Kaalilaatikkowokki (vegaani)

tiistai 24. tammikuu 2017

Kaalilaatikkowokki

Meillä syödään yleensä kaikkea muuta kuin varsinaista suomalaista perinteistä kotiruokaa. Aasialaiset, italialaiset, meksikolaiset, libanonilaiset, intialaiset ja ties minkä maalaiset maut on illallispöydässä huomattavasti tavallisempia. Joskus tulee kuitenkin tehtyä ihan vahingossa jotain, mikä maistuu lapsuudesta tutulta, kotoisen turvalliselta ja ihmeellisesti lohduttavalta.

Kaalilaatikkowokki oli alunperin kyllä puoliksi vahinko, mutta nyt olen valmistanut sitä jo muutaman kerran – ja kaikki syöjät ovat olleet ihan myytyjä. Jopa saksalainen trainee tykkäsi ja santsasi. Nimi on peräisin Karkilta, joka ensimmäisen haarukallisen jälkeen huokasi onnellisena, että wokki maistuu aivan kaalilaatikolta.

Vegaanikuukauden kunniaksi tein tästä täysin vegaanin version, mutta himokkaat lihansyöjät voivat käyttää ihan yhtä hyvin tavallista jauhelihaa.

Kaalilaatikkowokki

KAALILAATIKKOWOKKI

(4 annosta + 2 lounaslaatikkoa)

Ainekset:

 • 6 hengen annos vehnänjyväytimiä (eli matvete, mutta tuollaiseksi google translate sen käänsi…)
 • 600 g kaalia
 • 2 sipulia
 • 250 g rasia tuoreita herkkusieniä
 • 600 g vegaania ”jauhelihaa” (käytin itse Hälsans Kök -merkin soijahommelia)
 • 1 dl puolukkasurvosta
 • 3 rkl kiinalaista soijaa
 • 3 dl vettä
 • suolaa
 • pippuria myllystä
 • ruokaöljyä paistamiseen

Valmistus:

 • Keitä vehnänjyväytimet pakkauksen ohjeen mukaan (tuolla on pakko olla joku järkevämpi nimi, mutta terkkuja vaan tältä ulkosuomalaiselta.. ei sattunut nyt olemaan tulkkitukenikaan online tätä kirjoittaessani).
 • Tee kaalista ohuita suikaleita, pilko sipuli, siisti ja siivuta sienet. Laita kaikki wokkipannuun tai muuhun syvään pannuun ja paistele kaikessa rauhassa melko miedolla lämmöllä niin kauan, että kaali alkaa osoitella pehmenemisen merkkejä.
 • Paista soijarouhe toisella pannulla niin, että siihen tulee kivasti vähän paistetun näköä ja makua, mausta suolalla & pippurilla – ja laita sitten kaaliwokin sekaan.
 • Lisää sekaan puolukkasurvos, soija, vesi ja keitetyt vehnänjyväytimet. Anna kiehuskella hiljakseen kannen alla kymmenisen minuuttia.
 • Tarjoile!

Kaalilaatikkowokki

Tällä ohjeella ruokaa tulee aika runsaasti, mutta se ei haittaa, sillä Kaalilaatikkowokki viihtyy erinomaisesti lounaslaatikossa. Maku senkuin vain paranee seuraavaan päivään eikä lohtuherkku pahastu siitäkään, vaikka sen työntäisi pakastimeen odottamaan.


4 Responses to “Kaalilaatikkowokki (vegaani)”

 1. Avatar PiPa sanoo:

  Onko suomalaisessa perinne ruuassa jotain ”pahaa”?

 2. Avatar Emmi sanoo:

  Tätä pitää kokeilla heti kun on keittiö kunnossa!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Toi on kyllä ihan mielettömän hyvää, vaikka kuvissa näyttäkin vähän ruskealta mössöltä. Suosittelen testaamaan!