Mukana kuvissa

maanantai 24. marraskuun 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miltä tuntuisi, jos voisi aina olla myös itse mukana kuvissa? Siis siitä huolimatta, että toimisi seurueen valokuvaajana?

Kirjoittelin jo hetki sitten uudesta fantastisen hyvästä Olympus PEN E-PL 7 -kamerastani, jonka sain käyttööni Indiedaysin ja Olympuksen kampanjan kautta. Kameralla saa tällainen noviisikin ja ikuinen automaattiasetusjumittaja todella ihania kuvia ja sen monet toiminnot helpottavat elämää ja tekevät siitä todellisen aarteen. Nyt muutaman viikon käytön jälkeen on kuitenkin yksi toiminto, joka E-PL 7:ssa on aivan omaa luokkaansa – ja se on se, miten kännykän avulla voi kauko-ohjata kameraa!

Olympus PEN E-PL 7 2

Ensinnä pitää puhelimeen ladata Olympuksen ilmainen appi. Sen avulla pystyy tekemään paljon muutakin (kuten esim. jakamaan kuvia somessa, editoimaan ja merkkaamaan kuvia kartalle) kuin vain kauko-ohjaamaan kameraa.

Kauko-ohjausvaihtoehtoja on kaksi: Live view ja etälaukaisin. Itse tykkään tuosta live view -toimminnosta enemmän. Siinä tosiaan näkee sen näkymän, mistä kuva tulee otetuksi ja mikä parasta – kosketusnäytön avulla voi fokuksen tarkentaa juuri sinne minne haluaa. Aika uskomatonta ja siistiä mielestäni!

Olympus PEN E-PL 7 3

Etälaukaisintilassa ei ole näkyvissä kuvaa – eli tämä toimii käytännössä samaan tapaan kuin perinteiset kaukolaukaisimet. Tämän toiminnon etu verrattuna ”live view” -toimintoon on se, että kuvia voi räiskiä menemään ihan niin paljon peräkkäin kuin vain haluaa. Live view:tä käytettäessä jokaisen kuvan ottamisen jälkeen pitää erikseen palata yhdellä näpäytyksellä kuvaustilaan. Lisäksi tämän lyhyen kokemukseni perusteella tuntuu, että etälaukaisintila vie hiukan vähemmän akkua kuin live view.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja siinä hän kuvaa itseään!

Kävin tänään Fotografiskassa katsomassa varsin kattavan Herb Rittsin näyttelyn ”In Full Light”. Jotenkin en ole koskaan häntä listannut miksikään valokuvausgurukseni, mutta olihan se aika pysäyttävää tajuta, että juuri hänen kuvat ovat olleet ne, jotka ovat vaikuttaneet todella paljon. Että ne on juuri niitä kuvia, joiden kanssa kasvoin. Hiukan tuntuu hassulta kirjoitella tänne valokuvaukseen liittyviä juttuja samana päivänä, kun on käynyt häkeltymässä todellisen taiturin kuvista…

Olympus PEN E-PL 7 5

Kaukolaukaisijassa on käteviä toimintoja. Ei ole kovinkaan kiva olla kuvissa se, joka pönöttää kännykkä ojossa, sen ruutua tuijottaen. Ratkaisu tähän on, että kuvan voi ajastaa otettavaksi 2 – 12 sekuntia sen jälkeen, kun laukaisinta on painettu. Näin myös kuvaajana toimiva ehtii kohdistaa katseensa kameran linssiin ja diskreetisti piilottaa kännykän näkyvistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaksi sekuntiakin on aika pitkä aika. Jos kaukolaukaisijalla kuvataan isompaa porukkaa, voi olla hyvä, jos viive ei ole hurjan pitkä. Etenkin lasten keskittyminen herpaantuu yllättävän nopeasti.

Olympus PEN E-PL 7 7

Kuvauksen perussäädöt kantsii tehdä tietenkin kamerassa, mutta kännykän kaukolaukaisimella pystyy myös muuttamaan keskeisimpiä asetuksia. Itselleni ei nyt ole ihan selvää vieläkään kaikki kamera-aiheinen ammattisanasto, mutta tässä se ei haittaa ollenkaan. Näytöstä näkee nimittäin aivan loistavasti, mitä kukin muutos tekee lopputulokselle!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kissa-parkaa kiusataan!

Olympus PEN E-PL 7 9

Kauko-ohjaukseen voi myös laittaa asetuksen, että kamera ottaa useamman kuvan putkeen yhdellä laukaisimen painalluksella. Etenkin isompaa ryhmäkuvaa otettaessa aivan loistava toiminto, jonka avulla onnistuneen kuvan ottamisen todennäköisyys monikertaistuu kerralla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Alunperin ihastuin PEN E-PL 7:n kaukolaukaisutoimintoon, koska hovivalokuvaajani Peetu muutti melkein tuhannen kilometrin päähän. Ja pitäähän sitä nyt bloggarin saada asunsa ikuistettua!

Nyt olen huomannut ajattelevan koko ajan enemmän ja enemmän sitä, miten kätevää on, kun valokuvaajakin voi tästä lähtien olla itse aina mukana ryhmäkuvissa. Edes kymmenen vuoden päästä ei tarvitse ihmetellä, että miksei äitiä näy missään jouluaattona otetuissa kuvista (koska äiti otti ne kaikki kuvat), koska kätevän kaukolaukaisutoiminnon avulla sitä voi aina olla mukana kuvassa.

Omaa Olympus PEN E-PL 7 -kameraa himoitsevien kannattaa osallistua kilpailuun täällä – tai, jos haluaa varmistaa kameratilanteensa, täältä löytyy mahtavan hyvä tarjous ihanasta huippukamerasta ja kaupanpäälle vielä hitsin hieno Design House Stockholmin Harri Koskisen suunnittelema Mini Block -klassikkolamppu (arvo on 121,00 €).


2 Responses to “Mukana kuvissa”

  1. Avatar nadjastrange sanoo:

    Hhihi ihana kisu siellä mukana! <3

    • Minttu Minttu sanoo:

      Sailor Moon on kyllä niin utelias otus – ja haluaa olla aina mukana mun touhuissani! <3