Hampaiden valkaisu

torstai 25. heinäkuu 2013

Tampereen reissullani tapahtui kaikkien ihanien elämysten lisäksi jotain, josta olen haaveillut jo valehtelematta vuosikausia. Rohkaisin mieleni ja päätin satsata tarvittavan summan hampaiden laser-valkaisuun. Beauty Putiikki Tampereella oli ihana ja antoi käsittelyn blogiyhteistyöhintaan 150 €, kun normaali hinta heillä on 250 €.

Olen tosiaan himoinnut hampaiden valkaisua jo vaikka miten pitkään. Vaaleat hampaat ovat olleet ihanteeni ja asia, mitä olen tavoitellut since high school. Yhä edelleenkin muistelen kauhulla, miten yläasteaikaan ”pesin” säännöllisesti purukalustoni suolalla, kun olin jostain fiksusta lähteestä lukenut, että se valkaisee hampaita. Onneksi en saanut sen pysyvämpiä vaurioita aikaiseksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luontaista pihiyttäni ja ehkä satunnaista järjen hiventä on kai kiittäminen, että olen jättänyt kaikki TV-Shop -tyyppiset itsevalkaisuhommelit kokeilematta. Muussa tapauksessa hammaskiilteestäni ei olisi varmaan enää yhtikäs mitään jäljellä.

Laser-valkaisu on nyt jo kuitenkin sen verran testattu, koeteltu ja hyväksi havaittu tekniikka, että sen puolesta uskalsin puuhaan ryhtyä. Lisäksi vielä kun kuulin, että Beauty Putiikissa valkaisun hoitaa koulutettu hammashygienisti (hammashoitaja?), tunsin olevani turvallisissa käsissä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ihan ensimmäisenä tarkastettiin värimallin avulla hampaiden nykyinen sävy. Lievää ällötystä tuntien voin tunnustaa, että eletyn elämän jäljet todella näkyivät – alkutasoni oli siinä sävyjen 28 ja 30 paikkeilla. Mitään muuta alkutarkastusta ei tehty, vaikka sitä vähän odotin. Tosin olin käynyt juuri viikkoa aiemmin hammaslääkärissä tarkastuksessa ja hammaskivenpoistossa. Ehkä ammattilainen näki tuon ihan nopealla vilkaisulla.

Hampaiden laser-valkaisu sopii periaatteessa kenelle vain. Beauty Putiikissa valkaisuja ei tehdä alle 18 vuotiaille eikä raskaana oleville. Molemmissa tilanteissa taitaa olla hormoonitasapainon epävakaisuus se syy, miksi toimenpidettä ei suositella. Valkaisua ei myöskään kannatta tehdä, jos suuhygienia on muuten epämääräinen, hampaat reikäiset, ikenet tulehtuneet tai hammaskiveä on paljon (hammaskivi tuskin vaalenee laserilla…). Tosin on kyllä vaikea kuvitella, että joku haluaisi vaalentaa hampaita, jotka ovat muuten ihan rupukunnossa. Vaikka mistä sitä koskaan tietää..

Hampaiden valkaisu 3

Vähän kyllä jännitti. Hammaslääkärikammoiselle hoitopenkki oli melkeinpä liian lähellä hammashoitolan tuolia. Onneksi ympäristö muuten oli kauneushoitolamaisen miellyttävä.

Väritarkastelun jälkeen suuhun laitettiin levitin, jonka tehtävänä on pitää huulet loitolla ikenistä ja pitää vaalennettava purukalusto hyvin esillä. Vaalennus kohdistetaan nimittäin normaalisti vain etu- ja kulmahampaisiin. Hoitaja varoitteli, että monien mielestä levitin on koko käsittelyn ikävin juttu. Aluksi en ymmärtänyt miksi, joustava muovihärpäke tuntui mukautuvan ihan hyvin suuhuni. Reilun tunnin kestäneen toimenpiteen aikana ehdin kyllä muuttaa mielipidettäni ja napakasti ihopoimuihin painautuneen levittimen poisottaminen tuntui taivaalliselta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seuraavaksi ikeniin laitettiin jotain suoja-ainetta, jonka tarkoituksena on estää vaalennuksen yhteydessä hampaisiin levitettävän geelin leviäminen. (Huomatkaa muuten, miten pidän kuvassa käsiä vatsani päällä. Olen pari kertaa pyörtynyt hammaslääkärin penkkiin. Sain vinkin pitää käsiä vatsan päällä, että muistan hengittää… Haha!)

Ja sitten päästiin varsinaiseen vaalennukseen! Ensin hampaille levitettiin tosiaan geeliä, jota sitten valaistiin jaksottain laser-valolla. Yritin vilkuilla kelloa selvittääkseni, miten kauan prosessissa meni, mutta en ole ihan varma sainko tismalleen ajat ylös.

Valotus kesti mielestäni noin 8 – 10 minuuttia, jona aikana laser kohdistettiin muutaman minuutin jaksoissa vuorotellen ylä- ja alahampaisiin. Sen jälkeen hampaisiin siveltiin uutta geeliä, annettiin sen vaikuttaa ja sitten oli taas uudelleen laserin vuoro. Kyseinen homma toistetaan yleensä kolme tai neljä kertaa. Itse olin kyllä pikkuisen ryytynyt koko puuhaan kolmannen valotuksen jälkeen, mutta kun hoitaja sanoi mielellään tekevänsä saman vielä neljännen kerran, otin tietty tarjouksen vastaan. Tiesin kyllä, että hampaani eivät ole mikään helppo rasti. Haha!

Emmin pitkään tohdinko laittaa ollenkaa ”ennen” kuvaa – mutta tässä se nyt on:

Hampaiden valkaisu 5

Alakuvan irvistys on virallinen, valkaisupäivänä otettu, ”jälkeen” -kuva.

Irvistelen tuossa noin pahasti sen vuoksi, koska halusin näyttää, että ihan ilman höykyytystä eivät ikenetkään hommasta selvinneet. Suoja-aineen välitse liukerrellut geeli poltteli ihan tsäpäkästi jo hoidon aikana ja vaalennusaine oli polttanut melkein kaikki etupuolen ienrajat valkoisiksi ja aroiksi. Mutta hei – katsokaa värieroa!!

Valkaisun lopuksi sain fluoria purskuteltavaksi ja sitten tarkastettiin lopputulos värimallin avulla. Vaalennus vaikutti heti todella onnistuneelta! Hampaiden väri matsasi nyt sävyyn 10, kun lähtökohta oli tosiaan se 30.

Mikään hemmotteluhoito hampaiden laser-valkaisu ei tosiaankaan ole. Homma kestää reilun tunnin ja siinä ajassa ehtii paikat puutua niilläkin, jotka eivät muuten kärsi aineista tai laserista. Itselläni tuntui lähinnä ikeniin valunut vaalennusaine, mutta kyllä hampaissakin tuntui kummallista kuplintaa ja välillä pikkuisen vihlontaakin.

Hampaiden vihlominen kuulemma vähän niinkuin kuuluu asiaan, koska se on vain terveen hammasluun reagointia voimakkaaseen valoon ja lämpöön. Pelkäsin vähän etukäteen, että mitenkähän mahottomaksi tuo mahtaakaan itselläni mennä, kun muutenkin vihloo ihan tarpeeksi sekä kylmä että kuuma. Sain ohjeeksi ottaa tavallisen särkylääkkeen – minkä teinkin – ja toisen nappasin vielä yötä vasten, enkä havainnut mitään mainittavaa vihlontaa. Pari kertaa nappasi kulmahampaasta vähän tanakammin, kun innostuin jotain mesoamaan, mutta muuten oli aika iisiä tuon puolesta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Värin tasaantuminen kestää kuulemma noin viikon verran. Tämä kuva on otettu eilen illalla, jolloin valkaisusta on kulunut viikko ja kolme päivää.

Jossain vaiheessa hampaat näyttivät aika laikukkailta ja jopa siltä, että ovat kellastumassa takaisin. Nyt, kun tilanne tasaantunut, en voisi olla tyytyväisempi! Sävy on mielestäni raikas ja puhdas, mutta ei kuitenkaan sellainen epätodellinen vitivalkoinen jenkki-saarnaaja -versio.

Pari päivää valkaisun jälkeen piti vältellä kaikkea värjäävää syötävää ja juotavaa (kahvi, tee, punaviini, tupakka…). Valkaisupäivälle osui kummitytön synttärit ja mansikkakakun sijaan sain vaniljajäätelöä ja kivennäisvettä rosé-skumpan sijaan – mutta oli se sen väärtiä todellakin. Kahvivieroituskin toimi mainiosti – nyt en ole enää yhtään niin riippuvainen aamukahvilitrastani kuin ennen!

Ikävintä valkaisussa oli se, että ikenet tulivat kyllä vähän hemmetin kipeiksi. Oikeastaan vasta pari päivää sitten sain ensimmäisen kerran pestyä hampaani täysin ilman kipua ja aristelua. Viikon aikana ehdin kyllä jo miettiä, että tippuuko hampaat kokonaan suusta turhamaisuuteni takia. Mutta nyt näyttää ja tuntuu hyvältä!

Laser-valkaisu pitää hampaat vaaleina noin vuoden ajan, mutta omilla elintavoillaan aikaa voi pidentää jopa 2 – 3 vuoteen! Siihen nähden kaikki vaiva ja raha tuntuu kyllä mielestäni erittäin kohtuulliselta investoinnilta.

(Ja kiinostuneille tiedoksi: Ei, en ole harkinnut oikomishoitoja. Pidän hampaistani sellaisina kuin ne ovat!)


20 Responses to “Hampaiden valkaisu”

 1. Avatar suuhygienisti sanoo:

  Tavallisesti ikenet ei laservalkaisussa kipeydy, koska ne suojataan huolellisesti suoja-aineella. Valkaisuainetta ei pitäisi päästä osumaan muualle kuin hampaan pinnalle, ja mikäli sitä osuu esimerkiksi ikeneen tai limakalvoille, sitä neutralisoimaan on ihan erityiset aineet, joita ainakin meidän klinikallamme käytetään. Mutta juu, vetyperoksidi ikenessä ei varmastikaan tunnu hyvältä!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Ai, onko segeeli vetyperoksidia? Mulla ilmeisesti oli niin runsas syljen eritys, että sen takia ikenien suojaus irtosi. No, nyt on jo kaikki aivan mainiosti! :)

 2. Avatar Marjukka sanoo:

  Mä teetätin tuon saman valkaisun, ja olin tyytyväinen tulokseen. Mulla vihlonta oli aivan järkyttävää vuorokauden verran. Suuhygienisti varoitti, että toista kertaa ei kannata noin voimakasta vaalennusta tehdä,koska hampaisiin tulee kuultavuutta. Aika hyvin on vaaleus pysynyt, lopetin punaviinin käytön, enkä juo kahvia ilman kunnon maitolorausta. Mullan on myös kotivalkaisumuotit, joten tukeudun niihin jatkossa. Kiva, kun kirjoitit tästä.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kuinka kauan sun hampaat on pysynyt valkoisina? En ole ihan varma pystynkö (haluanko) pysyä erossa punaviinistä – sen näkee sitten syksyllä. Kahvia en osaa juoda maidon kanssa, mutta nykyään vesilasi on aina mukana kaffitellessa. Ajattelin ihan samaa, että ”ylläpitohoidoksi” voisi hankkia apteekista kotivalkaisumuotit….

   • Avatar Marjukka sanoo:

    Kyllä hampaani ovat edelleen valkoisemmat kuin ennen valkaisua. Olen kyllä huolellisesti pitänyt yllä sitä. Mä teetin hammaslääkärillä muotit omien hampaiden mukaan, ja ostan samaisesta paikasta kotivalkaisugeeliä.

    Joo hei täällä on hampaat vähän vinksin vonksin, ainakin heikun keikun… Mutta kun niihin on tottunut, niin ei edes huomaa.

    • Minttu Minttu sanoo:

     Ai, oikein teetetyt muotit… Itse ajattelin testata apteekista (ainakin täällä, mutta eipä tarjonta apteekeissa lahden sillä ja tällä puolen tunnu mitenkään merkittävästi eroavan) saatavia valmiita muotteja. Niissä on valmiiksi aineet etc. ja pitoaika on 20 min. Mutta tosiaan – ensin tähtään siihen, että pidän nyt tämän hoidon tulokset hyvinä niin pitkään kuin mahdollista! Kahviin olen kyllä sortunut taas… mutta vesilasi on aina vieressä! :D

 3. Avatar Katri sanoo:

  Petollinen on tuo valkaisu-tie. Kerran valkaisee niin vuoden kuluttua on päästävä uudelleen, tai minulle ainakin kävi niin.
  Mulla eka valkaisu oli ihan ok, ei vihlonu eikä jälkeenkään ollu ongelmia. Vuoden päästä hampaat oli omasta mielestä tummunu vähän eli valkaisuun siis. Toinen kerta olikin jo aivan yhtä h##vettiä. Kirvely ja vihlonta tajua riipovaa.. Kestin sen tunnin ihan viimeisillä ”turhamaisuuden” voimilla. Nätti väri tuli joo, mutta hampaani ovat hyvin herkät vielä vuosi tuon kauhean toisen valkaisun jälkeen. Olen ihmetellytkin, miten ihmisillä kestää hampaat sen kauhean käsittelyn kerta toisensa jälkeen..
  Mä kävin Hollywood Smilessä.
  Sinulla on kauniit hampaat! Onneksi et edes harkitse oikomista :)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Ounou! Pitääpä varoa, etten jää valkoisten hampaiden koukkuun… Vaikka huomaan kyllä, että ihan kaikkeen syömiseen ja juomiseen suhtautuu nykyään ihan eri tavalla. Toivotaan, että tämä valkaisu kestää kauniina mahdollisimman pitkään. :)

 4. Avatar JonnaH. sanoo:

  Musta toi sun hammasrivi on osa sun persoonallisuutta. En oikein ymmärrä sitä, miksi kaikilla pitäisi olla suussa sellaiset amerikkalaisten tasaiset tekarit. Miksi oikoa, jos hampaat ovat vain vähän vinksin vonksin, eivätkä ne aiheuta mitään haittaa purentaan yms.? Hyvältä näyttää!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kiitti – ja olen kyllä samaa mieltä! Tuo loppukommentti tulee siitä, että aina silloin tällöin saan (ystävällismielisiä ja hyvää tarkoittavia sävyltään toki) kommentteja, että miten minun kannattaisi oikoa hampaani ja kuinka se ei kuulemma ole mikään iso juttu aikuisellekaan enää nykyään. Itse muistelen sitä, kun yksi ystävän sukulainen sai tekohampaat ja sitten aika pian teetti uudet, joissa valokuvien perusteella hampaita laitettiin hiukan vinksalleen. Suorat ”kauniit” tekarit kun eivät sopineet kantajansa persoonallisuuteen ollenkaan!

 5. Avatar Nimetön sanoo:

  Sitä jäin ihmettelemään, että jos valkaisua ei voi tehdä alle 18 v. tai raskaana olevalle hormonitasapainon takia, niin miten ihmeessä tämmöinen keski-ikäinen sen sitten voisi saada :D ?!

  Menikö minulta tuossa lukiessa ohi tai mainitsitkokaan hintaa?

  Toinen aihe: Mainitsetko sinä bogissasi avoimesti ne tuotteet, jotka olet itse pyytänyt ja ne, jotka tulevat pyytämättä?

  T: Keski-ikäinen lukijalyyli =)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Haha – hormonitasapainoteoria taisi olla ihan oma arveluni… Kyllähän tuo tasapaino taitaa heitellä meillä naisilla enemmän tai vähemmän aina!

   Ihan jutun ensimmäisessä kappaleessa mainitsen valkaisun hinnan (250 €) ja että sain itse siitä alennusta, koska sanoin kirjoittavani postauksen blogiini.

   Kyllä, mainitsen aina, mikäli olen saanut tuotteet tai palvelut blogin kautta! Muussa tapauksessa olisi kyse piilomainonnasta ja se on paitsi ikävää ja lukijoiden aliarvioimista, myös laitonta.

 6. Avatar tuleva suuhygienisti sanoo:

  Heippa, suuhygienisti on AMK-tutkinnon suorittanut hammasalan ammattilainen, hammashoitaja ammatillisen tutkinnon suorittanut hammaslääkärin avustaja:>

 7. Avatar Siiri sanoo:

  Kiitos tästä yksityiskohtaisesta jutusta, oli todella hyödyllinen! Pakko kommentoida tuota, vaikka sama mielleyhtymä tuli jo muillekin: täysin tasaisesta hammasrivistöstä tulee nimenomaan mieleen tekarit. Sinulla on just hyvät hampaat! Eihän ne edes ole yhtään vinksin vonksin, aavistuksen vain jossain kulma enemmän esillä kuin jossain toisessa kohtaa – juuri sen verran, että hampaat vaikuttavat omilta eikä tekareilta tai kuorilta. Hyvinhoidetut ja selvästi omat, tosi kauniit hampaat!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Voi kiitos Siiri! Kyllähän ne nyt vähän on vinksallaan, mutta tosiaan koen hampaat omaan persoonaani sopiviksi juuri tuollaisina. Aina joskus saan blogiin vinkkejä (ystävällismielisiä toki!), että aikuisillekin nykyään tehdään onnistuneesti oikomishoitoja… :D

 8. Avatar Beconfident sanoo:

  Moi, Siisti lopputulos!

  Sun kannattaa ehdottomasti testata kotivalkaisutuotteita myös!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kiitti hurjasti! Joo – seuraavaksi kokeilen kotivalkaisua. Olen kuullut, että se on tosi hyvä valkaisun ylläpitoon.

 9. Avatar Kaisa sanoo:

  Rakkaat ystävättäret.
  Voin suositella koko sydämmestäni Crestin 3DWhite tuotteita.
  Niitä ei saa valitettavasti ostettua suomessa apteekista tai muualta, koska niinkuin suomessa on aina tapana, niin toimivat tuotteet laitetaan respetin taakse tai ”ammattilaisten” käyttöön yksinoikeudella. :)

  Siinähän voisi olla muuten hyvä idea sulle Minttu!!!
  Tilaa Crestin 3Dwhite professional effects kotivalkaisu liuskoja ja tee blogi-arvostelu niistä. :)

  Suosittelen tilaamaan suoraan suomen Crestiltä http://www.3dwhite.fi ni saat halvimmalla ja varmiten tuotteet kotiisi.

  Jään odottamaan innolla blogiarvosteluasi. :)