Kevennetty valkosuklaamousse

keskiviikko 05. huhtikuun 2017

Historiallinen hetki sikäli, että en kovinkaan usein postaile jälkkäreitten tai ylipäätään minkään makean ohjeita. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että vaikka toki tykkään makeasta, olen enemmän suolaista tyyppiä. Siis jos vaikka ravintolassa otetaan vain kaksi ruokalajia, valitsen yleensä etu- ja pääruuan – ja jätän jälkkärit väliin.

Aika usein tarjoilen ihan vain jätskiä hyvien lisukkeiden, kastikkeen ja hillon kanssa, mutta toisinaan innostun tekemään bravuuriani, alunperin aito-italialaisesta keittokirjasta napatulla ohjeella tehtyä Tiramisua (ohje löytyy tuon linkin takaa). Nyt kuitenkin innostuin kokeilemaan työkaveriltani saamaani ohjetta kevennettyyn valkosuklaamousseen ja ai että, että tulikin hyvää!

Valkosuklaamousse on hurjan helposti vähän too much. Liian makeaa, liian tuhtia ja ehkä vähän turhan yksioikoisen makuista. Raejuustolla kevennettynä mousse on edelleen makeaa, mutta paljon vivahteikkaammalla tavalla – ja makuraadin mukaan erinomaisen herkullista.

KEVENNETTY VALKOSUKLAAMOUSSE

(5 – 6 annosta)

Ainekset:

 • 150 g hyvää valkosuklaata
 • 1 muna
 • 2 dl kuohukermaa
 • 1 dl raejuustoa
 • 2 dl vadelmia (tuoreita tai pakaste)
 • 1 dl mustikoita (tuoreita tai pakaste)
 • tomusokeria koristeluun

Valmistus:

 • Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa. Varo kuumentamasta liikaa. Suklaa, etenkin valkosuklaa, menee helposti rakeiseksi liian korkeassa lämpötilassa.
 • Vatkaa kerma vaahdoksi.
 • Vatkaa muna toisessa kulhossa sähkövispilällä tosi kuohkeaksi. Kaada sula suklaa vähitellen sekaan koko ajan samalla vispaten.
 • Sekoita raejuusto muna-suklaaseokseen.
 • Lisää viimeiseksi seokseen kermavaahto varoivaisesti nostellen.
 • Jaa mousse annoskulhoihin. Voi tehdä myös niin, että laittaa ensin pikkuisen moussea, sitten pari lusikallista marjoja ja sitten lisää moussea kunnes jälkiruokamalja on sopivan täynnä.
 • Nosta annokset jääkaappiin ja anna viilentyä ainakin tunnin ajan.
 • Lisää päälle marjoja juuri ennen tarjoilua. Puuteroi annos lopuksi sievästi tomusokerilla.

 

Raejuusto tuo pienen aavistuksen happamuutta makuelämykseen ja tosiaankin paljon sävyjä makeuteen. Marjojen kannattaa olla täysin makeuttamattomia, sillä pieni happamuus ja kirpeys sopii erinomaisesti kokonaisuuteen.

Moussen koostumuksesta tulee rakeisen raejuuston vuoksi perinteiseen mousseen verrattuna vähemmän samettinen. Mikäli se arveluttaa, raejuuston voi hienontaa tasaisemmaksi esim. haarukalla ennenkuin sen sekoittaa muiden ainesten joukkoon.

Pääsiäisen aika on pashojen aikaa, mutta vaihtelunhaluisille tässä on erinomainen vaihtoehto juhlapyhien jälkkäriksi!


4 Responses to “Kevennetty valkosuklaamousse”

 1. Avatar Ninneri sanoo:

  Raejuustopuritanistille tämä ei sovi ollenkaan, syön raejuustoni vain ja ainoastaan purkista sellaisenaan :D Tai perunamuusin ja lihapullien kaverina lautasen reunalla.
  Taidan silti kokeilla ja korvata raejuuston kreikkalaisella jugurtilla, eiköhän siitäkin irtoa happamuutta mousseen :)

  • Minttu Minttu sanoo:

   Raejuustopuritanisti – ihanaa!! :D

   Kreikkalainen jogurtti toimii melko varmasti myös ainakin maun puolesta. Hiukan se on löysempää ja happamampaa, mutta toisaalta myöskin koostumukseltaan silkkisempää. Itse mietin myös rahkaa – se olisi vähän vähemmän kosteaa kuin jogurtti, mutta toisaalta saattaa olla jo sitten liiankin hapanta. Pitäisi melkein kokeilla. :)

   • Avatar Ninneri sanoo:

    Joo raejuustot on mulle sydämen asia, oon pienestä pitäen syönyt raejuustoja sellaisenaan ja vetänyt kauheet kilarit jos mun raejuustoon on koitettu sotkea mukaan jotain ylimääräistä. Ja raejuustopurkin valinta on tarkkaa hommaa, niissä on eroja! :D

    Yks mun uusista aikuisiän ystävistä on samanlainen raejuustofriikki, ja yks ilta vietettiin pitkä hetki analysoiden eri valmistajien raejuustotarjontaa ja hinta-laatusuhdetta. Ihan parasta kun elämässä on joku yhtä höynähtänyt tyyppi kuin mitä itsekin :D

    Joo rahka taitaa olla parempi vaihtoehto, se ei oo ihan niin kiinteää. Tää on mulla pääsiäisen jälkiruokalistalla, voin tulla sen jälkeen raportoimaan miten onnistui :)

    • Minttu Minttu sanoo:

     Mun oli aluksi vaikea tottua Arlan mössömäiseen raejuustoon, kun olin Suomessa tottunut Valion selkeärakeiseen versioon. Siksi syön pääasiassa mini Keso -nimellä kulkevaa raejuustoa – se on vähän ”kuivempaa”, vaikka yleensä kyllä välttelen kaikkia kevytvaihtoehtoja.

     Mutta tosi kiva, jos voit tulla kertomaan, miten rahkainen valkosuklaamousse onnistui! Voisin kuvitella, että siitä tulee tosi hyvää!