Kettlebells – kahvakuulat

tiistai 20. syyskuun 2011

Nyt tarvitsisin apua!

Olen jo pitkään miettinyt, miten saisin ohjelmaani jotain lihaskuntoa kehittävää treeniä. Kun istuu päivät päästään (ja useimmat illatkin…) tietokoneen näppiksen ääressä, tuntuu, ettei pelkkä lenkkeily tai muu satunnainen aerobinen liikunta yksinään riitä. Hartianseutu, selkä ja oikeastaan koko yläkroppa huutaa apua, jonka oletan löytyvän painoharjoittelusta.

Ongelma on vain se, että inhoan treenata kuntosalilla. Pelkään sotkeutuvani laitteisiin ja aina joku lihasmörkö läähättää niskaan: onks sulla vielä monta sarjaa jäljellä? Ei ole kovin tehokasta, jos ensimmäinen ajatus on: joko saa lähteä kotiin.

Body Pump oli pitkään mainio ratkaisu, mutta näin yhdentoista vuoden jälkeen se tuntuu yksinkertaisesti puuduttavan tylsältä. Ja jostain syystä olen viime aikoina onnistunut eksymään sellaisten ohjaajien tunneille, jotka lätisevät jokaikisen biisin välissä niin pitkään, että motivoituneemmaltakin menee hermo.

Facebook – tuo moderni informaation ja inspiraation kultakaivos – on kertonut, että suorastaan hämmästyttävän suuri osa tutuistani treenaa kahvakuulien kanssa. Kiinnostus heräsi, mutta huomaan olevani aiheesta ihan pihalla…

 

Tarvitsisin siis apua!

 • Onko kahvakuulille yleensä jotain ohjattuja tunteja vai tapahtuuko treenaus issekseen?
 • Mistä sitä tietää, miten kuulia kuuluu heilutella?
 • Riittääkö yhden kokoinen paino, vai pitäisikö niitä olla useampia?
 • Mistä tietää, minkä painoisen kuulan hankkii? Mikä sopisi aloittelijalle?
 • Treenataanko yleensä yhdellä vai kahdella kuulalla?
 • Onko treenaaminen ”turvallista” (joku fb-kaveri valitti, että ranteet tulivat kipeäksi)?

Olisin erittäin kiitollinen kaikista uuden treenimuodon aloittamiseen liittyvistä vinkeistä!!


20 Responses to “Kettlebells – kahvakuulat”

 1. Avatar kahva-kaija sanoo:

  Moikka!
  Tässä vastauksia pohdintoihisi:
  – Monissa kuntokeskuksissa on ohjattuja kahvakuulatreenejä. Vaikka treenaus on yksinkin mahdollista, kannattaa alussa käydä tunneilla tai hankkia vaikka yksityisopetusta, jotta saat liikkeet ja tekniikan kuntoon. Kahvakuulailu on melko helppoa (ja tehokasta!) mutta liikkeet täytyy osata tehdä oikein.
  – Se ohjaaja kertoo kuinka kuulia ”heilutellaan”. Liikkeethän ovat paljolti staattisia, tempauksia ja svingejä.
  – Mitä enemmän treenaat, sitä painavampaa kuulaa tarvitset.
  – Ensimmäisen kuulan paino riippuu täysin omista voimistasi. Liian kevyellä ei kannata aloittaa, eihän sen kanssa voi kehittyä! 6 tai 8 kg paino on yleensä sopiva naisille.
  – Erilaisia liikkeitä on mahdollista tehdä erikokoisilla kuulilla.
  – Treenaaminen on turvallista, kunhan muistaa lämmitellä ja opetella tekemään liikkeet oikein. Kaverisi ranne on voinut kipeytyä juurikin väärin tehtyjen liikkeiden takia. Tai jos hän on hiljattain aloittanut kahvakuulatreenin, voi olla, että keho ei ole vielä tottunut uusiin liikkeisiin. Jos siirtyy aerobicsaleilta kahvakuulaan, niin kipuilu ja mustelmat on odotettavissa.

  Tehokas treenimuoto, jota voi helposti suositella!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kahva-Kaija, suurkiitos!! Näillä vinkeillä pääsee takuulla alkuun. Ajattelin itsekin, että olisi varmasti parasta käydä ensin ainakin muutamalla tunnilla…

 2. Avatar Anneli sanoo:

  Hei!

  Suosittelen ehdottomasti omien kuulien hankkimista, mutta myös ohjatuille tunneille osallistumista jotta oppii oikeat tekniikat, järjestetään varmasti kuntokeskuksissa.

  Kuulista kannattaa hankkia ainakin yksi painavampi (12/16 kg) ja ainakin yksi pari kevyempiä (esim. 8 kg). Toki painoja pitää lisätä sitä mukaa kun kehittyy. Sopivat painot löytyvät varmasti jos käy kokeilemassa ensin pari kertaa tunneilla, ja niinkuin jo edellinen kirjoittaja mainitsikin, ihan kevyitä ei kannata ottaa.

  Ranteet saattavat tulla kipeiksi, olen itse treenannut kuulilla kolmisen vuotta ja välillä on vieläkin mustelmia, tenniksessä käytettäväviä froteisia olen nähnyt joskus treeneissä mutta eihän niihin mustelmiin kuole. Ja kannattaa ehdottomasti hankkia kunnon rautakuulat, ei niitä muovipäällysteisiä leluja!

  Eli tunneille oppimaan tekniikat ja omat kuulat hankintalistalle, mikä sen mukavampaa kuin treenata vaikka kesällä mökkilaiturilla ja hankkia samalla rusketusta :)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Anneli, 12/16 kg:n kuulat tuntuvat aika painavilta. Varmaan parasta testata vähän ensin, mikä itselle sopii. En ole kovin voimakas monesta pumppivuodesta huolimatta.. Tosin pumpissa on kyllä parempi, että painoa on vähän yläkanttiin mielummin kuin ihan liian vähän. Liian pienillä painoilla on vaikeampi saada oikeita liikeratoja…

 3. Avatar meri sanoo:

  Olen itsekin vasta kahvakuula-aloittelija, mutta suosittelen ehdottomasti! Kannattaa tosiaan mennä ohjatulle tunnille, jossa oppii oikeat tekniikat ja saa kokeilla kuulia ennen omien ostamista. Itse olen pohtinut kuulien hankkimista kotiin myös, mutta eniten mietityttää tuleeko niitä kotona käytettyä yhtä ”paljon” kuin käsipainojakin, krhm.. Lisäksi on vaarana, että tekee liikkeet väärin, vaikka ne ovatkin aika yksinkertaisia, mutta hyvän ohjaajan silmän alla tästä ei ole pelkoa. Lajissa yhdistyy mielestäni hyvin hauskuus ja tehokkuus, ei mitään monimutkaisia sarjoja, mutta kuin huomaamatta tulee nosteltua isoja painoja useita toistoja.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Meri, kyllä taas kunnianhimoisena ajattelen, että jaksaisin nimenomaan kotona tehdä kahvakuulatreeniä esim. lenkin jälkeen. Saa nyt nähdä miten käy. Haha! Mutta ohjatut tunnit vaikuttavat kyllä ihan välttämättömiltä näin aluksi.

 4. Avatar Ninni sanoo:

  Kuulien painosta ehkä sen verran, että jos haluaa aloittaa harjoittelun, kannattaa tyytyä ensin yhteen keskipainoiseen kuulaan (6 tai 8kg). Silloin liikkeiden määrä on suurempi, koska painava kuula karsii liikkeitä pois. Painavan kuulan voisi hankkia sitten, kun tekniikka on hallussa. Ohjeita perusliikkeistä tulee kuulan mukana ja sitten sovellutuksia saa ohjatuilta tunneilta. Tunneilta saa myös muita vinkkejä harjoitteluun. Ranteet on tärkeä pitää aina ”linjassa”, koska jos ranteiden tuki pettää, voi tulla erilaisia vammoja käsien alueelle. Kuulalla saa mukavasti tehtyä erilaisia harjoitteita koko vartalolle, joten suosittelen oikein lämpimästi :)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Ninni, vaikuttaa tosiaan siltä, että ilman ohjattujen tuntien tukea ei kannata aloittaa. Muuten kuulat vaikuttavat hyvältä ”kotitreeniltä”, kun ei tarvitse minkään tangon kanssa heilua. Ranteiden kanssa pitää kyllä olla tarkkana, saan ne muutenkin helposti kipeäksi esim. dipeissä.

 5. Avatar -m- sanoo:

  Olen kanssa kolmisen vuotta harrastanut kahvakuulaa ohjatusti ja kotona.
  Suosittelen että aloitat ohjatuilla tunneilla. Väärin tehtynä yksinkertaisillakin liikkeillä saattaa saada pahaa vahinkoa aikaan olkapäille ja ranteille.

  Itsellä on kotona 8 + 12 + 16 + 20 kg kuulat mutta reenit tulee tehtyä salilla. Aika vähällä käytöllä nuo omat ovat. Kesällä otin autin peräronttiin 8 kiloisen ja juoksulenkin päätteeksi metsän reunassa tein tasapainoksi käsireenit. Siitä tuo on kyllä ihana väline kun se kulkee mukana.

  Pari kertaa viikossa salille, siitä se lähtee ja sitten pystyy päättämään nostaako myös kotona ja hankkii itselle kuulia, vai keksiikö kotiin jotain muuta täydentävää.

  • Minttu Minttu sanoo:

   -m-, kiitti hurjasti vinkeistä! Parasta tosiaan varmasti testata ensin ja vasta sitten hankkia kuulat kotiin. Jotain tuollaista lenkkeilyä täydentävää itsekin kaipailen…

 6. Avatar Murmeli sanoo:

  Tuossa tulikin jo vastaukset kysymyksiisi, joten en lähde enää vastailemaan samoja. :) Mutta samoja mietitään, itseäkin on jo kauan kiinnostanut, mutta ”omassa” kuntokeskuksessa ei mene noita tunteja ja olen sinne vielä kuukauden verran ”sidottu”. Ajattelin itsekin, josko menisin parille ohjatulle tunnille, ja sitten hommaisin kuulat himaan. Ainoa vaan, että tuleeko niitä sitten himassa niin ahkerasti heiluteltua? Olen huono jumppaamaan kotona :( Mutta, tänään taas pumpissa mietin, että tää on niin tätä samaa…

  • Minttu Minttu sanoo:

   Murmeli, kotijumpassa on kieltämättä aina ”haasteensa”. On mulla joogamattokin, mutta pääasiassa joogaan kuitenkin salilla. Matto lojuu pölyttymässä huoneen nurkassa. Mutta tosiaan, pump tulee jo korvista, eikä jaksais enää yhtään e-typeä… Haha!

 7. Avatar Audrey sanoo:

  Suomen kahvakuula ry:n sivuilta (www.kahvakuula.fi) löytyy perustietoa, videoita ja oikeastaan kaikki, mitä tarvitset päästäksesi alkuun :)

 8. Avatar Emma sanoo:

  Parempi puoliskoni, joka on lääkäri ja himokuntosaliurheilja, on kieltänyt minulta ja tutuiltaan kahvakuulaharjoittelun, koska katsoo että 1) se kuinka lihaksia tehdään ei ole lihaksille optimaalista ja 2) sillä voi aiheuttaa pahaa vahinkoa itselleen, joten olen todella yllättynyt kuinka paljon enemmän ja enemmän kahvakuulat ovat nousseet pinnalle. Saa nähdä tuleeko kahvakuulista uusi pump :)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Emma, hmmh… Toisaalta ihan mikä tahansa treeni voi olla vaarallista ja haitallisesti kuluttavaa kropalle, jos se tehdään väärin. Ja erityisen vaarallista taitaa olla se, että ei treenaa ollenkaan. :)

 9. Avatar Ruusu sanoo:

  Ite ihastuin kahvakuulailuun reilu vuosi sitte, kävin lyhyen tutun saliohjaajan vetämän kurssin ja sen jälkeen kuulailin silloin tällöin salilla ja ohjatuilla tunneilla. Tutun ohjaajan mukaan tein liikkeet oikein, mutta silti alaselkä on nyt menny kaks kertaa rikki silloin, kun oon tavallista enemmän kuulaillut. Muutenkin oon selkäongelmainen, että selän hajoaminen ei varmaankaan oo yksin kahvakuulailun syy.

  Eli mikäli on vähänkään huono selkä, niin ei kyllä kannata tehä kuulalla samaan aikaan kiertäviä ja kumartavia liikkeitä, kuten sivuheilautus tai mikä sen nimi onkaan. Harmi vaan suuri osa liikkeistä on juuri sellaisia.

  Kahvakuulailu on huippua ja tosi tehokasta, kunnon reenin saa aikaan jo puolessa tunnissa – harmittaa älyttömästi kun en sitä ite pysty suuressa mittakaavassa harrastaan!

 10. Avatar CrossFitt sanoo:

  CroosFitt! Suosittelen sitä!

 11. Avatar Aivan hanurista sanoo:

  Kahvakuula on treeni typerimmästä pästä. Yksipuolista treenausta, jota on lähes mahdotonta tehdä rikkomatta selkäänsä ja muita paikkojaan. Vaikka muka treenataan ”oikein”. Ystäväni on valmentaja, jolla on jatkuvasti selkä jumissa. Ei vaan itse pysty näkemään yhteyttä pahenevan selkäjuminsa ja aina rankemtuvan treenin ja isompien painojen välillä. Urheiliat ovat täysiä sekopäitä! Pakkomielle mikä pakkomielle.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Haha – joo – kai se niin on, että liika on liikaa oli kysymyksessä ihan mikä tahansa!