Pari sanaa avioliitosta

maanantai 04. maaliskuun 2013

Sivusilmällä olen rekisteröinyt Pohjanlahden itäpuolella vellovan keskustelun naimisiinmenosta ja avioliiton solmimisesta. Jotenkin automaattisesti ja asiaan sen paremmin perehtymättä olen luokitellut tuon samantyyliseksi kohkaamiseksi, mitä nyt esmes facebookissa pulpahtelee esiin aina silloin tällöin – enkä kiinnittänyt siihen sen enempää huomiota. Kunnes tänään luin Irenen postauksen Ihmisoikeuksien puolesta ja asian ydin ja koko kuva valkeni minulle.

Siis oikeasti – miten VOI olla mahdollista, että nykyaikaisessa modernissa demokratiassa laki säätelee, että ööö – sä saat mennä naimisiin… ja sä, mut sä et!?

Avioliitto

Tuntuu täysin surrealistiselta edes kirjoittaa puolustuspuheenvuoroa jollekin niin itsestäänselvälle asialle kuin avioliiton solmimiselle. Jos kaksi aikuista ihmistä haluaa solmia avioliiton keskenään se on kai heidän asiansa? Ei yhteiskunta ole puuttunut aiheeseen silloinkaan, kun se yksi entinen mäkikotka, kyläkaupan pitäjä tai glamour-tanssija halusivat naimisiin.

En ole kuullut ainoatakaan edes kaukaisesti älyllistä argumenttia, miksi samaa sukupuolta olevien ihmisten naimisiin menoa ei voisi sallia. Päinvastoin – tuntuu, että vastustajien one linerit sopisivat huomattavasti paremmin perustelemaan esimerkiksi kaikkien edellä mainittujen seiskapäivää julkkisten avioliitonsolmimisoikeuden poistamista. Mutta näinhän ei ole, koska he ovat heteroita ja siksi perustavat kristillisä arvoja kunnioittavan perheen, jossa lasten on hyvä kasvaa – vai miten se meni?

Jokainen vastustava mielipide tai asian korjaavaa päätöksentekoa lykkäävä toimenpide herättää hyisen tunteen pimeästä keskiajasta. Ja että jostain niin itsestäänselvästä kuin tasa-arvoisesta avioliittolaista ylipäätään pitää edes keskustella herättää vihansekaista ällötystä.

Kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain puolesta aukeaa allekirjoitettavaksi 19.3. Minä allekirjoitan – tosin hämmentyneenä ja surullisena siitä, että tällainen selvä virhe lainsäädännössä ei ole korjaantunut läpihuutojuttuna jo aikapäiviä sitten. Toivottavasti sinäkin allekirjoitat.

Kuva facebookista kaverin seinältä (kiits Pasi!).

 


7 Responses to “Pari sanaa avioliitosta”

 1. Avatar Anna sanoo:

  Ei olekaan mitään älyllistö argumenttia samaa sukupuolta olevien naimisiinmenoa vastaan. Laki menee läpi todennäköisesti pian. Sen jälkeen seuraava kysymys tulee olemaan moniavioisten avio-oikeudet ja adoptio-oikeus. Olisi mielenkiintoista kuulla, ollaanko heillekin valmiita antamaan samat oikeudet.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Ai… olen ihan ulkona kyllä Suomen politiikasta – en tiennytkään, että tuostakin oli tehty jo lakialoite.

   Ah, eiku sä taisitkin tarkoittaa olla sarkastinen. Haha! No, samalla strategialla vastustettiin äänioikeuden antamista naisille. Että mitä seuraavaksi, äänioikeus lapsille ja lehmille?! Ihan hyvin näyttää kuitenkin sekä Suomi että muu sivistynyt demokraattinen maailma selvinneen niin naisten äänioikeudesta kuin samaa sukupuolta olevien ihmisten avioliitoistakin.

   • Avatar Anna sanoo:

    Ei ollut tarkoitus olla sarkastinen. Kannatan homopareille samoja oikeuksia kuin heteropareille. Nostin vain seuraavan kissan pöydälle.

    • Minttu Minttu sanoo:

     Itseasiassa huomasin sen kyllä – ja pahoittelen ärhäkkää vastaustani. Olin niin kiihdyksissä, kun kirjoitin tuota juttua, että olisin ottanut varmasti minkä tahansa kommentin riidan haastamisena. Mutta niin, eihän sitä tiedä, mikä on seuraava suuri ihmisoikeudellinen kysymys, jossa tajutaan lainsäädännön laahaavan perässä…

    • Minttu Minttu sanoo:

     Siis huomasin jälkikäteen, kun luin kommenttisi uudelleen, että tarkoituksesi ei varmaankaan ollut olla ollenkaan sarkastinen. Taitaa olla Mintun aika mennä nukkumaan, kun ei tästä ajatusten kirjallisesta ilmaisusta tunnu tulevan enää yhtään mitään!

  • Minttu Minttu sanoo:

   OI EI! Ei olisi pitänyt klikata linkkiä ja lukea tuota juttua… Menee ihan usko vanhaan rakkaaseen kotimaahan, kun tuollaisia urpoja päätyy päättäville paikoille politiikassa. Siis kyllähän demokratia on aina kylähullujen huutelua sietänyt, mutta että nämä tyypi nyt oikeasti ovat vaikuttamassa siihen, miten maassa eletään!