Top 5 – parhaat käytännön vinkit matkailijalle

keskiviikko 30. heinäkuu 2014

Joskus se on pienestä kiinni. Lomamatka on hyvin suunniteltu ja hartaasti odotettu. Kohdevinkkejä on luettu iltapuhteiksi sivukaupalla, hotellin koordinaatit selvitetty ja eksoottisempaan kohteeseen matkustettaessa ne muutamat kohteliaisuusfraasit on opeteltu interwebsin kielikoulujen avulla.

Kaikki on siis hyvin ja olet valmis matkaan. Vai? Tässä viisi yksinkertaista ja helppoa vinkkiä, jotka eivät ehkä pelasta lomaasi, mutta aivan varmasti auttaa selviämään muutamista hyvin tavallisista mutkista, joita ei ehkä matkavalmisteluja tehdessä tule edes ajatelleeksi.

Vinkki nro 1:

Ota ”kuvakaappaus”-kuva kännykällä kaikista keskeisistä matkadokumenteista.

Top 5 reissuvinkit 1

Olen erittäin ihastunut tähän nykyiseen, paperittomaan, maailmaan. Lentolippujen printatut A4-kopiot on menneisyyttä, eikä ainakaan länsimaihin matkustettaessa yleensä juuri vaadita mitään fyysisiä todisteita matkustusasiakirjoista. Joskus kuitenkin käy niin, että matkan aikana tai perillä matkakohteessa ei netti toimikaan kännykässä ihan samalla tavoin kuin kotiliittymällä.

Itse olen jo pitkään ottanut tavakseni, että otan kuvan kännykän screen shot -toiminnolla (kuvakaappaus suomeksi, kuulemma) kaikista mahdollisista lentolippukoodeista, hotellitunnusluvuista, ovikoodeista, etsetera. Helppoa, kun ei tarvitse stressata, saako lippua näytettyä netistä vai ei. Kaikki viiva- ja ruutuhässäkkäkoodit toimivat lentokenttien etc. skannereissa ihan yhtä hyvin kaappauskuvina kuin online-versioinakin.

(Ja siis iPhonen ”kuvakaappaus” toimii niin, että painaa yhtäaikaa sekä ”koti”-nappulaa, että reunassa sijaitsevaa ”virta” -nappulaa. Näytön kuva päätyy ihan normaaliin tapaan puhelimen valokuvakansioon..)

Vinkki nro 2:

Helposti rypistyvien vaatteiden pakkaaminen pieneen käsimatkatavarakokoiseen matkalaukkuun.

Top 5 reissuvinkit 2

Alle viikon reissut hoitaa melko helposti käsimatkatavarakelpoisella matkalaukulla. Poikkeuksena on ehkä talvireissut, joihin yhdistyy jonkinlaista alppiurheilua ja muotiviikkokeissit, jolloin mikään maailman matkalaukkutilavuus ei ole riittävä. Muuten on ihana välttää matkalaukkujen drop-in tiskien jonot ja jännittynyt venttailu lennon jälkeen liukuhihnalla. Terv. nimim. ”Matkalaukku aina hukassa”.

En mitenkään erityisesti rakasta pakkaamista ja useimmiten onnistun saamaan matkalaukkuni tosi täyteen yllättävän vähillä asioilla. Ajan kanssa olen oppinut, että litteästi ja sileästi pakkaaminen kannattaa (ennen rullasin kaiken mahdollisen) ja että erityisesti kengät vievät hämmästyttävän paljon tilaa.

Pitkät, helposti rypistyvät vaatteet säilyy paljon suorempana matkan aikana, kun ne pakkaa ensin matkalaukun pohjalle sileästi päällekäin. Seuraavaksi kaikki muu mukaan tuleva sälä ja lopuksi taitetaan puntit ja helmat koko komeuden päälle. Perillä voi sitten nostella pitkät helmat ja puntit henkarille ilman matkalaukussa syntyneitä skarppeja vekkejä.

Vinkki nro 3:

Huolellista höyläystä hiusbalsamin avulla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etenkään vain käsimatkatavaroiden kanssa matkustettaessa ei tule kysymykseenkään, että siihen pieneen, litran vetoiseen, läpinäkyvään muovipussukkaan, jonka olisi tarkoitus niellä sisäänsä kaikki lomamatkan aikana tarvittava kosmetiikka, voisi kuvitella änkevänsä myös pullon säärienajelugeeliä. Voin tunnustaa, että kuivaihoisena tykkään muutenkin käyttää hiuksille tarkoitettua hoitoainetta säärikarvoja höylätessäni. Sääret jäävät todella kivan pehmeiksi ja itse toimitus sujuu oikein liukkaasti ja pehmoisesti.

Matkavinkiksi antaisin siis sellaisen neuvon, että ei kannata heittää hukkaan kaikkia niitä naistenlehtien välissä olevia hoitoainetestereitä. Ehkä ne eivät ole juuri sitä merkkiä, mitä haluat hiuksiisi käyttää, mutta säärikarvojen ajeluun ne ovat ihan loistavia!

Vinkki nro 4:

Sumutepullo ja kuinka se tehdään.

Top 5 reissuvinkit 4

Tämä vinkki menee siihen ”aina oppii” -osastoon. Kotona käytän tosi paljon sumutepulloa vaatteiden kostutukseen sekä silloin, kun silitän ja kun vain ihan muuten vain haluan kostuttamalla suoristaa jotain tekstiilejä. Lisäksi kostuttelen mielelläni myös hiuksiani pelkällä vedellä varsinkin näin kesällä. Sumutepullon ja puhtaan veden avulla saa luonnonkiharaan kivat surffilaineet paremmin kuin millään aineilla.

Aikaisemmin en ole kuitenkaan pitänyt sumutepulloa mukana reissuissa. Kellä oikeasti on niin paljon tilaa pakkauksissa, että sinne muka mahtuisi kokonainen (tyhjä) sumutepullo? No, en ehkä ole penaalin terävin kynä (ehe, ehe), koska en tosiaankaan ollut tajunnut, että eihän sitä koko pulloa tarvitse pakata mukaan. Pelkkä suihkeosa riittää oikein hyvin. Tämän opin tänä kesänä sekä reissukaveriltani Tinniltä että Tuikelta (en muista kumpi on idean äiti, joten kredsit molemmille!). Mistä tahansa hotellin hammasmukista tai vapaavalintaisesta paikallisesta vesipullosta saa sitten paikanpäällä sen ”säiliöosan”.

Me keskiverrot otetaan matkalle mukaan tavallinen suihkepullon suu-osa ja Tinnin kaltaiset hard core -matkustajat pitävät aina mukana kulkevassa meikkipussissa ylimääräistä suihkesuutinta. Vaikka niinhän se on, joskus sitä tarvitsee vesisumua paljon kipeämmin Keuruulla kuin Koh Samuilla.

Vinkki nro 5:

Viimeisenä vielä varsinainen reissuklassikko – eli silittäminen suihkussa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotellissa/majoituspaikassa ripustetaan vaatteet henkarille ja hypätään lämpimään suihkuun. Toimii parhaiten ei-niin-luksus -luokan majoituksissa, joissa kylpyhuonetilojen ilmastointi ei ole mitenkään super-tehokas. Lämmin kosteus ja vesihöyry suoristaa hyvin useimmat luonnonmateriaalit. Tekstiilien kantsii antaa kuivua kunnolla, jos mahdollista, ennen käyttöönottoa.

Mukavia loppukesän reissuja teille kaikille siellä ruudun toisella puolella. Me lähdetään nyt Peetun kanssa uimaan!


7 Responses to “Top 5 – parhaat käytännön vinkit matkailijalle”

 1. Avatar a sanoo:

  Vinkki 1a: laukuista, kamerasta(!), puhelimesta ym. kannattaa ottaa kuva. Katoamis/varkaustapauksissa voi olla helppo esittää, mitä on kadonnut – tai hotellihenkilökunta muistaa nähneensä laukkusi jossain.

  1b: Kuvat ja myös skannatut liput ja passit kannattaa ladata pilvipalveluun, johon pääsee kunhan on joku kone ja Internet (joo, ei kaikkialla toki ole).

  Vinkki 6: Ilmastointiteippi on tunnetusti kätevää, mutta se rulla on kova ja kömpelö. Muovisen matkalaukun tai muovitetun kangaskassin sisäpintaan voi vetää muutaman puolimetrisen teipinpätkän (per matkaaja) ja niillä jo tekee vaikka mitä. :-)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Ah – no nyt selkeästi puhuu todellinen matkailun taituri! Kyllä juu, olisi ollut paljon helpompaa selvitellä asioita, kun Peetun & co. hotellihuoneeseen oli murtauduttu Balilla, jos kaikesta olisi ollut kuva. Onneksi lapsen epäjärjestelmällisyyden kaiken elektroniikan pakkaukset löytyi lapsen huoneesta – ja äiti oli täällä kotomassa hoitamassa asioita vakuutusyhtiön kanssa… :)

 2. Avatar Lumo sanoo:

  Höyrysilitys on käytössä aina matkoilla. Kotonakin ”silitän” vaatteet yön yli tuulettamalla. Pakkaan myös silkkipapereita tai muovipusseja helposti rypistyvien vaatteiden väliin, estää rypistymistä.

  Monissa suurkaupungeissa pesuloita on joka puolella, ”wash & fold”-hinnat ovat edulliset ja aamulla pesuun viedyt vaatteet saa puhtaana illalla takaisin. Käytän pesuloita etenkin kesäreissuilla, joissa saattaa mennä parikin vaatekertaa päivässä.

  Kaikki vähänkin valuva tai leviävä pakataan minigrip-pusseihin, matkalaukkuun hajonnut puuteripurkki opetti… Niihin voi pakata myös (ruumaan menevät) ruoka- ja kosmetiikkatuliaiset.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Tavaroiden yksittäispakkaaminen vedenkestäviin pusseihin on itselleni tuttua jo partioajoilta. Silloin se koskeus tuli tosin usemmiten ulkopuolelta kuin pakaasin sisällä levinneistä purkeista. Eri matkakohteiden pesulapalveluja en ole hyödyntänyt vielä milloinkaan, vaikka tiedän, että esim. ystäväni Tinni ottaa aina mukaan iltapukuja ja muita kallista pesulapesua vaativaa Keski-Euroopan reissuilleen. Siellä kun kuulemma sekä hinnat että pesutaidot ovat ihan toisella tasolla kuin täällä meillä pohjoisessa. :)

 3. Camera, bags and long gowns are amazing, Want those receptacles.