Junalla Pietariin!

tiistai 31. toukokuu 2016

Pietari Allegro

Nyt on kotiuduttu ikimuistoiselta ja hyvin kompaktilta Pietarin matkalta kameran muistikortti täynnä kuvia (siis kirjaimellisesti! En muista milloin viimeksi olisi käynyt niin, että kamera herjaa ”card full”) ja monta elämystä ja kokemusta rikkaampana. Reissu oli tosiaan osa Indiedaysin ja VR Allegron yhteistyökampanjaa.

Itse matka tuli itselleni sellaiseen aikaan, että kalenteri oli jo valmiiksi täynnä ja oikeastaan ei olisi tosiaankaan pitänyt lisätä siihen enää mitään. Toisaalta rakastan matkustamista, uusiin paikkoihin ja elämäntyyleihin tutustumista sekä – myönnetään – myös ihan reissussa olemista. Lisäksi junalla liikkuminen on aina ollut yksi lempparitavoistani matkustaa. Bussissa tulee helposti huono olo, jos yrittää tehdä yhtään mitään muuta kuin tapittaa eteensä tai ikkunasta ulos ja lentokoneen ilmanpaine & ilman kuivuus aiheuttaa pöllön olon jo lyhyilläkin välimatkoilla. Lisäksi sisäisen maailmanparantajani sielussa junamatkailu tuntuu hyvältä ihan jo vain ympäristöä ajatellen.

Pietari Allegro

Viime perjantaina iltapäivällä hypättiin siis Emilian kanssa junaan, päämääränä Pietari.

Jos nyt ihan totta puhutaan, en ole varmaan milloinkaan valmistautunut etukäteen näin heppoisesti matkalle lähtöön. Silloinkin, kun olen ollut reissussa ystäväni supermatkanjohtaja Tinnin kanssa, olen kuitenkin tehnyt edes jonkin verran omaakin ennakkotutkimusta. Tällä kertaa elämässä oli meneillään niin hektinen vaihe, että pakollisten viisumihässäköiden lisäksi ehdin vain ristiintaulukoida hiukan hyviä ja kivoja ravintoloita – muuten ainoa etukäteisinfoni oli teiltä saamani vinkit (kiitos! Niistä oli todellakin paljon iloa!).

Pietari Allegro

No, hätä ei ollut ollenkaan tämännäköinen! Allegrossa pidetään huolta huithapelimmastakin matkailijasta. Normaalien junapalveluiden lisäksi matkan aikana junassa kiertää rahanvaihtohenkilö, jolta voi ostaa ruplia joko käteisellä (euroilla) tai pankkikortilla. Luottokortit eivät käy. Ja jos matkakassa tuli poikkeuksellisesti yliarvioitua voi ylimääräiset ruplat vaihtaa paluumatkalla takaisin euroiksi. Superkätevää!

Pietari Allegro Pietari Allegro

Venäjälle kun ollaan menossa, ei ole mikään yllätys, että eteen lyödään kaikenlaista lippusta ja lappusta täytettäväksi. Junassa jaettavasta Allegro-lehdestä löytyy onneksi hyvät ohjeet kuponkien täyttämiseen. Samaisesta lehdestä bongattiin myös monta hyödyllistä käytännön vinkkiä visiittiämme varten.

Täytyy sanoa, että kolmen ja puolen tunnin junamatka oli juuri passeli aika viikonloppureissun suunnitteluun. Jos matkaan lähtikin ihan täysin valmistautumattomana, oli tilanne Pietariin saavuttaessa ihan toinen. Hyvänä apuna toimi junan maksuton wi-fi, jonka ansiosta nähtävyyksien surffailu onnistui moitteetta.

Pietari Allegro 6 Pietari Allegro

Allegron ravintolavaunu oli positiivinen yllätys! Tai no, en kyllä ole ollut vuosikausiin minkään VR:n junan ravintolavaunussa, mutta mielikuvani tarjolla olevasta ruuasta on tasoa elmukelmun alla nahistuva lihapullaleipä. Ehkä nykyään kaikkialla tarjoillaan samanlaista, oikeasti hyvää lounasruokaa, mutta mielestäni Allegron tarjonta ansaitsee ihan  erityismaininnan. Emilian lohikeitto ja minun fetasalaatti olivat superherkulliset ja ihanaa ruisleipää sisältävä leipäpaketti aivan erinomainen. Taivaalliselta tuoksuvassa keitossa oli enemmän lohta kuin perunaa ja salaatti oli rapea, raikas ja erittäin runsastäytteinen.

Matkakohteena Pietari on todella kiinnostava. Palaan vielä varsinaisiin Pietari-vinkkeihin, mutta tässä muutamia juttuja, jotka on hyvä ottaa huomioon jo reissua suunnitellessa.

Pietari Allegro

Taksilla kulkeminen

Tässä Emilia seisoo Suomesta tulevan junan aseman sivustalla, siinä mistä tullaan ulos, kun juna saapuu Pietariin. Takana näkyy rivi takseja ja kuskit tyrkyttävät varsin innokkaina palveluitaan junasta ulos tuleville matkailijoille.

Monesta suunnasta meitä varoiteltiin ottamasta tuntematonta taksia – ja samaa sanoi kyllä maalaisjärkikin, kun pääsimme paikalle. Etäisyydet on Pietarin kokoisessa suurkaupungissa kuitenkin helposti arvioitua pidemmät, joten etenkin matkalaukun kanssa on yleensä mukavampaa, jos on joku kuljetus. Terveisin nimim. ”kaksi ja puoli tuntia kävellen matkalaukkua hotellille perässään kiskonut”.

Eli kokemuksesta viisastuneena sopisin hotellini kanssa, että he hoitavat taksin, joka tulee hakemaan minut ja pakaasini juna-asemalta. Taksi ei maksa juuri mitään, mutta ummikkona asian hoitaminen vasta paikanpäällä tuntui mahdottomalta tehtävältä. Etukäteen tilattuja takseja tai paremminkin kuskeja nimikylttien kanssa, oli junaa vastassa pilvin pimein. Eli tuntuu, että tuo on ihan normaali käytäntö siellä.

Pietari Allegro

(kuva, Emilia)

Hotellin sijainti

Kuten sanoin, etukäteisvalmisteluni olivat äärimmäisen olemattomat. Silti hävettää hiukan tunnustaa, että odotin jotain maksimissaan Helsingin kokoista, helposti käveltävää kaupunkia. Nopea visiitti interwebsin ihmeelliseen maailmaan kertoi, että Pietari on kaksi kertaa Tukholman kokoinen, asukasluku melkein yhtä paljon kuin koko Suomessa. Eli ei siis mikään ihme, että välimatkat ovat parhaimmillaankin aika jäätävät.

Suosittelen siis tarkistamaan vielä kolmannenkin kerran, että majapaikka sijaitseen niillä hoodseilla, missä olette ajatelleet muutenkin viettää aikaa. Meidän hotelli, Rossi Hotel & Spa oli ihan mukava, mutta sijainti kaukana julkisten liikennevälineiden linjoilta ja noin 45 min kävelymatkan päässä pääkadulta, ei ollut ehkä ihan se optimaalisin, kun aikaa oli käytettävissä vain yhden viikonlopun verran.

Pietari Allegro

Palaan tosiaan vielä varsinaisiin matkailuvinkkeihin, mutta vaikka hotellimme ei ollutkaan sijainniltaan ihan täysin optimaalinen, pääsimme sen ansiosta kurkistamaan hiukan arkisempaan pietarilaiseen elämään. Aina uuteen paikkaan matkustaessani haluan toki nähdä kaikki nähtävyydet (ja niitä Pietarissa todellakin riittää!), mutta myös paikallisen elämänmenon aistiminen antaa mahtavia elämyksiä.

Allegrolla viikonlopun mittainen – tai miksei pidempikin – Pietarin reissu onnistuu tosi vaivattomasti. Suosittelen lämpimästi, jos vaikka kesälomasuunnitelmissa on viikonlopun mittainen aukko. Liputkaan (alk. 40 €) eivät ole pahan hintaiset: lippuvarauksiin tästä.

Pietari Allegro

Kiinnostaako Pietari?

Nyt olisi niin huippu juttu tiedossa, että saan arpoa kahden hengen Allegro-lippupaketin (arvo 240 €) Pietariin!!

Voit osallistua arvontaan vastaamalla tämän postauksen kommenttiboksiin kysymyksiin:

 • Oletko koskaan käynyt Pietarissa?
 • Jos olet, mikä on suosikkikohteesi siellä?
 • Mitä haluaisit nähdä ja kokea, jos menisit ensi kesänä Pietariin?

Kaikki viimeistään maanantaina 6.6.2016 klo 23.59 jätetyt vastaukset osallistuvat arvontaan! Tarkemmat kilpailusäännöt löytyy täältä.


118 Responses to “Junalla Pietariin!”

 1. Avatar anna s. sanoo:

  En ole koskaan käynyt, mutta olisi mahtavaa päästä sinne :) Usein olen miettinyt tuota mahdollisuutta, kun junallakin kerta pääsee, mutta vielä en ole päässyt :)

 2. Avatar Augusti sanoo:

  Olen käynyt kaksi kertaa pikareissulla, Verikirkko oli ehdoton suosikki. Seuraavalla kerralla haluaisin tutustua Pietarin puistoihin ja palatseihin, ja ehkä myös herkutella venäläisellä ruoalla.

 3. Avatar Nohna sanoo:

  Olen käynyt parikymmentä kertaa, mutta aina työn puolesta.
  Ei sieltä vaan voi nimetä suosikkikohdetta, kaikkea koettava aja nähtävää on niin paljon. Ehkä jokusen pidemmän työreissun jälkeen suosikkikohde on kuitenkin ollut suomalainen juna Pietarin asemalla :)

  Valkeiden öiden risteilyt ja avatut sillat ovat haavelistalla. Toivottavasti toteutuu :)

 4. Avatar Pau sanoo:

  Olen käynyt Pietarissa kaksi kertaa ja aivan ihana kaupunki! Pakollisia kohteita ainakin Talvipalatsi ja Iisakin kirkko, sekä Nevskin varrella kävely. :)

 5. Avatar hilkka sanoo:

  Olen kerran käynyt nuoruusvuosinani Pietarissa ja olisi kiva nähdä se uudestaan. Onkohan paikka muuttunut? :)

 6. Avatar Tuija sanoo:

  Pietari on vielä kokematta. Ja kyllähän ne perinteiset nähtävyydet olisi nähtävä.

 7. Avatar Tanjuska sanoo:

  En ole koskaan matkustanut Pietariin tai Venäjälle muutenkaan.
  Haluaisin ehdottomasti Talvipalatsiin! Ja aistia kaupungin tunnelmia muutenkin.

 8. Avatar *Minna* sanoo:

  Hei,

  Venäjä on minulle tuntematon maa, joten niin on Pietarikin. Siellä on varmaan niin paljon nähtävää, ettei yhtä mielenkiintoista paikkaa pysty sanomaan. Maatuskoja ja ikoneita lähtisi varmasti mukaan! Olisi jännää jos voisi sanoa perheelle, että lähdetään Pietariin! Kenethän saisin mukaan ;)

 9. Avatar Anne sanoo:

  En ole käynyt mutta haaveissa on ollut jo vuosia. Talvipalatsi olisi ehdoton ykköskohde!

 10. Avatar Leona sanoo:

  Oi, ihania juttuja Pietarista, niin kovin haluaisin matkaan :-) Kaupungin läpi risteilevät kanavat olisi ihana nähdä.

 11. Avatar Siru sanoo:

  Haluaisin nähdä Iisakin kirkon ja Emeritaasin.

 12. Avatar Anna sanoo:

  Pietarissa ei ole koskaan tullut käytyä, mutta ehdottomasti haluaisin päästä ihastelemaan kaunista arkkitehtuuria. Myös venäläistä balettia olisi ihan mahtava päästä katsomaan.

 13. Avatar AnnA sanoo:

  Pietariin tahtoo hän.Ja mies mukaan.En ole koskaan käynyt vaikka noinkin lähellä on.Talvipalatsi kiinnostaa kovasti.Iisakin kirkkokin vaikuttaa näkemisen arvoiselta.

 14. Avatar Jussi sanoo:

  Olen kerran käynyt Pietarissa laivalla. Eremitaasi on ehdottoman upea! :) Haluaisin nähdä Jusupovin palatsin sisältä. Viimeksi tuli vain käytyä sen edessä.

 15. Avatar Laura sanoo:

  Olen käynyt kerran, Pietarin kirkko oli upea! Kesäreissulla haluaisin kanavaristeilylle.

 16. Avatar Anu sanoo:

  Olen käynyt Pietarissa kesällä 2004. Pietarhovi ja kantosiipialusmatka sinne jäivät mieleen (alus törmäsi johonkin ja jännitimme kestääkö se ehjänä perille). Eremitaasi kiinnostaisi vielä kovasti nähdä.

  • Avatar Tia sanoo:

   Olen kerran käynyt Pietarissa ja paljon jäi vielä nähtävää. Balettiin olisi kiva mennä, tietysti Eremitaasiinkin.