Met-gaala 2016 – parhaat puvut

keskiviikko 04. toukokuu 2016

Yksi muotivuoden tärkeimmistä tapahtumista on jokavuotinen Met-gaala. Olin taas myöhästyä armottomasti töistä aamulla, kun aloin jo ennen sängystä nousemista selata yön aikana Instagramiin ilmestyneitä kuvia.

Met-gaalaa juhlitaan keväällä, kun Metropolitan Museum of Art New Yorkissa avaa uuden fashion-näyttelyn. Tämän vuoden näyttelyn – ja samalla tietty avajaisjuhlallisuuksien – teema on: Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology. Eli jotenkin vapaasti tulkittuna käsityön ja koneellisen valmistuksen eri dimensiot – muoti tekniikan aikakaudella.

Olin aika tohkeissani, kun luin teemasta. Jo silloin vuonna 2007, kun kirjoitin muotitieteen maisteritutkielmaani, oli ensimmäinen työotsikkoni Techno Fashionin ja Wearable Technology -linjalla (siksi blogin arkistoista löytyy vanha ”Techno Fashion” tägikin!). Tutkielma rajautui sitten lopulta ihan muuhun, mutta rakkaus tekniikan ja muodin liittoon on säilynyt.

Siksi olin aavistuksen pettynyt, että niin todella monet olivat päätyneet tulkitsemaan Met-gaalan vuoden teemaa aika stereotyyppisesti ”hopeinen futuristinen robotti-fashionista meets gootti-look” -tyyliin. Ja hei, miten monta Balmain-pukua?? Vaikka tietty hiukan hurmaavaa ja söpöä kuitenkin se, että designer toisensa jälkeen vaikuttaa käyttäneen vuonna 1927 valmistunutta teknologiaa ihannoivaa sci-fi fantasialeffaa, Metropolista, inspiraationsa lähteenä.

Perusteellisen tutkailun ja pohdinnan tuloksena olen valmis julistamaan mielestäni parhaat asut tämän vuoden ”Fashion Oscareissa”.

Beyonce, Givenchy Haute Couture
Beyonce in Givenchy Haute Couture 1

Beyoncen huikea puku on Givenchyn Haute Couture. Ei kovin yllättäen se on jakanut aika paljon mielipiteitä ja jonkun lähes hauskan meeminkin näin, missä asua verrattiin nonparelleilla koristeltuun jätskipuikkoon. Mielestäni mekko on kuitenkin aivan mielettömän upea. Puvussa yhdistyy hienosti viimeisin teknologia, uusimmat materiaalit, käsityö ja klassinen iltapukumaisuus. Kovin moni ei nudea lateksipukua pystyisi kantamaan, mutta Beyonce, jos kuka, pystyy!

Beyonce in Givenchy Haute Couture 2

Olin jo hihkua innosta, että mekon helmikirjailut on osittain LED-valoja. Mutta voihan se olla, että helmet vain loistavat kameran salamissa. Ai että, jos ne kuitenkin olisi pikkuruisia lamppuja!

Ciara, H&M

Ciara - H&M

Sarjassamme ketjumerkit matkalla muodin salonkeihin. Sekä TopShopilla että H&M:llä oli Met-gaalassa useampikin asu. Ihan täysin ilman mitään kotiinvetoa, olen sitä mieltä, että H&M voitti innovatiivisella suunnittelulla, kierrätysmateriaalien oivaltavalla käytöllä ja ylipäätään rohkeammilla vedoillaan tyylikilpailun ihan 10 – 0. Tässä suosikkini H&M:n asuista, Swarowski-kristalliverkkoinen, korkeakauluksinen kokonaisuus, joka ei missään vaiheessa jää juhlan balmainien ja muiden varjoon.

Cindy Crawford, Balmain

Cindy Crawford - Balmain

No, okei, myönnetään, koska se rivien välistä kuitenkin näkyy: olen sitä mieltä, että on aavistuksen rasittavaa, että kovasti ihailemani Balmain nousi tämän vuoden Met-gaalan ”ai sullakin on hopeinen Balmain?” -tyyliksi. Ja siitä vielä piirun verran rasittavampaa on se, että koko Kardashian-Jenner -klaani saapui juhlaan omissa hopeisissa balmaineissaan (äiskällä oli sentään musta). Poikkeuksena koko porukan ainoa jokseenkin uskottava fashion-hahmo, Kendal Jenner, joka oli kyllä tyrmäävä paljastavassa ja futuristisessa Atelier Versace asussaan, mutta ei hänellä silti ole asiaa Mintun parhaiten pukeutuneiden listalle.

Elegantein Balmainin hopeamekoista on ehdottomasti vanhan girl-crushini, Cindy Crawfordin, suomumainen, tyylikkään sensuellein cut-out -yksityiskohdin tyylitelty minilaahuksinen mekko. Ajattelin kyllä, että en kirjoita tätä tänne, mutta tiesittekö, että Cindy Crawford on vain vuoden Minttua nuorempi. I say no more.

Claire Danes, Zac Posen

Claire Danes - Zac Posen 1

Tämän vuoden Met-gaalan upein puku! Kaikissa kategorioissa!

Ei, pääni ei ole todellakaan pehmennyt ihan täysin – enkä ole valinnut Met-gaalan voittajaksi Oscar-gaala -pukua. Claire Danesin upea Zac Posen -mekko on yksi niistä, joihin jäin totaalisesti jumiin aamulla ennenkuin olin edes päässyt ylös punkasta. Upea, puvun klassinen Disney-prinsessamalli tai -väri tai edes kokonaisuuden stailaus ei ollut pääsyy ihastukseeni – vaan se, että tässä futuristisuus nähdään jonain kauniina, unelmaisen ihanana, joka tuo todeksi piirrettyjen elokuvien satumaailman.

Itse uskon paljon enemmän tällaiseen futurismiin ja teknologian huvikäyttöön. Ankara robotti-estetiikka tuntuu jotenkin – anteeksi ranskani – vanhanaikaiselta.

Oli ihan hirmu vaikea löytää Claire Danesin upeasta Zac Posen -mekosta kunnollisia pimeässä otettuja kuvia, mutta tässä nyt sentään pari. Ensimmäisenä on se Instagram-kuva, johon heräsin tänä aamuna.

Claire Danes - Zac Posen 2

Claire Danes - Zac Posen 3

Claire Danes - Zac Posen 4

 

Emma Watson, Calvin Klein

Emma Watson - Calvin Klein

Melkein jätin tällä kertaa Emma Watsonin pois listaltani, mutta viime tipassa muutin mieleni. Stailaus on mielestäni vähän laimea, vaikka jotenkin kai tässäkin on haettu 20-luvun lopun funktionaalista lookia meikissä ja hiuksissa. Sen sijaan mekko on mielestäni varsin cool ja moderni tulkinta perinteisestä gaala-asusta, vaikka kyllähän tässäkin on nähtävissä Metropolis-leffamaiset vibat. Kierrätysmateriaalista valmistetun asun jujuna on se, että laahuksen alla ei olekaan hame, vaan housut.

Olen plärännyt tänään Met-kuvia niin miljoonilta sivustoilta, etten enää löytänyt linkkiä kuvaan, missä Watsonin asu näkyisi edestä. Sikäli harmi, sillä helman alla olevat housut muistuttavat ihan elävästi tyyliltään täkäläisiä rakennustyöläisten reisitaskuhousuja. :D

Zayn Malik, Versace

Gigi Hadid - Tommy Hilfiger Zayn Malik - Versace

Gigi Hadid on mielestäni aika random perinteisen futuristisen tyylisessä Tommy Hilfigerin mekossa. Kainaloinen Zayn Malik robottikäsineen on sen sijaan ihanan hupaisa ja oivaltavan virkistävä poikkeus konservatiivisesti tai klassisesti ”mulla-olis-nää-rikkinäiset-farkut-ja-paha-poika-ilme” -tyyliin pukeutuneiden julkkismiesten joukossa.

Kristen Stewart, Chanel

Kristen Stewart - Chanel

Kristen Stewart päätyi listalleni teemaa kunnioittavan, tyylikkäästi futuristisen meikkinsä ansiosta. En todellakaan tiedä tuleeko ehostus Chanelilta, kuten tuo asu (ihana sekin, mutta ei ehkä kuitenkaan huikea). Hopeaöverit tuntui olevan tämän vuoden Met-gaalan tunnusmerkki ja mielestäni Kristen Stewart hoiti osuutensa todella tyylikkäästi.

Naomi Campbell, Cavalli Couture

Naomi Campbell - Cavalli Couture

Naomi Campbell on upea Cavalli Couture -mekossaan!

Rintsikkamaisia ja korsettityylisiä yläosia oli Met-gaalassa niin paljon erilaisina tulkintoina, että voisi melkein pitää varmana tuonkin ysärityylin paluuta parin vuoden sisään. En ottanut tänne mukaan sen paremmin Alicia Vikanderia kuin Selena Gomeziakaan, vaikka molempien asuja on ainakin joissain medioissa kiitelty. Ehkä en ole vielä valmis taas siihen, että korsetin alle puetaan jotain vaatteenpaa, mutta en kyllä usko, että Naomi Campbellin sijoitus top-listallani olisi kärsinyt, vaikka olisikin.

Nicole Kidman, Alexander McQueen 

Nicole Kidman - Alexander McQueen 1

Nicole Kidman - Alexander McQueen 2

Tulevaisuus ja käsityö, teknologia ja mystiikka. Nicole Kidmanin Alexander McQueenin signeeraama asu on tyyliltään ja muotokieleltään hyvin samanlainen kuin monet muutkin illan gaalan asut. Kuitenkaan en voi olla viehättymättä pukuun kätketyistä hienoisista referensseistä tieteen kehitykseen. Ja siis tuo kristallein kirjailtu, olkalinjaltaan ryhdikäs, lähes läpinäkyvä viitta – I love it!!

Zendaya, Michael Kors

Zendaya - Michael Kors

Upea mekko ja upea tyyli. Saattoi myös päätyä top-listalleni siksi, että kaikki kirkas peilihopea alkoi särkeä silmiä. Mutta onhan tässä niin kaunis leikkaus, hyvä lievästi avaruusasema Alfa -tyylinen stailaus ja kaikki muutenkin kohdallaan.

Jos vain noihin kristalleihin vielä saisi valon…

Kuvat: Vogue.com, Elle.se, Vanityfair.com, Fashionista.com, Popsugar.com


14 Responses to “Met-gaala 2016 – parhaat puvut”

 1. Avatar VMV sanoo:

  Ihanin heittämällä Posen, just ton futuristisen satu-säihkeen tähden :D Tunteilin Vera Wangin sulkien taitavaa laskeutumista (kenen puku? en tmuista) plus Kylien hopeoita, mut muuten nekin samaa vanhaa toistoa kun ennenkin. Ei mitään tajunnanräjäyttävää.
  Viimesen kuvasi mekon leikkaus laahuksineen on mun lempparihahloja misä hyvänsä ˆˆ

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kaiken hopeakimalluksen ja vaatimattoman vilauttelun keskellä Met-gaalan pukukavalkadi tuntui kyllä aika nähdyltä. Madonnakin uskaliaassa bondage-asussaan oli niin 00-lukuinen, vaikka toki respektit siitä, että hän moisen asun pystyy yhä kunnialla kantamaan!

   Se Vera Wangin sulkamainen puku oli muuten Rita Oran päällä. :)

 2. Avatar Ninneri sanoo:

  Ah, Met-gaala on kyl mun suosikki kaikista gaalakauden juhlista, eikä se pettänyt tälläkään kertaa :) Ihana päästä näkemään kunnon revittelyä tylsien Oscareiden jälkeen. Ja sama ykkössuosikki mullakin, Claire Danesin mekko oli ihan mieletön! Kattelin kans Instasta kuvia siitä viime yönä ja huokailin kuinka ihanasti siinä on yhdistetty prinsessahaaveet teknologiaan ilman että mennään ”my big fat gypsy wedding”-liiallisuuksiin.
  Lisäpisteitä ropisee myös erilaisesta siluetista, alkaa jo vähän tylsistyttää kun kaikilla tuntuu olevan toi samanlainen vartaloa nuoleva mekko pienellä (tai vähän isommalla) laahuksella.
  Ja Emma Watson on kans mun parhaiden listalla, Emman tyyli menee yleensä yksiin oman makuni kanssa. Tarttee vielä googletella mitä Jennifer Lawrencella oli päällään, ei Instassa osunut silmään..

  • Avatar Ninneri sanoo:

   Jaa, JLaw ei ollut siellä ollenkaan :( No ihmekös ettei Instassa ollut hänestä kuvia!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Met-gaala on ihan paras! Asut on kuitenkin aina vähän mielikuvituksellisempia kuin esmes Oscareissa. Vaikka en nyt toisaalta mitään karnevaalipukuja kaipaakaan.

 3. Avatar VMV sanoo:

  Emmalle pisteet luomupuvusta :D Sittemminkin noi on videolla eri, Emman tapa liikkua toi puvun eri tavalla esiin kun vahingossa vilkaisin. Jos pukua ei kanna, koko homma kusee. Henkilö herättää puvun eloon – tai tappaa sen.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Pelkkien kuvien katseleminen ei tosiaan kerro koko totuutta siitä, miten joku osaa asunsa kantaa. Tosin ryhti ja yleinen olemus paljastaa kyllä paljon. :)

 4. Avatar S.A. sanoo:

  Hyvät valinnat!

  Kirsten Steward -> Kristen Stewart

  • Minttu Minttu sanoo:

   Oh my… Missähän mun ajatukset on oikein ollut – kuvaan olen kuitenkin saanut neidon nimen ihan oikein! Kiitos huomautuksesta – olen korjannut myös tekstin.

 5. Avatar Pikkuvirheitä :) sanoo:

  Ja tuo viimeinen tähtönen on Zendaya.

  Mun lemppari on kyllä Beyonce (olen lukenut asusta varmaan tusinan meemejä) ja toinen lemppari on Naomi Campbell

  • Minttu Minttu sanoo:

   Siis voi, ei! Pitäisi varmaan opetella oikolukemaan omaa tekstiä… Kiitos huomautuksesta – korjattu myös tekstiin! :)

 6. Avatar Nimetön sanoo:

  Pahoittelen, jos vaikutan nololta fanitytöltä, mutta sun pukuanalyysit on aina hyviä ja perusteellisia, huomaa että tiedät aiheesta enemmän kuin normipulliaiset…tai edes iltapäivälehtien muoti”toimittelijat”. Näitä lukisin vaikka joka päivä, harmi vain ettei vastaavan tason tilaisuuksia järjestetä niin usein.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Aivan ihana kuulla, että tykkäät! Rakastan tehdä tällaisia ”pukuanalyyseja” aina, kun vain joku järkevä mahdollisuus siihen tulee! :)