän kyllä sitten onneksi tajusi, että kyseessä on kamera, joka ei kuitenkaan ole luokiteltu nesteeksi…