Kuninkaallista loistoa Nobel 2015 gaalassa!

perjantai 11. joulukuun 2015

Siis en voi sanoa muuta kuin AAAAH, mitä pukuja eilisessä Nobel gaalassa nähtiinkään! Ja Linnan juhlille kaikki kiitos ja kunnia, mutta kyllä tällaisen piilorojalistin sydän sykkii muutaman ekstra-lyönnin, kun näkee kuninkaalliset illallistamassa kristallikruunujen, kukka-asetelmien ja kullanhohdon paisteessa. Lähikuvatsuumaukset kruunujalokiviin, moiteettomiin kampauksiin ja huomaavaisiin pöytäseuralaisiin iskee kyllä suoraan ikuiseen romantikkoon!

Pukuloistoa johti kuninkaalliset – niinkuin pitääkin. Olisi suorastaan mautonta, jos joku puoluejohtaja tai muu tavallinen kuolevainen alkaisi pöyhistellä tiaroilla ja käädyillä. Tämän vuotiselle parhaimpien pukeutujien listan kärkeen kiilasi silti parikin yllättävää tyylitaituria.

Mutta ykkösenä tietenkin prinsessat!

Nobel Prize 2015

Kruunuprinsessa Victorian lämpimän violetti silkkikokonaisuus on mielestäni oikein kaunis. Erityisesti väri on aivan täydellinen (täällä monet nimitti sävyä munakoisoksi, mutta mielestäni tuo on ennemminkin joku kukka… Kukkatuntemukseni on vain niin surkea, etten keksi mitään hyvää kuvaavaa sanaa) ja sopii aivan täydellisesti Victorian ihon ja hiusten sävyyn. Henkäyksenohuesta silkkisifongista tehty, satiinilla kantattu ja taakse viitaksi leviävä cape on kiva idea. Erityisesti se, että siitä tosiaan tulee melkein kuin laahus.

Puku on ruotsalaisen By Malina -merkin valmistama. Tiedän olleeni Tukholman muotiviikoilla monet monituiset kerrat heidän muotinäytöksessä, mutta muistan aina ennen näytöstä yrittäneeni epätoivoisesti kaivaa mielestäni edellistä mallistoa, linjaa, tyyliä – edes jotain – pääasiassa tuloksetta. Tällä yritän kauniisti sanoa, että By Malinan tyyli on kaunis ja kiva, mutta aika mieleenpainumaton. Kruunuprinsessa ei luonnollisesti milloinkaan ole random tai helposti sivuutettava, mutta joku syy siihen on, miksi tämä – sinänsä upea – asu ei saa Minttua huokailemaan.

Ehkä tyyli on nimenomaan Victorialle vähän liian metsänkeijumainen? Tässä viimeaikoina kun on tottunut siihen, että hän on ollut vahvan ja tyylikkään naisen ruumiillistuma. Ilman täydellistä *lisää oikean kukan nimi tähän* lämpimän violettia sävyä mekko olisi suorastaan hempeä ja söpö. En halua teilata pukua täysin missään nimessä, mutta edellisen raskausajan Nobel-mekon (yönsininen paljettiunelma v. 2011) wau-efekti jäi kyllä saavuttamatta.

Plusssaa upeasta Bottega Venetan clutchista ja rakastuneesti vaimoaan taka-alalla katselevasta prinssi Danielista. <3 <3 <3

Nobel banquet, Stockholm City Hall, Stockholm 2015-12-10

Prinsessa Sofia on todellakin päättänyt näyttää kyntensä kuningasperheen sisäisessä fashionista-kisassa! Täytyy sanoa, että melkein odotin, että sieltä tulee taas yksi Ida Sjöstedt -luomus, sillä miksi vaihtaa menestyskonseptia. Mutta ei, Sofia ampuu nyt kovilla ja valitsi gaala-asujen kuninkaan Oscar de la Rentan luomuksen.

Ja eihän sen kanssa pieleen mennä, ei mitenkään. Pyöristyvä raskausmasu jää kauniisti puvun laskoksiin, mutta antaa silti myös muutoin hoikan olemuksen päästä oikeuksiin. Lähes musta sininen on mielestäni äärimmäisen elegantti värivalinta ja sekä miehustan sifongille näperrellyt kukkayksityiskohdat että taftihelman muheva brodyyri ovat kertakaikkiaan aivan upeat.

Iltalaukun värivalinnalla on varmasti haettu välisävyä puvun yönsiniseen ja prinsessanauhan vaaleansiniseen – silti se on mielestäni asun heikoin lenkki. Funny fact: ruotsalaisten kuninkaallisbloggareitten mukaan prinsessa Sofialla on jalassa Zaran sandaalit!

2015 Nobel Prize Banquet

Prinsessa Madeleine on aivan kertakaikkiaan häikäisevä ruotsalais-libanonilaisen Fadi el Khouryn jääprinsessapuvussa! Tämä on yksi niistä puvuista, jotka kuvissa näyttävät hienolta, mutta tv:n liikkuvassa kuvassa aivan mielettömältä. Voin vain kuvitella, miltä jäänsininen silkki, silkkisifonki ja ziljoonat kristallit ovatkaan näyttäneet livenä. Olisin varmasti pyörtynyt, sillä jo lähetystä iPadin pieneltä näytöltä seuratessani, meinasi kyllä alkaa huipata.

Tumma sumusilmämeikki, hopeiset kengät, tummanpunaiset kynnet, sensuelli kiharakampaus – koko stailaus on aivan täydellinen!

Puvun erittäin ei-antelias pääntie on varmasti tietoinen valinta – ja tietyllä tavalla tykkäilen sen antamia körtti-viboja. Jotenkin vain tulee mieleen ajatus, että ex-bileprinsessa Madeleine tekee kyllä kovasti töitä brändätäkseen itsensä uudelleen aikuisena ja vakavana. Sen sijaan en ole ihan satavarma, onko hihojen tosiaankin tarkoitus kurttuntua rannekkeelle tuolla tavoin, vai onko kristallien paino saanut sifongin venymään odotettua enemmän?

Ja painosta puheenollen. Kesällä olin huolissani prinssi Danielin hyvinvoinnista, nyt tuntuu siltä, että haluaisin esittää saman kysymyksen prinsessa Madeleinelle. Ainahan hän on ollut hoikka, mutta jotenkin sellaisella energisellä ja urheilullisella tavalla. Nyt tuntuu, että Madde on vain laihtunut/laihduttanut liikaa – ja se ei oikein tunnu kovin vahvalta hyvinvoinnin merkiltä. Toivottavasti kaikki on kuitenkin ookoo!

Sitten ne Top-listalle päätyneet tavikset:

2015 Nobel Prize Banquet

Svenska Akademienin sihteeri Sara Danius saa oikeastaan sellaisen erittäin harvinaisen kunnian, että nimitän hänet epävirallisesti koko Nobel 2015 gaalaillallisen parhaiten pukeutuneeksi!

Mustan, suurin punaisin ruusuin kuvioidun silkkipuvun on suunnitellut suuri suosikkini Pär Engsheden, jonka omatunnolta löytyy mm. kruunuprinsessa Victorian hääpuku. Huhujen mukaan itse Balenciaga on suunnitellut kankaan joskus 60-luvulla.

Tässä on loistava esimerkki upeasta, seksikkäästä juhlapuvusta, jonka kantamiseen pystyy vain aikuinen itsevarma nainen!

2015 Nobel Prize

En fanita mitenkään erityisesti sen paremmin Moderatien puoluejohtajaa Anna Kinberg Batraa kuin couture-suunnittelija Lars Walliniakaan. Tosin en kyllä mitenkään aktiivisesti epä-fanitakaan, mutta kumpikaan ei mielestäni ole erityisen kiinnostava. Paitsi nyt.

Wallinin Kinberg Batralle suunnittelema mustanhopeinen linjakas puku on aivan jäätävän hieno. Kampaus ei jotenkin pääse tässä kuvassa oikeuksiinsa, mutta mielestäni myös stailaus toimii hyvin ja live-lähetyksessä kokonaisuus näytti erinomaiselta. Puvun pop-fashion -henkinen pääntie saa seurakseen saman tyylisen kampauksen. Kova metalliclutch on täydellinen valinta, mutta joku olisi voinut sanoa rouva puoluejohtajalle, että iltapuvun kanssa ei käytetä kelloa.

Top listani oli siinä, mutta pitäähän sitä nyt sanoa pari sanaa kuningatar Silviankin asusta, vaikka se ei mielestäni erityinen hitti ollutkaan.

Nobel Prize, Stockholm Concert Hall, 2015-12-10

 

Ensinnäkin: kaksiosainen juhla-asu voi olla hyvinkin onnistunut.

Toiseksi: jakku voi olla työasu tai juhla-asu – materiaalin valintaakin tärkeämpää on, että pääntie on juhlava.

Periaatteessa Silvian asussa ei ole mitään vikaa. Tykkään kovasti rohkeasta eri punaisten yhdistelystä, samoin kuin kankaiden erilaisten struktuurien yhdistelystä. Pääntie ja linjat ovat ookoo – ja niin edelleen. Silti en pääse ajatuksesta, että asu on kovin arkinen ja niin ei silviamainen…

Kuvat: The You Way, Elle.se


4 Responses to “Kuninkaallista loistoa Nobel 2015 gaalassa!”

 1. Ihanaa, kun sä jaksat tehdä näitä pukujuttuja! Ihan samaa mieltä, Linnan juhlat ei tunnu ihan samalta kuin kruunupäiden juhlat. Nuo ikivanhat jalokivet ja muut, ovat ne vain upeita!

  Madeleine on järkyttävän kaunis, ja tuo puku hänelle täydellinen! Ihana tumma silmämeikki kruunaa kokonaisuuden.
  Victorian puvusta sen sijaan pidän kovasti! Mun mielestä valuva ja kevyt kangas peittää sievästi vauvavatsan, eikä olemus huuda sitä suurta vatsaa. Kuningattarella sen sijaan on ollut kauniimpiakin pukuja. Onkohan hän säästänyt vanhat iltapukunsa – siinä olisikin monta vuosikymmentä upeita pukuja!

  • Minttu sanoo:

   Linnan juhlien ja Nobel gaalan on tarkoituskin olla erilaiset tapahtumat, että sikäli vertailu on mielestäni vähän epäreilua, vaikka itse siihen syyllistynkin. Molemmat nyt vain sattuvat osumaan tähän harmaanpimeään aikaan, jolloin kaikki mahdollinen kimallus on tervetullutta, ja vain muutaman päivän päähän toisistaan – siksi itsekin syyllistyn jokaikinen vuosi rinnastamaan nämä kaksi juhlaa.

   Kruunuprinsessa Victorian puku on myös mun mielestäni tosi kaunis ja käsittääkseni hänellä on kyllä aiemminkin ollut By Malinan pukuja. En ole eri mieltä siitä, etteikö kokonaisuus olisi kaunis, itse en vain jotenkin syttynyt sille ihan kympillä. :)

 2. Minttu-Maaria sanoo:

  Nää postaukset on ihan parhaita ja olen aina ihan samaa mieltä, joten en kirjoita uusiksi, mitä olet kirjoittanut vaan lisään jotain mitä mulle tuli mieleen :)

  Minkähänlainen on kuninkaallisten pukujen valintaprosessi? Stylistit on joo, mutta onko Vickan esimerkiksi sanonut, että ”kun toi mun masu on nyt jo niin kauheen iso niin saisko pukuun jotain, mikä vetää huomion pois mahasta” ja sitten on valittu puku, jossa on tuo cape-osa? :D Victorian puvun sävy, kuten puku itsessäänkin, on todella kaunis ja koko asu on harkittu, mutta puku on liian tavallinen hänelle.

  Madeleine oli todella upea, kuin joku sadun prinsessa!

  Silvian puku on tyylikäs ja väri on upea, mutta puku on aika perus, sellainen eurooppalaisen iäkkäämmän kuninkaallisen rouvashenkilön puku. Vähän tämän tyyppisiä on nähty vuosien mittaan Linnan juhlissakin. Siitä ei pääse mihinkään, että Silvia näyttää 100 % kuningattarelta.

  • Minttu sanoo:

   Silvia näyttää ehdottomasti kuningattarelta myös tällaisessa asussa, joka jonkun muun päällä olisi kyllä ollut aika mitätön esitys. Eli kyllä se niin on, että oli asu mikä hyvänsä, kantajan olemus on aina se tärkein asuste!

   Ja voi että, kun pääsisikin kurkistamaan kuninkaallisten asuvalintaprosessiin – olisi kyllä ihan hurjan kiinnostavaa tietää, miten eri asukokonaisuuksiin päädytään. En usko, että näillä meidän ruotsalaisilla kuninkaallisilla on mitään kokopäiväistä stylistiä, mutta varmasti samat luottohenkilöt auttavat valinnoissa aina tarpeen mukaan.