Åre – parhaat viimetipan vinkit!

torstai 02. huhtikuun 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Monet ovat jo varmaan lähteneet pääsiäislomilleen ja siinä mielessä nämä Åre-vinkit tulevat vähän myöhään. Toisaalta noin ziljoonannetta kertaa ”Pohjoismaiden Alpeilla” lomailleena voin vakuuttaa, että valtaosa vinkeistä toimii sesongista/vuodesta toiseen.

Ja hei, täytyy tunnustaa, että juuri nyt tekisi todellakin mieli häipyä jonnekin lumivarmaan laskettelukeskukseen pääsiäispyhien ajaksi. Ihan liian harvoin tulee nykyään hypättyä laudalle, mutta kun sen kerran tekee, ei millään haluaisi sesongin päättyvän..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Matkustaminen Åreen

Vaihtoehtoja on käytännössä kolme: omalla autolla, junalla tai lentämällä.

Omalla autolla matkustaminen on sikäli mukavaa, että mukaan otettavan kaman määrän kanssa ei ole niin tarkkaa. Muistan kerrankin, kun pääsiäisreissulle lähtiessämme heitimme kuorman päälle vielä rai-ruohot lomamökkiä somistamaan ja toisen kerran puoliksi syödyn lasagne vuoan. Ajaminen sinänsä vie aika kauan aikaa, noin 8 – 9 tuntia Tukholmasta ja iso osa matkasta on aika rasittavia pikkuteitä. Toisaalta, jos ajajia on kaksi tai enemmän, tuo ei ole niin paha – paitsi hiihtoloman ja pääsiäisen aikaan, jolloin Åreen johtavilla maanteillä voi kokea suurkaupunkimaisia tungosruuhkia.

Juna on ihan hillittömän kiva ja mutkaton vaihtoehto. Tukholmasta lähtee yöjunia puolenyön aikaan sesonkina vähintään puolen tunnin välein. Saapuminen Åreen on aamusella noin kahdeksan aikaan. Juna-asema on noin kahden korttelin päässä Åren kylän keskustasta (ja samassa rakennuksessa suomalaisomisteisen Holiday Club -hotellin kanssa). Ainoat rajoitteet ovat se, että kamat pitää kantaa itse ja jos majoitus on muualla kuin keskustassa, pitää kuljetus hoitaa jotenkin muuten.

Tämän kevään reissulla matkustin ensimmäistä kertaa Åreen lentämällä. Sinänsä aika vinkeä kokemus, koska aikaisemmilta reissuilta takaraivoon oli jäänyt fiilis, että matka kestää tosi kauan, mutta nyt olimme tsekanneet sisään hotelliin, vaihtaneet lasketteluvaatteet ja ostaneet hissiliput vain muutama tunti sen jälkeen, kun läksimme matkaan. Itse lentolippu ei ole kuin marginaalisesti kalliimpi kuin meno-paluu junalla (meno yöjunan makuupaikalla ja paluu iltapäivällä normaalilla paikalla), mutta lentokenttäkuljetukset sekä Tukholmassa että Åressa plus laskettelukamoista maksettava extra-maksu nosti kustannukset enemmän kuin tuplaksi.

Kaikki sujui kuitenkin tosi mukavasti – edes paluumatkan viivästyminen reilulla puolella tunnilla ei haitannut, sillä kuulemma junayhteyksissä oli ollut vielä enemmän häikkää..

2. Paras majoitus

vinkit 3

Aikaisemmilla reissuillani olen ollut aina perheen kanssa ja silloin on ollut jotenkin erityisen luonnollista, että asumme niin, että käytössä on keittiö ja riittävä määrä makuuhuoneita. Etenkin isompien lasten kanssa suosittelen lämpimästi Åre Fjällbyn tarjoamia majoitusvaihtoehtoja. Se sijaitsee tosi kätsysti ihan VM8-hissien vieressä, joten päärinteille on vain muutaman metrin kävelymatka. Samoilla rinteillä on myös alkutalvesta iltarinteet, joten paikka sopii hyvin porukalle, joka haluaa tulla ja mennä jaksamisen, kelien ja mielihalun mukaan. Äre Fjällbystä kävelee Åren keskustaan, torille, ihan muutamassa minuutissa.

Tällä viimeisellä Åren reissullani olin ensimmäistä kertaa matkassa ihan aikuisporukassa (kaksi on jo porukka – eikö niin?) ja jo ihan heti aluksi totesimme, että haluamme ehdottomasti asua hotellissa. Päädyimme valitsemaan perinteikkään, jo 1800-luvulla perustetun ja hyvästä palvelustaan kuuluisan Åregården -hotellin. Sijainti oli myös aivan loistava, samoin aamiainen. Kahden aikuisen seurue ei todellakaan kaivannut omaa keittiötä, mutta safety ja minibaari (kylmäsäilytystä varten) olisi kyllä ollut kivat. En ollut varsinaisesti puulla päähän lyöty kaiken ihanuudesta, mutta voisin hyvin kuvitella yöpyväni hotellissa toistekin.

Jos Åregården olikin meidän aikuisten mieleen kovasti ja lapsiperheille suosittelen Åre Fjällbyn loma-asuntoja, niin suomalaisen Holiday Clubin melko uusi hotelli on varmasti kiva vaihtoehto isompien lapsien kanssa matkustaville. Itse en ole paikassa koskaan käynyt, mutta ystävättäreni Tinni, tyttärensä (= kummityttäreni) kanssa yöpyi siellä joku vuosi sitten ja olivat kovin tyytyväisiä. Aamuinen patikointi rinteille on aavistuksen pidempi, mutta hotellin tarjoamat kylpyläpalvelut ja kuulemma aivan mielettömän ihana aamiainen kompensoivat varmasti. Erityisesti silloin, kun Åren tunnetusti arvaamaton säätila näyttää ne ei-niin-toivotut puolensa.

3. Parhaat rinteet

vinkit 4

Rinteet on kyllä ehdottomasti Åren paras puoli!

Yleensä kaikki rinteet ovat erittäin hyvin pistattuja aamulla, mutta etenkin sesongin huippuina, hiihtolomalla ja pääsiäisenä, laskijoita on vaan niin paljon, että iltapäivästä homma alkaa olla aikamoista kumparemäkisurffausta. Eli suosittelen lämpimästi ajoittamaan mahdolliset after skit alkuiltaan, menemään ajoissa nukkumaan ja olemaan valmiina hissijonossa klo 9.00, kun homma alkaa taas pyöriä.

Kannattaa seurata säätiedotuksia, sillä joskus käy niin, että alhaalla kylässä tihkuu vettä, mutta pilvipeite on niin alhaalla, että ylärinteillä saa lasketella auringonpaisteessa. Toisaalta joskus taas huipulla on ihan älytön sumu, mutta alarinteillä laskee ihan mainiosti. Joskus kantsii myös ottaa päärintenteiltä hiihtobussi (ilmainen) noin 9 km päähän Duvediin. Rinteet ovat siellä hiukan eri suuntaan ja etenkin kovin tuulisella säällä Duved voi tarjota tosi mainioita laskukelejä, vaikka Åre By:ssä tuntuisi, että tilanne on ihan mahdoton.

vinkit 5

Tässä on pakko olla sellainen ”fashion-photo-shoot”-efekti… Siis että silmä on muka niin tottunut kaikkiin huikeisiin extreme-snoukkakuviin, että tällainen normaalissa rinteessä otettu kuvasarja ei näytä yhtikäs miltään. Tietty laskin vähän iisimmin, että Veera ehtii napsia kuvia (en halunnut kuitenkaan  vaivata häntä yhtä laskua enempää), mutta silti… No, voin kertoa, että keli oli aivan täydellinen, rinteet eivät olisi voineet olla paremmassa kunnossa ja muutenkin kaikki oli niin kohdallaan kuin ne vaan joskus voi olla.

4. Paras After Ski vinkit 6

I got one word for you: Fjällgården. Aivan mielettömän hauskan railakkaat monotanssit mahtavan livebändin säestyksellä. Päädyttiin sinne hiukan sattumalta perjantai-iltana (to-iltana käytiin vain syömässä) ja meno oli niin hulvattoman hauskaa, että päätettiin mennä samaan paikkaan vielä lauantainakin.

Fjällgården sijaitsee Bergbanan yläasemalla, mikä on varmasti yksi syy siihen, että tasan kaikki ovat oikeasti tulossa suoraan rinteestä. Monot, hienhaju ja kypärän alla liiskaantunut fleda on standari dress code. Paikalla kannattaa olla suht ajoissa, sillä jo puoli neljän, neljän aikaan jono alkaa olla aika pitkä eikä kaikki mahdu sisään edes tällaisena ei-niin-kiireisenä viikonloppuna. Bändi aloittaa puoli viiden aikaan ja bileet loppuvat reilun tunnin päästä siitä kuin seinään, kun setti on lopussa. Bergbanalla pääsee turvallisesti after skin jälkeen torille, ja itseasiassa kaikki alas johtavat rinteet on periaatteessa suljettu turvallisuussyistä.

Peetun mukaan meidän olisi ehdottomasti pitänyt käydä toisena iltana Verandanin after skissä. Varmasti hyvä meno sielläkin, mutta suhtaudun aina hiukan varauksella after ski -paikkoihin, joihin ei voi saapua laskettelemalla.

5. Parhaat ruokapaikat

vinkit 7

Jo edellisessä Åre-postauksessani (siitä on jo kuusi vuotta, miten voi olla!!) sanoin, että Åre tuntuu ihan pikku-Tukholmalta, etenkin, jos katsoo ravintolatarjontaa. No, sekä hyvässä että pahassa – asia ei ole muuttunut. Eli jos haluaa syödä edullisesti, pitää varata majoitus, jossa on ruuanlaittomahdollisuus ja vältellä ravintoloita. Myös kahviloiden, lounaspaikkojen ja ravintoloiden kanssa on ihan Tukholma-meininki. Mikään ei ole erityisen halpaa, mutta jos et pidä varaasi maksat itsesi kipeäksi eineslihapullia ja pulverimuusia sisältävästä lounaasta.

Rakastamme Veeran kanssa molemmat hyvää ruokaa tosi paljon – mutta hiihtoreissulla prioriteetti nro yksi on laskettelu eikä erilaisten hyvien ravintoloiden metsästys. Niinpä palasimme jokainen päivä lounaalle kerran hyväksi havaittuun Timmerstuganiin. Kaikki eri salaatit, pastat ja keitot, joita söimme lounaaksi, olivat tosi hyviä – ja palvelu kaikkina päivinä vähintäänkin erinomaista. Hintataso on toki piirun verran eineshampurilaispaikkoja korkeampi, mutta todellakin vain sen piirun, Åressa kun ollaan.

Kahtena ensimmäisenä iltana kävimme illallisella Wersen’s -nimisessä ravintolassa. Samassa paikassa olen käynyt monta kertaa edellisilläkin reissuillani ja laatu sekä palvelu on aina yhtä hyvää. Wersen’s ei ota pöytävarauksia, mutta jopa kiireisimpinä hiihtolomaviikkoina paikka löytyy vähintäänkin kohtuullisen odotuksen jälkeen (usein Suomessa saa odottaa tuplasti kauemmin, että tarjoilija tulee ottamaan juomatilaukset kuin Wersen’sissä pöydän saaminen). Annokset ovat runsaita, pitsat to die for ja palvelu todella mutkatonta ja mukavaa. Suosittelen lämpimästi yksinkertaisemmalle illalliselle ja myös lapsiperheille.

Yritin haravoida blogihistoriastani vanhempia vinkkejä ravintoloihin, sillä muutaman kerran tiedän syöneeni Åressa tosi hienosti ja hyvin. Mitään kovin perusteellista en löytänyt, mutta muistan tykänneeni lounaasta Fjällpuben -ravintolassa.

Ihan kaikkein paras illallinen tällä viime reissullamme nautitimme Vinbarenissa. Paikka on tosi suosittu ja sinne ei oteta pöytävarauksia, joten paikalla kantsii olla hiukan ennen arvioitua nyt-on-pakko-saada-ruokaa -aikaa. Voisin myös kuvitella, että ihan pienten lasten kanssa tuonne ei kannata mennä, mutta aikuisporukalle ravintola on ihan mahtava! Perusidea on se, että menu koostuu pienehköistä annoksista, joita tilataan 2 – 4 nälkätilanteesta riippuen. Itse söin annoksen tonnikalaa ja voissa paistettua turskaa, jotka molemmat maistuivat aivan taivaallisilta!

Muuta…

Åre on kuuluisa myös yöelämästään. Testasimme Country Clubia ja se oli oikein kiva ja aikuiseen makuun. Bygget olisi toinen vaihtoehto, mutta siellä pyörähdimme vain jonon tuntumassa ja totesimme, että vähemmälläkin tulee selväksi, että olemme jo täyttäneet 29 vuotta…

Åre Bageri -leipomo toimittaa leivät about kaikkiin paikallisiin hotelleihin ja ravintoloihin. Jos asuu loma-asunnossa, kantsii todellakin käydä hakemassa aamiais- ja välipalaleivät leipomosta mielummin kuin ostaa jotain randomia ruokakaupasta.

Pakollinen ja aina yhtä herkullinen tuliainen on Åre Chokladfabriken -suklaa. Kivoihin paperitötteröihin pakattua suklaata voi Åressa ostaa ihan mistä tahansa kaupasta tai jopa kioskista. Todellisille suklaa-faneille ja lapsiperheille suosittelen kuitenkin visiittiä itse tehtaalle. Siellä saa maistella monia eri konvehteja ja samalla nähdä miten niitä tehdään. Hinnat ovat myös pikkuisen halvemmat kuin Åren keskustassa (ja merkittävästi halvemmat kuin Tukholmassa).


Kirjoittanut Minttu KLO 01:36 Kommentit pois päältä artikkelissa Åre – parhaat viimetipan vinkit!

TUNNISTEET: , ,

Muissa blogeissa aiheesta: Lifestyle Matkailu

 

Comments are closed.