Musta – suojaväri vai huomion herättäjä?

maanantai 18. helmikuun 2019

Liekö sitten syynä se, että ollaan siirtymässä kalojen aikaan, nyt juurikin täytenä mollottava kuu vai mikä, mutta tänään oli taas yksi niistä maanantaista, jolloin olo aamulla oli jostain syystä sen verran hauras, että halusin kunnollisen suojavarustuksen itseni ja maailman väliin. Siinä hommassa ei mikään toimi paremmin kuin napakkaa jerseytä oleva luottomekko ja pehmoinen mutta asiallinen lempparineuletakki.

Ja musta väri.

Musta on kiistatta monimerkityksellisin ja ristiriitaisin väri pukeutumisessa. Se voi henkiä juhlavaa ylevyyttä, syntistä seksiä, flirttailevaa naisellisuutta, ärhäkkää kapinallisuutta (riippumatta kapinan suunnasta tai kohteesta), kiistatonta auktoriteettia, klassista surua ja kurinalaista vaatimattomuutta. Musta on muodin ammattilaisten univormun väri siinä missä körttikansan, death metallin ja Suomen armeijan kadettien valinta.

Mikään muu väri kuin musta ei ole käyttöalueiltaan ja merkityksiltään yhtä laaja ja joustava.

Toki kiintoisaa mielikuvien laajenemista on muillakin väreillä – etenkin, kun se yhdistyy ideologiaan tai kansanliikkeeseen. Itsestäänselvin esimerkki on pinkki. Miten tuosta pikkutyttöjen ja teinien rakastamasta, infantiiliksi ja halvaksi mielletystä karamellisesta punaisen sävystä tuli yhtäkkiä katu-uskottava ja cool, kun se yhdistyi nykyaikaisen ”vahva-itsenäinen-nainen” -feminismin tunnusväriksi. Esimerkkinä toimii niin pinkkeihin ”pussy-hat” -myssyihin pukeutuneet celebrityt kuin rokuun, mutta niinikään pinkkiin, street fashion outfitiin sonnustautuneet influencerit.

Sateenkaari ei nyt varsinaisesti ole väri – mutta kombona se on tehnyt lähes vastaavan imagomuutoksen, make overin, kuin pinkki.

Vastaan siis otsikon (vähän tyhmään – myönnetään!) kysymykseen, että musta jos mikä, voi olla molempia. Tai oikeastaan ihan mitä vaan – jopa kertakaikkisen tylsä vaihtoehto. Kuka ei olisi joskus huokaillut pukeutumisyhteyksissä ”ei aina mustaa, kun se on niin tylsää!”

Toimistolla mustat vaatteet toimittavat miellyttävästi camouflage-asuna. Toki juuri tässä tehtävässä toimisi myös harmaa ja tummansininenkin. Mutta siinä missä harmaa viestii pehmeyttä ja sopuisaa piiloutumista, tummansininen arvokkuutta, luotettavuutta ja hiljaista auktoriteettia, mustan suojeleviin ominaisuuksiin kuuluu ripaus hyökkäys on parasta puolustusta -asennetta.

No, mihinkään hyökkäykseen ei tänään todellakaan tarvinnut ryhtyä – kunhan nyt harrastin tavanomaista asemasotaa todo-listani kanssa. Yhdessäkään päivän kolmesta palaverista en ollut vetäjänä tai muutenkaan keskeisessä roolissa, joten suurin haaste oli – jos totta puhutaan – näyttää iloista, avointa ja yhteistyöhalukasta naamaa, kun työpisteellä odotteli palaverien loppumista järkky kasa kiireellisiä hommia.

Toista on huomenna – ohjelmassa on parikin tärkeää palaveria ja muutenkin työkalenteri on ihan täynnä yhtä sun toista. Eli mitä ihmettä sitä laittaisi päällensä huomenna? Hjälp! Löytyykö garderobistani mitään pinkkiä??

 • mekko, Lindex
 • neuletakki, Dagmar
 • nilkkurit, Acne


2 Responses to “Musta – suojaväri vai huomion herättäjä?”

 1. Avatar Nimetön sanoo:

  Ihana asu taas! Sulla on kyllä hieno,oma tyyli eikä yhtään tylsä! Mä olen pukeutunut tänä talvena poikkeuksellisen usein kokomustaan. Siinä on vaan jotain. Toisaalta tunnistan myös tuon ”liian helppoa ja tylsää”-asian. Siksi monen vuoden harkinnan jälkeen ostin valkoisen villakangastakin(!),joka ei sovi elämäntyyliini eikä varsinkaan Helsingin säihin. Silti pari kertaa olen pukeutunut myös kokovalkoiseen ja siinä on myös jotain erityistä,ikäänkuin olisin täysin loskan ja harmauden yläpuolella,ne ovat maallisia asioita,jotka eivät kosketa minua:)! Oi ihana itsepetos.

  • Minttu Minttu sanoo:

   Voi kiitos!! Mutta valkoinen talvella on ehdottomasti erityinen väri ja etenkin valkoinen villakagastakki huokuu väistämättä upeutta ja eleganssia. Olet aivan varmasti todella tyylikäs näky uusi takki päälläsi!

Kommentoi