Makuuhuoneunelmia

keskiviikko 29. kesäkuu 2016

Makuuhuone 1

Karkki muuttaa tänään pois opiskelijakämpästään. Se sysää liikkeelle tapahtumaketjun, jonka lopputuloksena on se, että vihdoinkin, v i h d o i n k i n, muutan isoon makuuhuoneeseen ja vain satunnaisesti kotona majailevat lapsukaiset saavat käyttöönsä asunnon pienen makkarin.

Ja vaikka messuankin ”vihdoinkin”, en voi syyttää ketään muuta kuin itseäni siitä, että huoneiden vaihto tapahtuu vasta nyt. Toisaalta olen viihtynyt ihan hyvin pikkuhuoneen pesämäisessä tunnelmassa, toisaalta olen kai pitänyt alitajuisesti kiinni siitä illuusiosta, että tytöt muka ei olisi muuttanut vielä kokonaan pois kotoa.

No, joskus asioiden on annettava ottaa se aika, minkä ne vaativat.

Nyt on edessä kahden huoneen raivaus ja ainakin isomman makkarin pintaremppa. En ole mikään suuri sisustajaihme, joten tunsin tarpeelliseksi kerätä vähän inspiraatiota saadakseni osviittaa siitä, millaisen huoneen itselleni haluan.

Makuuhuone 2

Mikään perusteellisen tyhjän valkoisen minimalismin ystävä en ole ollut koskaan, mutta vierastan myös liian täyteen ahdettua ja ylenpalttisesti tekstiileillä peiteltyä tilaa. Unelma olisi asua vanhassa vuosisadanvaihteen talossa, jossa ikkunaruudut, leveät ikkunalaudat, lautalattiat ja mieletön huonekorkeus tekisi jo noin puolet sisustuksen kokonaisilmeestä ihan itsekseen.

2000-luvun puolivälissä rakennetun talon asunnossa ei ole ihan samaa charmia. Kaikkein romanttisimmat yksityiskohdat, kuten antiikkinen kristallikruunu katossa, joka näyttää ihanalta vanhan talon tunnelmassa, saa nyt jäädä haaveeksi. Se ei todellakaan näyttäisi siltä, miltä toivon, näissä meidän nykyisissä puitteissa.

Makuuhuone 3

Sen sijaan vihreät seinät on aivan pakko saada! En edes oikein tiedä mistä olen pakkomielteeni hankkinut, mutta en osaa kuvitellakaan uutta makuuhuonettani ilman vihreitä seiniä.

Sävyn valinnan kanssa on hankalampaa. Kuvittelin jo päättäneeni yhden tietyn vihreän sävyn, mutta Peetun mukaan se on isona pintana liian viileän sävyinen ja ehkä myös hiukan tumma. Huone ei ole mikään jättikokoinen vaan ihan standardi kerrostalokämpän ”vanhempien makkari”. Oliskohan kokoluokka siis jotain 11 neliön kieppeillä, ehkä jopa alle sen.

Valoa huoneeseen tulee yhdestä, ei kovin isosta ikkunasta. En kutsuisi tilaa sen paremmin valoisaksi kuin pimeäksikään. Toisaalta makuuhuoneen ei mielestäni tarvitsekaan olla mitenkään älyttömän valoisa. Katto on hiukan standardia korkeammalla, mikä lisää vähän tilantuntua.

Jossain vaiheessa mietin, että maalaisin vain yhden seinän vihreäksi ja muut valkoiseksi. Se tuntuu kuitenkin hiukan kulahtaneelta ja tylsältä ratkaisulta. Haluan siis kaikki seinät vihreäksi – tietäisinpä vain minkä sävyiseksi ja mistä ylipäätään kannattaisi alkaa oikean värin selvittäminen. Maalikaupoista saa varmaan värikarttoja (mistä ihmeestä löydän maalikaupan?), mutta eikös ne ole sellaisia puolen tulitikkuaskin kokoisia väriruutuja? Miten sellaisen perusteella osaa päättää koko huoneen värityksen?

Makuuhuone 4

Makuuhuone 8

Makuuhuone 9

Toinen must, minkä ehdottomasti haluan, on erilaisista rakkaista tauluista koostettu seinä sängyn päätyyn. Tiedän kyllä, että tuo alkaa olla jo vähän liiankin nähty sisutuskikka, mutta ei voi mitään. Tosin sen sijaan, että marssisin johonkin julistekauppaan ja hankkisin nipun toisiinsa sointuvia kuvia (ja mietelauseita!) valmiiksi kehystettyinä, varastoistani löytyy vuosien mittaan kertyneitä itselleni hyvin arvokkaita ja tärkeitä juttuja, jotka haluan ripustaa kunniapaikalle makuuhuoneeseeni.

Tosin ei ole mitään hajuakaan, onko aarteistani koostettavissa millään mittakaavalla harmonista kokonaisuutta, joten pidätän itselläni oikeuden täydentää kuvaseinääni jollain tarkkaan harkitulla, Fotografiskasta tai Moderna Museetista hankitulla taidejulisteella. Vaikka ongelmani taitaa olla melkein päinvastainen – kuvia on niin paljon, että ei ole mitään järkeä tunkea niitä yhdelle seinälle. (kuuletteko kuinka remontti laajenee jo ennenkuin on alkanutkaan?)

Makuuhuone 5

Makuuhuone 6

Makuuhuone 7

Lupaan ottaa makuuhuoneesta myös ”ennen” -kuvia. Juuri tällä hetkellä siellä vallitsee kuitenkin aivan totaalinen kaaos kaiken muuttohässäkän ja juhannuksen reissailujen vuoksi. Pyykkäystä odottavat vaatekasat ja avonaisina retkottavat matkapakaasit kun ei nyt kuitenkaan ole kuulunut huoneen normaaliin sisustukseen.

Tällä hetkellä ison makkarin seinät on täynnä (Ikean) tumman puun väristä hyllyä mustilla (Ikean) takorautakannattimilla kiinnitettynä. Se ei ollut aikoinaan mikään varsinainen sisustusratkaisu. Hyllylevyä löytyi metrikaupalla vanhasta kodista muuttaessamme, samoin ziljoona kannatinta. Karkki ja Peetu jakoivat huoneen ensimmäiset vuodet ja tarvitsimme kipeästi lisää säilytystilaa.

Nyt haluan ottaa hyllyt alas. Peilin lisäksi seinille ei tule kuin tauluja (ja ehkä oven taakse piiloon pari koukkua…).

Aavistuksen kyllä tuntuu huteralta ajatus, että miten ihmeessä saan seinät sileäksi maalaamista varten, kun kaikki paikat on täynnä hyllynkannattimia varten propattuja reikiä. Vanhat tapetitkin pitäisi kai poistaa? Noo, eiköhän Youtubesta löydy tutoriaalit näihinkin puuhiin – ja kai sitä maalarin tyttärellä on tietotaito ihan verenperintönä?

Makuuhuone 10 Makuuhuone 11

Suoraan sanottuna kyllä pikkuisen hirvittää, että mitähän tästä kaikesta tulee, mutta toivottavasti työ tekijäänsä opettaa tässäkin. Nyt vain pitäisi keksiä, että mistä täältä voi ostaa maalia ja muita sellaisia pikkujuttuja. Sitä raivaamisen määrää, kun tyhjennämme kaikki lasten romut ja setvimme allekirjoittaneen aarrekätköt, en edes halua ajatella.

Silti jotenkin jo nyt tuntuu ihan mahtavalta saada muuttaa uuteen makuuhuoneeseen. Vähän kuin saisi uuden alun. Löytäisi nyt vain sen oikean vihreän…

Kuvien lähteet ja linkit täältä (+ paljon lisää kuvia!)


8 Responses to “Makuuhuoneunelmia”

 1. Avatar Sara S sanoo:

  Ihania ideoita ja kuvia ! Musta vihreä kuulostaa hyvältä, ihan sinun näköiseltä. Tauluseinä on kiva idea, omani on tosin jäänyt olohuoneen hyllyn päälle keskeneräisenä, osa tauluista puuttuu, kuvat vaihtuu, enkä raaski porata seinään reikiä :D

  • Minttu Minttu sanoo:

   Tosi kivoilta näyttää myös sellaiset hyllyjen päälle kerätyt taulukollaasit. Ja olisi kieltämättä hiukan iisimpi ratkaisu kuin seinien poraaminen. Saa nyt nähdä, miten meikäläisen suurten suunnitelmien käy. Voi olla, etten saa ainuttakaan reikää järkyttävän kovaan teräsbetoniseinään porattua. :D

 2. Yhden seinän maalaaminen vihreäksi olisi ehkä hieman pliisu ratkaisu. Sen sijaan kaikki seinät vihreinä, IHANA. Oikein kateus iskee. En ole koskaan tullutkaan ajatelleksi, että vihreät makkarin seinät voisivat olla noin harmonisia kuin linkkaamissasi kuvissa. Lähinnä olen haaveillut iltahämärässä kotikadulla stalkkailessani naapurini viininpunaisista olohuoneen seinistä, mutta mintunvihreäharmaaseen vivahtavat seinät ovat kyllä liian täydellistä ollaksen totta.

  • Minttu Minttu sanoo:

   No siis eikö olekin!? Aikaisemmin kuvittelin aina, että haluan ehdottomasti jotain valkoista tyyliin Stockholms vitt – tai sitten jotain hentoa laventelia – mutta nuo vihreät on vienyt ihan täysin mennessään! :D

 3. Avatar L8 sanoo:

  Hei suosikkibloggaajani :)! Uusimmassa Deko-lehdessä oli sopiva kikkakolmonen, neuvonelonen ja vinkkivitonen taulukollaasiin liittyen: ”Taulut kiinnitettiin Command-taulunkiinnitystarroin, jotka kantavat jopa 5,4 kilon painoisia tauluja. Jos vaihdat taulun paikkaa, uusi vain seinään kiinnitettävä vastatarra. Irrotettaessa tarroista ei jää seinäpintaan mitään jälkiä.”

  • Minttu Minttu sanoo:

   For reals!?! Kuullostaa melkeinpä liian hyvältä ollakseen totta!! Suurkiitokset vinkistä!!

 4. Avatar lahtiska sanoo:

  Hei! Meinasin tulla vinkkaamaan noista samoista Command-tarroista. Kiinnitysohje pitää lukea huolella, mutta hyvin ovat ainakin tähän asti pitäneet. Jään mielenkiinnolla seuraamaan makuuhuoneprojektin etenemistä!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kuullostaa tosiaan erittäin hyvältä! Nyt on kyllä kotona sellainen kaaos, kun tytöt tyhjensivät ”lastenhuoneen” kamoistaan. Mutta Kyllä siitä vielä hyvä tulee! :)