Vuoden ostolakko alkaa nyt

tiistai 29. tammikuun 2019

En voi tajuta, mitä tässä parin viime vuoden aikana on tapahtunut!? Olen ollut aina melkoisen harkitsevainen ostiskelija – enkä ole milloinkaan tajunnut, mitä riemua on omistaa, sanotaan nyt vaikka useampaa paria mustia nilkkureita. Yhteen tarpeeseen on riittänyt yksi asia. Uutta ostetaan vasta, kun vanha poistuu kulumisen (tai pieneksi jäämisen… köh..) vuoksi käytöstä.

Sitten tapahtui jotain kummallista. Tajusin shoppailevani vähän sitä sun tätä, vaikken niin oikein tarvitsekaan, mutta ehkä kohta tarvin… Hyvää diiliä en yhtäkkiä voinutkaan sivuuttaa olankohtautuksella ja huomasin hamsteroivani asioita oikealle ja vasemmalle.

Olin jo vähän alkanut katsella ostokäyttäytymistäni sillä silmällä, kun törmäsin Moumou-Iinan Älä osta mitään haasteeseen. Bongasin jutun facebookista ja päätin ryhtyä toimeen saman tien. Mutta kuinkas sitten kävikään…

En tehnyt hommasta virallista, joten en oikein itsekään tajunnut, että nyt on tosi kyseessä. Viimeksi viime lauantaina, kun piti poiketa vain pikaisesti Söderillä hakemassa Tinnille tuliaisiksi yksi avaimenperä, päädyin mm. Monkiin hamstraamaan jotain randomeja paitoja, Marimekolle penaaliostoksille ja taisi sitä livahtaa NK:lla ostoskoriin parit Moleskinen muistikirjat.

Eli nyt on todellakin korkea aika julistaa vuoden kestävä ostolakko alkaneeksi!

Sisällytän haasteeseen vaatteiden & kenkien, asusteiden ja kosmetiikan lisäksi harrastustoimintaan ja kodinsisustukseen liittyvät asiat – näillä ehdoilla:

VAATTEET, KENGÄT & ASUSTEET

 • En todellakaan tarvitse uusia vaatteita, asusteita tai kenkiä. En minkäänlaisia enkä mihinkään tarpeeseen. Jopa alusvaatteita tuli ostettua viime kesän ameriikan reissulla sellainen kasa, että en voi kuvitella, että oikeasti tarvitsisin jotain.
 • Poikkeuksen muodostaa sukkahousut. Ne on kulutustavaraa, eikä sitä oikein voi säädellä, miten kauan yksi pari kestää.
 • Toinen poikkeus on Karkin häät. Ihana lapsukaiseni on menossa naimisiin kesän lopulla ja haluan tietty olla juhlissa upeimmillani. Ensisijaisesti pyrin joko ompelemaan asun itse (kengät on jo!) tai esim. lainaamaan sen, mutta jos on pakko, ostaminen käy myös.
 • Ja sit on ihan pakko laittaa varaus poikkeukselle ensi syksynä: H&M:n designer-mallistot on heikko kohtani, joten annan itselleni jo nyt luvan kahden asian hankkimiseen. Mutta vain kahden – eikä tyyliin ziljoonan eri jutun, niinkuin esim. tänä vuonna, vaikka mallisto ei ollutkaan mikään ykkössuosikkini.

KOSMETIIKKA

 • Siis kertakaikkiaan Ei Ainuttakaan Meikkiostosta. Jösses, miten olenkaan onnistunut hankkimaan sellaisen arsenaalin kaikkia mahdollisia meikkejä? Onko ylipäätään mahdollista kuluttaa high-lighteria loppuun elämän aikana? En voi tietää, sillä itseltäni niitä löytyy vähän laskutavasta riippuen 6 – 8.
 • Poikkeuksena ripsiväri ja meikkivoide. Ne on kulutustavaraa, joita ilman ei ihminen voi olla.
 • Ihonhoito on pulmallisempi, sillä voiteita täytyy olla. Tarpeet muuttuvat vuodenaikojen ja ihon voinnin mukaan, joten mitään täyttä ostokieltoa en voi tähän julistaa. Sen sijaan lupaan olla ostiskelematta ilman harkintaa ja kurkistan ensin, josko varastoistani jo löytyisi jotain sopivaa. Esim. naamioita taitaa kyllä jo löytyä koko vuoden tarpeisiin.
 • Ja koska olen niin hömppä, että liiallinen asketismi saa pidemmän päälle mieleni matalaksi, annan itselleni luvan yhden ihanan kosmetiikkajoulukalenterin hankintaan vuoden lopulla.

HARRASTUSTOIMINTA

 • Olen aloittanut kuluneen vuoden aikana monta uutta harrastusta: tarotit, kristallit, kristallikorut, bujoilun ja letteringin. Kaikkiin on tullut hankittua kirjaimellisesti aivan riittävästi sekä kirjallisuutta, että toteutusvälineitä. Ainahan sitä löytyy uudenlaisia kyniä ja kivempaa paperia, tarot-korttipakka, joka puhuttelee, kristalleja, joita ilman ei muka voi elää. Nyt saa kertakaikkiaan riittää! Luetaan nyt ensin ne kirjat, jotka on jo hankittu – ja opetellaan käyttämään niitä taroteja, jotka odottelee yöpöydällä vuoroaan. Kynienkään muste tuskin loppuu, vaikka harjoittelisinkin sen suositellun tunnin päivässä. Ja jos ihan oikeasti loppuu, niin sitten voin harkita tarvitseeko juuri se kynä korvata uudella.
 • Olen myös palannut kuntosalille, mutta  kaikenlaista sisä- ja ulkotreeniin sopivaa vermettä löytyy kaapista enemmän kuin vuoden tarpeisiin. Poikkeus urheiluvaatteiden kohdalla sallitaan, jos sporttirintsikat jostain syystä osoittautuvat ei-toimiviksi.
 • Toinen poikkeus on kristallikorujen materiaalit, mutta vain sillä ehdolla, että jonain päivänä oikeasti saan auki sen Etsy-kauppani.
 • Lisäksi olen juuri virittelemässä ompelimoani takaisin lyöntiin, joten sillä saralla tulee varmasti joitakin hankintoja. Tosin kankaiden kohdalla pätee ehdoton kielto (Karkin häitä lukuunottamatta), mutta jotta niistä kankaista saa tehtyä vaatteita, jotain nappeja, vetoketjuja ja sen sellaista tilpehööriä pitää todennäköisesti ostaa.

KODINSISUSTUS

 • Olen aloittamassa vihdoinkin tämän vuoden aikana sen keittiöremontin, jota olen suunnitellut sekä pitkään että hartaasti – eli siihen liittyen ostoksia tulee väistämättä tehtyä.
 • Kieltolistalla on kuitenkin kaikki sälä: tyynynpäälliset, viltit, kaikki mahdolliset kodintekstiilit (siis ihmisen ei tarvitse ostaa puolivuosittain uusia lakanoita!), kynttilät, juomalasit, tarjoiluastiat, kaikki muutkin astiat, kodinkoneet ja hilavitkuttimet sekä kukkaruukut. Ja vaikka periaatteessa olen sitä mieltä, että käytettynä asioiden ostaminen on vähän vähemmän ei-okei, varsinkin astia-osastolla kielto koskee aivan ehdottomasti myös käytettyjä tavaroita.
 • Keittiörempan lisäksi sallitut-listalle pääsee kuitenkin noin kahteen uuteen taiteeseen tarvittavat kehykset, parvekekukat keväällä ulos ja tietty multaa tarvitaan myös sisäkukille.

Pidän ostokieltoa voimassa vuoden – ja voin kertoa, että jo nyt aika tuntuu hurjan pitkältä. Suorastaan kauhistuttavalta. Tavoitteena onkin paitsi olla ostamatta, myös tajuta omia shoppailumekanismejani. Jotain mätää tässä on, kun kaappi kirjaimellisesti pursuilee kampetta, mutta silti pitää ostaa vielä yksi college-paita, kun se on niin kivan punainen ja halpa.

Vuoteen osuu monet synttärit, joulu ja todennäköisesti jotain muitakin kissanristiäisiä (ja tietty ne HÄÄT!) – enkä mitenkään halua, että kukaan ulkopuolinen joutuu kärsimään lakostani. Eli lahjat on sallittu, muodossa missä hyvänsä – mutta obviously itselle ostetut lahjat eivät ole okei!

Mitäs sanotte? Miltä kuullostaa? Tulenko onnistumaan? Lähdetkö itse mukaan? Edes kuukaudeksi?


10 Responses to “Vuoden ostolakko alkaa nyt”

 1. Attimo sanoo:

  Kuulostaa hyvältä Minttu! Itse olen ollut vaateostolakossa jo yli neljä vuotta vailla mitään ongelmia. Ompelukone kyllä hurisee lähes päivittäin, eli vaatehimostani tai kiinnostuksestani muotiin en ole päässyt irti. En tosin haluakaan! Saan silti valtavasti iloa siitä, etten tarvitse vaateliikkeitä enää mihinkään. Pitäkööt huonolaatuiset rättinsä.
  Ps. Parasta terapiaa ikinä on pikkuhousujen ompeleminen. Kun sitä kerran kokeilee, ei koskaan enää halua ostaa pikkareita kaupasta:)

  • Minttu sanoo:

   Siis oikeesti!? Tosi hienoa – ja haluan niiiin oppia ompelemaan pikkuhousuja! Mistähän siihen saisi asiallista lisätietoa? Pelkästään sana ”pikkuhousu” kielellä millä hyvänsä, lisää kyllä riskiä saada pääasiassa ei-toivottuja hakutuloksia…

   • Attimo sanoo:

    Googlaamalla löytyy ihan asiallisiakin vinkkejä – asiattomien lisäksi – ja jopa ilmaisia kaavoja. Itse olen kuitenkin pikkuhiljaa kehitellyt kaikkein sopivimmista pikkuhousuista omaa kaavaa. Kokeilemalla se onnistuu! Hauskoja trikoita ja värikkäitä joustopitsejä löytyy palakaupoista. Haarapaloja voi kierrättää vaikka vanhoista t-paidoista! Neulaksi kannattaa valita mikrokuitukankaiden ompeluun tarkoitettu koneneula, jotta saa kauniin tikin. Ja ompelemisenhan sinä kyllä hallitset!

    • Minttu sanoo:

     Ah, ihanaa! Kiitti hurjasti vinkeistä!! Täytyykin heti alkaa testailla. Satuin löytämään jämäpaloja ziljoona vuotta vanhoista trikoista, kun olen tehnyt jotain esiintymisasuja Karkin ja Peetun temppukouluun :D

 2. Nimetön sanoo:

  Haha 😂 ”en osta mitään, paitsi poikkeuksena ostan kaikkea mahdollista”. Google minut tänne ohjasi, kun etsin blogeja, joissa oikeasti ei osteta mitään – niitäkin kun on. Eikö selvyyden – ja rehellisyyden – vuoksi näissä ”ostan vähemmän”-blogeissa voisi kirjoittaa niin kuin asia on: kyse on ostan vähemmän-haasteesta ei en osta mitään-haasteesta?

  • Minttu sanoo:

   Haha – sinne takaisin sinulle vain! :D Sillä sellaisia blogeja, joissa väitetään, että ei oikeasti osteta mitään, voi toki olla, mutta sellaista elämää, jossa ihan oikeasti ei ikinä ostettaisi mitään ei aivan varmasti ole olemassakaan. Ei ainakaan Suomessa tai muualla länsimaissa. En toki tiedä, jos jossain päin maailmaa eletään vaihdantataloudessa, mutta silloinkin pitää määritellä, että vaihdantatalous ei ole ostamista, koska ostotapahtumassa ei käytetä rahaa tai muuta vastaavaa vaan valuuttana käytetään tuotteita tai palveluksia.

   Am I right?

 3. Kirmi sanoo:

  Hienolta kuulostaa sun suunnitelma! Itse en kyllä pystyisi noin pitkää aikaa olemaan tekemättä ostoksia, mutta voisin itseni todella yllättää ja olla kuukauden ostolakossa! Se voisi saada kivasti katkaista ostoskierrettä. Mukana siis helmikuun ajan ostolakossasi. :)

 4. xita sanoo:

  Huippu suunnitelma! Minä olen myös julistanut itselleni vaatteiden ostolakoksi. Tavoite on tosin tässä vaiheessa vain puoli vuotta ja sitten arvioidaan tilannetta uudelleen. Ensimmäinen kuukausi on hurahtanut ohi ihan huomaamatta, toivon että jatkuu samaan tapaan :)

  • Minttu sanoo:

   Hienoa! Itse olin vain vajaan vuorokauden päästä jo hiplailemassa jotain puutereita muka ostoaikeissa, mutta onneksi muistin, että a) en todellakaan tarvitse uutta puuteria, ja b) olen ostolakossa! :D