Mehevä kasvislasagne

sunnuntai 28. elokuun 2016

Kasvislasagne

Lasagne on varmasti yksi maailman kiitollisimmista ruuista valmistaa. Sitä tulee helposti – tai ainakin samalla vaivalla – suuri määrä, se kestää hyvin säilytystä ja pakastamista, enkä näin äkkiseltään keksi ketään, joka ei tykkäisi tuosta ihanan mehevästä pastaherkusta.

Peetu on meillä yleensä lasagne-kuningtar ja neidon tekemä huippuherkullinen kukkakaalilasagne on ollut jo täälläkin esittelyssä. Itselleni suurin haaste valmistusvaiheessa on saada bechamel-kastike onnistumaan. Voin kertoa, että pienikin kärähtäminen pilaa koko annoksen.

Tinnin The Syntymäpäivillä elokuun alussa tarjottiin kasvislasagnea, jossa oli valkokastikkeen sijaan käytetty creme fraichesta ja parmesan-raasteesta tehtyä sekoitusta. Synttärilasagne oli aivan älyttömän hyvää ja bechamel-kastikkeen keittelyn jääminen pois inspiroi tämän viikon arkiruoka-/lounaslaatikko-ohjeeseen. Koko homman perusta ja ydin on mehevän maukas, intensiivisen tomaattinen kasviskastike, jonka keittelyyn kantsii varata ainakin pari tuntia aikaa.

Kasvislasagne

MEHEVÄ KASVISLASAGNE

(ainakin 8 annosta, kantsii valita reilun kokoinen uunivuoka)

Ainekset:

 • 3 purkkia creme fraichea á 2 dl
 • 100 g hyvää parmesan juustoa
 • paketti lasagne-levyjä
 • pari desiä juustoraastetta, esim. goudaa
 • 3 purkkia hyvää tomaattimurskaa
 • kesäkurpitsa
 • munakoiso
 • 5 – 6 porkkanaa
 • 3 isoa portabello-hattua
 • 250 g shiitakesieniä
 • 2 isohkoa sipulia
 • (2 dl punaviiniä)
 • 1 tl kuivattua basilikaa
 • 1 tl kuivattua timjamia
 • sokeria
 • suolaa
 • ketsuppia
 • pippuria myllystä

Valmistus:

”Bechamel”-kastike: raasta parmesan juusto ja sekoita creme fraicheen. Mausta ripauksella suolaa.

Tomaattikastike: pilko sipulit ja kuullota tilkassa öljyä. Kaada päälle tomaattimurska, mausta suolalla, ripauksella sokeria ja parilla ruokalusikallisella ketsuppia. Rouhi päälle mustapippuria maun mukaan. Anna muhia miedossa lämmössä pitkään, mieluiten parisen tuntia. Lisää loppuvaiheessa basilika ja timjami sekä halutessasi pari desiä punaviiniä.

Pilko kasvikset ja sienet. Freesaa ne erikseen pannulla, suolaa ja pippuroi maun mukaan. Lisää rapeat, mutta kypsät kasvikset ja sienet tomaattikastikkeeseen.

Laita isoon uunivuokaan alimmaksi kerros tomaattikastiketta, sitten kerros lasagne-levyjä ja lopuksi creme fraichea. Tee päälle toinen kerros samalla tavalla niin, että päällimäiseksi jää kerros creme fraiche -sekoitusta. Ripottele päälle hyvää juustoraastetta. Kypsennä 180 asteisessa uunissa noin 40 – 45 minuuttia. Lasagnen kantsii antaa vetäytyä vielä 5 – 10 minuuttia sen jälkeen, kun se on tullut uunista. Jos vain malttaa!

Kasvislasagne

Lasagne on – jos mahdollista – vieläkin parempaa seuraavana päivänä. Siksi se sopii erinomaisesti lounasevääksi. Ohjeesta tulee aika massiivinen määrä ruokaa, joten osa kantsii laittaa annospakattuna pakkaseen.

Jostain syystä lasagne pärjää tosi hyvin pakkasessa, vaikka muuten pasta ei mielestäni ole mitenkään optimaalista pakastukseen. Säilyyhän tuo ihan hyvin jääkaapissakin, mutta jos ei halua syödä ihan koko viikkoa samaa ruokaa, pakastus on hyvä vaihtoehto.

Kasvislasagne

Muutenkin tykkään siitä, että pakastimessa on vähän erilaisia ruokia. Sitä voi sitten vähän fiiliksen mukaan päättää aamulla, että mitä sitä tänään tekisi mieli syödä!


Comments are closed.