Berliinivinkit 2015

sunnuntai 16. elokuun 2015

Berliinivinkit 2015

Lupasin heinäkuiselta Berliinin reissultani vähän muitakin kuin ravintola-/kahvila-/baarivinkkejä. Tässä niitä nyt sitten tulee!

Berliini on siitä ihana kaupunki, että sinne voi matkustaa miten usein tahansa ja aina on jotain uutta ja mielenkiintoista, mitä voi kokea. Itse en ole oikeastaan kertaakaan ollut siellä ihan puhtaasti turistireissulla ja siksi en ole esimerkiksi tehnyt mitään ”virallista” koetaan-kaikki-nähtävyydet-kerralla -kierrosta milloinkaan. Toisaalta monien kiinnostavien suurkaupunkien kohdalla voisikin olla parempi, että nähtävyyksiä voisi maistella vähän pala kerrallaan eikä kaikkea yhtenä helposti toisiinsa sekoittuvana pötkönä.

Virallisista Berliini-nähtävyyksistä tämän kerran ohjelmassa oli juutalaisten muistomerkki. Suosittelen ehdottomasti käymään tutustumassa siihen, miten kuluneelta tai itsestäänselvältä se tuntuisikaan. Itselläni oli hiukan sellainen tunne, että olen nähnyt niin monia kavereiden valokuvia, joissa tyypit kurkkii hilpeänä muistomerkin kivipaasien takaa, että hiukan tuntui, että olen jo nähnyt ihan tarpeeksi. Olin kuitenkin väärässä. Muistomerkki on todella vaikuttava – ja itselleni teki todella tiukkaa edes hymyillä kuvassa. Saatika sitten vehtailla pelleilevästi..

Berliinivinkit 2015

Karkki yliopistonsa edessä.

Berliinivinkit 2015

Humboldtin yliopiston edessä on kadussa muistomerkit keskitysleirillä menehtyneistä yliopistolaisista.

Berliinivinkit 2015

Lakitieteellinen laitos – eli Karkin Berliinin ajan kotipaikka. Laitoksen edessä on maassa – tai maan alla paremminkin – natsien kirjarovion muistomerkki. Pleksi-ikkunan kautta voi katsoa maanpinnan alla olleen kirjaston lukuisia tyhjiä hyllyjä. Yksinkertaisuudessaan aika hirveän karmea muistomerkki…

Karkin laitoksen sisääntuloaulan arkkitehtuuria.

Juridiikan tiedekunnan kirjaston ikkunoiden sosialistista lasitaidetta. En nyt ihan tarkkaan muista ketä kaikkia suurmiehiä tuossa on edustettuna – Stalin ainakin..

Tämä nyt ei ole varsinaisesti mikään menovinkki, mutta nähtävyys sinänsä, miten makea tietokonesali Humboldtin yliopiston lakitieteen opiskelijoilla on käytössään..

Tietokoneluokan vieressä on myös muistomerkki, jossa on säästetty osa vanhaa, alkuperäistä yliopiston seinää.

Berliinivinkit 2015 9 Berliinivinkit 2015 Berliinivinkit 2015

Karkki & Minttu Karkin koulun edessä. <3

Berliinivinkit 2015 12

Yksi tämän reissun mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä oli visiitti Deutscher Bundestagiin. Aivan huikea rakennus, todella hyvin toteutetut selostukset (englanniksi), jotka käsittivät itse rakennuksen lisäksi ison osan Berliinin keskeisistä nähtävyyksistä – joihin katolla olevasta arkkitehtoonisesta hässäkästä oli ihan mielettömän hienot näköalat! Ja kaikki tämä oli aivan ilmaista! Ennakkoilmoittautuminen on pakollinen, mutta muuten koko lysti ei tosiaankaan maksa mitään ja kokemus on todella hieno! Suosittelen ehdottomasti sekä kokeneille Berliinin-kävijöille että ekakertalaisille!

Berliinivinkit 2015 Berliinivinkit 2015 Berliinivinkit 2015

Vähän oli kyllä sellainen olo, että justiinsa täällä varmaan aletaan kuvata seuraavaa James Bond -leffaa, sen verran oli futuristinen ja tärkeän oloinen mesta.. :D

Berliinivinkit 2015

Tiergarten oli sekin itselleni uusi tuttavuus. Suosittelen ehdottomasti vuokraamaan pyörät muutamaksi tunniksi ja polkemaan ristiin rastiin suurta puistoaluetta. Auringon laskiessa illalla on kultainen Siegessäule-muistomerkki Tiergartenissa varmasti kauneimmillaan.

Berliinivinkit 2015 Berliinivinkit 2015 18 Berliinivinkit 2015

Berliinin TV-torni oli yksi viime reissun kohteista, johon ei sitten lopulta ehditty. Kuulemma kuitenkin ehdottomasti visiitin arvoinen sekin – eli ainakin tuo täytyy kokea seuraavalla reissulla.

Berliinivinkit 2015

Potsdamer Platz oli meidän kohde sunnuntaina, joka oli viimeinen matkapäiväni tällä reissulla – ja valitettavasti sateen vuoksi emme halunneet mennä kiertelemään ulkoilmakirppiksiä (jotka tuskin olivat sateessa parhaimmillaan…).

Samalla pääsin vihdoinkin tutustumaan Berliinin elokuvamuseoon, joka oli todellakin kaikkien kehujen arvoinen paikka!

Berliinivinkit 2015 Berliinivinkit 2015

Leffamuseo keskittyy luonnollisesti erityisesti saksalaisen elokuvan historiaan. Marlene Dietrichillä on ihan oma osastonsa. Paljon siellä on myös dokumetti-osastoa ja ihan piti laittaa muistiin tuo, miten se Berliini oikeasti oli jaettu aikoinaan.

Berliinivinkit 2015 23

Elokuvamuseon lipulla pääsee tutustumaan myös tv-museon näyttelyyn, joka tosin on niin saksalaiseen telkkariin keskittyvä, että siitä ei meille paljon ollut iloa.

Mutta jos varsinaiset museot eivät kiinnosta, Euroopan lähihistoria on aina lähellä Berliinissä!


10 Responses to “Berliinivinkit 2015”

 1. Avatar Siiri sanoo:

  Voi miten kiva postaus! Ei tossa lasimaalauksessa kyllä mitenkään voi olla Stalin Koetin tihrustaa ja erotan Leninin ja Marxin… mielenkiintoinen teos kyllä varmaan luennolla tutkisteltavaksi

  • Avatar Siiri sanoo:

   Jaahas niin tosiaan, unohdin että hymiöt putoavat pois jos niitä ei väkerrä merkkeinä ;)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kiva, jos tykkäsit!

   Juu, olet varmasti oikeassa noista lasimaalauksen suurmiehistä – ne menee meikäläisellä helposti pieleen.. :D :D

 2. Ihana postaus – kiitos! Berliini on ollut matkustuslistalla ties kuinka pitkään vaan vielä en ole sinne päässyt.
  Ja kun pääsen, ehdottomasti aion juutalaisten muistomerkillä käydä!
  Rentoa ja mukavaa viikkoa, Minttu <3

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kiitos hurjasti – kiva, jos tykkäsit! Ja tosiaan kannattaa mennä Berliiniin, se on todella hieno paikka!

   Ihanaa viikkoa sullekinLady! <3

 3. Avatar Nimetön sanoo:

  Kiitos vinkeistä! Berliinin matka tulossa kahden viikon päästä. :)

  • Avatar maisu sanoo:

   Kiva postaus. Tosi hieno opinahjo, en olis tullut lukeneeksi noista muistomerkeistä jostain esitteestä. Kävin Berliinissä työmatkalla puolitoista vuotta sitten ja oli hyisen kylmä ja jätti hiukan kylmäksi. Uusiksi pitää mennä joskus kesäaikaan.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Ole hyvä – hienoa, jos niistä on jotain hyötyä! :)