Nobel gaala 2016 – ruotsalaisen designin suuri ilta

torstai 15. joulukuun 2016

Uhhuh, mikä työviikko takana! Tai eihän se periaatteessa vielä ole ihan kokonaan, kun torstaissa vasta mennään, mutta huominen on itselläni lomapäivä, joten nyt voi jo huokaista. Ihan pikkusen ainakin – tosin vielä on täysin pakkaamatta huomista Tampereen reissua varten ja koti on täysin hujan hajan.

Pientä savottaa on siis edessä vielä tänäiltana, mutta tsekataan nyt ihanat Nobel gaalan puvut ensin. Aina sitä nyt sen verran voi elvyttää aivojaan kauniiden asujen äärellä.

Huomattavan suuri osa Nobel gaalan merkittävistä vieraista oli valinnut yllensä ruotsalaista suunnittelua. Niin myös kruunuprisessa Victoria.

2016 Nobel Prize Awards

Illan ehkä kaunein asu on aavistuksen yllättäen peräisin H&M:ltä. Tosin ihan heti huomenna ei kantsi lähteä metsästämään lähi-Henkalta samaa kolttua uuden vuoden juhlia varten. Luomus on tietenkin erityisesti kruunuprinsessalle juuri tätä tapahtumaa varten suunniteltu ja ommeltu.

2016 Nobel Prize Awards

Kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke on aivan huikean upea Carin Rodebjerin suunnittelemassa mekossa. Trendipisteitä satelee röyhelöistä, pitkistä hihoista ja viktoriaanisesta korkeasta kauluksesta.

2016 Nobel Prize Awards

Alice Bah Kuhnken asu on hyvin avoin takaa, mikä tuo juuri sopivasti jännitettä muuten varsin peittävään malliin. Yksinketainen sileä nuttura hillityin helmikoristein täydentää kokonaisuuden.

2016 Nobel Prize Awards

Moderaterna-puolueen puoluejohtaja Anna Kinberg Batra ei yleensä kuulu suosikkeihini, mitä asuvalintoihin tulee. Tämä Ruotsin epävirallinen gaalacouture-kuninkaan, Lars Wallinin luomus on kuitenkin kerrassaan upea! Kiinostavaa, että yleensä yltiönaisellisia pitsiluomuksia suunnitteleva Wallin on valinnut näinkin graafisen kankaan puvun materiaaliksi.

nobel-2016-cia-jansson

Olen muutenkin aivan heikkona feminiinisiä ja maskuliinisia elementtejä yhdistelevään pukeutumiseen, joten ei kai ole mikään ihme, että rakastuin täysin suosikkisuunnittelijani Ida Sjöstedtin Ellen päätoimittajalle, Cia Janssonille suunnittelemaan kokonaisuuteen. Frakkityyliä mukaileva jakkuyläosa ja kapeat satiinihousut saavat seurakseen muhkean tyllihelman. Upeat statement-korvakorut ja teräväkärkiset mokkapumpsit täydentävät lookin.

2016 Nobel Prize Awards 2016 Nobel Prize Awards

Tässä vielä vähän lisää kruunuprinsessa Victorian tyyliä. Ihan mieletön tuo nutturakin!

2016 Nobel Prize Awards 2016 Nobel Prize Awards

Kuningatar Silvia sädehti upeampana kuin moneen vuoteen! Huikean hopeaisen paljettipuvun on signeerannut Yuki.

Nobel banquet, Stockholm City Hall, Stockholm 2016-12-10 Nobel banquet, Stockholm City Hall, Stockholm 2016-12-10 2016 Nobel Prize Awards

Trendiherkkä prinsessa Madeleine oli myöskin hokannut, että pitkät hihat on nyt se juttu. Yleensä saan helposti yliällön olon pastellinsävyisistä hörselöluomuksista. Ruotsalais-pakistanilaisen Fadi el Khouryn prinsessa Madeleinelle suunnittelema puku on kuitenkin niin upea, että eihän tuota voi kuin ihailla. Miehustan lempeä satiinisuus ja hillitty tasaisuus toimii oivasti tasapainottavana helman sokeriselle hörsöisyydelle.


2016 Nobel Prize Awards

Dagmar on ollut jo vaikka miten pitkään yksi suurimpia suosikkejani ruotsalaisessa muotiskenessä. Prinsessa Sofian smaragdinvihreä luomus on ensimmäinen kerta, kun bongasin heidät Nobel gaalassa.

Ihan superhypertäysiä pisteitä en kyllä kuitenkaan ole valmis antamaan. Leikkaus on sekä trendikäs että kaunis, mutta jotenkin miehusta ainakin kuvien perusteella tuntuu tönköttävän oudosti. Olkalinjasta on varmasti ihan tietoisesti tehty valuva, mutta valitettavasti muuten niin uljas prinsessa näyttää sen vuoksi melkeinpä huonoryhtiseltä.

2016 Nobel Prize Awards 2016 Nobel Prize Awards Nobel banquet, Stockholm City Hall, Stockholm 2016-12-10

Ruotsin akatemian pääsihteeri Sara Danius on tunnettu vahvasta ja näyttävästä tyylistään. Huippulahjakkaan Pär Engshedenin suunnittelema gaala-asu on sen verran voimakas muotokieleltään, että ihan kuka tahansa sitä ei pystyisi kantamaan. Linnan juhlien pukukavalkadia kommentoidessani taisin sanoa, että kukkakuosiset iltapuvut eivät vain jotenkin iske. No, nyt voi sanoa, että tässä on sellaista kukkaa, ettei Minttukaan pysty vastustamaan!

Suurimman vaikutuksen teki kuitenkin idolini ja esikuvani since forever, Patti Smith.

nobel-2016-patti-smith

Hän ei nyt ollut varsinaisesti vieraana, joten samat pukeutumissäännöt eivät päde. Silti sai taas kerran huomata, että kauniisti leikatulla tummalla bleiserillä ja hyvällä valkoisella kauluspaidalla pärjää pitkälle!

Kaikki kuvat: Elle.se


8 Responses to “Nobel gaala 2016 – ruotsalaisen designin suuri ilta”

 1. Victoria <3
  No - Victorialla pitäisi kyllä olla varsinainen rumilusklänninki ettei hän minun ykkösekseni nousisi;)
  Ja samaa mieltä Silvian puvusta - kerrankin asu, joka oli juhlava muttei pönäkkä.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Silvian puku oli kyllä onnistunein vuosiin. Hänhän on ollut tyylivarma pukeutuja aina, mutta jotenkin ihan viime vuosina valinnat on osunut jotenkin tylsiin ja mummomaisiin asuihin.

   Ja tosiaan, Victoria on aina upea ja ihana, mutta tämänvuotinen Nobel-mekko oli loistava jopa hänen skaalallaan.

 2. Avatar Kaura sanoo:

  Wautsi! Onpas upeita pukuja, varsinkin Victorian.

 3. Avatar Maarit sanoo:

  Victoria on aina ihana, mutta onpa tuo puku kertakaikkisen upea!
  Madeleinen puvun helmaosa on mielestäni aika kamala mutta hänen yllään se on puku on kuitenkin kaunis. Madeleinelle sopii kyllä hyvin tuollaiset pastellisävyt.
  Haluasin kovasti tykätä Sofiankin lookista mutta en kyllä lämpene tuolle puvulle.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Sofian puku on kyllä aika haasteellinen.. Kokonaisuus on enemmän tasapainossa suoraan edestä katsottuna, mutta en löytänyt mistään sellaista kuvaa.

 4. Avatar Katri sanoo:

  Victoria oli todella kaunis kuten aina, ja Madeleinelle tosiaan sopii vaaleanpunainen vaikka moni muu näyttäisi tuollaisessa mekossa kermakakulta :)

  Sofian puvusta en tykkää, jotenkin asu näyttää liian isolta eikä istu oikein mistään. Mielestäni tuollainen korkea kaulus ei oikein imartele Sofiaa ja tuntuu että häntä on nähty lapsen syntymän jälkeen nimenomaan korkakauluksisissa ja vähän kaapumaisissa asuissa, vaikkei siihen syytä olisikaan.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Jäin ihan miettimään tuota Madeleinen pukua, kun periaatteessa en yleensä ole mikään pastellimekkofani. Yksi syy siihen, että kokonaisuus on niin miellyttävä, on varmasti vaaleanpunaisen ei-ällömakea, Madeleinen omaan värimaailmaan erinomaisesti sointuva sävy.