Kermainen sinisimpukkakeitto

keskiviikko 23. marraskuun 2016

img_0657

Tämän viikon lounaslaatikkoon, tai -purkkiin paremminkin, kokkaillaan ylellisen oloista sinisimpukkakeittoa. Karkki teki tuota vain muutama viikko sitten ihan tavallisen arki-illan päivälliseksi, mutta ihastuimme siihen niin kovasti, että olen tehnyt itse samaa jo parikin kertaa sen jälkeen.

Periaatteessa sinisimpukkakeitto ei ole kuin päivitetty versio Maailman parhaasta lohikeitosta, mutta sinisimpukoiden ansiosta se on jo visuaalisesti ihan eri maata. Juuri näyttävyytensä vuoksi se sopii mielestäni myös mainiosti juhla-ateriallekin. Miksei vaikka alkukeitoksi uuden vuoden illalliselle.

img_0658

KERMAINEN SINISIMPUKKAKEITTO
(2 – 3 annosta ja 2 lounasta)

Ainekset:

 • 500 g kiinteitä perunoita
 • 4 porkkanaa
 • 500 g valmiiksi keitettyjä kuorellisia sinisimpukoita (pakaste)
 • 400 g turskafileitä
 • 2 valkosipulinkynttä
 • 1 rkl voita
 • 1 1/2 dl kermaa
 • 3 rkl kalafondia (tai 2 kalaliemikuutiota)
 • 1 pieni purkki maissia
 • 250 g rasia pikkuisia luumutomaatteja
 • 1 ruukku tuoretta tilliä
 • 2 tl cayennepippuria
 • 1/2 tl timjamia
 • 1 laakerinlehti
 • suolaa
 • pippuria myllystä
 • vettä

Valmistus:

 • Aloita sulattamalla sinisimpukat. Kuori ja kuutioi perunat ja porkkanat. Kuori ja hienonna valkosipuli ja paista alhaisella lämmöllä voissa kunnes silppu tuntuu pehmenevän. Lisää cayennepippuri, timjami sekä laakerinlehti ja paista vielä hetki. Lisää peruna- ja porkkanakuutiot, sekä niin paljon vettä (about 5 dl), että kaikki peittyy. Anna kiehua noin 15 min. niin, että kasvikset tuntuvat pehmeiltä.
 • Lisää kerma, kalafondi, maissi ja kuutioitu turska. Anna kiehua vielä n. 5 minuuttia.
 • Halkaise tomaatit ja hienonna tilli. Lisää molemmat sekä sinisimpukat (myös niiden liemi!) keittoon. Näiden ei tarvitse kiehua, mutta pari-kolme minuuttia siinä menee, että ovat lämmenneet.
 • Maista lientä ja mausta tarpeen mukaan suolalla ja tuoreena rouhitulla pippurilla.

img_0659

Vaikka sinisimpukkakeitto onkin hiukan randomia makkarakastiketta fancymmältä vaikuttava ruokalaji, se sopii erinomaisesti myös töihin mukaan otettavaksi lounaaksi. Kuka sitä on sanonut, että arkiruuan pitäisi olla vain väritöntä ja kurjaa? Eikä sinänsä mitään pahaa makkarakastikkeesta – Peetun korvstroganoff on aivan mielettömän hyvää!

Toimistolounaalla tosin on aika mukavaa, jos ei tarvitse askarrella sinisimpukoita ulos kuorista. Se on nimittäin melkoisen hidasta puuhaa, mikä on toki paikallaan päivällisellä. Töissä on kuitenkin käytännöllisempää, jos keiton voi vain lusikoida suuhunsa. Visuaalista efektiä voi toki tehostaa jättämällä lounasannokseen yhden tai kaksi simpukkaa kuorineen, mutta omasta mielestäni on kätsympää, että muuten tekee näpertelyä vaativat hommat jo kotona.

img_0660

Sen verran kovasti olen nyt ihastunut Kermaisen sinisimpukkakeiton makuun ja viehkoon tarjoilu-ulkonäköön, että sanottakoon nyt tässä ihan blogiin välityksellä varoituksen sana kaikille ystävilleni: seuraavan kerran, kun saatte kutsun meille syömään, tarjolla on mitä todennäköisemmin juuri tätä keittoa!


2 Responses to “Kermainen sinisimpukkakeitto”

 1. En ole koskaan fanittanut mereneläviä, mutta tämä keitto näyttää kyllä tällaisen kermalle person silmiin todella herkulliselta!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Tämän keiton kanssa ei tarvitse olla ”mereneläväfani”. Maku on lempeä ja kermaisa, niin – kertakaikkiaan ihana!