Burda 1 – 2013

tiistai 12. helmikuun 2013

Silläkin uhalla, että joku rohkenee olla sitä mieltä, että Mintun ompeluhommien kanssa on vähän niin ja näin, paljastan lempparikaavani tuoreimmasta 1/2013 Burdasta. Kieltämättä sitä tulee suunniteltua aika oleellisesti paljon enemmän juttuja kuin mitä sitten lopulta syntyy valmista. Keskeneräisiäkin projekteja kasaantuu hyllyille, kun aikaoptimisti ehtii aloittaa jotain, mutta homman loppuunviemiseen ei tilaisuutta sitten ihan heti olekaan.

Ostelen silti säännöllisesti lempparikaavalehteäni Burdaa. Eihän sitä koskaan tiedä, mitä vastustamattoman hienoja kaavoja lehdestä löytyy!

Burda 1-2013 1

Juttuhan on siis niin, että osaan (todennäköisesti edelleen…) kaavoittaa kaikkea perushameesta suureen hääpukuun ihan alusta asti itsekin. Jotenkin sitä vaan pääsee niin kovin paljon helpommalla, vähemmällä mittailulla ja etenkin hommaan ryhtymisen aloituskynnys on huomattavasti matalammalla, kun lähtökohtana on valmis kaava. Yleensä en malta olla muuttelematta kaavaa hiukan sieltä ja vähäsen täältä, mutta vain erikoistapauksissa enää nykyään piirtelen kaavoja ilman valmista pohjaa.

Juuri tästä syystä meinaa iskeä pienenpieni kärähdys aina, kun olen lehtikiskalla ja punnitsen, että olisko tämä nyt se Burda, jonka olisi syytä päätyä kaavalehtipinon jatkeeksi vai ei. Kaikissa numeroissa ei todellakaan ole sellaisia kaavoja, joita edes teoreettisesti haluaisin koskaan valmistaa vaatteeksi asti. Mutta kun ne kirotut lehdet on (ihan ymmärrettävistä syistä toki!) muovitettu – eikä kansikuvan perusteella voi todellakaan päätellä, mitä sisältä löytyy.

Tässä on päällimmäiset suosikkini tämän vuoden ensimmäisestä Burdasta, joka siis löytyy nykyään myös suomeksi ja on myynnissä reilut pari viikkoa tästä eteenpäin.

Burda 1-2013 2

Hyvä perushameen/suoran hameen kaava on aina hyvä hankinta! Suosittelen piirtämään kunnolliselle kaavapaperille, joka on hiukan kestävämpää kuin tavallinen silkkipaperi – ja merkitsemään kaavaan omat muutokset. Burdassa tuo malli on toteutettu nahasta, mutta sama kaava käy ohjeita soveltaen myös tavalliselle kankaalle.

Burda 1-2013 3

Tiedän aivan hyvin, että ompeluhommiin käytettävissä oleva aikani on hyvin minimaalinen ja siksi valitsen mielelläni nopeasti toteutettavissa olevia malleja. Edellisen kuvan toppi ja tämän kuvan tunika ovat tehty samalla kaavalla – vain eri pituisina. Tämän aion testata käytännössä as soon as possible. Varastoistani löytyy muutama silkkikangas, jotka olisivat parhaimmillaan juuri tuollaisena äärimmäisen simppelinä, valuvan oloisena toteutuksena.

Burda 1-2013 4

En nyt ole aivan varma puhuuko tässä nyt sisäinen harakkani vai mitä, mutta tosi kivaltahan tuokin kaava näyttää. Vähän paksummasta napakasta jerseystä toteutettuna tuloksena olisi mukava lisä office-vaatetukseen.

Burda 1-2013 5

Jos edelliset olivat tyyppiesimerkkejä nopeasti valmistuvista persuvaatteista, joita laiska ompelija ei jaksa kaavottaa itse, on tämä ihana retrohenkinen mekko hiukan toista maata. Tai mekko sinänsä ei ole niin kummonen tai erityisesti tavallista kotelomekkoa mutkikkaampi toteutettava, mutta tuo irroitettava, helmin koristeltu, pääntiekaarroke hiukan kiinnostaa. Projektiosastolle menee, mutta onhan se hyvä, että sielläkin aina jotain uutta pyörii.

Tämän lisäksi tammikuun Burdasta löytyy kivan näköinen villakangastakin kaava ja parikin muuta ihan ookoo mekon kaavaa. Eli jos olet kuin minä, että hankit vain joitakin kaavalehtiä vuodessa ja toivot, että juuri niistä löytyisi sopivassa suhteessa käyttökelpoista peruskauraa ja kivan näköisiä inspiraatiojuttuja (eikä niinkään niitä, ylityöstettyjä saksalaishärpäkkeitä…), tässä on tosi hyvä numero, jonka hankkimisesta ainakin itse olen tosi tyytyväinen!


10 Responses to “Burda 1 – 2013”

 1. Anni sanoo:

  Mie olen kanssa vasta ihan viime kuukausina tajunnut kuinka helketin hieno ja helppo juttu nuo valmiit kaavat on! Hame tulee niin paljon kivuttomammin vaikka on ne tähän asti ilman kaavojakin tulleet. Eli valmiit kaavat <3

  Mutta, asiani koski jerseytä jonka mainitsit ja jota itse juuri pohdiskelin viime viikolla, kun mieli alkoi tehdä mustaa jersey-jakkua. Onko sinulla kokemusta jerseyn ompelemisesta, jos on niin mahdollisesti ihan tavallisella ompelukoneella? Minulla ei ole saumuria ennen kuin ehdin sen äidiltä kotiini raahata mutta se jersey-jakku niin himottaisi… mutta en tiedä uskaltaako ryhtyä puuhaan jos laitteiston takia projekti on tuomittu jo valmiiksi epäonnistumaan.

  • Minttu sanoo:

   Riippuu vähän millaista jerseytä ajattelit ommella. Itse olen pärjännyt pelkällä tavallisella ompelukoneella (saumuri on hajalla/huoltoa vailla…) sellaisen napakan ja ei ihan älyttömän joustavan jerseyn kanssa. Suorat saumat kannattaa ommella kaikkein loivimmalla sik-sakilla. Jäljestä tulee ihan tasaista, mutta sauma antaa vähän periksi kankaan mukana, eivätkä tikit katkeile.

   Eli kyllä kannattaa yrittää!

   • anni sanoo:

    Okei, kiitos vinkistä! Taidanpas siis heti tänään suunnata kangaskaupoille ja laittaa taas yhden projektin käyntiin joka voin sitten joskus vuoden päästä lopettaa :D

    • Minttu sanoo:

     Onhan se hyvä, että on projekteja käynnissä, ettei tule vapaa-ajan ongelmia!

 2. Sr sanoo:

  Mulla ei ole mitään saumaa ompeluksille! (olipa hauska juttu, heh!)

  Mutta siis tuli tuossa mieleen, että olisiko sun mahdollista pitää sellaista teemaviikkoa/ juttua jossa samaa vaatekappaletta stailataan erilailla? Jossain blogeissa bloggari on pitäny samaa mekkoa tai housuja koko viikon ja stailaillu niitä erilailla. Ja tää siis tuli ihan yhtäkkiä illalla telkkaria tuijotellessa mieleen. Miksi, en tiedä :-D

  SR

  • Minttu sanoo:

   Hei, tuohan oli tosi hyvä idea! Täytyykin laittaa hautumaan ajatus. En kyllä nyt ihan heti keksi, minkä vaatteen kanssa pärjäisin kokonaisen viikon… Töissä kun ainakin pitäisi yrittää näyttää jotenkin asianmukaiselta kaikkina päivinä. Mutta otan haasteen vastaan ja ryhdyn suunnittelemaan toteutusta! Kiitos SR!

 3. Mi Mi Mendine sanoo:

  Ihania kaavoja kyllä löysit (: Olen itsekin jonkin sortin aikaoptimisti, sillä kaapissa lojuu useampikin aloitettu ompeluprojekti…. :D Tuli heti tätä lukiessaan sellainen olo, että pitäisikö se ompelukone kaivaa taas kaapista, mutta yritän nyt vastustaa kiusausta ja saattaa aikaisemmat projektit loppuun ensin :D

  XX
  MI MI MENDINE

  • Minttu sanoo:

   Innostuin itsekin tästä omasta jutustani heti sen verran, että aloin katsella, mitä kaikkia keskeneräisiä töitä täältä oikein löytyykään. Ja optimistina toivon kovasti, että ensi viikonloppuna syntyisi jotain valmistakin… Pidetään peukkuja itsellemme ja toisillemme!

 4. Salka sanoo:

  Hih, itsekin ostin tämän lehden eilen, lähinnä noiden vintagekaavojen perusteella ja täytyy kyllä sanoa, ettei lehti mikään hirveä pettymys ollut, vaikka täälläkin on kaavoitus hallussa :) Ja hei, tuossa lehdessähän oli myös ihan näppärien housujenkin kaava! Ainoastaan ne naamiaisasut olivat, nooh, ainakin itselleni turhia. Huomasin myös tirskuvani suomennoksille tai ylipäänsä lehden kielelle, eipä Suuressa Käsityö lehdessä ole koskaan törmännyt noin ”mahtipontiseen” kielenkäyttöön :D Tai ylipäänsä missään suomalaisessa lehdessä..:D

  • Minttu sanoo:

   En ole itseasiassa edes lukenut tuota suomalaista lehteä. Huomasin vain Tampereella käydessäni, että sitä nykyään saa suomeksi. Mutta kyllä ruotsinkielinenkin Burda on aikamoista huttua teksteiltään. Eipähän tuota onneksi niiden vuoksi ostetakaan!