Taivaalliset vegepullat kikherneistä

tiistai 29. joulukuun 2015

Se, että ruotsalaiseen joulupöytään kuuluu lihapullat, on ollut mielestäni aina vähän outoa. Etenkin, kun niin monet tuntuvat joustavan juuri tässä kohdassa ja tarjolla on, itsetehtyjen sijaan, vähän ”parempia” eineslihapullia.

Meillä on joulua vietetty aina sovelletuin suomalaisin perintein, mutta joulupöytään eksyy useimmiten myös jotain uutta. Tänä vuonna päätimme tehdä tribuutin ruotsalaiselle lihapullaperinteelle herkullisella vegaanilla twistillä. Lopputuloksena oli aivan törkimysmäisen herkulliset, sitruunanraikkaat vegepullat, jotka takuuvarmasti maistuvat myös lihansyöjille. Tosin silloin pitää välttää sanomasta, että nämä olisivat kasvislihapullia, sillä nyt ei mitenkään yritetä jäljitellä lihan makua – pullat ovat taivaallisia ihan sellaisenaan.

Vegepullat kikherne

SITRUUNAISET VEGEPULLAT

Ainekset:

 • 2 dl kuivattuja kikherneitä
 • 1 sipuli
 • 1 teelusikallinen chilijauhetta
 • 1/2 teelusikallista maustepippuria (jauhe)
 • 1/2 teelusikallista valkopippuria (jauhe)
 • 1 ruokalusikallinen vaaleaa soijaa (japanilainen sushi-soija käy hyvin)
 • 3 ruokalusikallista rypsiöljyä (tai jotain, mikä ei juuri maistu) + noin 1 rkl lisää uunissa paistamista varten (paistamiseen voi käyttää myös voita, mutta silloin pullat eivät ole enää vegaaneja)
 • 1 teelusikallinen suolaa
 • 1 sitruuna

Valmistus:

 • Laita kikherneet likoamaan kylmään veteen yön yli.
 • Lämmitä uuni 175 asteeseen.
 • Raasta sitruunan kuori ja purista mehu
 • Laita kaikki muut ainekset paitsi kikherneet tehosekoittimeen ja huruttele tasaiseksi. Lisää kikherneet osissa ja anna pyöriä tehosekoittimessa, kunnes taikina on sopivan tasaista (makuasia, itse tykkään kohtuullisen rakeisesta taikinasta, että on jotain purtavaakin…).
 • Muodosta taikinasta palloja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Roiskuttele päälle ruokalusikallisen verran öljyä.
 • Kypsennä uunissa noin 15 min tai kunnes pullat tuntuvat suht kiinteiltä ja irtoavat helposti leivinpaperista. (Tähän asti pullat voi esivalmistella juhlia varten. FYI)
 • Paista pullat paistinpannulla miedohkossa lämmössä juuri ennen tarjoilua niin, että ne lämpiävät ja saavat kivan värin.

Vegepullat kikherne

Vegepullat olivat aivan älytön suksee meidän joulupöydässä – vaikkeivat niin perinteisen suomalaisia olleetkaan. Seurasin vierestä, kun Peetu kokkaili ja olen aikas luottavainen siihen, että jopa Mintun ei-niin-tottuneilla ruuanlaittotaidoilla pullat onnistuvat. Joulunaikaan tuli myös testattua, että sekä maku että koostumut kestävät hyvin pientä säilytystä ja mikrossa lämmitystä – eli kaiken muun lisäksi vegepullat ovat myös aivan timantti lisä lounaslaatikkoon sopivien ruokien listalle!


6 Responses to “Taivaalliset vegepullat kikherneistä”

 1. Avatar Liisa sanoo:

  Siis eikö kikherneitä keitetä liotuksen jälkeen? Resepti vaikuttaa tosi hyvältä!

 2. Avatar Maisu sanoo:

  Hyviä tuli! Mutta tavallinen halpisblenderi ainakaan ei pysty liotettuihin kikherneisiin, vaan laitoin purkista kun blenderi alkoi kärvähtää.Joskus oon jauhanut liotetut kikherneet väännettävällä lihamyllyllä.
  Laitoin myös sitä soijarouhetta enemmän kun mössö ei pysynyt kasassa.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Varmasti myös sauvasekoitin kävisi muusaamiseen ihan hyvin. Soijarouhetta en ole itse testannut ollenkaan – kuullostaa aika hard corelta… :D :D

 3. Avatar Maisu sanoo:

  Tarkoitin soijajauhoja! Joka tapauksessa sählättykin versio oli hyvää :)