Pehmeä herätys – parempi alku päivälle!

maanantai 03. joulukuun 2012

Herätyskello soi aamulla viideltä, ulkona on pilkkopimeää, lämpimien peittojen alta poistuminen tuntuu lähinnä huonolta vitsiltä. Siinä vaiheessa, kun käsi vaistomaisesti napsauttaa seuraavaan torkun päälle, tiedät, että tästäkään aamusta ei selviä ilman kaaosta, stressiä ja hiuksenhienoa töistämyöhästymismarginaalia. Duunipaikan vaihdon myötä päädyin tehtäviin, jossa noudatettiin ”suomalaisia toimistoaikoja”. Kun ottaa huomioon Suomen ja Ruotsin välisen tunnin aikaeron ja sen, että työmatkaani menee melkein tunti, voi aika helposti laskea, että kuuden bussiin olisi syytä ehtiä, jos mielii olla edes jossain määrin ajallaan toimistolla.

Herätyskello on siis soinut viimeiset noin kolme vuotta joka arkiaamu kello viisi. Olen saanut tosiaankin oppia, että on ihan eri asia nousta silloin tällöin tosi tosi aikaisin esim. lentokentälle lähdön tai jonkin muun erityisen syyn takia. Säännöllinen viideltä nouseminen on ihan toinen juttu. Univelkaa tuntuu kertyvän ihan väistämättä, vaikka miten yrittäisi mennä ajoissa nukkumaan – ja sen myötä aamuherätykset viikon edetessä yhä raskaamiksi ja raskaammiksi. Varsinkin näin syksyllä ja talvella, kun aamulla on aivan totaalisen pilkkopimeää, herääminen tuntuu välillä aivan ylivoimaiselta tehtävältä!

Olin siis Aivan Mielettömän Onnessani, kun pääsin mukaan Indiedaysin ja Philipsin Wake Up Light -kampanjaan! Olen nyt ehtinyt testailla lamppua muutaman päivän ajan – ja täytyy sanoa, että olen aivan totaalisen myyty jo nyt!

Aion kirjoitella tarkemmin kokemuksistani ja lampun toiminnoista, kunhan olen niihin itsekin paremmin perehtynyt – ja käyttökokemusta ehtinyt vähän kertyä. Jo näiden muutamien aamujen perusteella voin kuitenkin sanoa, että en olisi ikinä voinut uskoakaan, miten suuri merkitys sillä on, että jo ennen herätystä huoneen valaistustaso nousee lempeästi asteittain.

Itselläni ei ole varsinaisesti kokemusta kirkasvalolampuista tai korvakuulokevaloista. Monet ystäväni kyllä niitä (tai ainakin kirkasvalolamppua) käyttää ja tietääkseni ovat saaneet hyvän avun kaamosajan ikiväsymystä helpottamaan. Tuntuu siltä, että Philipsin Wake Up Light toimii vähän samaan tyyliin.  Alitajuinen pakottava tarve käydä parin kuukauden talviunille helpottaa ihan kummasti.

 

Alkoiko tehdä mieli omaa lamppua? No eipä hätää, sillä kampanjaan kuuluu ihan huippu arvonta.   Kilpailukysymys kuuluu näin: ”Vaikeuksia herätä? Kerro tarinasi ja perustele samalla, miksi juuri sinun pitäisi saada Wake-up Light.” Vastaukset sunnuntaihin 9.12. klo 23.00 mennessä tämän postauksen kommenttiboksiin. Paras vastaus voittaa Philipsin Wake-up Light -herätysvalon perusmallin, joka on arvoltaan 109 euroa.

Herätysvalon luksusmalli on arvonnassa Wake Up Lightin brändisivulla. Tuon hienomman lampun voi liittää iPhone– tai iPod touch -laitteisiin. Indiedaysin toimitus ja bloggaajat valitsevat palkittavat tarinat kummassakin kilpailussa – eli nyt kannattaa kaivella parhaimmat jutut ja ikimuistoisimmat pommiin nukkumiset esiin!

Kuulemma kymmenessä päivässä pitäisi jo huomata eron ihan omassa olemuksessaan ja varsinkin aamupäivän vireystasossa. Eli varmaankin joskus ensi viikolla kirjoittelen ihan seikkaperäisesti kokemuksistani herätysvalon kanssa. Siihen asti: osallistukaahan arvontaan ja ottakaa iisisti aamuisin!


66 Responses to “Pehmeä herätys – parempi alku päivälle!”

 1. Anu sanoo:

  Ah, tää arvontavoitto olis just mulle sopiva, sillä oon nyt kolmatta talvea aivan tajuttoman väsynyt koko ajan. Yllättävän pitkälle syksyyn selvisinkin ilman väsymystä ja syysmasennusta, mutta sitten yhtäkkiä… Ei vaan jaksanut enää, varsinkaan jos piti mennä aikaisin kouluun. Noh, sitten keksin sellasen systeemin, että laitoin herätyskellon soimaan tajuttoman aikaisin, melkein tuntia ennen kuin “oikeesti” tarviis herätä. Heti kun herätyskello soi, pomppasin kärppänä ylös ja laitoin radion ja valot päälle, avasin sälekaihtimet ja painuin takasin peiton alle. Sitten kun oikeasti piti herätä, niin pääsin ylös suht kivuttomasti. Mutta enää toikaan konsti ei auta, kun vaan väsyttää, ja tollasesta lampusta oon kyllä haaveillu, koska uskon, että se auttais tällaseen ikuiseen kesään uskovan täysin väärään maahan ja maanosaan syntyneen tytön väsymykseen!

 2. Marjo sanoo:

  Helpottaisikohan tuo lamppu tätä ”emokarhua”? Talviunille tekisi niin mieleni… Valollakulkevana ihmisenä taisin vahingossa syntyä väärille leveysasteille. Enää 13 päivää ja talven selkä taittuu,jee!!!! Tervetuloa kevät ja valo!

 3. Hyppelishoppelis sanoo:

  Tuollainen herätysvalo tulisi todellakin tarpeeseen! Nukahtelen tähän aikaan vuodesta mitä kummallisimpiin paikkoihin ja välillä menee aamulla ensimmäinen tunti siihen että yritän muistaa kuka olen ja missä olen. Olen ollut aivan surkea aamuherääjä jo lapsesta asti joten haluaisin vielä herätysvaloa kokeilla ennen julistautumista yöeläimeksi.

 4. Liina sanoo:

  Itselleni ei ole ongelma nousta aikaisin ylös, mutta toiselle puoliskolleni tämä tuottaa huomattavia vaikeuksia. Kännykällä torkutetaan useampaan otteeseen ja kun mies viimein saa aikaiseksi herätä, ovat silmät ristissä ja naamu kurtussa siihen asti kunnes muutama kuppi kahvia on tullut juotua. Josko tämän laitteen avulla herra olisi hieman helpompi polkaista aamu käyntiin ;)

 5. NiinaP sanoo:

  apua, oon jo melkein vuoden miettiny ostavani jonkun tollasen herättävän lampun (mutta opiskelijabudjetilla ei oo kauheesti varaa ylimääräseen tavaraan). aamusin on niin väsy ja unihiekat silmissä että ois kyllä mahtavaa vaihteeks herätä pirteenä ja silmät kunnolla auenneina:D toivottavasti onnetar suosii !:))
  niiina-@hotmail.com

 6. mimi sanoo:

  Nyt on pakko osallistua. Täällä huhuilee kahta työtä tekevä opiskelija, jonka normaali päivä näyttää pahimmillaan tältä:
  ensimmäinen työvuoro klo 6-10 eli herätys viideltä/
  vuoron jälkeen siirtyminen toiselle työpaikalla, jossa kuluu klo 12-20/
  raahautuminen kotiin, ja itsenäistä opiskelua pikkutunneille asti

  Mielestäni on ihanaa saada aikaan kaikki mitä ennätän, mutta nuo aamuheräämiset. Jos vain voisi päivän käynnistää vähän lempeämmin..

  Vaikka töitä paljon teenkin niin käteen ei siitä juurikaan mitään jää – huono omatunto iskee välittömästi jos käytän rahaa itseeni enkä lainan lyhentämiseen. Olisipa ihana päästä aloittamaan uusi vuosi tuon laitteen avulla…

 7. Asta sanoo:

  Mieheni pitäisi herätä joka arkipäivä klo 6.30 töihin ja herääminen on aina yhtä vaikeaa.. Hän laittaa herätyksen aina vain uudelleen ja jatkaa nukkumista ”vielä hetken”. Itse olen tietenkin koko tämän shown ajan hereillä ja lopulta tönin mieheni pois sängystä. Herätysvalon avulla hän voisi oppia heräämään ja nousemaan helpommin. Minua ainakin auttaisi!

  Herätysvalosta olisi varmasti minullekin hyötyä, kunhan pieni vauvamme syntyy. Univelkaa nimittäin varmasti kertyy ja pakolliset heräämiset kellon soittoon eivät kuulosta houkuttelevilta..

 8. Katarina Aldelin sanoo:

  Sattumaa….taas tästää :-)

  Näin postauksesi jo alkuviikosta ja ajattelin että tässä se nyt taas on sattuma jota olen kauan miettinyt :-) luin tämän kirjan pari vuotta sitten Slumpen är ingen tillfällighet Jan Cederquist.
  Ihana ’ chanssi’ kenelle tahansa. Mutta nyt selvitystä minun aamuistani :-)

  Täällä kello soittaa arkiaamuisin kuudelta, snoozaan noin 40 min jonka jälkeen parhaassa tapaukseesa nousen ylös kuin raketti ja usko tai älä ehdin bussiin joka lähtee kl 07.00, vaatteet päällä, hiukset kammattu ja jotenkuten meikattuna :-)
  Tässä vaiheessa en pysty puhumaan mitään enkä ymmärrä puhuttua tekstiä mutta kun pääsen töihin noin 45 min kuluttua ja saan kupin kahvia olen jo teräkunnossa :-)
  Noloimpana paljastuksena voin kertoa että aikaisemmassa asunnossani tuli naapuri valittamaan kun herätyskello orkesteni kuulemma huuti joka aamu tuntikausia. :-(
  Tärkeiden päivien kohdalla toimi isäni pelastavana herättäjänä vuosi kausia, hän soitti ja herätti minut aamuisin soittamalla suomesta :-) , jepp ja meitsi huitelee viittäkymppiä.
  Näin täällä :-)
  Ymmärrät varmaan että tarve on suuri, kipeä ja akuutti niin kuin tietyst monella muullakin, toivon tietysti voittoa ja että näiden nolojen paljastusteni myötä tilanteeni valotti aamujani.

  Hyvää joulua ja parempaa ensi vuotta sinulle,perheellesi ja kaikille lukioillesi
  Terveisin,
  Katarina

 9. tuike sanoo:

  Pehmeämpi aamu koko perheelle – samasta sängystä kun usein herätään!

 10. Maria sanoo:

  Kesällä sitä jaksaa samoilla pitkin korpia kantoja tonkien ja marjoja syöden kuten karhun kuuluukin, mutta syksyn tullen alkaa aina jotenkin laiskottamaan yhä enemmän. Liekö sitten johtunee kaikesta mässäilystä kertyvästä talvenvarasta vai pimeydestä, mutta jo ensimmäisten yöpakkasten aikaan täytyy käpertyä lämpimään talvipesään unille. Eikä sitä siinä pimeydessä jaksa enää nousta ylös ennen kevätpurojen solinaa ja ensimmäisiä lämmittäviä auringonsäteitä…

  Tämä välillä hieman harmittaa ja tahtoo vetää suupieliä alaspäin sekä kuonoa ryttyyn, kun sanovat talvella olevan mukavaa temmeltää pehmeässä hangessa ja liukastella jäällä Menisi se tuollainen pehmeästi herättävä valo pesän nurkassa, niin voisi kokeilla näiden tarinoiden paikkansa pitävyyden! Ei olisi jäsenetkään niin jumissa keväällä, kun kerrankin ei menisi koko talvi nukkuessa.

 11. Ina sanoo:

  Ensin 8h opiskelu/työpäivä. Check! Jotta kaikki tasapainot ja feng shuit pysyisivät balanssissa, niin me kaikkihan juoksemme sen 20 km lenkin joka ilta. Siis puhuiko joku että ulkona on -20 asteen pakkanen? Samaan aikaan syödään super terveellistä ja trendikästä ruokavaliota. Ja sosiaalinen elämä kukoistaa 958 facebook-kaverilla. Ja tyyli on viimeistä huutoa Voguen sivuilta.

  Oookay stop! Nykyajan yhteiskunnassa ja sosiaalisista paineista vähemmästäkin väsähtää. Nukahtaminen ei omalla kohdallani ole ongelma, mutta sitäkin enemmän aamulla (tai ikkunasta katsottaessa keskellä yötä..) herääminen tuntuu enemmän tai vähemmän ihmeeltä. Herätysvalo olisi loistava piristys aamuun ja saisi pahemman luokankin peiton alle vetäytyjän nousemaan ylös – edes hitusen mieluummin ;)

 12. myyde sanoo:

  Perhe, uusi työ, harrastukset, ystävät, sukulaiset ja kaamosväsymys. Ei hyvä yhdistelmä. Aamuisin ei silmä meinaa aueta. Työmatka venyttää päivää ja aiheuttaa ahdistusta. Aamuihminen en ole muinakaan vuodenaikoina mutta talvi ja pimeys vievät ne viimeisetkin halut edes yrittää hymyillä aamuisin. Perhettä luotsaa varsin äkäinen akka, joka tällä lampulla toivoisi saavansa hivenen iloa aamuihin :-)

 13. i miss my furballs! sanoo:

  Olen läpikotaisesti luontoihmisiä, ja onnekas siinä suhteessa, että olen saanut monen vuoden ajan herätä auringonvaloon, linnunlauluun ja kissapalleroihin sängylläni. Aikainen aamu on lempparihetkeni päivästä! Tälle väittämälle kyllä useimmat tutut nykyisin nauravat, koska sen jälkeen, kun päätin lähteä takaisin koulun penkille ja kaupunkiin, minua harvoin näkee aamuisin ylhäällä…
  A-P-U-A tätä 1)pimeyttä 2)keinovaloja 3)melua 4)likaista ilmaa 5)tähdetöntä taivasta !
  Sanomattakin selvää, että vuorokausirytmini on totaalisen hämmentynyt, ja varsinkin opiskelujen vuoksi illat venyvät pitkiksi ja tarvittava ylimääräinen aika napataan yleensä siitä nukkuma-ajasta.
  Pallovalo ei ehkä ihan yksistään ratkaisisi kaikkia ongelmia, mutta yhdistettynä rentouttaviin luonnonääniin, ilmankostuttimeen, aromaattisiin öljyihin… ja yleiseen ryhdistäytymisoperaatioon, voisi se tuoda sitä paljon kaivattua aurinkoa tännekin pohjoiseen :)

 14. hedonya sanoo:

  Olen erittäin aamu-uninen. Jos saisin valita, nukkuisin mieluusti joka päivä ainakin klo 11 asti (nyt noin myöhään nukkuminen rajoittuu viikonloppuihin). Arkisin minun pitää nousta klo 7-8 välillä, jotta kerkeisin töihin viimeistään klo 9 mennessä. Minulla on joka aamu kaksi herätyskelloa soittamassa, kännykkä sekä kelloradio. Miksikö? Jos minulla olisi pelkästään kelloradio soittamassa, pystyn täydessä unessakin torkuttamaan sillä lähes tunnin tajuamatta lainkaan sitä, että se edes soi. Jos minulla olisi pelkkä kännykkä soittamassa, saattaisin sen vahingossa sammuttaa suoraan ensi soitolla ja kääntää kylkeä ja nukkua onnellisesti pommiin.
  Aamut ovat aika hankalia minulle muutenkin myös sen heräämisen jälkeen. Suoritan usein aamutoimetkin mm. hampaidenpesun silmät ummessa torkkuen. En myöskään kovin monta sanaa saa aamulla sanottua, ennen kuin töihin päästyäni olen juonut kupillisen kahvia.
  Olisi hienoa herätä luonnollisesti valoon, eikä ainaiseen piipittävän kelloon. Uskon, että tuo herätysvalo voisi luoda hieman positiivisemman aamuihmisen myös minusta, joka tällä hetkellä herää aina väärällä jalalla.

 15. annnu sanoo:

  mä asun kellarissa, jossa vähäisestä päivänvalosta ei ole tietoakaan. tämä palkinto toisi minun luolaani auringon <3 unirytmini on ihan sekaisin.

 16. epsansaa sanoo:

  Aamut ovat olleet aina takkuisia. Lapsena isä herätti minut vähän vähemmän lempeällä valoshow’lla eli rämpsytteli kattolamppua ja lopulta usein kantoi minut reppuselässä aamupesulle. Teini-iässä valoshow jatkui, mutta onnistuin sentään jo kömpimään omin avuin sängystä. Nyt, kun herääminen on enemmän tai vähemmän omalla vastuulla, torkuttaminen on tuttuakin tutumpaa. Valo oli tehokas herätyskeino lapsuudessa, mutta olisi ihanaa herätä vähän lempeämmin.