Not my problem?

torstai 27. elokuu 2015

Peetu 27.8.2015

Tukholman muotiviikko on taas tältä sesongilta takana. Tämä päivä on mennyt lähinnä himmaillessa – ja melkein 12 tunnin yöunien jälkeen olo alkoi olla taas kuin ihmisellä. Ei mikään ihme, että kaikki fashion-aktiivit ovat enemmän tai vähemmän nuoriso-osastoon kuuluvia – kuka muuten jaksaisi bilettää aamusta iltaan edes kolmea vuorokautta putkeen? Ihan ihmetyttää, miten jaksavat ne, jotka seuraavaksi suuntaavat maailman suurille muotiviikoille New Yorkiin, Lontooseen, Milanoon ja viimeiseksi muodin pääkaupunkiin Pariisiin. No, en kyllä kieltäytyisi moisesta kiertomatkasta itsekään – ehtisihän sitä levätä sitten myöhemminkin.

Tänään olen tosiaankin vain purkanut kuvia muistikorteiltani ja tehnyt paluuta arkeen. Kaupassa käymisen ja tiskien tiskaamisen lisäksi olen myös ehtinyt pitkästä aikaa lukea kavereitteni päivityksiä facebookissa.

Peetu 27.8.2015

Ehkä olen hiukan tavallista herkempi Suomesta kantautuviin, yleistä fiilistä kuvaaviin signaaleihin, koska Karkki on muuttamassa ensi maanantaina Helsinkiin ainakin muutamaksi kuukaudeksi. Mutta täytyy kyllä sanoa, että hiukan kyllä kylmää – tai oikeastaan aika paljon – se hurjan vihamielinen ja luotaantyöntävä ilmapiiri vierasmaalaisia kohtaan, mikä Suomessa tällä hetkellä tuntuu olevan. Niin monet fiksuina pitämäni ihmiset levittävät argumentoinnin verhoon puettuja selkeän rasistisia mielipiteitä ja ajatuksia, että tuntuu kuin tuollainen, ihmisarvoja polkeva ajatusmaailma, olisi saamassa tukea myös koulutettujen ja älykkäinä pitämieni ihmisten keskuudessa.

Tiedän, että meillä täällä Ruotsissa on talous ja yhteiskunta ihan toisenlaisessa kuosissa kuin Suomessa. Eikä täälläkään integrointi ole ollut täysin ongelmatonta – miten voisikaan olla, kun saapujat ovat monesti moniongelmaisia jo valmiiksi. Ruotsissa on myös saatu harjoitella ongelmallisten maahanmuuttajaporukoitten kotouttamista jo pitkään. Suomalaiset saapuivat sankoin joukoin tänne jo 60-luvulta alkaen. Monet toki töihin, mutta tosi monet myös siksi, kun kuulivat, miten hyvät olot täkäläinen ”sossu” tulokkaille tarjosi. Ja jos nyt jollekin on epäselvää, voin kertoa, että 60-luvulla tai sen jälkeen Suomi ei ole ollut sodassa. Eli kaikki lähtijät olivat paremman elämän tavoittelijoita.

Suomalaiset pitävät itseään mielellään kovina työntekijöinä ja täsmällisinä sanansa pitäjinä. Olen aika varma, että jos täkäläisistä suomalaisten tekemistä rikoksista tehtäisiin samanlaista, tilastollisesti vääristynyttä raportointia, mitä mamuista näköjään nyt Suomessa maahanmuuttokriittiset mielellään tekevät, tulos ei varmasti miellyttäisi suomalaishenkisten mieliä.

Ei niin, että itselläni olisi todellakaan mitään ratkaisuja vaikeisiin maahanmuuttokysymyksiin. Jotenkin vain tuntuu siltä, että maailma on ainakin jossain määrin lakannut olemasta pikkukylä ja kaikkien pitäisi ajatella enemmän globaalisti kaikkien etua ja edistää ihmisarvoista elämää. Rajoja ei vaan voi sulkea ja sanoa, että sä nyt oot siellä ulkopuolella ja harmi sulle se. Kaikista pitää pitää huolta ja ihan jokaikiselle ihmiselle pitäisi antaa mahdollisuus.

En väitä, etteikö itseäni välillä rasittaisi Tukholman lukuisat kerjäläiset – etenkin, kun en oikeastaan milloinkaan pidä käteistä lompakossani. Toisaalta, kun paperimukia ojentelevia ihmisiä on melkein joka kulmassa, pari kuppiin heitettyä kruunua tuskin muuttaisi asiaa. Joskus keväällä luin DN:stä (täkäläinen iso sanomalehti), miten jotkut sen sijaan, että kerjäisivät, olivat passissa kunnallisilla kierrätysasemilla ja auttoivat pakkaamaan pahvilaatkoita, laseja etc. En nyt tiedä miten positiivista tuo on kansantalouden kannalta, mutta itse olisin ainakin valmis maksamaan, jos joku tekisi puolestani ällön lajitteluhomman. Ja siis muutenkin yritän aina löytää rahaa soittajille, esiintyjille etc. Sen verran rajoittunut olen näköjään minäkin, että mielummin annan ne sattumoisin taskuuni päätyneet kolikot jollekin, joka tekee jotain, eikä vain istu kadunkulmassa kuppi kädessä.

Peetu 27.8.2015

Peetun paidan teksti inspiroi varsinaiseen mielipideryöppyyn, mutta oikeasti piti esitellä neidon uudet ihanat valkoiset Birkenstockit!

Täällä on ollut tänään ihan merkillinen sää. Aamulla oli pilvistä ja edellisiin päiviin verrattuna hiukan viileää. Sitten alkoi paistaa ja oli tosi kaunista, mutta illan tullen taivas meni synkkään pilveen ja olo on ollut ihan rajua ukkoskuuroa odottava. Sellaista ei tosin ole kuulunut, mutta tiedätte varmaan tunteen, kun on hikistä, vaikkei ole niin kuumakaan, tosi painostavaa ja omituisella tavallaa pimeää. Suoraan sanottuna vähän kuin ennen menkkoja – alkais nyt jo!

Mitään ukkosta ei kuitenkaan ole kuulunut ja kisutkin on ihan rauhallisia, että ehkä tässä sitten vain päädyn pikkuhijaa iltapesulle ja punkkaan. Kyllä näissä loppukesän lomapäivissäkin on puolensa!

Peetu 27.8.2015 Peetu 27.8.2015 Peetu 27.8.2015

 

 • t-paita, Primark
 • college-paita, Asos
 • hame, Monki
 • sandaalit. Birkenstock


12 Responses to “Not my problem?”

 1. Avatar Pia sanoo:

  Niin, 17 ulkomaanvuoden jälkeen Suomeen muuttaneena suomalaisena mietin että meidänkin kokemus vierailla mailla olisi ollut aika erilainen jos asenne ”vierasmaalaisuuteemme” olisi ollut jotenkin nurinkurinen….

  • Minttu Minttu sanoo:

   Nänhän se on. Itse epäilen vahvasti, että pystyisinkö enää kotiutumaan pysyvästi Suomeen – vaikka rakastankin hurjasti käydä siellä kylässä.

 2. Hyvä kirjoitus, mulla menee ajatukset just samaa rataa… Ehkä sitä on sitten jollain tapaa ruotsalaistunut että on tottunut täkäläiseen folkhemmet-menoon sen verran, että Suomesta kantautuva rasistinen ja epäihmisystävällinen ilmapiiri puistattaa ja paljon. Sverigedemokraternahan tuntuu ihan lapsenleikiltä näihin suomalaisiin puoluekollegoihinsa verrattuna :)
  Mä olen myös varsin hämmästynyt siitä, että Suomessa kansanedustajat julkisina ihmisinä saa ylipäänsä laukoa suustaan vähän mitä vaan… Eikös se ole hets mot folkgrupp, ei kai sitä nyt mitä tahansa voi sanoa – vaikka syy olisikin sitten että ”oli niin kännissä ettei muista näistä mitään”. Apua.

  Eli näillä sanoin toivotan Peetulle mitä miellyttävintä Suomenmatkaa :) No ei, Suomessa on aina ihanaa käydä ja olla muutenkin, mutta täytyy vaan ummistaa korvansa ja silmänsä tietyille asioille ettei vallan peljästy, heh :)
  Kram Veera

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kyllähän Suomessa vielä hyvää ja fiksuakin porukkaa on – mutta tosiaan ällistyneenä saa lukea näitä kansanedustajien ja muiden laukomisia. Aika karu on meininki ja tuntuu, että nyt ihan viimeaikoina ilmapiiri on koventunut todella hurjasti. Karkin Helsingin ajasta tulee varmasti silti oikein mukava, mutta voi olla, että ero täkäläiseen ajatteluun tulee hänellekin aika yllätyksenä.

 3. Avatar Milla sanoo:

  Minäkin olen ollut ihan hämmentynyt kun sellaisetkin ihmiset jotka kovin äänekkäästi puolustavat vanhusten, lasten, kehitysvammaisten ja homojen oikeuksia jakavatkin somessa mvlehden rasistisia ”uutisia” ja tykkäävät ”vastustamme vastaanottokeskusta paikkaan x”-ryhmistä! En voi käsittää mikä saa ”hyvät” ihmiset pelkäämään niin paljon.

  • Minttu Minttu sanoo:

   No just toi on kai se, mikä itseänikin eniten ihmetyttää. Ja tosiasia ainakin täällä meilläpäin on se, että maahanmuuttajat ne ovat ensisijaisesti niissä duuneissa, joissa vaihdetaan vanhuksille vaippoja ja pidetään muutenkin huolta muista, jotka eivät siihen itse pysty. Ja kaikki tämä ihan ammattiliittojen palkoilla – eli sekään somessa höyrytty asia, että mamut polkisivat palkkoja, koska suostuvat tekemään töitä pimeästi ja hintaan mihin hyvänsä, ei todellakaan pidä paikkansa ainakaan niin paljoa, että sen voisi yleistää.

 4. Avatar Siiri sanoo:

  Mä en ole huomannut kenenkään aiemmin fiksuna pitämäni ihmisen kääntäneen kelkkaansa tässä asiassa. Tuo rasismiin puuttumattomuus kyllä ihmetyttää ja raivostuttaa. Etenkin kansanedustuslaitoksen odottaisi kunnioittavan edes perustuslakia. Rasistisissa kannanotoissahan muuten Ruotsin rooli on varoittava esimerkki. Malmössä on ”sotatila” ja sitä rataa…

  • Minttu Minttu sanoo:

   No, Malmössa ei todellakaan ole sotatilaa – lainausmerkeillä tai ei. Täällä kansanedustaja on joutunut eroamaan tehtävistä samankaltaisten kommenttien jälkeen kuin mitä se yksi persu julkaisi facebookissaan. Eli sikäli täällä rasismin toleranssi on kyllä vähäisempi kuin Suomessa näköjään. Ja kelkan kääntämisestä en myöskään tiedä mitään – ehkä monet ovat olleet salaa tai hiljaa mielessään hiukan rasisteja aikaisemminkin, mutta nyt persujen vallan myötä mielipiteiden sanominen ääneen tuntuu jotenkin muka oikeutetummalta. Itsekin luulin tapaillessani yhtä todella humaanina ja fiksuna pitämääni miestä, että hän vain vitsailee, kun muka kritisoi päiväsaikaan arkena vapaana ”vetelehtiviä” tummaihoisia ihmisiä. Luulin hänen vitsailevan, sillä ihan samaan tapaan vetelehdimme mekin vapaana, mutta jälkeenpäin olen tullut ajatelleeksi, että hän olikin varmasti tosissaan ja minä en vain sitä ymmärtänyt. Nykyisessä suomalaisessa tilanteessa hän(kin) varmasti uskaltaa varmasti olla avoimen rasistinen.

 5. Avatar Nimetön sanoo:

  Tarkennuksena edelliseen, että minä en pidä Ruotsia tsi Malmöta varoittavana esimerkkinä vaan ihailen Ruotsia ja ruotsalaisia tässäkin asiassa.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Joo – mä taisin olla jo niin kiivastuneessa tilassa, lähinnä facebookin puolella syntyneen keskustelun vuoksi, että vasta myöhemmin tajusin, että tarkoitit lainausmerkeillä juuri sitä, että Malmö on mukava ja rauhallinen merenrantakaupunki – eikä mikään sotatanner! Sorry ylireagointini!

   Mutta siinä mielessä olen samaa mieltä, että tuskin kukaan on ihan täysin kelkkaansa kääntänyt, mutta nyt ilmapiiri Suomessa on suvaitsevainen varsin ilkeältäkin tuntuville ja suorastaan rasistisilta vaikuttaville mielipiteille. Se tuntuu värjäävän aika paljon varsinkin some-keskusteluja.

 6. Avatar Siiri sanoo:

  Nimi unohtui, ed. anonyymi olin siis minä, Siiri, joka kommentoin jo edellä…