Enjoy fashion

lauantai 15. kesäkuun 2013

Enää nykyisin en juuri viitsi kertoa puolituntemattomille ihmisille, että tykkään muodista – jopa rakastan sitä – ja että pidän muotia yhtenä ihanimmista harrastuksistani. Ai miksikö? No siksi, että yleisin reaktio ”alan” ulkopuolelta tulevilta on lähes poikkeuksetta tyyliin ”ai, taidat olla kova shoppailemaan?” tai ”juu, kyllä minäkin olisin kiinnostunut muodista, mutta kun ei minulla ole niin paljoa rahaa/en jaksa pyöriä kaupoissa”. Itse suhtaudun shoppailuun kuitenkin varsin pidättyväisesti, mikä johtuu ainoastaan ja vain siitä, että en kertakaikkiaan jaksa omistaa niin paljoa kamaa ja ehkä pikkuisen myös siitä, että moni juttu menettää oman pääni sisällä osan hohtoaan siinä vaiheessa, kun himotuksen kohde muuttuu omaisuudekseni…

Muoti on niin paljon muutakin kuin viimeisimpien mallistojen hamstraamista tai loputonta oman itsensä stailaamista. Juuri nyt Tukholmassa on meneillään useampikin näyttely, joita suosittelen erittäin lämpimästi kaikille muodista – muttei niinkään shoppailusta – kiinnostuneille.

Legendaarinen valokuvaaja Helmut Newton – näyttely Fotografiskassa 31.5. – 29.9.2013.

helmut newton yves saint laurent

Helmut Newton on tunnettu provokatiivisista ja reippaasti paljasta pintaa esittelevistä kuvistaan. Nainen esitetään monesti hyvin esineellistetyssä kontekstissa ja monista valokuvista on todella helppo vetää herne feministiseen nenään. Välillä varmaan ihan syystäkin. Monet Helmut Langin kuvista on saavuttanut suorastaan kulttiaseman. Esimerkiksi YSL ”Le Smoking” -kuvasarja, mistä tuo yllä oleva kuvakin on peräisin, lienee ikonisuudessaan tuttu myös muotipiirien ulkopuolella.

Itse näyttelyn lisäksi myös koko Fotografiska on kokemisen arvoinen paikka! Suosittelen varaamaan reilusti aikaa, jotta ehtii pitää kaffepaussin kahvilassa, josta on upeat panoraamaikkunat suoraan Tukholman lahteen. Kesäaikaan pihaterassilla on barbecue-grilli kuumana ja live jazzia hengenravinnoksi.

Fashion Figures Faces – Mats Gustafson 13.6. – 22.9.2013 Millesgården

mats gustafson dior ss 2013

Ennen valokuvauksen yleistymistä muotipiirrosten tavoitteena oli kertoa muodinnälkäisille uusimmista mallistoista, linjoista ja siitä kuuluisasta ”helman pituudesta”. Nuo ajat ovat tietty olleet ja menneet jo aikapäiviä sitten, mutta edelleen taitava piirtäjä pystyy vangitsemaan designin hengen paljon valokuvaa tehokkaammin. Esimerkiksi tuo Diorin SS 2013 -malliston asu laajahelmaisine kukkahameineen ja ankarine yläosineen toistaa herkkyyden ja karuuden tavalla, mihin valokuva ei pysty. Mats Gustafsonin tyyli on uneneomainen, kepeä ja herkkä. Just the way I like it!

Myös itse Millesgården on ehdottomasti visiitin arvoinen paikka. Aikoinaan yksityiskotina palvellut rakennus on todella makea kaikkine terasseineen ja etenkin puutarha patsaineen on jo itsessään nähtävyys.

Arkitektur- och Design museet: The Fashion World of Jean Paul Gaultier, From the Sidewalk to the Catwalk 15.6. – 22.9.2013

paolo-roversi

Jean Paul Gaultier on niin paljon muutakin kuin nimi torso-hajuvesipullojen kyljessä. Madonnan kultaiset tötterörintsikat ja sailoriraitapaita ovat legendaarisia muotimaamerkkejä, mutta näyttely ei ole kuitenkaan mikään entisen suuruuden jäähyväisnäytös, vaan esillä on paljon ihan ajankohtaista tuotantoa. Sanovat siis ne, jotka olivat eilen illalla näyttelyn avajaisbileissä. Minttu jätti avajaisskumpat väliin, koska samalle illalle osui työpaikan kesäjuhlat. Päätös, jonka fiksuudesta voi tällä hetkellä olla montaa mieltä, mutta ainakin aamulla Camilla oli vielä sitä mieltä, että haluaa käydä JPG:n näyttelyssä vielä ainakin kerran tänä kesänä.

Eihän nuo näyttelyidenkään sisäänpääsymaksut mitään ilmaisia ole, mutta noin 10 – 15 euron investoinnilla on mahdollista saada huomattavasti ilahduttavampaa ja kestävämpää muotisisältöä elämäänsä kuin mitä tuon hintaisella ketjuteryleenitopilla ikinä!

Kuvat: Helmut Newton/YSL, Mats Gustafson/Dior, Jean Paul Gaultier


6 Responses to “Enjoy fashion”

 1. Sr sanoo:

  Mielenkiintoista! Osaisitko suositella mitään kivoja kirjoja muodista? Muotihistoriasta yms? Ehdottomasti mielenkiintoista ja olen kanssasi samaa mieltä, itseään ei tarvitse verhota päästä hiustupsuun ”muodin” mukaan, aiheesta voi olla ihan asiatasollakin kiinnostunut. Muistanko oikein, että opiskelit yliopistossa muotia taannoin? Päädyitkö alan töihin vai opiskelitko vain ihan oman mielenkiintosi vuoksi? Sorry utelut, mutta tämä ob ehdottomasti todella kiehtova aihe :-)

  • Minttu sanoo:

   Muodin historiasta olisin suositellut samaa kuin Laura P tuossa – eli Cally Blackmanin 100 Years of Fashion -kirjaa. Muodin teorian perusteet on esitetty loogisesti ja järkeenkäyvästi Yuniya Kawamuran Fashion-ology -kirjassa, jos se puoli kiinnostaa.

   Luin kaksi vuotta muotitiedettä Tukholman yliopistossa maisteri-tasolla. Tavoite oli tietty päätyä alalle hommiin, mutta eihän sitä pelkästään tutkinnolla tee mitään. Nyt olen kuitenkin päätynyt tekemään markkinointia, joten ihan hukkaan opiskelut eivät siinä mielessä menneet. Vaikka ei kai opinnot ikinä varsinaisesti hukkaan mene muutenkaan…

   • Sr sanoo:

    Kiitos, täytyypä pitää vinkit mielessä.

    Joo, ei oppi ojaan kaada, käyttipä sitten aktiivisesti työelämässä tai ei. On niin paljon mielenkiintoista mitä voisi oppia :-)

    • Minttu sanoo:

     Älä muuta sano! Ja kun opiskelee jotain vähän, kiinnostus ja innostus vain kasvaa!!

 2. Laura P sanoo:

  Kiitos mielenkiintoisista näyttelyvinkeistä. Tuon Helmut Newton -näyttelyn takia aion varmasti hypätä laivaan vielä ennen kuin se ehtii päättyä. Samaan syssyyn voisi sitten yrittää katsastaa myös tuon JPG näyttelyn.

  Muutenkin toit esiin hyvän pointin tuosta muodista nauttimisesta. Allekirjoitan joka sanan!

  Vinkkinä edelliselle kommentoijalle voisin mainita oivallisen muotihistoriaopuksen, joka painottuu pääasiallisesti kuviin. Paljon visuaalista iloittelua ja muodin eri vaiheita löytää Cally Blackmanin 100 Years of Fashion -kirjasta. Opusta on näkynyt ainakin Akateemisen valikoimissa. Jos taas haluaa hieman viihteellisempää näkökantaa, niin siinä tapauksessa voisin suositella ainakin Project Runwaysta tutun Tim Gunnin Fashion Bible -teosta.

  • Minttu sanoo:

   Kiva kuulla, että olet samaa mieltä! Välillä kyllästyttää tulla leimatuksi shopaholistiksi vain siksi, että mainitsee olevansa kiinnostunut muodista… :D