15 muotiostosta vuonna 2015

perjantai 09. tammikuu 2015

15 Ostosta 2015 1

Pidempään blogiani seuranneet tietävät, että en ole mikään kova shoppailuhirmu. Ainakaan siis verrattuna siihen stereotyyppiseen bloggarimielikuvaan, jossa viikottain esitellään uusia ostoksia eikä päivän asukuvissa juuri näy uudestaan samoja vaatteita. Muutama päivä sitten Toinen elämäni – My second life blogin Satu kertoi lähteneensä mukaan haasteeseen, jossa vuonna 2015 on sallittu vain 15 muotiostosta.

Innostuin ajatuksesta välittömästi, vaikka samalla mietin kyllä vähän ylimielisesti, että ”15 ostosta – eihän tuossa ole edes mitään varsinaista haastetta!” Kunnes sitten aloin penkoa vuoden 2014 ”Shoppailu” -kuvakansiota…

15 Ostosta 2015 2

Tarkoitus oli tehdä kollaasi kaikista viime vuoden ostoksistani, mutta 17 kohdalla luovutin. Enkä silloin ollut vielä ehtinyt kunnolla edes H&M-kohtaan – eli ainakin kaikki yhteistyömallisto-ostokset tulee vielä tähän päälle – ja muutamia aleshoppailuja sieltä sekä Nellystä myös. Tapanani ei ole muutenkaan ollut esitellä aivan jokaikistä ostosta erikseen blogissa, joten luku noussee sen myötä vielä lisää.

Näinpä täytyy siis todeta, että minäkuvani taitaa olla shoppailun suhteen huomattavasti ihanteellisempi kuin mitä todellisuudessa olen. Kaikki viime vuodenkin ostokset ovat tosin olleet lähes poikkeuksetta hyviä (V Ave -paidasta lähti tosin puolet printistä ensimmäisessä pesussa ja minimarketin suippokärkiset sling backit eivät pysy jalassa, koska ovat yhtä kokoa liian isot..) ja kovassa käytössä, joten en nyt varsinaisesti pode kuitenkaan mitään huonoa omaatuntoa.

15 Ostosta 2015 3

15 muotiostosta vuonna 2015 -haaste tarkoittaa käytännössä sitä, että kerran kuukaudessa voi ostaa jonkin muotiostokseksi laskettavan asian itselleen ja ekstrana kolme ostosta äärimmäistilanteita, kuten matkoja tai pukeutumiskriisejä ajatellen. Lahjaksi tehdyt ostokset eivät kuulu haasteen piiriin, eikä myöskään käyttötavarat, kuten sukkahousut tai ihonhoitoon liittyvä kosmetiikka, kuten voiteet. Sen sijaan kaikki vaatteet, asusteet, kengät, korut, laukut yms. lasketaan, kuten myös meikit, hajuvedet, kynsilakat ja muu ”koristelukosmetiikka”.

Tällä hetkellä tuntuu, että haasteesta tulee keskivertohelppo, mutta toisaalta harvoinhan sitä tulee niin kovin tarkkaan shoppailujaan laskettua. Nyt laitan laskurin rullaamaan (tämän vuoden puolella en ole vielä tehnyt yhtään muotiostokseksi laskettavaa hankintaa) ja lupaan esitellä jokaisen ostokseni täällä järjestysnumeron kera. Saa nähdä, tuleeko loppuvuodesta noiduttua sitä, mihin alkuvuonna tuli käytettyä vapaakortit.

Eli 15 muotiostosta vuonna 2015 -haaste starttaa än-yy-tee NYT! Kuka lähtee mukaan?


14 Responses to “15 muotiostosta vuonna 2015”

 1. Avatar Minttu-Maaria sanoo:

  Tämä onkin kivempi haaste kuin Facebookissa kiertänyt haaste ”Vuosi ilman uusia vaatteita”! Idealistista, mutta muodin rakastaja ei tuollaiseen kykene!

  Mulla ei ole tarvetta osallistua minkäänlaisiin haasteisiin, koska olen haastanut itseni käyttämään entisiä vaatteita pois, niitä kun on aikamoinen määrä. Jossain vaiheessa tein sitä, että aina kun ostin jonkin uuden vaatteen, kengät tai asusteen, niin mun piti heittää yksi vanha pois. Nyt vanhoja on kulutettu niin paljon, että voisin ostaa vaikka mitä, mutta haluan pitää vaatehuoneeni sisällön hallittavissa. Ja sitäpaitsi kohta mun on aika keskittyä vain vauvanvaatteisiin :) Mutta kuten äitini sanoi, niin aina pitää olla sen verran rahaa, että on mahdollisuus ostaa itselleen jotain ihanaa! Viisas äiti :)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Ihan totta – usein juuri ”sen ihanan” asian ostaminen ilahduttaa erityisen pitkän aikaa! Viisas äiti sinulla!

   Itselläni oli kertynyt monelaisia tarpeita, kun olin käyttänyt vanhoja vaatteita loppuun – ja niitä sitten täydentelin viime vuonna. Voisin kuvitella, että tänä vuonna 15 ostosta on ihan kohtuullinen määrä. Joutuu pohtimaan ostoksiaan vähän tarkemmin, mutta totaalikieltäytyjäksi en edes haluaisi ryhtyä!

 2. Iso peukku – tämä on kunnioitettava hanke muotibloggaajalle! Itse tein vielä jyrkempiä kulutuslupauksia tälle vuodelle, 333- ja 365-projektit (http://uraaidinruuhkavuodet.blogspot.fi/2015/01/paluu-tavarakasojen-aarelle-365-seka.html) mutta mä en olekaan muotibloggaaja :)
  Harkitsin myös tuota ”Vuosi ilman uusia vaatteita” -projektia, mutta urheilukamojen takia en voi lähteä siihen. Niitä kuluu niin nopeasti, kun liikkuu 3-5 kertaa viikossa.
  Tsemppiä harkittuun shoppailuun! =)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Vuosi ilman uusia vaatteita kuullostaa jo aikas tylsältä – ei mahdottomalta, mutta jotenkin mielestäni ehkä jopa tarpeettomalta haasteelta. Harkittu ostaminen on mielestäni paljon parempi ja kestävämpi asenne. Kai sitä kilpailuhenkinen ihminen voisi olla vuoden ostamatta mitään vaatteita, mutta seuraavana vuonna olisi ”korvausostojen” määrä varmasti tuplasti suurempi.

   356-projekti kuullostaa varsin hyvältä ja toteuttamiskelpoiselta. Tosin itse voisin huijata tuossa, sillä varastossa on jo muutama IKEA-kassillinen kamaa, joka on ollut matkalla kierrätykseen, mutta en ole saanut aikaiseksi. Taidan siis pitäytyä nyt vain tässä 15 muotiostosta haastessa tällä kertaa, mutta tsemppiä sulle omien haasteidesi kanssa! :)

 3. Avatar ninneri sanoo:

  Olen muuten viime vuoden aikana pari kertaa hihitellyt itsekseni kun olet kirjoittanut jostain uudesta ostoksesta ja aloittanu postauksen tyylillä: ”en juurikaan shoppaile, vaan ostan aina harkiten” — tänä vuonna blogissa on nimittäin tuntunut olevan edellisvuosia enemmän uusien ostosten esittelyä. Tosin varmaksi en osaa sanoa, koska esittelet toisinaan myös Karkin ja Peetun ostoksia. (Eikä se että ostaa uusia vaatteita tarkoita, etteikö ne olisi hyviä ja tarpeellisia ostoksia, varsinkin jos useat tarpeelliset vaatteet/asusteet joutuu uusimaan saman vuoden aikana.) Tämä ei siis ole kritiikkiä, vaan lähinnä hauska huomio :)

  Voisin harkita haasteeseen mukaan heittäytymistä, mielestäni ainakaan vaatteiden kohdalla ongelmaa ei pitäisi tulla (rajallinen säilytystila ja loppuvuoteen todennäköisesti osuva muutto pitänee siitä huolen), mutta kosmetiikan osalta ongelmia saattaa tulla… Periaatteenani on, etten osta uutta kosmetiikkaa ennenkuin vanha on käytetty pois, ettei meikkipussissa ole yhtäkkiä neljää mustaa ripsaria, mutta tämä johtaa yleensä siihen että samaan aikaan loppuu kaikki mahdollinen :D
  Täytyy ensin räknätä kuinka monta ”pakollista” meikkiostosta vuodelle osuu, ja katsoa kuinka monta jää sen jälkeen jäljelle..

  • Minttu Minttu sanoo:

   Olet niiin oikeasssa Ninneri! Suorastaan häkellyin, kun aloin katsella pelkästään kuvia blogissa viime vuoden aikana esittelemistäni ostoksista. Jutun kollaasissa on ehkä vähän reilu puolet kuvista – ja lisäksi tulee kaikki ne vaatehankinnat, jotka olen esitellyt vain asukuvissa…

   Aika monet ostoksista on tehty paikkaamaan loppuun käytettyjen vanhojen vaatteiden jättämiä aukkoja garderobissa. Etenkin kenkien kohdalla tuo pitää paikkansa. Toisaalta se, että sain vakinaisen paikan markkinointiosastolla, aiheutti hiukan painetta petrata toimistopukeutumista. Jotain piti hankkia myös siksi, että olin ”kasvanut ulos” vanhoista vaatteista.

   Yhtäkaikki – olen samaa mieltä, että viime vuonna en todellakaan ollut mitenkään erityisen pidättyväinen shoppailija, vaikka sellaisena itseäni olen aina pitänyt! Harkintakin on ollut välillä vähän unholassa ja olen mennyt ”hyvän diilin” -ansaan. Eli ostanut mm. ne kokoa liian isot minimarketin kengät, koska ne on niin ihanat ja sain ne ystävämyynnistä vain 70 % alkuperäisestä hinnasta. Ei todellakaan tapaistani – ja nyt onkin korkea aika palata perusarvojen pariin!

 4. Avatar Anne sanoo:

  Tsemppiä! Aika kova haaste, hienoa. Tykkään ajatuksesta, että on selkeä tavoite. Täytyy kyllä nukkua yön yli, ennenkuin uskaltaa uhota lähtevänsä mukaan.. Ehkä jollain hieman mukautetulla versiolla.. Vaikka säännöllisin väliajoin ”karkkipäivät” sallittuja :D

  • Minttu Minttu sanoo:

   Itselläni tässä on enemmän kysymys paluusta takaisin vanhoihin tapoihin. 15 ostosta vaatii toki aika paljon harkintaa, mutta en usko, että tuosta kovin hankala toteutettava tulee. :)

 5. Avatar n sanoo:

  Mulle tuo haaste merkitsisi sitä, että joutuisin pinnistelemään löytääkseni noin monta ostosta. Juuri tänään kävin ystävän kanssa shoppailemassa ja itse kulutin rahaa vain lopuksi ruokakauppaan. Mikään ei ole tarpeeksi ihanaa tai tarpeeksi tarpeellista. Saattaa kuulostaa ylpeilyltä, mutta ihan aidosti kärsin tästä kyvyttömyydestäni ostaa mitään (vaikka se ekologista onkin). Nimittäin aika usein ei ole päällepantavaa. Ja tulee paha mieli, kun muilla on kaikkea kivaa. Ja miksei mulla koskaan. No miksei? Oma vika :D.

  • Minttu Minttu sanoo:

   No täytyy sanoa, että varsin taloudellinen on tuo ”vikasi”. Mutta oletko ihan oikeasti laittanut ylös ja laskenut vuoden aikana kertyneet muotiostoksesi? Itse tosiaan olen pitänyt itseäni myös aika harkitsevaisena ja maltillisena – jopa ronkelina – shoppailijana, mutta lähemmin tarkasteltuna 15 ostosta ylittyi kyllä niin reilusti, että olin aivan vilpittömän yllättynyt.

   • Avatar n sanoo:

    Jep, pidän kirjaa ostoksistani, samoin kuin jo omistamistani vaatteista. Ehkä tuo kirjanpito sitten nimenomaan aiheuttaakin tämän ”tarvitsenko tätä varmasti” -kompleksin. Olen yrittänyt kannustaa itseäni ostamaan hyviä, kauniita ja tarpeellisia vaatteita.

    • Minttu Minttu sanoo:

     Tosi hyvä! Olen jotenkin kuvitellut, että tavallaan myös ”pidän kirjaa” tämän blogin myötä, mutta selkeästi olen skarppaamisen tarpeessa! Lisäksi olen ollut siinä luulossa, että olen hyvä kysymään itseltäni, että tarvitsenko tosiaan jotain vaatetta tms. Tämän haasteen avulla toivon palaavani takaisin vanhoihin tapoihini.

     Ehkä sinulle tämä haaste voisi toimia päinvastoin? Haastaisit itsesi löytämään esim. kerran kuussa jotain kaunista ja tarpeellista nykyisen garderobisi täydennykseksi. :)

 6. Avatar Satu sanoo:

  Kiva, että innostuit. Minäkin olen ollut melko valikoiva muistini suhteen, mitä tekemiini ostoksiin tulee. 15 ostoksen haasteessa kysytään harkintakykyä ja itsehillintää :-) Minä tein ensimmäisen ostokseni heti vuoden ensimmäisenä päivänä, mutta seuraavat 10 päivää olen pystynyt täydelliseen itsehillintään. Onnea meille haasteeseen! Seuraan kiinnostuneena, mitkä ovat sinun valintojasi vuodelle 2015 :-)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Sulle tuli sitten aika reipas alku! Ei vais, talviale on kieltämättä aika vaikea sivuutettava. Haaste tuntuu tosi inspiroivalta, mutta kyllä tässä itsehillitää ja harkintaa tarvitaan! Onnea meille molemmille! :)