New Yorkiin!!

sunnuntai 27. syyskuun 2015

New York Keep Calm

Päivän suuri uutinen: varasimme Karkin ja Peetun kanssa tänään aamupäivällä matkan New Yorkiin!!! JEIII!

En tiedä miten älyttömän monta vuotta olen halunnut matkustaa juuri New Yorkiin. Jotenkin se vaan on silti aina ollut liian kaukana, kallis ja ties vaikka mitä. Mutta nyt, nyt on matka varattu! Ajankohta on ensi helmikuu – mikä nyt varmasti säiden puolesta ei ole ihan maailman paras, mutta kaupunkikohteissa yleensä riittää tekemistä, vaikka kelit olisivatkin ulkoilmaelämän kannalta haasteelliset.

Suurin syy siihen, että tällainen lähes ex tempore -päätös tehtiin – ja juuri tuona ajankohtana – on se, että Mintulla on helmikuussa ”The Syntymäpäivä”. Rakastan juhlia yli kaiken ja juhlien suunnittelemista ja järkkäämistä, jos mahdollista, vielä enemmän. Mutta tulossa olevat synttärit ei nyt vaan jotenkin herättänyt muuta kuin vastenmielisiä puistatuksia, ja niinpä oman, yli seiskakymppisen äiskäni innostamana, päätin juhlia klassisesti ”matkoilla”.

Puhuin äidin kanssa puhelimessa viime maanantaina, Karkin ja Peetun kanssa innostuttiin New Yorkista torstaina ja tänään lauantaina ostettiin aamulla lentoliput. Hiukkasen kyllä huimaa näin nopeat päätökset, mutta ihan New York -hurmiossa on mennyt koko päivä. Lauantain todo-listalla oli vaikka mitä, mutta en ole saanut riivittyä itseäni pois NYC-saiteilta, Airbnb:stä etsetera. Pitkällä lenkillä sentään kävin, kun oli niin ihanaa ja aurinkoista taas tänäänkin, mutta muuten on kyllä kotihommat jäänyt New Yorkin varjoon.

Tämä on ihka ensimmäinen kerta New Yorkissa meille kaikille kolmelle, siksi kaikki tuntuu niin hurjan jännittävältä ja uudelta. Jo nyt vaikuttaa selkeästi siltä, että viikon reissu ei riitä kuin murto-osaan siitä, mitä kaikkea sitä haluaisi nähdä ja tehdä. Toisaalta on onni, että mennään helmikuussa, niin voidaan rauhassa skipata iso osa ulkoilma-must-nähtävyyksistä.

Mutta koska ollaan tosiaan ekaa kertaa matkalla meidän kaikkien unelmien kaupunkiin – ja ollaan hiukan pihalla kaikesta – olisi tosi mielettömän kiva saada vähän vinkkejä teiltä, jotka olette siellä jo käyneet. Ekakertalaisina me varmasti halutaan rampata kaikki perusnähtävyydet, vapaudenpatsaat, satc-kiertoajelut ja groundzerot, mutta erityisesti toivoisin vinkkejä:

 • hyvät, kivat ravintolat (mellan tai budjet)
 • erityisesti kiva ja mysigt ravintola ”The Synttäri” -illaksi
 • brunssipaikat
 • majoittuminen, missä, miten
 • vinkkejä kivoista Airbnb -asunnoista

Onhan tuohon reissuun vielä aikaa (sitä yritin tolkuttaa itselleni jo päivällä, kun olisi pitänyt tarttua imuriin…), mutta suunnittelu on aina mielestäni yksi ihana ja olennainen osa matkustamista. Lisäksi New Yorkin kaltaisessa paikassa sitä aivan varmasti päätyy pyörimään kaikkein pahimmissa turistiansoissa, jos ei yhtään suunnittele etukäteen.

Toisin sanoen: kaikki vinkit ja linkit hyville sivustoille otetaan erittäin mielellään vastaan! Myös kaikki ihan basic käytännön asiat, kuten esimerkiksi, että miten subway-lippuja ostetaan ja miten Newarkilta pääsee Manhattanille ja onko kaikki paikat suljettu sunnuntaisin etc. on täällä toistaiseksi aivan hämärän peitossa… :)


10 Responses to “New Yorkiin!!”

 1. Avatar RH sanoo:

  Ensimmäinen vinkki, joka tuli mieleeni on, että kannattaa tarkistaa pääseekö tuona aikana Vapauden patsaan päähän. Olimme New Yorkissa helmikuussa 2010 ja silloin päivittäin Vapauden patsaan päähän pääsi 250 vierailijaa. Vierailu piti varata tietyksi kellonajakai hyvissä ajoin ja paikan päällä oli tiukat turvatarkastukset. Kokemuksena erilainen, eikä ole unohtunut vuosien aikana, kun näkee Vapauden patsaan niin muistaa kurkistelleensa sen kruunun ikkuna-aukoista.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Hyvä vinkki – kiitos! Pitää tosiaan tarkistaa tuo sisäänpääsy ja varata liput ajoissa. Ajattelin, että Vapauden patsas voisi olla hyvä ensimmäisen aamun (eli toisen päivän) kohde. Aikaeron vuoksi oltaisiin varmasti pirteänä siellä jo aamuvarhaisella – ennen pahimpia jonoja.

   Jotenkin tuntuu, että erityisesti näinä suurten pakolaisvirtojen aikoina Vapauden patsas on sellainen kohde, johon ehdottomasti haluan mennä tutustumaan. Oli se sitten miten klisee tahansa.

 2. Avatar Lumo sanoo:

  Oi ihana New York jossa en ole pariin vuoteen ollutkaan! Sitä enne lukemattomia kertoja.

  Asuntojen vuokraaminen alle 30 vrk on laitonta New Yorkin kaupungissa, joten airbnb ei ole se suositeltavin vaihtoehto. Sen sijaan suosittelen hotwire- tai priceline-sivustoja, joista hotelli varataan ”sokkona”. Olemme näitä käyttäneet aina New Yorkista varatessamme ja saaneet huoneet hyvistä hotelleista hyvään hintaan. Tutustu betterbidding-sivustolta näiden varauspalveluiden periaatteisiin ja varausvinkkeihin. Vaikka Times Square on must-nähtävä, en sieltä varaisi hotellia, vaan Tribecasta, Sohosta, Nolitasta, Chelseasta jne vähän etelämmästä.

  Hundred Acres Greenwich Villagessa on ihan lemppareitani, aamiainen kanattaa syödä mm. Bubby’s Tribecassa ja Angelique Cafessa Bleecker Streetillä. Oficina Latina on hauska lattariravintola Sohossa, Cuba kiva kuubalainen Greenwich Villagessa, Novecento West Broadwaylla Sohossa tarjoaa parhaat Mohitot ja hyvää argentiinalaista ruokaa. Lycky Strike kulman takana Grand Streetillä on mukava amerikkalaistarafla.

  Katuruoasta voi suositella ainakin joka puolella myytäviä shiskebabeja sekä ainakin Sohossa on pari vietnamilaista Bahn mi- vietnamilaista patonkipaikkaa. Nam!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Oih, kiitti ihan hurjasti kaikista näistä vinkeistä!! Onneksi matkaan on vielä aikaa, niin ehdin tutustua mm. tuohon majoituksien varausjärjestelmään! Jo pelkästään näiden sun vinkkien perusteella tulee sellainen olo, että viikko ei tosiaankaan riitä kuin Ison Omenan pintaraapaisuun… Mutta ziljoona kertaa parempi sekin kuin ei mitään! :)

 3. Avatar Laura sanoo:

  New york, aivan loistava valinta!

  http://www.mondo.fi/opas/new-york
  http://www.mondo.fi/blogi/Alli%20Haapasalo

  Nimenomaan airbnb:tä on suositeltu erityisesti brooklynin osalta.

  Shake shack hamppari, Motorino ja Lombardi’s pitsat, Juniors juustokakut, Chelsea market mitä vaan ruokaa, Sweet green No mad salaatit, korealaiset grilliravintolat, sushi, bagelit, brunssi Broolylin stationilla, Brooklynin fleamarketin smorgasburg ym.

  Urban outfitters treenivaatteet, Anthropologie, Uniqlo tekniset vaatteet, silkkivaatteet, merinoneuleet, Banana republic, Vans, MoMan myymälät.

  Nämä nyt ainakin alkuun. Palaan vielä asian.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Aaaaah!! Kiitos ja kiitos linkeistä! Onneksi matkaan on vielä aikaa niin ehtii tehdä monenlaisia suunnitelmia! Ja erityiskiitos shoppailuvinkeistä! Emme varmaankaan tule shoppailemaan mitenkään erityisen paljon, mutta Urban Outfitters treenivaatteet, Uniqlo ja Moman (& varmaan Metin myös?) pitää e h d o t t o m a s t i tsekata!

 4. Avatar sr sanoo:

  Ihanaa Minttu – käyn joka vuosi Nykissä! Se on must! Olen viime aikoina ollut Waldorf Astoriassa – sinne saa Nykin hintohin nähden sopuhintaisen huoneen ja on myös tilava. Sijainti on Central Stationin takana ja onhan siinä sitä old school gamouria kans! En maksaisi Vapaudenpatsaalle mitään touria – hyppäätte Staten Island ferrylle – se ajaa siitä suoraan ohi ja sit heti paluubotskilla takaisin. ilmaista lystiä ja hienosti näkee. Kannattaa mennä sunset aikaan – näkee sit cityn valot paluumatkalla. Tosin helmikuussa voi olla raitis olla kannella, mutta sisätiloihinkin pääsee. Olen nähny monta showta – muhun oppisi parhaiten The Book of Mormon. Hillitön! Ravintoloita on pilvin pimein…yksi ihana on Cookshop Chelseassa (ihan High Linen reunalla) tai viikonloppulounas paikka ihana Antique Garage Sohossa. Siellä live-musaa viikonloppuna. Lasi roseeta ja ah! Voin autella yksityisviestilläkin jos haluat – New York on niin huikee!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Suurkiitokset ihanista vinkeistä!!! Waldorf Astoria olisi varmasti aivan mielettömän ihana, mutta luulen, että kallistumme kuitenkin Airbnb:n kannalle.

   Joku musikaali pitää varmasti käydä katsomassa – se tuntuu kuuluvan asiaan, vaikken mikään hurjan suuri musikaalifani olekaan. Extrakiitos ravintolavinkeistä! Tarjontaa siellä on näköjään niin valtavasti, että sitä mielellään tekee vähän ennakkotutkimusta – ja suuri nautintohan se on myös.

   Näin ensikertalaiselle urpolle tosiaan kaikki vinkit ovat tosi arvokkaita!

   • Avatar Sr sanoo:

    Juu, airbnb on teille varmaan mainio vaihtoehto! Vrbo on kans yks saitti – kannattaa tsekata. Ja olla tarkkana mihin sitoutuu – kaikenlaista filungin pelaajaa on myös liikenteessä.

    Ravintoloiden skannaus on aikamoinen urakka – tarjontaa kun on enemmän kun tarpeeksi. Kannattaa jättää tilaa myös extempore ideoille ;-)

    Musikaaleista olen vähän kahtaa mieltä. Suositut esitykset on kalliita ja ajoittaisin sen vähintäänkin loppureissuun – jetläg iskee monesti siellä pimeässä teatterissa dinnerin ja vinkkulasin jälkeen ;-) me ollaan usein jätetty menemättä musikaaleihin – mielummin ihana dinneri ;-) Apollo Teather tai stand-up kans hyviä vaihtoehtoja! Top of the Rock on kiva – sinne ja MoMAan saa yhteislipun! Molemmat on must!

    Ihanaa suunnittelua! Tässähän tulee itsellekin Nykikuume :-)

    • Minttu Minttu sanoo:

     Tosi hyvä pointti tuo, että ihan ensimmäisinä iltoina ei kannata teatterin hämärään mennä nuokkumaan! MoMA ja Top of the Rock on molemmat päätynytkin jo meidän listoille – hyvä tietää, että niihin saa yhteislipun. Apollo Theater vois kyllä olla tosi kiva vaihtoehto kanssa…

     Ihanaa, että tässä on vielä hyvin aikaa suunnitella ja kartoittaa vaihtoehtoja. Lopulta varmasti mennään enemmän tai vähemmän improvisoiden, mutta suunnitelmat on hyvä tuki, ettei vain päädytä pyörimään viikoksi Time Squarelle. :D