Toisenlainen Rimini

tiistai 30. kesäkuu 2015

Rimini 1

Aina ei ryhmäselfien – tai selfien ylipäätään –  ottaminen ole onnistuakseen. Tässä oli tarkoitus ikuistaa Riminin Arco d’Augusto ja samalla poussata kesälomalaisen hehkeänä. Itseasiassa näin jälkeenpäin tuo vasemmanpuoleinen näyttää kyllä ihan julkaisukelpoiselta, mutta Tinnin kännykän näytöllä kaikki otokset joutuivat kyllä hylättävien kastiin. Ja kasvaahan tuo takana oleva auto hiukan hassusti meidän päästä…

Ennen matkalle lähtöäni sain kuulla aika monenlaisia juttuja Riministä aina, kun kerroin suuntaavani juuri sinne. Monet olivat sitä mieltä, että paikka on ihan turistien pilaama ja karsea party-party -paikka, johon tällaisella aikuisella naisporukalla ei ole mitään asiaa. No, täytyy sanoa, että ennakkotietojen vastaisesti Rimini on todella viehättävä, täynnä historiaa ja kiinnostavaa kulttuuria oleva matkakohde, joka sopii myös sellaiselle, joka ei välitä viettää koko viikkoa meren rannalla loikoillen.

Tässä muutamia vinkkejäni toisenlaiseen Rimini-kokemukseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Riminin vanha kaupunki ei ole mitenkään mahottoman suuri, mutta sitäkin viehättävämpi. Tunnelmalliset piazzat, kauniit rakennukset ja jopa antiikin ajoilta peräisin olevat kauppapaikat ovat kiinnostavaa ja jollain tavalla koskettavaa katseltavaa. Keitä oli ne ihmiset tuhat vuotta sitten, jotka täällä tallailivat samoja polkuja? Mistähän he haaveilivat ja unelmoivat? Millaisia oli heidän murheensa?OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pyöräteline Riminin tyyliin.

Rimini 4

Vuonna 1998 Riminin keskustaan alettiin rakentaa uutta kauppakeskusta. Perustuksia kaivettaessa löytyikin antiikiin aikainen, varsin hyvin säilynyt asumus upeine mosaiikkilattioineen. Osoittautui, että ainakin osa rakennuksista oli ollut antiikkisen kirurgin vastaanotto. Paikalta löytyi laaja valikoima myös kirurgihommissa käytettyä välineistöä.

Kaivausten viereisessä kaupunginmuseossa voi käydä ihmettelemässä antiikkisia kirurgin työkaluja…

Rimini 5

Tällä hetkellä olin aikas onnellinen modernista lääketieteestä…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Menimme kaupunginmuseoon vain tsekkaamaan kirurginvehkeitä, mutta yllätykseksemme siellä oli pari muutakin kivaa näyttelyä, jotka tuli tsekattua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toinen näyttelyistä esitteli italialaisen, Riminiltä kotoisin olevan kuvittajan ja taiteilijan René Gruaun teoksia. Gruau teki aikoinaan tosi paljon myös mainospiirroksia ja varmaan siksi osa piirroksista tuntui jotenkin tutuilta, vaikka en voi väittää, että olisin tuntenut taiteilijaa nimeltä tätä ennen. Tuossa yläkuvassa on Gruaun työ vuodelta 1956, jota on käytetty Diorin Diorissimo -tuoksun markkinoinnissa.

Rimini 8

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä kuva on omistettu arkkitehdiksi opiskelevalle Peetulle!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toinen ”yllätysnäyttely” perustui elokuvaohjaaja Federico Fellinin päiväkirjoihin, ideapiirroksiin ja kuvituksiin. Näköjään meillä on Tinnin kanssa teemana, että aina reissuillamme törmäämme johonkin kuolleeseen leffasuuruuteen. Gotlannissa pällistelimme Ingvar Bergmanin hautaa ja nyt Fellinin jäämistöä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rimini 12

Ihan ei kielitaito riittänyt tulkitsemaan, mutta jotain terkkuja ruotsalaisille tuossa näyttäisi olevan (”Hei! Sveccia!!!”)

Perinteisempää kauneutta voi ihastella Riminin tuomiokirkossa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kauniita yksityiskohtia, ihanaa rauhaa ja helpotusta kuuman päivän viileyteen. Suosittelen lämpimästi pistäytymään, vaikka muuten jäisikin kulttuurit Riminin reissulla vähemmälle. Kuvaaminen on tuomiokirkossa sallittu, mutta mihinkään – edes kaiteisiin – ei saa koskea. Tinni tässä ikuistaa suloisen palleroisia kerubi-reliefejä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Auguston riemukaaren lisäksi löysimme toisenkin, huomattavasti pienemmän riemukaaren (pikku riemun kaari?). Se ei ehkä ole ihan niin huikea olemukseltaan, mutta kertoo kyllä, että Riminillä kierrellessä historia tulee vastaan melkein joka nurkan takana – ihan kuten missä tahansa kiinnostavassa italialaisessa kaupungissa tai kylässä. Eli jos vain vähänkään vaivautuu, löytyy todella toisenlainen Rimini, joka on kaikkea muuta kuin turistien kansoittama massarantakohde!


2 Responses to “Toisenlainen Rimini”

 1. Avatar Lukuhiiri sanoo:

  Minä luulen, että tuo viimeinen huudahdus Fellinin päiväkirjassa on Svelgia! eli Herää!. Sopisi myös viereiseen sänkypiirrokseen. Olin itse äskettäin parin viikon matkalla Etelä-Italiassa. Harkinnassa oli myös Rimini, mutta minullekin tuli siitä jostain syystä huonoja mielikuvia, joten päädyin Calabrian rannoille. Kokemuksiesi perusteella taidan kyllä antaa Riminille vielä joskus myöhemmin mahdollisuuden :)

  • Minttu Minttu sanoo:

   No varmaan olet kyllä oikeassa tuon huudahduksen kanssa! Olemattoman italian taitoni kanssa olin tietty heti vetämässä kotiinpäin… Haha!!

   Olen itsekin ollut muutamia vuosia sitten Reggio Calabriassa viikon reissulla. Hieno paikka sekin, mutta suosittelen kyllä Riminiä ja lähikylissäkin riittää kuulemma nähtävää. Haluan ehdottomasti palata vielä samoille kulmille, mutta aion kyllä vältellä eurooppalaisten kiivainta loma-aikaa elokuussa – silloin siellä voi kyllä olla se maineen veroinen meininki. :)