Pehmeä, pehmeämpi, kashmir

torstai 31. toukokuu 2012

Taisin tuossa päivemmällä sortua vähän rutisemaan, kun on niin viileää ja kesähelteet loistavat poissaolollaan. No ei mitään niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Koleat kevätkelit suorastaan houkuttelevat kääriytymään ihaniin pastellinvaaleisiin ja lempeän nuden värisiin neuleisiin. Sähäkät värit vaativat rinnalleen kunnon paistetta ja vaikka musta toimiikin aina, jotenkin pehmeät ja luonnonläheiset sävyt tekevät koleudesta aavistuksen siedettävämpää.

Eniten sielua ja ihoa hellii neulekuitujen kuningatar, kashmir.

Kashmir on pehmeääkin pehmeämpää – sanoisin jopa pumpulinpehmeää, jollei ilmaisua olisi kulutettu jo aivan nukkavieruksi blogosfäärin kuvaillessa milloin mitäkin pehmyttä asiaa. Pehmeytensä lisäksi kashmir onnistuu lämmittämään uskomattoman hyvin ihan ohuenakin kerroksena ja olemaan silti kuumottelematta liikaa edes ääriolosuhteissa.

Tamperelaisperäinen kashmir-vaatteiden taitaja Arelalizza lähetti jokin aika sitten kutsun pressitapahtumaansa Helsinkiin. En tietenkään pystynyt osallistumaan – aika harvoin kykenen ex temporé lennähtämään paikalle, vaikka muitakin kivoja kutsuja kopsahtelee tämän tästä sähköpostiin. Olin tipahtaa penkiltä ihan silkasta innostuksesta ja onnesta, kun Arelalizzalta ilmoittivat, että saisin lohdutukseksi jotain kivaa itselleni kevään 2012 mallistosta.

Muutama päivä sitten – aika tarkkaan juuri niihin aikoihin, kun helteet tekivät exitin Tukholmasta – tupsahti postilaatikkoon ihastuksen huokailuja aiheuttanut pehmeä paketti. Boxy top tai Laatikkopaita on nimensä mukaisesti rennon laatikkomainen. Neuleen sävy on nimeltään ”Kaura”, hihat elegantisti 2/3 -pituiset ja materiaali on tosiaan 100 % kashmiria. Voi onnea!

Paketin mukaan olivat kivat Arelalizzan tytöt laittaneet vielä kashmir-neuleiden hoitoon sopivan kamman ja seikkaperäiset hoito-ohjeet. Kashmir on herkkä materiaali, joka nyppyyntyy helposti. Nypyt ovat irtokuituja ja ne voidaan poistaa helposti kevyesti kampaamalla. Patterilla toimivaa nyppyleikkuria ei pidä ikinä koskaan milloinkaan käyttää kashmir-vaatteiden trimmaamiseen! Tuliko selväksi? Ei siis milloinkaan. Nyppyleikkureilla tekee hurjan helposti reikiä kashmiriin, koska kuitu on niin pehmeää, että se menee helposti leikkurin terien haukeltavaksi. Toisekseen leikkuri pätkii neuleeseen jäävät kuidut nyppyjen kohdalta ja näin käsitellyt kohdat ovat entistä herkempiä nyppyyntymään.

Ei kannata silti pelästyä. Kashmir on oikeasti hyvin helppohoitoinen materiaali, koska sillä on aivan hämmästyttävä kyky puhdistaa itse itsensä.  Säännöllinen tuuletus raikkaassa ilmassa riittää pitämään tekstiilin puhtaana ja varsinaista pesua se kaipaa vain aniharvoin.

Tarvittaessa pese tekstiili koneessa villa- tai käsinpesuohjelmalla ja villalle tai silkille tarkoitetulla pyykinpesuaineella. Pesuaine ei saisi missään nimessä sisältää entsyymejä ja siksi tavalliset nestemäiset pesuaineet eivät toimi oikeastaan millekään eläinkuidulle. Käsinpesussa pitää malttaa olla hinkkaamatta vaatetta, laiska lilluttelu vedessä riittää hyvin.

Pidempään säilytykseen suositellaan, että neule kääritään silkkipaperiin ja laitetaan sen jälkeen muovipussiin – ja mukaan vielä pala seetripuuta niin hyönteisetkin jättävät aarteen rauhaan.

Kiitos vielä kerran ihanasta paidasta Arelalizzalle! Se on ollut kovassa käytössä jo nämä muutamat päivät ja sieluni silmin näen, miten kääriydyn siihen juhannusyönä, kun pelkkä kukkamekko alkaa olla jo vähän liian viileä… Tekisi kyllä ihan älyttömästi mieleni hankkia vielä käännettävä Sonia nuttu. Se toimisi aivan täydellisesti meillä toimistolla, missä AC puhkii jääkylmää ilmaa kesät talvet.


4 Responses to “Pehmeä, pehmeämpi, kashmir”

 1. Avatar Merja sanoo:

  Onpa kaunis neulepaita ja muutkin Arealizzan vaatteet näyttävät olevan aika paljon minun makuuni. Täytyypä käydä myymälässä katsomassa…

  • Minttu Minttu sanoo:

   Arelalizzalta löytyy kyllä vaikka mitä ihanaa! Ja kashmir on niin suloinen materiaali, että ihan loppuu adjektiivit kesken. :)

 2. Avatar doodah day sanoo:

  Voi että, tuo neule on kyl täydellinen!:-) yksinkertainen on kaunista.