6 asiaa, jotka kaikkien pitäisi luvata itselleen

maanantai 19. helmikuun 2018

Vuosi 2018 on jo sen verran pitkällä, että hätäisimmät ovat jo varmasti ehtineet unohtamaan uuden vuoden lupauksensa. Allekirjoittaneen alkuvuosi on ollut täysin päinvastainen – raskaat ja hankalat haasteet yksityiselämässä (Lyhyesti: äiti on tosi pahasti kipeä. Avaan tätä kyllä enemmän, kun vaan jaksan. Ei se mikään salaisuus ole – ja uskon, että tämä on yksi niitä asioita, joissa yhteenkuuluvuuden tunne, olkoonkin virtuaalinen, voi auttaa meitä vanhenevien vanhempien lapsia jaksamaan) ja työelämässäkin on riittänyt haastetta toisensa perään.

Tämän postauksen pointti on, että olen jälleen – niinkuin monena aikaisempanakin vuonna – tehnyt liudan uuden vuoden lupauksia, jotka haluan jakaa teillekin. Olkoonkin nyt sitten pitkästi jo tämän vuoden puolella.

Lupauksieni perustana on kuuden kohdan self-care -ajattelu, jota aloin soveltaa jo viime vuoden puolella. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on ainakin omasta mielestäni helpompi omaksua, kun sen jakaa pienempiin palasiin. Sellainen wellnes-käsitys, jossa puhutaan vain syömisistä ja liikunnasta – ehkä vähän rauhoittumisesta, luonnosta ja sen sellaisesta – on alkanut tuntua vieraalta, vaikka toki nuokin tärkeitä asioita ovat.

Jotenkin kuitenkin sellainen pelkästään omaan napaan tuijottaminen tökkii. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin kuuluu myös oma itse osana kokonaisuutta ja yhteisöä. Pelkkä papujen idättäminen ja jooga auringonlaskussa ei riitä täyttämään rinnassa olevaa tyhjää koloa.

Tänä vuonna lupaan pitää huolta tarpeistani kaikilla kuudella eri osa-alueella!

1. Fyysiset tarpeet

Hyvä ja laadukas ruoka, riittävä lepo, uni ja mahdollisimman monipuolinen ja antoisa liikunta. Hyvinvointiajattelun klassisin osa-alue, jossa riittää aina petrattavaa. Toisaalta kultainen keskitie lie tässäkin se parhain.

2. Sosiaaliset tarpeet

Porukkaan kuulumisen tunne, kanssakäyminen ihmisten kanssa. Ystävien tapaaminen on ihan ykkösasia, mutta haluaisin löytää myös muita kanavia tähän – ehkä joku uusi harrastus, joka ei olisi yksinään suorittamista..

3. Henkisyys

Tunne tarpeellisuudesta, kiitollisuus, koko homman mielekkyys (big picture). Kiitollisuuspäiväkirja 2.0 (eli aloitan jälleen kerran) on jo työn alla. Lisäksi haluan sitoutua auttamaan, mutta alkuvuosi on tosiaan ollut sen verran raskas, että tässä en ole päässyt vielä ajatusta pidemmälle.

4. Emotionaaliset tarpeet

Omien tunteiden kunnioittaminen. Terveiden rajojen asettaminen ihmissuhteille, mutta toisaalta pitäisi myös opetella ottamaan vastaan tukea ja supportia.

5. Itsensä kehittäminen

Taide, lukeminen, uteliaisuus ja uuden oppiminen. Haluan viedä vähintään kerran viikossa itseni deitille ja tehdä jotain kivaa, käydä näyttelyissä, leffassa, maalata akvarelleja tai osallistua vaikka yliopiston avoimiin luentoihin.

6. Turvallisuuden tunne

Taloudellinen tasapaino ja turvallisuus sekä fyysinen ja henkinen turvallisuus – asioita, joita harvemmin otetaan esille, kun puhutaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Voin kuitenkin kertoa, että levollisuuteni on lisääntynyt exponentiaalisesti, kun aloin tehdä seikkaperäisen vuosibudjetin, jonka olen sitten jakanut kuukausittaiseksi taloussuunnitelmaksi.

Näiden tukikeppien kanssa jatketaan kohti tasapainoisempaa, iloisempaa ja rennompaa elämää!


5 Responses to “6 asiaa, jotka kaikkien pitäisi luvata itselleen”

 1. Avatar u sanoo:

  Tää oli tosi fiksu postaus. Oon pyöritellyt samanlaisia asioita omassakin päässä. Liian usein hyvinvoinnista puhuttaessa keskitytään vain ykköskohdan listaan, mutta ainakaan mulle pelkkä ruuasta, unesta ja liikunnasta huolehtiminen ei riitä tekemään elämästä mielekästä. Kulttuurin suhteen mulle hyvä ratkaisu on ollut se, että mittaan kulttuurin kuluttamistani kirjaamalla ylös, koska oon tehnyt ja mitä. Eli listaan luetut kirjat, nähdyt näytelmät yms. Vaikka mulla onkin kulttuurinkuluttajan identiteetti, on välillä hämmentävää huomata, kuinka harvoin sitä käykään esim. näyttelyissä.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Tosi hyvä idea laittaa ylös kaikki kultturi- ja taidekokemukset! Tein viime vuoden lopuksi listan elokuvista, jotka olin 2017 käynyt katsomassa elokuvateatterissa ja jo se oli kivaa ja palkitsevaa. Mutta tosiaan voisi hyvin kirjata ylös kaiken ja sitten listaa katselemalla helposti palauttaa mieleen kaikki elämykset.

 2. Avatar n sanoo:

  Kiitos tästä, hyvin jaoteltu ja tiivistetty. Pitää melkein kirjata nämä itselle ylös, että voi välillä tarkistaa.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Kiva, että tykkäsit!

   Itselläni on tuo kuuden kohdan lista kalenterin välissä juuri siksi, että en unohtaisi eri osa-alueita arjen tuiverruksessa.

 3. Avatar superfan sanoo:

  u sanoo:, thank you for this post. Its very inspiring.