5 Helppoa ja toimivaa vinkkiä stressin hoitoon

sunnuntai 07. lokakuun 2018

Yleensä en juuri stressaa. Varsinkin työasioihin olen aina suhtautunut vähän sillä asenteella, että jos kenenkään henki ei ole vaarassa, ei ole mitään syytä hötkyillä.

Nyt viimeaikoina on kuitenkin kasaantunut niin paljon ekstraa, että havaitsin kärsiväni klassista stressioireista. Univaikeudet alkoivat ensimmäisenä, seuraavaksi huomasin mielialani olevan poikkeuksellisen kiikun-kaakun ja sitten kun tajusin, että kovalevy alkaa olla niin täynnä, etten kykene kunnolla keskittymään, oli aika ryhtyä toimenpiteisiin.

Käytössäni on viisi simppeliä keinoa, joilla saan pulssin tasaantumaan ja ajatuksen luistamaan kirkkaammin.

1. Hengitys

Syvään hengittäminen stressin ja hermostuneisuuden lievittäjänä ei ole mikään uutinen. Ohje vain on niin simppeli, että se unohtuu helposti. Stressaantuneena hengittää usein tosi pinnallisesti, joten kun täyttää keuhkot aivan ääriä myöten täyteen niin, että palleakin pullistuu, saa laukaistua monenlaisia jännityksiä kropassa. Itse saan vielä lisää tehoa tuohon, kun ajattelen sisäänhengityksen aikana, että ilma on kirkasta valoa ja uloshengityksen aikana, että ilma on harmaata savua. Kirkasta valoa sisään – harmaata savua ulos. Tuntuu kuin sisuskalutkin puhdistuisivat!

2. Tsemppisalasana

Kuinka monta kertaa päivässä tulee naputeltua tietokoneen salasana? Meillä toimistolla on sääntö, että työpisteeltä ei saa poistua lukitsematta konetta, joten veikkaisin että useita kymmeniä kertoja. Olen ottanut tavakseni laittaa salasanaksi jonkun tsemppaavan lausahduksen. Näin tietokoneelle kirjautuminen toimii affirmaation tapaan ja sitä tulee tsempanneeksi itseään ihan huomaamatta.

3. Luonnossa liikkuminen

Kun pää on täynnä hälyä ja olo levoton, mikään ei rauhoita kuin luonnossa liikkuminen. Ei ole mikään pakko lähteä hikilenkille (vaikka liikunta todistetusti helpottaakin stressin oireita) eikä ”luonnon” tarvitse olla aarniometsä. Kävelyretki – lyhytkin – urbaanissa puistikossa riittää hyvin tasaamaan pulssia.

4. Viiden vuoden -tekniikka

Yksi stressin oireista on se, että priorisointi ja kokonaisuuksien hahmottaminen hämärtyy. Se johtaa helposti siihen, että tulee otettua pulttia ja lisättyä omaa stressikuormaa entisestään kaikenmaailman pikkuasioilla ja turhalla sälällä. Nykyään mietin aina todo-listoja rustatessani, että mikä merkitys tällä on jonkin ajan kuluttua. Töissä ei nyt voi aina ajatella, että onko tehtävillä merkitystä viiden vuoden päästä, mutta mielikuvaharjoitus auttaa silti kummasti pitämään pään kylmänä ja tärkeysjärjestyksen ojossa.

5. Tanssi

Mieluiten kotona ja niin, ettei kukaan näe. Hyvää lempparimusiikkia kaiuttimiin ja jorausta kunnes hiki valuu. Voin taata, että stressitasot ovat lähteneet huimaan laskuun.

Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa ja hyötyä!

Kaikki postauksen kuvat on tämän aamuiselta kävelylenkiltäni taivaallisen ihanassa aurinkoisen kirpeässä syyssäässä.


Comments are closed.