Pikastartti painonpudotukseen

maanantai 05. tammikuun 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt seuraa juttua aiheesta, josta en tietoisesti ole kirjoittanut milloinkaan blogin historian aikana, nimittäin painon pudottamisesta, laihduttamisesta. Olen mukana Indiedaysin ja Nutrilettin kampanjassa – ja nyt aion kertoa miksi.

Olen aina ollut ns. pehmeä. Painoni on vaihdellut jonkin verran, mutta pääosan aikuisikääni se on pysytellyt siinä 60 molemmin puolin. Todella hoikka en ole ollut kuin kerran elämässäni. Avioeron jälkeen meni noin 9 kk, jolloin olo oli niin järkyttävä, että en kertakaikkiaan pystynyt nielemään mitään kiinteää, enkä kyllä kaikelta vatsakivultani tuntenut nälkääkään. Blogikuvissa näytin tosi hyvältä, mutta ikinä en ole voinut yhtä huonosti. Blogihistoriasta voi keväästä 2009 eteenpäin katsoa, jos kiinnostaa – itse en niitä kuvia halua tänne linkata.

Jossain vaiheessa ruoka alkoi taas maistua hyvältä ja painokin normalisoitua sen myötä. Ja sanon todella normalisoitua, sillä yhtä vähän kuin tunnen oloni kotoisaksi lyhyissä hiuksissa, olen oma itseni hyvin hoikkana. Minäkuvani on hiukan pehmeän pyöreä, naisellisen kurvikas, enkä missään tapauksessa halua palata kuikelomittoihini, vaikka siltä ajalta onkin muutama ihana vaate jäljellä vaatekaapissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ongelma on se, että painoni noustua kymmenisen kiloa, jolloin olin mielestäni omassa ihannepainossani siinä 60 kg:n korvilla, nousu ei tasaantunutkaan. Hitaasti, mutta varmasti olen kerryttänyt elämäniloa ympärilleni niin paljon, että en voi enää sivuuttaa asiaa olankohautuksella.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että kukin saa olla juuri niin pyöreä tai hoikka kuin itsestä tuntuu hyvältä. Yhteen – hoikkaan – muottiin sovittautuminen on mielestäni todella epäkiinnostavaa. Tiedän luonnostaan hyvin laihojen ihmisten kokevan kiusaamista, väheksymistä ja saavan ikäviä kommentteja lähes yhtä paljon kuin luonnostaan pyöreiden. Mielestäni se on todella väärin ja kaikkien tulisi saada olla ihan rauhassa juuri sen kokoisia ja muotoisia kuin ovat – ilman että ulkomaailmalla on mitään syytä olla siitä mitään mieltä.

Haluan sanoa tuon edellisen siksi, koska syy, miksi hain mukaan Indiedaysin ja Nutrilettin kampanjaan ei todellakaan ollut se, että kokisin ulkonäössäni olevan jotain vikaa. Tai ainakaan se vika ei ole se, että olisin omasta mielestäni liian pyöreä. Kiloja on kertynyt, kyllä, mutta tykkään edelleenkin peilikuvastani, enkä ulkönäön vuoksi pidä tarpeellisena dietin aloittamista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Isäni kuoli vain 61-vuotiaana sydänkohtaukseen. Hän oli ylipainoinen ja kärsinyt noin kymmenen vuotta kakkostyypin diabeteksestä, mikä kaiketi oli yksi suuri syy sydänkohtaukseenkin.

Sanotaan, että omena-vartalonmuoto ja painon kertyminen vyötärölle ja keskivartaloon, on kaikkein vaarallisin lihavuuden muoto. Naisilla vyötärönympäryksen pitäisi mieluiten olla alle 80 cm ja yli 88 cm ympärysmitta on jo merkki terveydelle vaarallisesta pyöreydestä. Check, check ja check.

Olen nimenomaan sitä tyyppiä, jolle paino kertyy ensimmäisenä vatsaan ja vyötärölle. Vaikka miten olisin sitä mieltä, että en halua alistua mihinkään naisia kahlehtivaan ulkonäkökeskeiseen hoikkuuden ihannointiin ja ulkoa saneltuun malliin, en voi kuitenkaan sulkea silmiäni siltä tosiasialta, että ruumiinrakenteeni ja perintötekijät huomioon ottaen, nyt on todella korkea aika sulattaa muutama sentti vyötäröltä. Haluan pysyä terveenä ja juuri tällä hetkellä se vaatii hoikistumista.

Nutrilett eka 4

En fanita mitään ihmedieettejä tai joitakin ruoka-aineita hyljeksiviä ruokavalioita. Terveellinen, hyvä, kasvispainotteinen, vähän käsitelty, lisäaineeton ja kuitupitoinen ruoka on mielestäni hyvinvoinnin kannalta paras. Ja laihdutusvinkeistä ainoa toimiva on: syö vähemmän kuin kulutat. Silloin paino putoaa, mutta joskus joutuu sietämään myös nälän tunnetta. Miksi sitten lähdin mukaan kampanjaan, jossa on tarkoitus syödä kahden viikon ajan Nutrilett-laihdutusvalmisteita?

Ongelmani on ollut se, että syön 80 % ajasta terveellisesti ja suhteellisen kevyesti – niin, että painoni pysyy tasaisena. Sitten tulee juhlaviikonloppu, lomamatka, joulu, pääsiäinen, juhannus, synttärit. Parin-kolmen päivän ajan, lomilla jopa viikon ja ylitsekin, saan energiaa enemmän kuin tarvitsen. Hurvittelun jälkeen palaan taas normaaliin ruokavaliooni, mutta painonnousu on jo tapahtunut, eikä paluu normaaliin riitä palauttamaan vyötäröä takaisin samoihin mittoihin. Pieni rappunen kerrallaan paino nousee, vaikka suurimman osan ajasta syönkin ns. hyvin.

Olen yrittänyt kevennyspäiviä ja pieniä nyt-kyllä-otan-itseäni-niskasta-kiinni-periodeja. Ainoa tulos on ollut, että painon nousu on pysähtynyt, mutta mitään mitattavissa olevaa pudotusta ei ole tapahtunut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt en voi enää siirtää dietin aloittamista pidemmälle. Ajattelin, että olisi mainio startti pidemmälle kevennysperiodille, kun heti alkuun saisi selkeitä – ja ainakin itselle näkyviä tuloksia. Siitä olisi sitten mukava jatkaa kohti terveempää olomuotoa omin konstein.

Nutrilett on testattu ja käsittääkseni myös monissa sairaaloissa käytetty valmiste, joten sen kanssa tiukan alkupuristuksen läpivieminen tuntuu turvalliselta. Ateriakorvikkeista saa kaikki tarpeelliset vitamiinit ja hivenaineet, mutta vain tosi vähän energiaa. Nälän tunteilta ei varmasti voi välttyä, mutta silloin voi ainakin rauhoitella itseään, että kroppa saa kaiken tarvitsemansa. Korvien välillä vain on hiukan hankalaa.

Tavoitteena on tosiaan kahden viikon tiukka puristus. Tosin ensi viikon alussa olen menossa kahden päivän koulutukseen Saksaan ja tiedän jo nyt, että siihen liittyy yhdessä valmistettuja ja nautittuja aterioita – eli silloin pidän pienen breikin kuuristani. Muuten aion olla varsin tiukkiksena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alkupaketissani on valmiita smoothieita, vaniljan makuisia jauhepusseja ja kolmea eri patukkaa. Tosi harmi, että en löytänyt mistään Tukholmasta suolaisia Nutrilett-keittoja. Voin kuvitella, että suolaisen himo käy aika rankaksi, jos tarjolla on vain makeita ateriankorvikkeita.

Melkein kaikkia Nutrilett-valmisteita olen maistanut aikaisemminkin. Patukat ja valmiit smoothiet ovat olleet pelastukseni, kun olen ollut menossa töiden jälkeen treenaamaan ja yleisesti nääntymässä nälkään. Smoothieita kiskoin myös eroni jälkeisessä nielemisongelmaisena kautena. Tajusin, että jotain sitä pitää saada sisuksiinsa – ja nesteen nieleminen oli jokseenkin helpompaa kuin kiinteän ruuan.

Koskaan aikaisemmin en kuitenkaan ole käyttänyt mitään laihdutustuotteita näin oikein kuurina. Hiukan suoraan sanottuna jännittää miten onnistun pysymään ruodussa, mutta toisaalta tuntuu kyllä hauskalta testata tällaista pikastarttia!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Aion pitää teidät ajatasalla tapahtumien kulusta, onnistumisista, epäonnistumisista ja muista kokemuksistani. Mitään painokäyrää en aio julkaista – siitä yksinkertaisesta syystä, että en omista vaakaa. Joskus toki punnitsen itseni SATS:in pukuhuoneessa, että pysyn hiukan kartalla missä mennään. Koska ensisijainen tavoitteeni on saada vyötärön ympärysmittani takaisin turvallisen terveelliselle tasolle, aion käyttää mittanauhaa edistyksen mittarina. Ja tietenkin myös hameiden ja farkkujen vyötärönauhat paljastaa, onko mitään edistystä tapahtunut.

Tervetuloa seuraamaan kamppailuani ja kaikki neuvot sekä tsemppitoivotukset ovat erittäin tervetulleita!


10 Responses to “Pikastartti painonpudotukseen”

 1. Avatar anu sanoo:

  Kyllä, kyllä, tunnistan tuon kehityksen ja tarpeen niin hyvin. Nutrilettin keittojen tilaamistakin pohdin vaikka ihan noin tiukkaan aloitukseen en taitaisi kyetä. Mutta varsinaiseen asiaan; olen ymmärtänyt, että 40 rajapyykin ylittämisen jälkeen ihminen lihoo kilon vuodessa mikäli ei muuta elintapojaan, aineenvaihdunta hidastuu niin paljon!

  • Minttu Minttu sanoo:

   No siis tuo teoria 40 veen jälkeisestä aineenvaihdunnan hidastumisesta voisi kyllä hyvin selittää osan tästä hitaasta mutta varmasta painonnoususta… :)

 2. Avatar anu sanoo:

  Mun kohdalla ainakin varsin uskottava. Tosin tolla logiikalla kiloja olisi kertynyt vasta pari, siihen lisättävä viime vuosien lapsiperhe-allinclusive-lomien kilot, urheilemattomuuskilot ja stressikilot huonosti nukutuista öistä. Onneksi noista ei oikein voi muuta kuin parantaa!! (Lomista luopumatta, tosin…) Tsemppiä ja kerrohan sitten miten etenee!

 3. Avatar Sanni Sunny sanoo:

  Mielenkiinnolla jään seurailemaan miten projekti etenee :) Itsellä tapahtui painonpudotus aikoinaan Nutrileteilla ja edelleen tuotteita löytyy ”hätävarata” laukusta tai jääkaapista :) Tsemppiä mittanauhan kiristämiseen :)

  -Sanni

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kiitos Sanni! Tsemppiä tässä tosiaankin tarvitaan, mutta taistelutahto on nyt kova, kun olen kerrankin päässyt hyvään alkuun! Laitan ilman muuta väliaikatietoja tänne, kun on jotain kerrottavaa.. :)

 4. Avatar Salli sanoo:

  Olen joskus laihduttanut aika paljonkin tiukalla Nutrilett-kuurilla ja suolaisista keitoista saatava vaihtelu tuli tarpeeseen. Jos kaipaat jotain suolaista, tee uunijuureksia, ne ovat lähes kalorittomia. Yrttejä mausteeksi ja hyvää on! Jos saat jostain käsiisi suolaisia keittoja, niin niiden kanssa sopivat hyvin pannulla nopeasti paahdetut herkkusienet. Tsemppiä laihduttamiseen!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kiitos kovasti! Ja kiitos vinkeistä myös. Toistaiseksi ”makeat” vielä maistuvat, mutta veikkaan, että jossain vaiheessa kyllä kaipaa jotain ruokamaisempaa. Ihana myös kuulla, että olet onnistunut – suuret onnittelut sinulle sen johdosta Salli!!

 5. Avatar Kirsi sanoo:

  Olen itse lähtenyt tammikuun ajan vesilinjalle, jossa päivässä pitää juoda 2-3 litraa vettä.
  Aika paljon saa wc:ssä juosta. Töissä ja kotona onnistuu hyvin, mutta muualla ei ihan.
  Paino ei ainakaan vielä ole tippunut.
  Onko Nutriletissäsi tästä mainintaa?

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kyllä Nutriletissäkin sanotaan, että pitäisi juoda runsaasti kalorittomia juomia, mutta ei mitään sen tarkemmin. Ihan itse olen päättänyt pyrkiä noin pariin litraan vettä päivässä. Se tekee hyvää ihollekin.