Stressi tappaa

tiistai 25. kesäkuun 2013

Stressi on salakavala ja vaarallinen olotila. Pitkään jatkuessaan se aiheuttaa kaikkea mahdollista kurjaa sydän- ja verisuonitaudeista astmaan ja lihavuuteen. Stressin kokeminen on subjektiivista, mutta yhteistä on se, että ihminen ei tunne hallitsevansa tilannetta, kaikkea – töitä, vaatimuksia, murheita, muutoksia, paineita – on vain yksinkertaisesti liikaa.

En väitä, että stressi olisi pelkästään asennekysymys, vaikka toisinaan joidenkin ihmisten kanssa sitä puistelee mielessään päätä ja miettii, että miten tuostakin muka voi stressata… Avainkysymys on hallinnan tunne. Mikäli se puuttuu, muuttuu ulkopuolisesta yksinkertaisen näköinen tilanne epämääräistä painetta ja stressiä aiheuttavaksi. Ei ole mikään ihme, että sekä yksityis- että työelämän puolella juuri ne asiat, jotka vaikuttavat voimakkaasti itseen, mutta joihin ei pysty vaikuttamaan mitenkään, aiheuttavat eniten stressiä. Esim. läheisen kuolema, jätetyksi tuleminen, työpaikan konkurssi tai irtisanominen ovat aika ekstremejä stressinaiheuttajia.

Muistan lukeneeni joskus tutkimuksen, jossa todettiin, että johtopaikoilla – teoriassa erittäin stressaavissa tehtävissä – työskentelevillä ei ole havaittu keskimääräistä enempää työperäistä stressiä, vaikka näin voisi helposti kuvitella. Yksi syy on varmasti se, että tuollaisissa hommissa myös päätösvalta oman ajankäytön ja töiden järjestelyn suhteen kasvaa.

No mitä tällainen stressi-höpinä tekee täällä blogissa? Sitä vaan, että tajusin tuossa yhtenä päivänä, että vaikka kaikkea stressiä ei voikaan poistaa, muuttamalla suhtautumista sen aiheuttajiin lisääntyy hyvinvointi aika eksponentiaalisesti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mintun stressinkäsittelyohjelmaan kuuluu kolme vaihetta:

 1. Etäännytä itsesi tilanteesta – yritä katsoa sitä ulkopuolelta ja saada mittasuhteet kohdalleen. Ehdottomasti useimmat (työ)asiat ovat täysin merkityksettömiä esim. 50 vuoden, 5 vuoden tai viikon päästä. Tosi pahassa paikassa voit kuvitella, että elämäsi onkin elokuva (Kaurismäet toimivat itselläni usein aika hyvin) ja tässä nyt vaan esitetään yhtä hankalampaa kohtausta, että koko leffa ei olisi ihan lame.
 2. Keksi ainakin yksi asia, miksi asiat eivät ole ollenkaan niin huonosti, miltä ensiksi tuntuu. Töissä tuumaan aina stressin pyrkiessä iholle, että ei tässä kuitenkaan missään lasten ensiavussa olla töissä, kukaan ei kuole, vaikka kaikki taulukot eivät olisikaan iltaan mennessä viimeistä pilkkua myöten viilatut. Niille, jotka oikeasti ovat töissä lasten ensiavussa, toivotan voimia!
 3. Listaa joka ikinen päivä vähintään viisi (5) konkreettista asiaa, joista voit olla onnellinen/iloinen/tyytyväinen. Tarkoitus on hämätä ajattelua ja johdattaa alitajuntaa pois stressin helposti itseään ruokkivasta kehästä mukaviin ja hyvinvointia lisääviin asioihin.

Kohdassa 3 on tärkeää olla konkreettinen ja todella nostaa aktiivisesti tietoisuuden tasolle niitä juttuja, jotka kaiken keskelläkin ovat hyvin. Ohimennen tajunnassa vilahtava mmmm…. noo… toi nyt ei oo ihan niin syvältä… ei vielä riitä panemaan kapuloita stressirattaisiin.

Mintun tämän tiistain viisi ihanuusasiaa:

 1. Aamuherääminen kehräävä kisu kainalossa
 2. Kuukausi sitten äitiyslomalta palannut kannustava, rohkaiseva ja tsemppaava kollega
 3. Väkevä kesäniityn tuoksu lounaskävelylenkin varrella
 4. Peetun tekemä herkullinen trendipapupastaillallinen, josta jäi vielä lounaslaatikko huomiselle
 5. Kohta tv:stä ilmoille pärähtävä True Blood S06E02 – I wanna make bad thing with you

 


6 Responses to “Stressi tappaa”

 1. Avatar Maakariakka sanoo:

  Myös kehräävä kissa lievittää ainakin mun stressiä, tässä Panu:
  http://malkakoto.wordpress.com/2013/06/13/panun-kuulumisia-2/

  • Minttu Minttu sanoo:

   Ihana Panu!! Kehräävä kissa lievittää kyllä melkein ihan mitä tahansa vaivaa!! :)

 2. Avatar A sanoo:

  Kaikki hyviä keinoja, etäännyttäminen, suhteuttaminen ja positiivisen tunnetilan nostaminen. Yksi vaihtoehto (ei aina akuutissa tapauksessa, mutta ongelman toistuessa tai pitkittyessä ennaltaehkäisevänä ja kierrettä katkaisevana…) on yrittää päästä kiinni siihen epämiellyttävään tunteeseen, mikä yleensä on siellä pohjalla ja kokea sitä ja työskennellä sen kanssa. Jos pinnalla on kiirettä, muutoksia, menetyksiä, niin mitä se merkitsee minulle? Onko taustalla pelko, riittämättömyyden tunne tms.? Niillä tunteilla on oma logiikkansa, joka ei aina paljastu, mutta joskus pelkkä tunteen tunnustaminen voi auttaa ”pääsemään siitä eroon”.

  Niin ja sitten on se yksi prosessi, joka nopeuttaa tätä kaikkea, mitä elämäksi sanotaan, eli saa tuntemaan kaikenlaisia tunteita, mutta myös laittaa tunteita oikeille paikoilleen ja tekee mielen vahvemmaksi, myös kokemaan ja ilmentämään erilaisia asioita. Tarkoitan tietenkin meditaatiota, ”oikeaa sellaista”, en pelkkää hiljentymistä tai (mielen) rentoutumista (vaikka nekin toki tapahtuvat meditaatiossa).

  Niin ja tietenkin joogan muutkin harjoitukset ja käytännön periaatteet vahvistavat mm. kehoa (sisäeritystä) samoissa asioissa. :-)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Joo, kyllähän se vähän niin on melkein minkä tahansa mörön kanssa, että kun sitä uskaltaa katsoa reilusti silmästä-silmään, se lakkaakin olemasta niin lamaannuttavan kauhistuttava.

   Kaikenmaailman syvärentoutukset sun muut kokeilleena (ei pahaa sanottavaa!) olen varovasti kiinnostunut oikean mietiskelyn/meditaation opettelemisesta. Hiukan pitää vielä sulatella asiaa…

 3. Hei Minttu! Yritin hakea sivuiltasi sähköpostiosoitetta, mutta en löytänyt. Minulla olisi nimittäin Sinulle yksi ehdotus, jonka haluaisin laittaa nimenomaan sähköpostin välityksellä.
  Jos ystävällisesti voisit sen ilmoittaa vaikka minun blogiin kommenttiboxiin (businessdress.blogspot.fi) tai sitten sähköpostiin tyylilyyli@ovi.com
  Ollaan kuulolla:)
  BW