Mexican Hot Dog

tiistai 10. toukokuu 2016

Santa Maria TexMex

Täytyy tunnustaa, että meillä syödään aika usein texmex-henkistä, nopeasti valmistuvaa kotipikaruokaa. Rakastamme kaikki guacamolea ja jo pelkästään se riittää tekosyyksi pitää kunnon tortilla-illallinen.

Perussetti on joko se, että levitämme pussillisen tortilla-chipsejä pellille, päälle reilusti juustoraastetta (goudaa löytyy yleensä kaapista) ja purkillinen salsaa. Muutama minuutti uunissa grillivastuksen alla ja herkullinen – Netflix-tölläykseen hyvin soveltuva – illallinen on valmis. Kyytipojaksi tietty supersuuri kulhollinen guacamolea. Tai sitten se, että käärimme tortilla-lättyjen sisään ihanaa, useimmiten pääasiassa vegeä kastiketta, salsaa, tomaattihakkelusta, ranskankermaa ja kasapäin guacamolea of course.

En ole missään tapauksessa kyllästynyt perinteisiin tex-mex -herkkuihimme, mutta kun Indiedays yhteistyössä Santa Marian kanssa haastoi kehittelemään uusia, helppoja ideoita otsikolla ”No more boring meals!” olin heti innoissani mukana.

Santa Maria TexMex

Viime viikonloppuna meillä täällä Tukholmassa oli – samoin kuin tietääkseni myös suurimmassa osassa Suomea – aivan mielettömän ihanat kesäkelit. Sen kunniaksi fiksailimme kesäolohuonettamme, parveketta, kesäkuntoon ja testiajoimme pikkuruisen grillimme. Meillä on tosiaan sallittua grillata parvekkeella ja monet niin tekeekin. Itselläni on hiukan sellainen olo, että mitään kovin massiivista grilliä en halua hankkia ja että mielelläni pidän grillaushetket aika simppeleinä ja nopeina. En yksinkertaisesti halua ärsyttää naapureita, vaikka järjestyssäännöt olisivatkin puolellani.

Grillauskauden avajaisiin hankittiin muutama laadukas, raakana myytävä salsiccia-makkara (Italia). Oikeastaan siis illan aterian nimen olisi pitänyt olla ”Around the World Hot Dog” – etenkin kun lähikaupasta ei löytynyt sen paremmin meksikolaista Coronaa kuin Soliakaan – ja piti tyytyä janon sammutuksessa saksalaiseen versioon – lisäksi tulisuuden pehmentäjänä ei ole turkkilaisen jogurtin voittanutta.

Santa Maria TexMex

Eli parvekkeen-siivous-ja-kesäkukkien-istutus -lauantain illallinen koostui yksinkertaisuudessaan meksikohenkisistä hotdogeista. Tarvikkeina:

 • grillattua salsiccia-makkaraa (meillä oli melkoisen pikanttia jalapeno-salsicciaa, mutta mikä tahansa muukin, myös vege-versiot, käy!)
 • mini tortilla wrap
 • taco sauce (medium tai hot)
 • chunky salsa (medium tai hot)
 • turkki-jogurttia (taittamaan mahdollista tulisuutta)
 • avokado-hakkelusta

Santa Maria TexMex

Avokado-hakkelus on alunperin meidän perheessä Peetun kehittelemä salaattimainen muunnos tavallisesta guacamolesta. Tykkään perusversiosta tosi paljon, mutta joskus on jotenkin ihanampaa, kun yleensä melkein kastikemainen guacamole tarjoillaankin freesinä salaattiversiona.

Eli meksikolaiseen hotdogiin tarvitaan: yksi grillattu makkara/hotdog (mielellään tulinen – ja vege-makkarat käy tosi hyvin myös!), pari-kolme ruokalusikallista avokado-hakkelusta, yksi Santa Maria -minitortilla, 2-3 rkl Santa Maria Chunky Salsa & Taco Sauce -kastikkeita, 2-3 rkl turkkijogurttia (tai muuta vastaavaa).

Santa Maria TexMex

AVOKADO-HAKKELUS

Ainekset:

 • 1 kypsä avokado
 • kourallinen maukkaita pikkutomaatteja
 • 1/2 ruukkua tuoretta korianteria
 • 1/2 limen mehu
 • suolaa
 • pippuria myllystä
 • (tuoretta chiliä)

Valmistus:

Hienonna tuoreet yrtit, pilko avokado ja pikkutomaatit – sekoita kulhoon. Purista limen mehu ja sekoita se hakkelukseen. Mausta suolalla ja rouhitulla pippurilla.

Mikäli makkara on miedon makuinen, voi avocado-hakkelusta hyvin maustaa pieneksi pilkotulla tuoreella chilillä.

Santa Maria TexMex

Parvekekausi on avattu!

Aina välillä tulee sellainen olo, että olisin muka kateellinen niille, joilla on kaunis mökki puhtaan suomalaisen järven rannalla. Ja täytyy kyllä tunnustaa, että harvat, vain kesään liittyvät, muistot ovat yhtä rakkaita kuin ne, kun olen saanut saunoa ja uida Tinnin mökillä Saarikylissä (Roineessa!) – tai muualla Tampereen lähellä olevista kirkasvetisistä järvistä.

Silti huomaan aina uudelleen, että elämä on heittänyt mut juuri sellaiseen paikkaan asumaan, että vain ihan minimaalisella vaivalla saan ympättyä kaikki mökkielämän ja city-elämän hyvät puolet juuri tähän, missä olen juuri nyt. Ihan oikea luonto (Hellasgårdenin luonnonpuisto) ja järvi on vain muutaman askeleen päässä takaoveltani. Niin ihanaa, olen vilpittömästi rakastanut asua juuri tässä osoitteessa siitä lähtien, kun muutin tänne ja tsemppaan kyllä, että en alkaisi ”kotisokeaksi”.

Mutta jos totta puhutaan, kunnollista saunaa en kyllä täältä ole löytänyt. Ja siksi kai aina Suomessa pitää päästä saunomaan, vaikka finne-mittakaavalla en todellakaan ole mikään supersaunoja!

Santa Maria TexMex

Meksikolainen hot dog taisi kyllä tämän ex-tempore -testikerran jälkeen päätyä ihan vakituiseen ”mitä-tänään-syötäis” -repertuaariin. En ole oikeastaan ikinä tykännyt siitä pullaleivästä, joka on perus-hotdogin perusta. Mini-tortilla on huomattavasti helpompi ja herkullisempi ja jos nyt ihan totta puhutaan, testi oli sen verran onnistunut, että tästä lähtien meillä tarjotaan aina hot dogit mini-tortillassa – eikä jossain väsyneessä sämpylässsä.

Ja aina ei tosiaankaan tarvitse viritellä grilliä – hotdogit lämpenee kyllä hellalla ihan yhtä hyvin!


Comments are closed.