Viikon treenit – Akupiste edition

sunnuntai 30. syyskuu 2012

Periaatteessa ajatus siitä, että hieromalla jotain tiettyä kohtaa kämmenessä tai jalkapohjassa voi saada vaikutusta ihan muualle kroppaan, tuntuu melko omituiselta. Siis miten esimerkiksi migreeniä voi helpottaa pikkusormen nipistäminen kahden ylimmän nivelen välistä? Pienestä epäuskosta huolimatta en kuitenkaan suhtaudu sen paremmin akupunktioon kuin vyöhyketerapiaankaan vastustellen.

Esimerkiksi Karkki sai lukioaikana poikki pitkäaikasen ja pahaksi äityneen migreeni-kierteen, kun kävi muutaman kerran akupunktiossa. Neulat laitettiin silloin muistaakseni ranteen sisäpuolelle. Ei siis mihinkään lähellekään päätä – tai edes niskaa, minne kipukeskus yleensä pakeni vauhtia ottamaan.

Mintun viime viikon treeniohjelma alkoi suurilla suunnitelmilla. Maanantain BodyBalance meni oikein mainiosti ja olo oli erinomainen. Tiistaina päätin kohottaa pulssia tanssillisen SH’Bamin kanssa. Ei hyvä idea. Innostuin ketkuttelemaan musiikin tahdissa sen verran varomattomasti, että selkä alkoi ilmoitella itsestään jo ennekuin tunti oli edes puolessa välissä. Seuraavana aamuna en ollut päästä ylös sängystä – ja syynä ei valitettavasti ollut maitohapoille treenatut lihakset.

Loppuviikko menikin sitten rauhallisia kävelylenkkejä tehden.

Tänään aamulla päätin testata Pinterestistä (mistäs muualtakaan…) löytämääni kuvaa:

 

 

Selkävaivani siis säteilee oikeaan jalkaan ja aiheuttaa puutumista, voimattomuutta ja ärsyttävää ”kuplintaa” (johtuu siitä, että se selkähomma painaa johonkin hermoon, sanoi fysioterapeutti). Painelin siis sekä vasemman ranteen oikeaa reunaa että saman käden nimettömän oikeaa reunaa. En tiedä, mistä johtuu, mutta myös nimettömän vasen reuna on kipeä – tai ainakin aika arka. Ja vielä hassumpaa on se, että kun olin aikani näitä akupisteitä nipistellyt häiritsevä kupliva tunne oikean jalan pohkeessa loppui. Ihan tuosta vaan. Mieletöntä!

Seuraavaksi voisikin testailla, toimiiko tuo etusormen ja keskisormen välissä kämmenessä oleva ”Blood Sugar” -akupiste, kun alhaisesta verensokerista johtuva itkupotkuraivari on viittä vaille tosiasia… :D


6 Responses to “Viikon treenit – Akupiste edition”

 1. Avatar Tibs sanoo:

  Mielenkiintoista!
  Mun pitaa kokeilla jotan tollasta ehdottomasti. Selka on vaivannut nyt jo heinakuun lopusta asti. Laakareista ei ole apua, maaraavat vain sarkylaakkeita, fysioterapia on auttanut jonkin verran samoin yksityisilla pilates-tunneilla kaynti.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kyllä mullekin suurimman avun toi fysioterapia ja sieltä saadut selkätreeniohjeet. Mutta nyt tuli tosiaan vähän takapakkia, vaikka olen ajatellut, että olen jo ihan kunnossa. Ihana tunne saada vähän helpotusta näin yksinkertaisesti ja ilman lääkkeitä. :)

 2. Avatar -A- sanoo:

  Haa! Mielenkiintoista. Olen itse nyt ravannut laserakupunktiossa (neljä kertaa takana) ja siinähän siis käydään kehon akupisteitä läpi laserkynällä ja samalla annetaan pieniä sähköimpulsseja (jaloissa, lavoissa ja käsissä on sellaset lätkät). On auttanut mun kilpirauhas-, lisämunuais- ja suolistovaivoihin.

  Kohta vois varmaan tehdä myös vähän itsehoitoa :D Miten sä siis tarkalleen toimit? Pistelet sormenpäällä? Pyörittelet sormella myötäpäivään?

  • Minttu Minttu sanoo:

   Katsoin ensin tuosta kuvasta oikeat kohdat. Sormen akupistettä oikeastaan vain puristelin (melko napakasti) oikean käden sormilla. Ranteen akupistettä pyöritin oikean käden peukalolla myötäpäivään. Ja toisaan melkein heti alkoi helpottaa! Uskomaton juttu… :)

 3. Avatar Ilona sanoo:

  Jaiks, kokeilin huvikseni kroonisine oikean jalan vaivoineni hieraista sormin tuota vasemman ranteen oikeaa reunaa, ja sehän olikin huomattavan arka. Onkohan noilla tosiaan noinkin suora yhteys vai lieneekö sattumaa..?

  Aion kyllä tallentaa tuon kuvan itsellenikin, kiitos Minttu! :)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Mun oli ihan pakko testata muidenkin sormien hieromista – että tuntuuko niissä samalta – mutta ainoa, mikä on selkeästi arka on tuo vasemman nimettömän reuna… En tosiaankaan tiedä, onko sillä jotain yhteyttä jalkaan, mutta aika merkillinen yhteensattuma.