Let’s Party like it’s 2014 !!

tiistai 31. joulukuun 2013

Uuden vuoden taiat kuuluvat mielestäni vuoden vaihteeseen yhtä olennaisesti kuin samppanja tai yleinen pussailu-halailu klo kahdentoista korvilla. Vaikka pikaisen google-kierroksen jälkeen havaitsinkin, että suurin osa itselleni tutuista taikatraditioista tinan valuineen etc. on peräisin täältä Svennelästä, itse perinne elää varsin voimakkaana vanhassa rakkaassa kotomaassani, kun taas täällä Tukholmassa on tuskin kuultukaan vuoden vaihtumiseen liittyvistä ennustusjutuista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen (tietenkin) messunnut täällä suomalaisten perinteitten ylivertaisuutta ja siksi vastuussa tämän illan taioista. Tinan valamiseen kymmenhenkinen seurueemme olisi ollut ihan passeli kooltaan, kovin isossa porukassa se ei teknisesti oikein onnistu. Löysin jopa peräti kaksitoista tinakenkää kätköistäni, mutta valamiseen tarvittavaa kauhaa ei tullut vastaan sen paremmin kaupasta kuin kotoakaan. Pitää siis turvautua muihin taikoihin.

Tällä hetkellä suunnitelmissa on toteuttaa ”kuppiennustus”. Hiukan kyllä jännittää, sillä millenium uuden vuoden juhlissa ystäväni ja naapurini (ja legendaarisen perunalaatikon äiti) teki ko. ennustuksen kaikille halukkaille. Jälkeenpäin totesimme ennustusten toteutuneen jopa pelottavan tarkasti.

Nyt on kuitenkin kasattuna 9 eri asiaa (sormus, avain, solmussa oleva ketju, punainen lanka, leipä, sydän, auto, raha, ”vauva”) ja 9 samanlaista kuppia iltaa varten. Kello on aika paljon ja monet ovat varmaan jo iltasuunnitelmansa tehneet. Tässä kuitenkin vielä ohjeet kuppiennustukseen, jos joku muukin haluaa kurkistaa varmuudella tulevan vuoden tapahtumiin.

Idea on siis se, että otetaan 9 keskenään samanlaista läpinäkymätöntä kuppia, laitetaan niiden jokaisen alle yksi alla olevista jutuista. Kupit sekoitetaan niin, että kukaan ei tiedä, mitä minkäkin kupin alla on. Ennustusvuorossa oleva valitsee kolme kuppia ja niiden alta löytyvien tavaroiden avulla selvitetään tulevan vuoden pääkohdat. Kaikilla tavaroilla on oma symbolinen merkityksensä, mutta myös kaikkien kolmen yhteisvaikutus kannattaa tulkita.

Kuppiennustus 2

1. KOLIKKO – tuleva vuosi tietää rahan tuloa, taloudellista menestystä, kilpailuvoittoja. Saattaa tarkoittaa myös kilpailumenestystä muuten kuin rahassa mitattuna, esim. urheilukilpailuissa tai toisaalta yleistä rahan merkityksen kasvua omassa elämässä.

2. AVAIN – uusi sisustus, muutto, uusi koti. Saattaa myös tarkoittaa abstraktimmin oman elämän uudelleen sisustamista. Ei siis välttämättä mitään suurta elämänmuutosta, mutta henkistä keittiöremonttia.

3. PUNAINEN LANKA – onnea, iloa ja hyviä fiiliksiä. Tarkoittaa monesti myös itsensä löytämistä, oman elämän ”punaisen langan” hiffaamista.

Kuppiennustus 3

4. SYDÄN – rakkautta, ihastumista, tärkeän ihmissuhteen löytymistä. Voidaan tulkita myös muuksi rakastavaksi ihmissuhteeksi kuin partneriin kohdistuvana. Yleisesti lupaa rakkauden merkityksen kasvua tulevana vuonna omassa elämässä.

5. SOLMUSSA OLEVA KETJU – haasteita ihmissuhteissa, rasittavia ongelmia. Tarkoittaa usein myös muita, jaksamisen ylärajoilla olevia haasteita ja saattaa viitata siihen, että ennustuksen saaja on haukkaamassa ihan liian isoa palaa jostakin tarjolla olevasta työ- tai yksityiselämään liittyvästä jutusta.

6. AUTO – tuleva vuosi tietää paljon matkustelua. Auto on myös usein elämänhallinnan symboli, joten voidaan myös tulkita, että tulevan vuoden aikana ennustuksen saaja pääsee ”auton rattiin” – eli alkaa itse määrätä elämänsä suunnan.

Kuppiennustus 4

 

7. SORMUS – tulkitaan aika yksiselitteisesti vakiintumiseksi. Parisuhteessa elävät vaihtavat sormuksia ja sinkut löytävät  vakavan ihmissuhteen. Itse tulkitsen tämän usein myös tietynlaiseksi askeleeksi kohti perinteisempiä arvoja, omaa perhettä ja sukua lähentäväksi ennustukseksi.

8. LEIPÄ – ennustus lupaa töitä, hyvää työtilannetta ja tasaista arkea. Riippuen siitä, mitkä muut elementit ovat mukana tulkinnassa, tämä voi tarkoittaa myös tiettyä yleisempää leipääntymistä.

9. VAUVA – (meiltä ei löytynyt yhtään mitään, minkä olisi voinut kuvitella esittävän vauvaa, joten Karkin ja Peetun pikkuisena askartelema piparkakkutalon asukki saa luvan olla vauvanukke…) kirjaimellisesti tämä tarkoittaa raskautta/vauvaa ennustuksen nostajalle. Hyvin usein se merkitsee myös täydellistä elämän muutosta, ”uudesti syntymistä” ja totaalista puhtaalta pöydältä aloittamista.

Nämä tulkinnat ovat osin vakiintuneita, osin omasta päästäni kehittämiäni. Hauskinta on, jos koko juhlaseurue osallistuu ennustuksen tulkintaan. Etenkin kaikkien kolmen yhteistulkinnoista tulee helposti tosi hauskoja ja mielenkiintoisia!

Nyt Mintun täytyy hypätä jo kiireen vilkkaa suihkuun ja alkaa valmistautua uuden vuoden illallisille. Ihanaa vuoden vaihdetta kaikille rakkaille lukijoilleni! Ihan älyttömän suuri kiitos, että olette olleet mukanani tämänkin vuoden!! Luv u all!


8 Responses to “Let’s Party like it’s 2014 !!”

 1. Avatar Marjukka /FFS sanoo:

  Hyvää uutta vuotta, Minttu! Antakoon se sinulle onnea, terveyttä ja paljon hyvää mieltä!

 2. Avatar Nimetön sanoo:

  Kyllä lihavat on lepposia eikä ne keksi kepposia vai keksiikö???
  Kaikille teille XXXL-tytyille iloa elämään, uskomatonta, että viitsit ottaa itsesi ja tyttäresi vakavasti

 3. Avatar Sazu sanoo:

  Kuulostaapa hauskalta tää ennustusjuttu! En ole kyllä koskaan aiemmin kuullutkaan tuosta, tinoja meillä on vaan valettu. Täytyypä ehkä koittaa siis ennustusta ensi vuodenvaihteessa!

  Mulla on ihan asiaakin, mutten löytänyt sähköpostiosoitettasi mistään. Opiskelen Tukholman yliopistossa muodintutkimuksen maisteriohjelmassa, jota säkin olet siis opiskellut, ja tiedustelisin vain että josko sulla sattuisi olemaan kirjoja alaan/opintoihin liittyen joita et enää tarvitse. Jos näin on niin laitatko mulle meiliä. :)

  Hyvää uutta vuotta!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Sähköpostiosoitteeni on vahingossa pudonnut pois sivupalkista jonkin sivustouudistuksen yhteydessä, enkä ole saanut sitä laitettua sinne takaisin. :)

   Toivottavasti viihdyt opintojesi parissa – itse olin huikean innostunut! Opiskeluajoistani on jo muutama vuosi ja olen valitettavasti ehtinyt jo myydä eteenpäin kaikki kirjani…

   Oikein hyvää uutta vuotta sinullekin – ja menestystä opintoihin!

   • Avatar Sazu sanoo:

    Oi, viihdyn kyllä todellakin! Aiemmalta koulutukseltani olen vaatetussuunnittelija (amk, eli todella käytännönläheistä opiskelua!), ja kaiken tän kirjatiedon pänttääminen tuntuu ihanan erilaiselta – ja supermielenkiintoiselta! Vaikken olisi millään vielä muutama vuosi sitten uskonut että musta kuoriutuisi tämmöinen kirjanörtti, niin mulla on vahva fiilis että oikeillä jälijllä ollaan.

    Ja kiitos kuitenkin, jatkan kirjojen etsiskelyä (ja blogisi lukemista). :)

    • Minttu Minttu sanoo:

     Hienoa, että olet löytänyt itsestäsi myös ”kirjanörtin”! Aika runsaasti noihin opintoihin kuuluu lukemista, mutta hurjan mielenkiintoistahan se on. :)