Matkakohteena NEW YORK? Käytännön vinkkejä ekakertalaiselle

perjantai 27. tammikuu 2017

New York vinkit

Meidän mahtavasta New Yorkin reissusta on jo kohta vuosi – ei voi uskoa, miten nopeasti aika menee!

Olen aikaisemmin jo antanut vähän menovinkkejä, shoppailujuttuja ja paljastanut suosikkiravintolani. Sen verran tulee kuitenkin kysymyksiä ihan perusjutuista, matkoista, viisumista, majoituksesta etc. että ajattelin tehdä vielä yhden vinkkijutun.

Konkarimatkustajille tässä ei ole varmasti mitään uutta, mutta ekakertalaiselle ehkä kuitenkin.

New York vinkit 4

Ihan ensimmäiseksi kannattaa lähtökohdaksi ottaa se, että kaikkea ei ehdi nähdä ja kokea. Ei, vaikka reissu olisi kahden viikon sijaan kolme tai kokonainen kuukausi. Toisaalta parin yön pysähdykselläkin ehtii jo hurmaantua suurkaupungin sykkeeseen. Eli matkasuunnitelmia tehdessä on hyvä priorisoida ja laittaa toiveita tärkeysjärjestykseen.

Meillä oli esimerkiksi vaihtoehtoisia suunnitelmia riippuen siitä, millainen sää sattuisi olemaan. Pari listalla ollutta museota ja näyttelyä jäi näkemättä, koska kelit olivat niin ihanat. Toisaalta saimme viettää yhden päivän aurinkoisessa Central Parkissa. Brooklyniin emme päässeet ollenkaan, vaikka alunperin kuvittelimme, että siellä tulee vietettyä eniten aikaa.

Mitä lyhyemmästä reissusta on kyse, sitä tärkeämpää, että lentojen aikataulut on inhimilliset. Halpalentoyhtiöiden liput vaikuttaa ensisilmäyksellä todella edullisilta, mutta aterioista, matkatavaroista etc. kertyvät lisämaksut korottavat hintaa kummasti. Lyhyillä lennoilla sitä hyvinkin pärjää käsimatkatavaroilla ja omilla eväillä, mutta mannerten välillä lisäpalvelut alkavat tuntua pakollisilta.

New York vinkit

Lisäksi ainakin meidän kohdallamme lentoaikataulut menivät niin, että jos olisimme halunneet olla perillä yhtä monta päivää, meidän olisi tarvinnut varata yöpyminen yhdeksi yöksi lisää. Niinpä SASin lennot tulivat lopulta sekä edullisemmaksi että mukavammaksi.

Suomalaiset eivät tarvitse varsinaista viisumia USA:an matkustaessaan, mutta voimassaoleva ESTA-matkustuslupa pitää olla. Se kannattaa hankkia hyvissä ajoin, vaikka usein luvan saakin ihan parin vuorokauden kuluessa. Toisaalta maahan ei ole mitään asiaa, mikäli ESTA puuttuu.

Lentokoneessa saa täytettäväkseen vielä tullikaavakkeen, jossa pitää tehdä tiliä mahdollisesta tullattavasta matkatavarasta etc.

Ennen maahantuloa tullissa skannataan sormenjäljet ja usein saa vastata joihinkin matkaa koskeviin kysymyksiin. Toisinaan tuo on ihan läpihuutojuttu, mutta meille pidettiin kaikille oikein perusteellinen haastattelu. En nyt kuitenkaan usko, että maahanpääsy tuohon tyssäisi, jos nyt osaa antaa edes jotakuinkin järkeviä vastauksia.

New York ei ole mikään edullinen matkakohde. Etenkin majoituksesta saa helposti pulittaa pitkän pennin. Varsin simppelinkin oloiset hotellit oli meidän budjetille niin tyyriitä, että päätimme käytännössä heti, että koitamme löytää jonkun kivan Airbnb-kämpän vuokrattavaksi.

Suosittelen Airbnb:tä todella lämpimästi! Lyhyelläkin reissulla saa ihan erilaisen tuntuman siihen, millaista on olla paikallinen, kun asuu asunnossa muiden tavallisten ihmisten keskellä. Hotellissa sitä helposti päätyy turistikuplaan, vaikka tietty monet käytännön asiat hoituvatkin niin helpommin.

New York vinkit 3

Esmes ihan random ruokailu voi olla todellinen seikkailu, jos ei asu hotellissa. Me törmättiin mm. Finlandia -nimiseen juustoon (oli hyvää), Gilmore Girlseistä tuttuihin pop tartseihin (järkyttävän makeita) ja peace-merkin muotoiseen pastaan valmiin juustokastikkeen kanssa (yllättävän ok, mutta ei jatkoon).

Manhattanilla asunnot ovat melko pieniä. Isompaa kämppää havittelevan on joko oltava valmis maksamaan tai sitten majoittumaan Manhattanin ulkopuolelle. Jo Brooklynissä näyttää asuntojen keskikoko kasvavan ja hintataso on varsin inhimillinen.

Me löysimme aivan täydellisen Airbnb-kämpän Lower East Sidelta. Kuudennessa kerroksessa sijaistsevaan asuntoon ei ole hissiä – ja siellä asustelevasta Ming-kisusta pitää vuokraajan pitää huolta. Nämä kaksi seikkaa vaikuttavat siihen, että suhteellisen tilava ja hyvällä paikalla sijaitseva asunto oli verrattain edullinen.

New York vinkit 2

Majoitusta varatessa kannattaa varmistaa, että lähellä on hyvät yhteydet julkisen liikenteen kulkuvälineisiin. Erityisesti metrolla kulkeminen on nopeaa ja vaivatonta. Suosittelen lämpimästi, vaikka metron reittikartta saattaa aluksi vaikuttaakin hiukan sekavalta.

New York vinkit 5

New York tuntuu varsin turvalliselta kaupungilta. Tietty kaikkia normaaleja suurkaupungin vitsauksia, taskuvarkaita ja turisteja huijaavia helppoheikkejä kantsii varoa. Enkä lähtisi yksinäni seikkailemaan mihinkään pimeille kujille.

Manhattanilla on kuitenkin koko ajan niin paljon väkeä liikkeellä, että en kertaakaan tuntenut oloani vähäisimmässäkään määrin levottomaksi, vaikka kuljimme esimerkiksi metrolla vielä pikkutunneilla. Ja minä olen kuitenkin se, joka yleensä säpsähtelee ja saa hermoromahduksen, jos tuntuu vähääkään epäturvalliselta.

New York vinkit 17

Musikaali Broadwayllä on lähestulkoon must ainakin ekakertalaiselle. Liput ovat helposti järkyttävän kalliita, mutta saman päivän näytöksiin saa yleensä paikan huomattavasti edullisemmin. Turvallinen tapa ostaa halpoja lippuja on saman päivän näytöksiin erikoistunut Tkts-toimisto, jolla on toimipiste ainakin Time Squarella.

Paikalla kantsii olla hyvissä ajoin ennen luukkujen aukeamista, sillä suosituimpiin näytöksiin halpoja lippuja ei ole kuin muutamia – ja jonot saattavat venyä pitkiksi. Itse latasin app storesta Tkts-appin, jonka avulla pystyy reaaliaikaisesti seuraamaan, mihin näytöksiin lippuja on tarjolla ja kuinka paljon. Kadulla kulkevilta kaupustelijoilta en menisi lippua ostamaan, vaikka hinta saattaisikin tuntua houkuttelevalta ja jonottaminen epämiellyttävältä.

New York vinkit New York vinkit 18

New Yorkin matkan budjetille ei taida olla ylärajaa. Shoppailuihin, ravintoloihin ja kaikenlaisiin elämyksiin saa helposti upotettua pienen lottovoiton.

Toisaalta upea kaupunki sopii mainiosti myös budjettimatkailijalle. Jo pelkästään kaupungilla kuljeskelu, pilvenpiirtäjien, upeiden art deco -rakennusten ja muiden klassisten maamerkkien ihailu on ihan mahtavaa – ja täysin ilmaista. Ja monien tv-sarjojen tyyliin mekin söimme monena päivänä lounaaksi hotdogit kadun varressa.

New York vinkit 16

New York vinkit New York vinkit New York vinkit New York vinkit

Staten Island Ferry on yksi klassisista ilmaishuveista.

Kunhan vain saa pujoteltua satamassa kaikenlaisia toinen toistaan ”mahtavampia” vesibussikierroksia kaupittelevat myyjät, pääsee nauttimaan sekä vapaudenpatsaasta, että Manhattanin upeasta silhuetista ihan ilmaiseksi.

New York vinkit

Kantsii myös tsekata museoiden kotisivut tarkkaan. Esim MoMA:ssa on ilmainen sisäänpääsy perjantaisin klo 15.00 jälkeen. Silloin tosin on yleensä kovasti ruuhkaa, mutta tämä sopii toisaalta vinkkinä ihan kaikille: jos olet valmis maksamaan sisäänpääsymaksun, valitse joku muu ajankohta – ja jos haluat nauttia ilmaisesta sisäänpääsystä, kantsii olla ajoissa jonossa ja miettiä tarkkaan mille osastolle haluaa ensimmäisenä suunnata.

Ja sitten ihan junttivinkkinä: monet museot on tosi kauniissa ja arkkitehtoonisesti merkittävissä rakennuksissa. Ihan  hyvään fiilikseen pääsee, kun menee itse rakennukseen, aulaan ja lopuksi tsekkaa aulan museokaupan tärkeimmät tuotteet. Jos onnistuu poistumaan ilman, että on ostanut mitään, on todennäköisesti saavuttanut ainakin lounaskeskusteluihin riittävän tietoisuuden tason ihan ilmaiseksi.

New York vinkit

Tässä vielä lomakissamme Ming Nah. Joskus kaikki vain on niin täydellistä!


8 Responses to “Matkakohteena NEW YORK? Käytännön vinkkejä ekakertalaiselle”

 1. Avatar anu sanoo:

  New York kutsuu 19.2. , joten kiitos vinkeistä.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Toivottavasti vinkeistäni on hyötyä! Huomasithan postauksen alussa myös linkit aikaisemmin kirjoittamiini vinkkijuttuihin?

 2. Avatar Kaura sanoo:

  Hyviä vinkkejä, ja mielenkiintoinen postaus. Mieletön paikka todella, ja aika loppuu kesken vaikka olisi pitempikin matka. Viime kesänä olin ekan kerran ja millon vaan voisin uudestaan. :)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Me oltiin tosiaan noin viikko – 8 päivää perillä – ja aika loppui ihan auttamatta kesken. Siltikin, vaikka helmikuussa ei voinut edes suunnitella toteuttavansa kaikkia niitä ulkoilma-aktiviteetteja, joista on haaveillut. Menisin itsekin takaisin ihan milloin vain!

 3. Avatar Nimetön sanoo:

  Oi New York! Nyt arvotaan kevään matka-ajankohtaa ja kohdetta. NYC on yksi vaihtoehto, viime reissusta on liian pitkä aika! Yhdessä vauheessa käytiin kerran vuodessa.

  Schillersissä olen listasi ravintoloista käynyt ja se olikin kiva. Suosikkini on Hundred Acres Greenwich Villagessa.

  Airbnb ja muut asuntojen vuokraukset muuten ovat laittomia New Yorkin kaupungissa, jos asunnon vuokraa alle 30 päiväksi eikä isäntäväki ole asu asunnossa samaan aikaan. Hyvä vaihtoehto hotellivarauksiin on Pricelinen Name your own price tai Hotwire. Vähän jännitysttä ja riskiä, kun hotellin saa tietää vasta maksettuaan. Me olemme kuitenkin aina olleet todella tyytyväisä ja päätyneet mm. Tribecan Sheratoniin puoleen hintaan.

  • Minttu Minttu sanoo:

   New York on tosiaan ihan mahtava kaupunki! Todella harmillista, että sieltä tulee niin ikäviä uutisia nyt…