Ompelukerho: hieno ja helppo kietaisupaita

keskiviikko 22. helmikuun 2012

Vuoden ensimmäinen Burda on myynissä vielä tämän viikon. Hokasin, että alkaa olla korkea aika pistää ompelukerhovinkkejä eetteriin, jos joku vaikka innostuisi ompeluhommiin.

Valitsin ensimmäiseksi ompelukerhoprojektiksi kivan näköisen kietaisupaidan ensinnäkin siksi, että se mainittiin helpoksi toteuttaa. Se ehkä inspiroi muitakin yrittämään. Ja toisekseen siksi, että tykkään kovasti kaikenlaisista kietaisuvetimistä niiden huolettomuuden takia.

Burdan versiossa on käytetty melkein läpinäkyvää ohutta viskoosia.

Itse ompeluhomma alkaa lehden ohjesivuilta. Ohje kertoo, miten paljon eri kokoihin tarvitaan kangasta ja mitä muita lisätarvikkeita pitäisi olla.

Kietaisupaidassa on tosi muhkeat solmimisnauhat, siksi kangasmenekki on varsin suuri. Tästä löytyy myös leikkusuunnitelma ja tieto siitä, mistä kohtaa kaava-arkilta jäljennettävät kaavat löytyvät.

Oikeiden kaavanosien löytyminen voi olla joskus aikamoista salapoliisityötä. Ns. helppokaava näkyy tummennettuna punaisella. Tässä lehdessä se on kolmesta kappaleesta ommeltava kynähame.

Koska kaavojen piirtäminen voi olla kimuranttia ja tarkkuutta vaativaa puuhaa, on tärkeä huolehtia, että assistentti on tehtäviensä tasalla…

Kaavaan kannattaa jäljentää kaikki mahdolliset pikkumerkinnät, muotolaskokset ja oikean langansuunnan osoittavat nuolet. Itse kirjoitan yleensä vielä muistiin, mistä lehdestä olen kaavan ottanut, jos vaikka myöhemmin tulee käyttöä samalle kaavalle. Silloin oikeaa lehteä ompeluohjeineen ei tarvitse etsiskellä turhaan.

 Ensin ompelin kietaisupaidan takasauman ja takakappaleen muotolaskokset. Seuraavaksi sivusaumat ja olkasaumat. Siksakkasin saumanvarat yhteen muuten paitsi oikeassa sivusaumassa erikseen, koska siihen tulee jättää aukko nauhan pujotusta varten (kaavassa on merkintä tätä varten).

 Saumat ja muotolaskokset silitän aina taakse- ja keskellepäin. Muutenkin kannattaa silittää saumoja ahkerasti eri ompeluvaiheiden välillä. Työ etenee näin helpommin ja saumoista tulee siistimpiä.

 Tässä herkullinen lähikuva oikean sivusauman aukosta, josta siis kietaisupaidan nauha kulkee läpi. Tikkasin aukon reunat lähinnä siksi, että saumanvarat pysyisivät kurissa käytön yhteydessä.

 Ohjeen mukaan pääntie käännetään kietaisupaidan kankaasta itse leikatulla vinonauhalla. Minä käytin valmiina myytävää puuvillaista vinonauhaa (laiska!), joka on ehkä vähän jäykempää ja toimii parhaiten vähän paksummasta materiaalista tehtyyn paitaan.

 Yleensä paitojen hihat leikatan lankasuoraan – eli kankaan reunojen mukaisesti. Tässä mallissa on kuitenkin täysvinoon leikatut hihat (ks. leikkuusuunnitelma). Ohjetta kannattaa noudattaa, sillä hihan malli on todella kapea ja täysvinoon leikkaaminen antaa sille tarvittavaa joustoa.

Kiristyslangat hihan pyöriöllä helpottaa kovasti hihan kiinnitystä miehustaan.

 Pari vinkkiä:

 • Malliin kannattaa valita ohut, hyvin laskeutuva ja mielellään vähän joustava kangas.
 • Nauhat kiinnitetään niin päin, että lankasuora (kankaan reuna) tulee ylöspäin, eli pääntietä kohti. Muuten pääntie alkaa helposti lerpsuttaa.
 • Burdan koot ovat varsin ”normaalit” ja tämä malli on aika niukka – eli kokoa miettiessä ei tarvitse valita pienempää kokoa.

 Ja tässä sitten valmis kietaisupaita!

Ompelin oman paitani ohuehkosta viskoosista, joka ei jousta yhtään. Se tuntuu toimivan ihan hyvin, mutta voisin kuvitella, että pieni määrä elastaania tekisi tuosta vieläkin paremman. Mallissa on aika pitkät hihat, mikä on omasta mielestäni pelkkää plussaa, mutta pituus kannattaa tarkistaa ompeluvaiheessa.

Kokonaisuudessaan, kankaan leikkuu mukaan lukien, kietaisupaidan valmistamiseen meni noin neljä tuntia. Pisin aika meni varmaankin kauniiden käänteiden tekemiseen solmiamisnauhoihin. :)

Tämä ei nyt ollut mikää totaalisen seikkaperäinen ompeluohje, mutta kuten kunnon ompelukerhomeininkiin kuuluu, annan mielelläni lisää vinkkejä, jos jokin jäi askarruttamaan!


8 Responses to “Ompelukerho: hieno ja helppo kietaisupaita”

 1. Avatar suvi sanoo:

  Hieno ja tyylikäs:)

 2. Avatar Kati sanoo:

  Samaa mieltä, kuin edellin kommentoija;) Mäkin kirjastossa selasin tuon lehden. Täytynee varmaan alkaa taas voitelemaan ruostuneita ompelutaitoja:D

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kiitos, kiitos! Tuosta kietaisupaidasta selviää ihan hyvin vähän ruostuneillakin taidoilla – eli siitä on hyvä alottaa! :)

 3. Avatar Mer sanoo:

  Kannattaa aina saasta hyvat kaavat, samalla kaavalla saa joka vuodenaikaan erilaisista materiaaleista kivoja juttuja. Sinullakin on ihana asistentti, minun yorkshirenterrieri katsoo tarkkaan kun on kaavat lattialla, pistaa paan tassujen paalle.. ja siita sitten kankaan paalle kun sen otan esille. Lopputyota seuraa makoilemalla ompelupoydalla ja aina joku kankaankulma hanen alla.(Ilmeisesti haaveissaan ompelee itselleen uuden puvun)
  Yleensa aloitan kierroksen ”palakaupoista” saa edullisesti ja joskus huikeita ”loytoja”. ja mika ihaninta ovat UNIKKEJA ;-)
  JA ONPA HYVANNAKOINEN KIETAISUPUSERO :-)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kiitos kovasti! Kuullostaa siltä, että sinulla on siellä vähintään yhtä reipas ja ”avulias” assistentti kuin itsellänikin.. Ha ha!

   Palakaupat ovat kyllä ihan mahtavia ja tosiaan joskus saattaa löytää todella laadukkaita ja upeita kankaita kaiken muun seasta!

 4. Avatar IMAGE sanoo:

  Aivan ihana! Vielä, kun osaisi ommella. ;) Tosi, tosi kaunis.